1,5 milliárd forint uniós támogatás Debrecen megújuló városközpontjának

Összesen közel másfél milliárd forint európai uniós forrásból valósulhat meg Debrecen városközpontjának funkcióbővítő fejlesztése.

Az Új Magyarország Fejlesztési Terv keretében újabb közösségi terek jönnek létre, közút-, köztér- és épület felújításra kerül sor.

A jelentős gazdaságélénkítő és munkahelyteremtő hatás mellett a városrehabilitáció a helyi közösség megerősödésével, a kulturális kínálat növekedésével is jár. A fejlesztést rögzítő támogatási szerződést 2009. szeptember 2-án írták alá.
Debrecen városfejlesztésének célja a városközpont jellegű városkép erősítése, az épített környezet védelme és felújítása, a zöldfelületek fejlesztése, a központi területek közlekedési feltételeinek javítása és a tömegközlekedés fejlesztése.

A Nyugati kiskörút megvalósítása által felértékelődik az eddig jellemzően beruházás-hiányos terület, vonzóvá válik a befektetők, illetve a vállalkozások számára, erősödnek a gazdasági és kereskedelmi funkciók.

A Debrecen megújulását célzó projekt összköltsége 1,9 milliárd forint, a fejlesztések várhatóan 2011 közepére valósulnak meg. 2007-2010 között közel 200 milliárd forint áll rendelkezésre városfejlesztésre, ebből a kormány 19 megyei jogú város városrehabilitációs fejlesztését hagyta jóvá 41,4 milliárd forint értékben, melyből közel 27 milliárd forintot az Európai Unió biztosít. Ezek közül a mai támogatási szerződés aláírásával immár 3 megyei jogú város (Debrecen, Sopron és Győr) projektje rendelkezik támogatási szerződéssel.

*

Aktív könyvtárhasználat, esélyegyenlőség

Hagyományos könyvtári szolgáltatásaik színvonalát növeli konzorciumi keretek között a Debreceni Egyetem Egyetemi és Nemzeti Könyvtára és a Tiszántúli Református Egyházkerület két könyvtára.

A 100 millió forintos infrastrukturális fejlesztésnek köszönhetően a város valamennyi felsőoktatási intézményének hallgatói olyan virtuális környezetben tanulhatnak majd, ahol a komplex e-learning módszerek, a különböző oktatási anyagok és a kötelező olvasmányok helyben és hálózaton egyaránt elérhetőek lesznek. A projekt további célja az aktív könyvtárba járók számának 40 százalékos emelése, valamint a fogyatékkal élő könyvtárhasználók esélyegyenlőségének megvalósítása.

A Debreceni Egyetem Egyetemi és Nemzeti Könyvtára és a Tiszántúli Református Egyházkerület két könyvtára – az Egyházkerületi és Kollégiumi Nagykönyvtár és a Kölcsey Ferenc Református Tanítóképző Főiskola Könyvtára – 2009. szeptember 10-én írta alá az Országos hatókörű korszerű könyvtári szolgáltatások infrastruktúra fejlesztése című pályázatot. A 100 millió forintos beruházás az Európai Unió támogatásával, az Európai Regionális Fejlesztési Alap társfinanszírozásának pályázati összegéből valósul meg.

Az Országos Dokumentum-ellátási Rendszer központjaként működő, 2,9 millió dokumentumot tartalmazó, 1000 könyvtár dokumentum- és információ-cseréjét biztosító egyetemi könyvtár és a projektben résztvevő egyházi könyvtárak szolgáltatásaik összehangolására, a hálózati kapacitás növelésére és a hitelesítési rendszer fejlesztésére fordítják az elnyert összeget. Ennek köszönhetően az értékes gyűjtemények bekerülhetnek az Országos Közös Katalógusba, a MOKKA-ba, és a teljes állomány kereshetővé és kölcsönözhetővé válhat a felhasználók számára.

*

Környezetbarát technológia

Ipari termelésből származó iszapok és olajos folyadékok tisztítását végzi az a közelmúltban átadott vákuumbepárló, amely nemcsak a régió, hanem egész Kelet-Magyarország igényeit kielégíti.

A veszélyes hulladékot feldolgozó korszerű eszközzel az Észak-Alföldi Régióban egyedül a Kristály 99 Kft. rendelkezik. A fejlett hulladékkezelési technológia több szempontból is környezetbarát: Bizonyos munkafázisokhoz napenergiát használ, a szennyezett anyagot pedig olajra és vízre bontja, amelyek újrahasznosíthatók az eljárás után.

A több mint 100 millió forintos beruházásra azért volt szükség, mert az eddig használt gép már nem felelt meg az előírásoknak, legközelebb pedig Tatabányán tudták feldolgozni a veszélyes anyagokat. A technológia kiválasztása, bevezetése a kezelendő hulladék jelentős részét biztosító FAG Magyarország Kft-vel történő szoros és gyümölcsöző együttműködés, együttgondolkodás eredménye.

