A környezetvédelmi igazgatás aktuális helyzete

Annak érdekében munkálkodunk, hogy a jogszabályok és az ügyintézési határidők betartása mellett ügyfélközpontú legyen a környezetvédelmi hatósági rendszer – hangsúlyozta megnyitójában Rácz András helyettes államtitkár „A hazai környezetvédelmi igazgatás aktuális helyzete – az új szervezeti és jogszabályi változtatások bemutatása” című konferencián.

A környezetvédelmi igazgatás aktuális helyzete

A Herman Ottó Konferencia Központban rendezett eseményen Rácz András felhívta a figyelmet arra, hogy az elmúlt években nagyon sok változáson ment keresztül a környezet- és természetvédelemmel foglalkozó ágazat, amelyet érdemes egy konferencián áttekinteni, kiértékelni.

A legutóbbi átalakítást követően az Országos Környezetvédelmi és Természetvédelmi Főfelügyelőség 2017-től önálló főosztályként a Pest Megyei Kormányhivatalba integrálódott. A Főfelügyelőség emisszió-kereskedelemmel kapcsolatos feladatai a Nemzeti Fejlesztési Minisztériumhoz, a Főfelügyelőség részét képező Nemzeti Hulladékgazdálkodási Igazgatóság pedig a Földművelésügyi Minisztériumban létrejövő új helyettes államtitkársághoz kerültek.

Ezzel együtt a megyei szintű járások vették át az elsőfokú környezetvédelmi és természetvédelmi feladat- és hatásköröket.

A helyettes államtitkár elmondta, folyamatosan fejlődik az egyablakos ügyintézés, de nehézséget okoz az illetékességi területek átrendeződése nyomán a személyi állomány megváltozása. Nagy szakmai kihívás az újonnan létrejött elsőfokú hatósági feladatokat ellátó szervezeti egységek felzárkóztatása a korábbiak mellé.

Rácz András kiemelte, a változásoktól függetlenül a szakmai felügyeletet továbbra is a Földművelésügyi Minisztérium látja el.

Béres András, a Herman Ottó Intézet Környezetvédelmi és Természetvédelmi Igazgatóságának vezetője elmondta, fontosnak tartotta az intézet a konferencia megszervezését, mert az új hatósági rendszer eddigi tapasztalatainak értékelése a szakmai szervezetek közötti hatékony munkavégzést segíti.

 

Forrás: Herman Ottó Intézet

CsatolmányMéret
Dobi Bálint előadása961.89 KB
Bartus Adrienn előadása161.45 KB
Cserkúti Szabolcs előadása1.69 MB
Bibók Zsuzsanna előadása1.27 MB
Kónya Károly előadása522.2 KB