A versenyképesség növelésére és az agrár-környezetgazdálkodás elterjedésére van szükség

V. Németh Zsolt államtitkár az agrár-környezetgazdálkodás szükségességére hívta fel a figyelmet, a Nemzeti Agrárkutatási és Innovációs Központ főigazgatója a mezőgazdaság versenyképességének növelése érdekében egyebek mellett a precíziós gazdálkodást sürgette az Agrárakadémia fórumsorozat második állomásán a Herman Ottó Konferencia Központban.

Fotó: Pelsőczy Csaba

Az agrártárca környezetügyért, agrárfejlesztésért és hungarikumokért felelős államtitkára azt hangsúlyozta, hogy a természeti környezet biológiai sokszínűségének megőrzéséhez agrár-környezetgazdálkodásra van szükség, amelynek elterjedését az is segíti, hogy a Közös Agrárpolitika (KAP) célkitűzései között nagy hangsúlyt kapott a versenyképesség előmozdítása mellett a természeti erőforrásokkal való fenntartható gazdálkodás is. Magyarországon ezt a célt szolgálja többek között a Nemzeti Vidékstratégia (2012-2020), amely a hazai tájak természeti értékeinek és erőforrásainak megőrzésére, valamint a sokszínű és életképes agrártermelésre helyezi a hangsúlyt. V. Németh Zsolt beszámolt arról is, hogy a kormány kiemelt kulcsterületként kezeli a növényi és az állati génmegőrzést. Beszédében kitért az idén elfogadott Nemzeti Tájstratégiára, amelynek fő célja a táji adottságokon alapuló tájhasznosítás megalapozása és a tájidentitás növelése. Zárásként megemlítette a minisztérium zártkerti revitalizációs programját, amelynek alapvető célja az egykori zártkerti, elhanyagolt területek újjáélesztése közösségi műveléssel, a tájra jellemző értékek megmentésével.

Gyuricza Csaba, a Nemzeti Agrárkutatási és Innovációs Központ főigazgatója azt hangsúlyozta, hogy a mezőgazdasági kibocsátás 300-350 milliárd forinttal is nőhetne, ha az ágazat átállna a precíziós gazdálkodásra, azt ugyanis elengedhetetlennek nevezte a versenyképes mezőgazdasági termeléshez. A magyar mezőgazdaság alacsony versenyképességére példaként említette, hogy a támogatások aránya az ágazatban meghaladja a jövedelmezőséget. Véleménye szerint a versenyképesség növeléséhez javítani kell a szakképzésen is. Beszélt továbbá a mezőgazdasági vízgazdálkodásról, amelynél a szakemberhiányra és a vízhasznosítással foglalkozó megfelelő szakképzés hiányára hívta fel a figyelmet.

Az Agrárakadémia 2017. május 11-ei előadásai elérhetőek a csatolmányból.

Forrás: MTI, FM Sajtóiroda

CsatolmányMéret
V. Németh Zsolt előadása2 MB
Hubai Imre előadása13.69 MB
Mezei Dávid előadása497.32 KB
  • A versenyképesség növelésére és az agrár-környezetgazdálkodás elterjedésére van szükség
  • A versenyképesség növelésére és az agrár-környezetgazdálkodás elterjedésére van szükség
  • A versenyképesség növelésére és az agrár-környezetgazdálkodás elterjedésére van szükség