Tájnapi tájséták natúrparkjainkban

Az Európa Tanács 2017-ben első alkalommal hirdeti meg a Táj Nemzetközi Napját. A magyar natúrparkok tájsétákkal csatlakoznak a kontinensünk táji örökségének megőrzését és fenntartható hasznosítását elősegíteni hivatott kezdeményezéshez.

Tájnapi tájséták natúrparkjainkban

A Táj Nemzetközi Napját a 2000-ben, Firenzében elfogadott Európai Táj Egyezmény megvalósításának jegyében hirdette meg a strasbourgi székhelyű Európa Tanács. A tájakat elsőként és átfogóan középpontba állító nemzetközi egyezmény hazai kihirdetéséről szóló törvényt éppen tíz éve fogadta el az országgyűlés.

Számos kezdeményezés és megvalósult ötlet igazolja, hogy hazánk táji örökségének megőrzése és hosszú távon is fenntartható, az ott élők boldogulását is szolgáló hasznosítása alapvetően a helyi közösségek bevonásával valósítható meg. Erre jó példa a Mesés Hetés mintaprogram, amit az európai szintű tájdíj elnyerésével a nemzetközi jó gyakorlatok közé emelt az Európa Tanács. A helyi közösségek bevonásának fontosságára való tekintettel a 2017. szeptember 5-6-án, a csehországi Brnoban tartott tájegyezményes műhelykonferencia résztvevői egy állásfoglalást fogadtak el, amely szerint a tájegyezmény részes országai az első nemzetközi tájnapot a helyi közösségek bevonásával kívánják megünnepelni, kifejezve ezzel, hogy a táj az emberek környezetének elengedhetetlen összetevője, közös kulturális és természeti örökségük sokszínűségének kifejezője és identitásuk alapja.

Natúrparkjaink immár több mint két évtizede tevékenykednek az élő és élhető vidéki tájak erősítése érdekében. Kilenc névhasználati címmel rendelkező natúrparkunk 211 település közösségeinek összefogásával az ország területének 6,5%-ára terjed ki. A hazai natúrparkok eredményes tevékenységét szemléletesen jelzi, hogy a Magyar Tájdíj pályázatot két alkalommal is natúrparki térségből (2008. Vértes, 2013. Gerecse) érkező pályázat nyerte el. A helyi hagyományokon alapuló, ugyanakkor a táj védelmében és a térségfejlesztésben is az innovatív megoldásokat kereső natúrparki közösségek száma évről évre örvendetesen gyarapszik, várhatóan még az idén újabb vidéki térségek kapják meg a névhasználati címet a természetvédelemért felelős minisztertől.

A Táj Nemzetközi Napja alkalmából 2017. október 20-án és 21-én helyi szakvezetők segítségével, élményszerűen ismerhetik meg az érdeklődők natúrparki tájainkat.

A tájnapi tájséták a hazai natúrparkok és natúrparki kezdeményezések, valamint e térségek és közösségek tervszerű fejlesztéséért tevékenykedő országos szervezetek, a Földművelésügyi Minisztérium, a Magyar Natúrpark Szövetség, a Herman Ottó Intézet Nonprofit Kft., valamint a Magyar Nemzeti Vidéki Hálózat összefogásával valósulnak meg.

 

Túra

Helyszín, dátum

Ismerd meg a Hét Patak Gyöngye Natúrparkot!

Alsómocsolád, Kárász, 2017. október 20.

Hollók nyomában - Pusztavár túra

Hollókő, 2017. október 21.

Kőszegi esszencia: kő, szőlő, hegyvidék, patak

Kőszeg, 2017. október 20.

Ősfenyves séta

Fenyőfő, 2017. október 20.

Őszi túra a Balatoni Riviérán

Gyenesdiás, 2017. október 20.

Tájséta a zsámbéki Szent Norbert tanösvény mentén

Zsámbék, 2017. október 21.

Pákászok nyomában - túra az egykori Hajta-mocsárban

Farmos, 2017. október 21.

Séta a homoki tölgyesek és a földi kutyák földjén a Dél-Alföldön

Kelebia, 2017. október 20.

Jégkorszaki séta a Macska-szigetre Lipót, 2017. október 20.

 

Forrás: Herman Ottó Intézet Nonprofit Kft.