XVIII. Farmer Expo

Sikeresen zárult a 2009. augusztus 26. és 29. között nyitva tartó debreceni Farmer Expo és a IV. Hortico Zöldség és Gyümölcs Kiállítás.

A mérleg több, mint háromszáz kiállító, hat konferencia, többezer látogató. A kiállítás megnyitóján jelentette be Nagy János centrumelnök, hogy az egyetemi oktatás új pillérrel bővül, augusztusban megalakították a Kertészeti Intézetet.

Szólláth Tibor a Hajdú-Bihar Megyei Közgyűlés alelnöke az öt éve alapított Hajdú-Bihar Megyei Minőségi Termék Díjról szólt. A díjazott termékek külön standon mutatkoztak be.

Külön érdekesség, hogy közösen állított ki Hajdú-Bihar és Hargita megye. Gráf József miniszter az ágazat szerepének fontosságára hívta fel a figyelmet. Az agrárium kitörési pontjainak a minőségi termékelőállítást és a fejlesztési források minél hatékonyabb kihasználását látja.

Ősszel ismét lehetőség lesz kérelmet benyújtani állattartótelepek korszerűsítésére, így adott lesz a lehetőség, hogy a hazai állattenyésztés Európában az egyik legkorszerűbb és leghatékonyabb legyen.

A négynapos rendezvényen a szakember találkozók mellett a kiállítók termékeit és szolgáltatásait ismerhették meg az érdeklődők, volt tenyészállat bemutató és minősítés, állatvásár, gépbemutató és természetesen az elfáradt látogatók a gasztronómia remekeiből válogathattak. (képek még a cikk alatti galériában)

*

Mentálhigiéniás Nyári Kollégium

2009. augusztus 5-én és 6-án már nyolcadik alkalommal rendezte meg a Mentálhigiénés Nyári Kollégiumot a Debreceni Egyetem Mentálhigiénés Programja és a Lelkierő Egyesület.

A rendezvény első napján a szociális területen működő közösségi ellátások és a támogató szolgálatok fejlődéséről, valamint az ellátások pályáztatásának és finanszírozásának aktuális kérdéseiről hangzottak el előadások.

A kollégium második napján az ellátások számoltak be a működésük során szerzett tapasztalatokról.
A kollégiumot Dr. Jávor András oktatási rektor helyettes nyitotta meg, mivel a Debrecen Egyetem az országban egyedülálló módon támogatatja és együttműködik ezen, szolgáltatásokkal. A kollégium szervezése által lehetőséget kíván nyújtani az országban működő közösségi ellátást nyújtó szervezetek közötti szakmai tapasztalatcserére, egymás programjainak megismerésére.

*

Húsz százalékkal több az elsős az új tanévben

A 2009. évi felvételi adatok alapján ismét nőtt az érdeklődés a Debreceni Egyetem iránt. A július 23-iki ponthatárok szerint a 2009/2010-es tanévre7587 hallgató nyert felvételt, ami 19,91%-os növekedés.
Az elsőévesek közül 5391-en államilag támogatott formában kezdhetik meg tanulmányaikat. A költségtérítéses hallgatók aránya a tavalyiakhoz hasonlóan 28-29% között alakult.

A felvételi szám alapján megállapítható, hogy a 2009-ben a 9790 elsőhelyes jelentkezőre vonatkoztatva a felvettek aránya 77,4%. Összességében 1270-nel több elsőéves jutott be az egyetemre a tavalyi évhez képest. A növekedés zöme – 867 hallgató – a mesterképzéses hallgatók számának növekedéséből ered.

A nappali államilag támogatott alapképzésre felvettek száma 3460, ami minimális emelkedés (42 hallgató, azaz 1,2%) az elmúlt évhez képest. Ezzel az egyetem a második helyen áll az országos rangsorban. Az osztatlan képzésben elhanyagolható csökkenés tapasztalható (orvos, jogász,), ami elsősorban Budapest elszívó hatásának tulajdonítható.

*

Modern városnézés

Vidéken először Debrecenben tekinthetik meg a turisták a város nevezetességeit GPS-es városnéző sétára invitáló modern szerkezet segítsével.

A Pocket Guide nevű készülék augusztus 17-től áll a vendégek rendekezésére a Tourinform irodában.