A vákuumbepárlót a műszaki beállítások után, jövő áprilisban állítják üzembe a Szikgát melletti veszélyes hulladék feldolgozó telepen.

*

Új jelzések

Debrecen önkormányzata és az érintett civil szervezetek több éve tartó együttműködése eredményeként az idén több, a vakok és gyengénlátók közlekedését segítő közlekedésbiztonsági jelzést épített ki a város közútjain.

A gyalogos-átkelőhelyek előtti járdaszakaszon a süllyesztett útszegély mellett két sorban dombormintás vakvezető köveket helyeztek el. A 40x40 cm-es vakvezető lapok bütykös kialakításuk révén a gyalogos átkelőhely előtt olyan felületet alkotnak, amelyre rálépve cipőn keresztül is érezhető azok érdessége.
Ilyen lapokat építettek be a Füredi út–Csapó utca közötti elválasztott gyalog- és kerékpárút zebrái mellett, mint például a Darabos-Hunyadi utcai csomópontban, de ezek beépítését az újonnan kialakítandó, vagy átépítendő útszakaszokon a jövőben már előírja a hivatal.

Ugyancsak vakvezető köveket építettek be a jelenleg még kivitelezés alatt lévő 47 buszmegálló felújításakor is. Ott a dombormintás lapok a peronon az első (felszálló) ajtó előtti részre kerültek, hogy a vakok és gyengénlátók a megfelelő helyen, biztonságosan várhassák a buszt.
A másik biztonsági jelzés egy vakvezető burkolati jel, amely a járdafelületre vastag, domború kivitelben, többsoros csíkos alakzatban felfestve jelöli a vakok és gyengénlátók számára a gyalogos átkelőhely tengelyét, esetleg a buszmegálló peronján az első ajtó vonalát, de alkalmas fontosabb intézmények bejáratának jelzésére is. Ezzel a módszerrel jelölik a gyalogos-átkelőhelyet a Kossuth utca és Sas utca sarkon, valamint a Kossuth utcai földhivatal előtti autóbuszmegállóban a felszállás helyét.

*

Információs Nap 2009.

2009. szeptember 16-án az Észak Alföldi Regionális Fejlesztési Ügynökség és a VÁTI Információs Napot tartott az Észak-Alföldi Operatív Program aktuális pályázati kiírásaival kapcsolatban Debrecenben, a Megyeházán.

A megjelenteket Dr. Debreczeni Ferenc igazgató köszöntötte, és tájkoztatott a 2007/2008-as pályázati ciklus eredményeiről, tapasztalatairól. A régióban 114 milliárd Ft pályázati forrás került kiírásra, melyből 100,5 milliárd Ft-ra döntés vagy kötelezettségvállalás született. A megítélt támogatások 2/3-a szerződéssel is rendelkezik, a projektek elkészültsége változó. Az operatív program keretében 247%-os volt a túlpályázás. Felhívta a figyelmet az indikátor táblázatok pontos kitöltésére, mivel ezek képezik az elszámolások alapját. Ismertette a leggyakoribb típushibákat a pályázatoknál, majd az új kiírásoknál bekövetkezett változásokról szólt.

Ezt követően az ügynökség és a VÁTI munkatársai ismertették az ipartelepítés, kereskedelmi szálláshely és szolgáltatás, versenyképes turisztikai termék és attrakció, szociális alapszolgáltatások és gyermekjóléti alapellátások infrastruktúrális fejlesztése, közösségi intézémények és terek fejlesztése, városfejlesztési, 2000 LE alatti települések szennyvízkezelése, belterületi bel- és csapadékvízvédelmi konstrukciókat. A közel száz érdeklődő jelezte a rendezvény sikerét, ahol személyes konzultációra is lehetőség volt.

*

Újrahasznosítási Hónap - roodshow Debrecenben

Az idén hatodszor megrendezett Újrahasznosítása Hónap keretében 2009. szeptember 19-én Debrecenbe érkezett az ÖKO-Pannon Nonprofit Kft. hulladékhasznosítást bemutató interaktív, utazó kiállítása.

A kamion kiállítóeszközeit a Csodák Palotája tervezői készítették, minden kipróbálható és megérinthető volt. A látogatók megismerhették, hogyan hasznosul a szelektíven gyűjtött hulladék, kipróbálhatják a mini szelektív hulladékválogatót, hasznosíthatnak varászdobozzal, merített papírt készíthetnek.

Idén a Környezetvédelmi és Vízügyi Minisztérium Zöld Kréta roadshow-jával közösen népszeűsítik a szelektív hulladékgyűjtést és az ÖkoIskolák, Zöld Óvodák Hálózatát az ország 23 városában.

Forrás: Debreceni HVI, unideb.hu, deol.hu

Cikk megosztása