Gárdonyi nyertes az év természetfotósa világpályázaton!

Mészáros András a Velencei-tónál, Gárdonyban élő fiatalember az egyik nyertese az Év természetfotósa világpályázatnak, a Veolia Environnement Wildlife Photographer of the Year 2009-nek.

A világ legtehetségesebb profi és amatőr természetfotográfusai munkájának legjavát zsűrizi évről évre a londoni Természettudományi Múzeum és a BBC Wildlife Magazine. A pályázat díjazottjai azok a felvételek, amelyek "legérzékletesebben és legeredetibb módon ragadják meg a természet valós vonásait, a soha vissza nem térő pillanatot".

Idén negyvenhatodszor rendezték meg a versenyt: a Veolia Environnement Wildlife Photographer of the Year 2009-re rekordszámú, 43 135 fotót neveztek 94 országból. Október 21-én a londoni Természettudományi Múzeumban rendezett ünnepségen hirdették ki a díjnyertes alkotásokat, amelyek között ismét szerepel egy magyar fotós munkája.

Mészáros András a viselkedés: egyéb állatok kategóriájának nyertese Frissítő esőcsepp című képével. A kategóriában olyan fotók szerepelnek, amelyek az emlősökön és madarakon kívüli állatok lenyűgöző vagy ritkán látható viselkedését örökítik meg. Egy nyári záport követően indult el András a lakása közelében lévő erdőbe, ahol egy napsütötte tisztáson vöröshangyákat fedezett fel, amint virágzó mályvákra másztak fel. A díjnyertes képen a hangyák egyike egy mályvasziromra hullott esőcseppről szív vizet.

A különlegesen szép felvétel Mészáros Andrásnak nem az első nemzetközi sikere. 2000 óta számos magyar és nemzetközi pályázaton ért el helyezéseket, több kiállításon mutatták be képeit, a fotózás hobbija, a hétköznapokon mérnökként tevékenykedik.

„A természetfotózáson belül a részletek fotózása az, ami leginkább érdekel.
A makró témák fotózása végtelen lehetőségeket tartogat a természetfotós számára, de leginkább a nehezen megközelíthető témák (madár- és vadfotózás) jelentik számomra az igazi kihívást. Agárdon lakom, fotóim legnagyobb részét a Velencei-tó környékén készítem. Bár szabadidőm véges, szerencsésnek érzem magam, hogy az itteni igen gazdag élőhelyeket viszonylag sűrűn tudom látogatni és mindig találok témát, amit filmre tudok rögzíteni.”

*

Nyitott Szem Film Klub

A Nyitott Szem filmklub egy sikeres Gárdony település közreműködésével létrehozott közösségi kezdeményezés.

A Klub keretei közt összejöhetnek, és beszélgetéseket folytathatnak a magyar filmipar után érdeklődő helyi, illetve távolabról érkező emberek, továbbá az előre meghatározott sorrendben a 2000 után készített, elismertségnek örvendő filmek is levetítésre kerülnek a Klub helyiségében.

*

Pálinkás Töklámpás Este az Agárdi Pálinkafőzdében

Pálinkás Töklámpás Estet rendezett az Agárdi Pálinkafőzde november első hétfőjén. Az Agárdi Pálinkafőzde idén októberben ünnepelte 7. születésnapját.

Az eltelt idő alatt elérte, hogy a név: Agárdi, egyet jelent a tiszta minőséggel, és tradícióval. A 2009. év a nagy nemzetközi elismerések éve az Agárdi Pálinka történetében; a Destillata Nemzetközi Párlatversenyen az Év Főzdéje, az Év Főzőmestere és az Év Pálinkája díj mellett, a Magyarországi Nemzetgyőztes díját is kiérdemelte. A 2009. év a második év, amikor az Agárdi Pálinkafőzde a Superbrands díjat megkapta. A Superbrands nemzetközi elismerés, mellyel a világ 82 országában díjazzák a kiemelkedő teljesítményt nyújtó márkákat, hazánkban 2004. óta működik.

Az Agárdi Pálinkafőzde október 14-i születésnapi ünnepsége egy zártkörű rendezvény volt. A régióban élő Agárdi Pálinkát szerető, vagy vele megismerkedni szándékozó barátainkat pedig november 2-án, hétfőn egy kerti mulatságra hívta, ahol őszbúcsúztató vidámság várta a látogatókat.