A kis készülék főbb előnyei között említhetjük, hogy mindenki a saját tempójában és kívánt mélységben ismerheti meg a várost, így a túra azt az érzetet keltheti, mintha egy idegenvezető kísérné a vendéget.

Debrecenben első lépésként három szerkezet áll a látogatók rendelkezésére, most még csak magyarul, de hamarosan angol és német nyelven is.

A készüléket napi háromezer forintért bérlő érdeklődők (kaució 10 ezer forint vagy fényképes igazolvány) három útvonal közül választhatnak vagy akár barangolhatnak is kedvükre. „A szabadság őrvárosa – Városközpont és múzeumi negyed” túrán a belváros nevezetes épületeit tekinthetik meg, mint például a Református Kollégiumot, a főteret, Nagytemplomot. A cívis hagyományokra épülő séta során a szerkezet elvezet egyebek mellett a kézműves és kereskedő házakhoz, a Tímárházhoz, és feleleveníti a város történelmét is.

- A harmadik útvonalt választók kombinálhatják a gyalogos és villamosos városnézést, és utazás közben is információkat hallhatnak a látott épületekről, emellett a Nagyerdőt is felfedezhetik – mondta el a Pocket Guide-ot bemutató sajtótájékoztatón Danyi Zoltán, a Tourinform iroda vezetője.
A jövőbeni tervek között szerepel, hogy múzeumi tárlatvezetésre is alkalmas legyen, szállodákban is bérelhessék a vendégek, és több, megyénkre kiterjedő útvonal közül is választhassanak a cívisvárosba érkezők.

*

Barramundi és árnyékhal

Prémium kategóriás halfajok komplex tenyésztési technológiáját honosítja és fejleszti Magyarországon egy kutatóhelyekből és vállalkozásokból álló konzorcium.

A Nemzeti Technológia Program támogatásával 2009. augusztus 24-én indult projektben a Debreceni Egyetem Agrár- és Műszaki Tudományok Centruma haltermelő rendszerek használt vizének semlegesítésével, valamint ivadékok takarmányozására alkalmas élőeleség-termeléssel biztosítja majd a „tengeri” minőségű, szálkátlan halfajok édesvízi nevelését.

A konzorcium tagjai – a Debreceni Egyetem, a Jászkiséri Halas Kft., a szarvasi Halászati- és Öntözési Kutatóintézet, a Szent István Egyetem Halgazdálkodási Tanszéke, valamint az Unio Seafood Kft. – korábban már több innovatív haltermelés-technológiai megoldást dolgoztak ki, melyet a Nemzeti Technológia Program keretében az augusztus 24-től induló fejlesztéssel is kiegészítenek.

Az új projekt segíti a „pontycentrikus” magyarországi halgazdálkodás diverzifikációját, hiszen hazánkban még nem termelt, de Európában jelentős piaccal rendelkező halfajok, mint a barramundi vagy a vörös árnyékhal tenyésztését indítja el. Az említett halfajok édesvízben is nevelhetők, így komoly kitörési pontot jelentenek a hazai haltermelés számára.

*

Új egyetemi gyakorló iskola

Debrecen városa 2009 szeptember 1-jén átadta a pallagi tanintézmény működtetését az Egyetemnek.
A Debreceni Egyetem Agrár- és Műszaki Tudományok Centruma és a Debrecen Megyei Jogú Város közötti együttműködés eredményeként 2009 szeptember 1-jén tanévnyitó ünnepség keretében került sor a pallagi tanintézmény ünnepélyes átadására.

Az átadás jelentőségét növeli, hogy a középiskola egyidejűleg az átadással megkapta a gyakorlóiskola státuszt, amellyel jelentős minőségi javulást is várnak az egyetem és a város vezetői. Az az intézménytörténeti érték is növeli az esemény súlyát, hogy az egykori akadémiai alma mater visszakerül a debreceni agrár és gazdasági oktatás körébe.

Nagy János centrumelnök az iskola tanévnyitó ünnepsége után elmondta, az egyetemi fenntartás szorosabb együttműködést jelent a két nagy múltú intézmény között, elsősorban vendégoktatók alkalmazásában, gyakorlati helyek biztosításában. A tananyag pedig illeszkedni fog az egyetemen folyó képzésekhez, előkészítve a diákok zökkenőmentes továbbtanulását.

Forrás: Debreceni HVI, unideb.hu

Cikk megosztása