Szeptember 23-i ülésén tájékoztatta Tószegi-Faggyas Katalin, a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara (NAK) vidékfejlesztési igazgatója az Országos Szaktanácsadási Bizottságot arról, hogy 2014. október elsejétől a NAK átveszi az Országos Szaktanácsadási Központ (OSZK) feladatait. A szervezet és az OSZK-t korábban működtető Nemzeti Agrárszaktanácsadási, Képzési és Vidékfejlesztési Intézet célja, hogy a szaktanácsadók semmit se vegyenek észre a változásokból. Ennek érdekében a NAKVI és a NAK együttműködési megállapodást kötött.

Székely Erika, a NAK vidékfejlesztési szakértője tájékoztatta a jelen lévőket arról, hogy az Országos Szaktanácsadási Bizottság elnevezése Nemzeti Agrár-tanácsadási Bizottságra változik. A szervezet a NAK tervei szerint a rendszer szereplői által delegált személyekből áll majd össze a Regionális és Területi Szaktanácsadási Központok (RSZK-k és TSZK-k), a Mezőgazdasági és Vidékfejlesztési Hivatal, az FM és a NAKVI részvételével. Székely Erika közölte, hogy hosszú távú cél a piaci alapon működő szaktanácsadási rendszer kialakítása, hogy ne csak a támogatási lehetőség miatt vegyék igénybe a gazdák a szaktanácsadók közreműködését.

A NAK és az OSZK-t korábban működtető Nemzeti Agrárszaktanácsadási, Képzési és Vidékfejlesztési Intézet mindkét félnek elfogadható együttműködési megállapodást írt alá. Ez alapján a TSZK szerződéskezelő felületet a NAKVI üzemelteti, illetve a szaktanácsadói tevékenység ellenőrzésével kapcsolatos feladatokat látja el. Október 1-jétől a NAK feladata a szaktanácsadók továbbképzése, a programok végleges elfogadása (várhatóan 2015. február) az ehhez használt tananyag elkészíttetése és a Nemzeti Agrár-tanácsadási Bizottság titkársági feladatainak ellátása. A NAK-honlapról elérhetők lesznek a NAKVI oldalának szolgáltatásai is, ez a felület október 1-jétől megkezdi a működését.

Wayda Imre, az FM vezető főtanácsosa elmondta, hogy a Vidékfejlesztési Program egyelőre „laza keretrendszere” az intézkedéseknek. Jelentős feladat a Miniszterelnökség és az FM közötti feladatmegosztás kialakítása, illetve az európai uniós előírásoknak megfelelően a szaktanácsadási és képzési szolgáltatást nyújtó szervezet kiválasztására kiírandó közbeszerzési eljárás elindítása is szükséges lenne.

Jávor András megköszönte a tájékoztatást, és a továbbiakra nézve felajánlotta az RSZK-k segítségét a szaktanácsadási rendszer javítására, egyben megköszönte a bizalmat és az együttes munkát a bizottsági tagoknak. Hangsúlyozta: a jövőben mindannyiuk feladata a kamara segítése, hogy minél előbb rend legyen és a szaktanácsadási rendszer ne szenvedjen csorbát. Gratulált a NAK-nak az akkreditációs formai követelményeinek teljesítéséhez és reményét fejezte ki, hogy a tartalmi követelmények is rendben vannak.

 

Forrás: NAKVI

Cikk megosztása