Az MNVH Cselekvési Tervével összhangban tanulmányutat szervez 11 szakterület felkért képviselője számára. A 35 fő részvételével tervezett nemzetközi tapasztalatcsere célja a burgenlandi megújuló energiára épülő beruházások, fejlesztések megtekintése, LEADER együttműködések tanulmányozása az oktatás, a turizmus és vállalkozás ösztönzés területén.

Ezen belül kiemelt hangsúlyt kap a Güssingi modell újszerű fejlesztéseinek tanulmányozása, a szakirányú tapasztalatok adaptálási lehetőségének vizsgálata a vidéki életminőség javítása és a fenntartható vidékfejlesztés magvalósulása érdekében.

Güssing Burgenland egyik nagyobb városa, a térségben 27 ezren élnek, és ez az első olyan közösség az Unióban, mely teljes energiaszükségletét megújuló, helyi energiaforrásokból fedezi (igen, beleértve az üzemanyagot is).

Ezt a páratlan teljesítményt ráadásul az a terület érte el, mely Ausztria legszegényebb szeglete volt egészen 1988-ig, amikor a változásokhoz vezető döntések megszülettek.

Többnyire mezőgazdaságból éltek a helyiek, kedvezőtlen fekvése miatt sem ipar sem szolgáltatók nem települtek a környékre, vasúti vonal és autópálya sem járt erre. A munkavállalók 70%-a bécsig ingázott, a többiek nagy része is a környék más városaiban dolgozott. Hatalmas anyagi erőfeszítést jelentett a térség energiaellátása, ebből született a kezdeményezés, hogy próbáljanak felhagyni a fosszilis energiahordozókkal, és valahogy hasznosítsák a térség földjének 45%-át kitevő erdős felületet.

Először a közösségi épületek energiafogyasztását optimalizálták a városban, már ez önmagában majdnem felére csökkentette a költségeket.(!) Aztán a helyben termő repcéből üzemanyagot kezdtek előállítani, majd 27 házat ellátó fatüzelésű erőművet építettek. Rögtön lecsaptak egy bécsi egyetemi innovációra, mely a fahasábokat gázzá alakítja, melléktermékként meleg vizet állítva elő, 82-85 százalékos hatékonysággal: a bemutatóüzem így Güssingben épült fel. A K+F azóta sem állt meg, így költözött egyre több modern technológiával foglalkozó cég és tudós a körzetbe.

A megújuló energiák felé irányuló fejlesztések hatására ma már 27 független erőmű van a térségben, így Güssing régóta energiaexportőr, a profit jó részét további innovációba fektetik. Több mint 1000 új munkahely jött létre csak a városban, mely közben célpontja lett a kifejezetten magas energiafogyasztású tevékenységet űző cégeknek. A város gazdagodása, gyarapodása közben nem mellékesen a környékbeli erdők fahozamának alig felét hasznosítják, tehát a környezet semennyire nem károsodik.

Güssing tehát jelen állás szerint örökre megoldotta energiaszükségletét, fenntartható módon.

A csapat hazatérése után beszámolót olvashatnak itt, az umvp.eu-n.

Forrás: MNVH, wikipedia

Cikk megosztása