Felavatták az első magyar bioerőművet Szakolyban

Átadták Magyarország első, zöldmezős fejlsztésű, önálló biomasza villamos energia erőművét 2009. augusztus 28-án Szakolyban.

A bioerőmű a helyileg előállított biomasszából nagy értékű végterméket , megújuló villamos energiát, úgynevezett zöld áramot állít elő, emelett több mint 200 új munkahely teremtésével járul hozzá a térség foglalkoztatási gondjainak enyhítéséhez. (részletek itt!)

*

A felújított és kibővített Zsindelyes Pálinkafőzde átadása Érpatakon

Gráf József földművelésügyi és vidékfejlesztési miniszter részvételével 2009 október 16-án pénteken, avatták fel az érpataki Zsindelyes Pálinkafőzde felújított és kibővített üzemét.

Az új beruházás során az üzem gazdagabb lett egy 1000 literes pálinkafőzőüsttel, amely mind a két pálinkafőzési technológiát tudja alkalmazni. Ezenkívül új késztermék raktár is készült 530 négyzetméteren, míg az átalakított pálinkatároló és érlelő épületben egyszerre 123 ezer 500 liter pálinkát tudnak érlelni.

A mostani beruházás eredményeként egy új palackozó gépet is üzembe állítottak.

*

Guinness-rekord a balkányi városnapon!

Az előző rekorder település Gárdony volt 3800 adag lecsóval, a balkányiak Tóth Zoltán ötletgazda vezetésével ezt a rekordot adták át a múltnak.

A több mint 4600 literes, péntek este megszentelt főzőedényben 13 óra körül készült el az étel, amelyet reggel 7 órától fogva egy 3 méteres evezőlapáttal kavargattak a szorgos segítők.
Sebestyén István, a Guinness-rekordkísérletek hazai ellenőre előbb bejelentette, hogy mivel az összes lecsót elfogyasztották, a rekordkísérlet sikerrel járt, majd röviddel később átadta a világszervezet hivatalos oklevelét az új rekordernek, Tóth Zoltánnak, valamint a város képviseletében Pálosi László polgármesternek.

*

Újabb nyertes pályázatok Balkányban

Az Észak Alföldi regionális fejlesztési tanács döntése alapján a CÉDE 2009. pályázaton Balkány Város Önkormányzata közel 13 millió forint vissza nem téritendő támogatásban részesült az óvoda felújítására.

Falumegújításra és fejlesztésre is nyertek

A Mezőgazdasági és Vidékfejlesztési Hivatal Vidékfejlesztési Támogatások Igazgatósága a 135/2008. FVM rendelet alpján falumegújításra és fejlesztésre igénybe vehető támogatási jogcímen több mint 17 milló forint támogatásban részesítette Balkány város önkormányzatát, amely alapján sor kerül a Béke-telepi klubház külső felújítására, kerítésépítésre, parkoló és játszótér létesítésére.

Forrás: Nagykállói HVI, Nyírség Vidékfejlesztési Közhasznú Egyesület

Cikk megosztása