Egy nagy tűz köré gyűltünk össze a sütőtöklámpásokkal kivilágított kertben, megkóstoltuk Feind János mesterszakács finom sültkolbászait, ettünk a kerti kemencénkben sütött kenyérből, sülttökökből. Forralt bor és forralt tea melegített át minket, természetesen a főszereplők most is az Agárdi Pálinkák voltak!

Jókedvünkhöz agárdi tűzzsonglőrök, gólyalábasok, a dinnyési néptáncos fiatalok járultak hozzá, a talpalávalót székesfehérvári népzenészek húzták (köszönjük Kneifel Györgynek és zenekarának a remek hangulatot!). A nagyszámú vendégsereg együtt mulatott az udvari máglya körül: táncoltunk, ameddig a lábunk bírta.

A tánc után volt még más is: a töklámpás réten rendezett ügyességi játékok sikeres teljesítése esetén pálinkás ajándékok (Agárdi Pálinka, Agárdi Gyümölcslé, Agárdi Lekvár) várták a bátor és kitartó versenyzőket. Meggymagdobás, fejelős-dekázós, tárgyfelismerős és fáról almaleevős feladatok teljesítése utáni a végeredmény: az első helyezett a szomszédban tanuló Sándor Károly Labdarúgó Akadémia hallgatói közül került ki – ebben persze nagy szerepet játszott a fejelős-dekázós verseny kimagasló pontszáma amit elértek.

Együtt búcsúztattuk az őszt november 2-án az Agárdi Pálinkafőzdében egy forró hangulatú estén. Az Agárdi Pálinkafőzde továbbra is szeretettel várja kulturális és sportos témájú programjain az érdeklődőket, bővebb információk az Agárdi Pálinkafőzde honlapján (www.agardi.hu ) találhatók.

Ocsenás Kati
Agárdi Pálinkafőzde

*

Geotermikus energia kihasználása az Agárdi Gyógyfürdő termálvizének segítségével Gárdonyban!

Gárdony város önkormányzata felismerte a modern kor adta lehetőségeket, és a geotermikus energia kihasználásával, az Agárdi Gyógyfürdőből leeresztett termál víz másodlagos hasznosíásával kívánja költséghatékonyabbá tenni fütési rendszerét, továbbá a megvalósuló beruházás révén a környező területen lévő 3 emeletes lakóépület fűtése is olcsóbbá fog válni.

*

Az első LEADER nyertesek a Velencei-tónál!

Az Új Magyarország Vidékfejlesztési Program januárban beadott pályázatainak elbírálása megtörtént, a Velencei-tó LEADER Helyi Akciócsoport területén a 21 beadott pályázatból 12 pályázat felelt meg a formai, tartalmi és a pontozási feltételeknek, ezek a pályázók megvalósíthatják fejlesztési elképzeléseiket uniós forrásból.

A nyerteseknek gratulálunk!

Tudjuk, hogy nem könnyű pályázni, de a kilenc Velencei-tó körüli településen az utóbbi két évben elnyert kis és nagy projektek bizonyítják érdemes. A tavat körbe ölelő fejlesztések, a meglévő vonzerők kiegészítése új attrakciók bevonásával, túlmutat a kistérség, megye, és a régió területein is, és a helyben élőknek munkahelyet teremt, gazdasági fellendülést biztosíthat a Velencei-tó egész területén. A megvalósuló beruházások a lakosság minden korcsoportjának életminőségét javíthatja.

A Velencei-tó Térségfejlesztő Egyesület az új pályázók számára rendkívüli pályázati információs napokat és fórumokat is tart, hogy minél több sikeres pályázat valósulhasson meg a Velencei-tónál.

Információk: a pályázati feltételekről www.fvm.hu, www.umvp.eu www.mvh.gov.hu és a helyi információs napokról a www.velenceitoleader.eu honlapon megtalálhatók.

Stadler Klára Velencei-tó Térségfejlesztő Egyesület
2481.Velence, Balatoni út 65
[email protected]
Tel: 22/470-212

Forrás: Velencei-tó Térségfejlesztő Egyesület

Cikk megosztása