Október 14-én folytatódott a fiatalok mezőgazdasági foglalkoztatásával foglalkozó Fiatal Gazda Obszervatórium. A Fiatal Gazdák Magyarországi Szövetsége – AGRYA és a Második Hullám Vidéki Ifjúsági Szövetség szervezésében mezőgazdasági vállalatok, minisztériumok és minisztériumi háttérintézetek, oktatási és képzési intézmények, egyetemi Fiatal Gazda Klubok és az AGRYA-n keresztül gyakorló fiatal gazdák találkoztak egymással.

Weisz Miklós, az AGRYA társelnöke, az MNVH Elnökségének tagja elmondta: a rendezvény célja, hogy generációs kérdésekkel foglalkozzon. Márciusban szintén a foglalkoztatás volt a téma, ám akkor az agrobiznisz képviselőivel vizsgálták a kérdést. Az októberi alkalommal a munkaerőpiac és az agrárszakképzés összekapcsolását igyekeztek segíteni, hogy könnyebben helyet találjon az ifjúság a mezőgazdaságban és hozzájáruljanak az ágazat megfiatalításához. Ehhez egyrészt a „kínálati” oldalon a képzés kihívásait és eszközeit, a „keresletin” pedig a munkaadók elvárásait, bekapcsolódási lehetőségeit, a támogatási lehetőségeket térképezik fel, ismertette Weisz Miklós.

Laczka Éva, a Központi Statisztikai Hivatal (KSH) elnökhelyettese az adatok tükrében mutatta be az agrár-szakképzést a fiatalok mezőgazdasági foglalkoztatottságát. Magyarországnak kiválóak az adottságai, és a gazdaság 10-12 százaléka épül rá, de az egy főre jutó kibocsájtási érték elmarad az átlagostól, azaz valószínűleg még sokkal több lehetőség van az országban. Egyre képzettebbek a gazdák, de „van mivel foglalkoznunk”, mert hiába van sok képző intézmény, „eltűnnek” az agrár-diplomások, mutatott rá Laczka Éva. A fiatal gazdák száma és aránya is csökkent 2010-től 2013-ig, holott ők többek között az átlagosnál piacorientáltabbak és nagyobb arányban tartanak állatokat.

Vannak lehetőségek, de egyértelmű, hogy a szerteágazó képzéseket precízen össze kell hangolni, hívta fel rá a figyelmet Mezőszentgyörgyi Dávid. Egy élőlényhez nyúlni a környezetre nézve is nagyon nagy felelősség, jelentette ki a Nemzeti Agrárszaktanácsadási, Képzési és Vidékfejlesztési Intézet főigazgatója, ezért a képzés és oktatás szerepét hangsúlyozta. Véleménye szerint nőtt a mezőgazdaság becsülete, amire „nagyon jól ráülhetne a szakma”, de erre csak akkor van lehetőség, ha ezt a kibocsájtással is tudják erősíteni. Rámutatott, hogy ugyan a fiatal gazda alprogram adhat egy induló lökést, de a támogatás nagysága önmagában nem elég ahhoz, hogy a lendület fennmaradjon, ezért gondoskodni kell arról, hogy a kezdő gazda meg tudjon élni, amihez nagyon átgondolt rendszer kell.

 

Forrás: NAKVI

Cikk megosztása