Az AKG-s gazdálkodási napló kitöltési útmutatója

Az ÚMVP Irányító Hatóságának 96/2009. (XII. 9.) közleménye a 61/2009. (V. 14.) FVM rendeletben foglalt gazdálkodási napló kitöltési útmutatójáról.

Az Európai Mezőgazdasági Vidékfejlesztési Alapból nyújtott agrár-környezetgazdálkodási támogatások igénybevételének részletes feltételeiről szóló 61/2009. (V. 14.) FVM rendelet 18. § alapján, az Új Magyarország Vidékfejlesztési Program Irányító Hatósága közzé teszi a rendelet 21. számú melléklete szerinti gazdálkodási napló kitöltési útmutatóját, mely a csatolt dokumentumban olvasható.

További szabad felhasználásra itt csatolva található a gazdálkodási napló Word, Excel, valamint PDF formátumú változata is.

Egyéb információ az FVM oldalán!

*

A SAPS előleg miatt későbbre tolódott az AKG kifizetése

A SAPS előlegről szóló döntés miatt az MVH később folyósítja az agrár-környezetgazdálkodási támogatást. Ez utóbbit ugyanis a szigorú uniós feltételek miatt nem, az előbbit viszont ki lehet fizetni adategyeztetés nélkül.

Az adatok összevetésének kezdete azonban a 2009. évi területalapú támogatás előrehozott átutalása miatt későbbre tolódott, hiszen kellett az idő az ezzel kapcsolatos feladatok ellátására. Ezért most minden területhez kötött jogcímnél a támogatások kifizetésének ideje egy hónappal tovább tart.
Ebből következik, hogy az agrár-környezetgazdálkodási támogatások kifizetése januárban kezdődik. Ez a Nemzeti Vidékfejlesztési Terv keretében öt éve meghirdetett és záró esztendejében járó AKG jogcímre vonatkozik.

Az Európai Mezőgazdasági és Vidékfejlesztési Alapból igényelt AKG támogatásra november folyamán támogatási határozatot kapnak az érintettek. Itt forráshiány miatti elutasítás és rangsorolás csak az integrált szántóföldi növénytermesztési célprogramra benyújtott támogatási kérelmek esetén várható. A többi célprogramban erre nem kerül sor.

Forrás: MVH

Cikk megosztása