Közös cél a vízminőség javítása és a hatékony árvízvédelem

A 2019-ig tartó nemzetközi CAMARO-D projekt kiemelt célja a vízkészletek védelmének összehangolása és javítása a területhasználat és az éghajlatváltozás negatív hatásaival szemben – mondta a Herman Ottó Konferencia Központban tartott projektindító sajtótájékoztatón Hubert Siegel, az osztrák Szövetségi Mezőgazdasági, Erdészeti, Környezetvédelmi és Vízügyi Minisztérium képviseletében.

Közös cél a vízminőség javítása és a hatékony árvízvédelem

Az osztrák Szövetségi Mezőgazdasági, Erdészeti, Környezetvédelmi és Vízügyi Minisztérium fogja össze azt a nemzetközi együttműködést, amelynek fő célja a Duna vízgyűjtő területének megóvása, valamint a vízkészletek védelmének javítása.

A szakágazatokon és országokon átívelő CAMARO-D projekt (Cooperating towards Advanced Management Routines for land use impacts on the water regime in the Danube river basin) szolgálja a hatékonyabb árvízvédelmet is – mondta Hubert Siegel, a projektvezető partner képviseletében. Hozzátette: nagy öröm, hogy a Duna-menti országokból 23 partnerszervezet csatlakozott a projekthez, köztük minisztériumok, egyetemek, kutatóintézetek. Ezáltal a partnerszervezetek szakemberei tanulmányozhatják és elsajátíthatják a legkorszerűbb technikákat, amelyeket már sikeresen alkalmaztak más közép-európai országok a vízhez kötődő területhasználati gyakorlatban.

A 2,6 millió euró összköltségű projekt során a partnerszervezetek területhasználati és kezelési jó gyakorlatok gyűjtésével egy olyan eszköztárat állítanak össze a Duna vízgyűjtő területére, amelynek segítségével javulhat a folyó vízminősége – mondta Riesz Lóránt. A Herman Ottó Intézet Nonprofit Kft. Környezetvédelmi és Természetvédelmi Igazgatóságának igazgatóhelyettese hozzátette: a háttérintézet a megszerzett ismereteket tovább csatornázza az érdekeltek, a földtulajdonosoknak és az agrárium más szereplői felé, valamint részvételével saját tudásbázisát is fejleszti.

 

Forrás: Herman Ottó Intézet