Zseniális magyar találmány: szélerőmű, ahol az áram szinte ingyen van!

Felcsút - Új típusú szélerőmű kifejlesztését köszönhetjük egy Felcsúton élő tudósnak, aki már meg is építette a prototípust.

A Széchenyi díjas mérnök-fizikus 65 százalékos hatásfokú erőműve sok tekintetben felülmúlja a régit.
Kevesen tudják, hogy Felcsút egyik takaros kis portája mögött komoly laboratórium működik, ahol egy idén Széchenyi díjban részesült mérnök-fizikus tudós már tizenöt esztendeje a világ jobbításán dolgozik.

Nem túlzás azt állítani, hogy Györgyi Viktor azok közé az emberek közé tartozik, akinek, ha bolygónk megmenekül a társadalom és az ipari forradalom mértéktelen pazarlása és szennyezése ellenére ezt megköszönhetjük. Nem kisebb fejlesztések fűződnek a nevéhez, mint például az emberi irányítás nélkül működő aknaszedő robotok létrehozása, számtalan repüléstechnikai elektronika, motor és elhárító rendszer hogy csak néhányat említsünk. De ma már csak egy projekt kivitelezésén dolgozik: az új típusú szélerőmű, amelynek hatékonysága jelentősen felülmúlja az általunk is ismert háromlapátos változatot, szívügyévé vált.

Györgyi doktor kedvesen kínált ropogtatnivalóval, édességgel, miközben világszabadalommal védett találmányáról mesélt:
- A természetet ajándékba kaptuk, s az a dolgunk, hogy unokáinknak megőrizzük azt. Ezért fontosak az olyan erőművek, amelyek a természet energiáit használják fel. Az én célom, hogy környezetkímélő energiából állítsuk elő azt az energiamennyiséget, amelyre az embernek hétköznapjai során szüksége van. Mert ugye senki nem akar lemondani a színes tévéről és más hasonló dologról. Ennek ellenére a most termelt energia pazarló, szennyező. A repülőgépek tervezésénél szerzett tapasztalataim alapján jöttem rá, hogy a szél és az aerodinamika nem úgy működik, ahogyan azt az egyetemen tanultuk. Elkezdtem ezért magánkutatásokat kezdeni, amelyek során rájöttem, hogy a háromlapátos szélerőművek nagyon rossz hatásfokkal állítják elő az energiát magyarázta a tudós a kezdeteket.

Györgyi Viktor ekkor, ahogy az egy jó tudóshoz illik, teljesen új szemszögből vizsgálta meg a kérdést, s forradalmi változtatásokat alkalmazva hozott létre egy egészen új, más fajta szélerőművet.
Ekkor már Varga György polgármester kíséretében az egyik prototípus felé hajtottunk, fel a felcsúti hegyekbe, a doktor magánterületére. Csendes, mindentől elzárt környék ez, nem véletlen, hogy a területet őrző kutya kitörő örömmel fogadott bennünket s gazdáját. Egy hengeralakú, rácsos építménnyel találtuk szemben magunkat, amelyen semmi nem mozog, semmi nem zajong. Az alsó kis építménybe zárt generátor a kulcsa mindennek...

- Ez egy függőleges tengelyű szélkerék, amely nagyon jó hatásfokkal nyeri ki a szélből az energiát. A turbinához különleges generátor tartozik, amely villamos energiát állít elő. A speciális vázszerkezet létrehozása pedig legalább annyira fontos része volt a tervezési folyamatnak, mint a mechanika kiötlése mutatja büszkén találmányát Györgyi doktor. A termelt áramot az erőmű tárolni is képes, s egyrészről ózont, más részről pedig vízgőzt bocsát ki - vagyis a természetre teljesen ártalmatlan gépezet.
S ami tán a legfontosabb, akár magyar sajátosságnak is tekinthető: számos külföldi csapat lecsapott rá, itthon pedig sok sikert kívántak hozzá.

Az ovi lesz az első, amely egy ilyen erőműből áramot kaphat.

Forrás: Fejér Megyei Hírlap

*

Tavasszal folytatódik a Talentis program

Az első ütem lezárulta után, melynek keretében a megyehatár mentén adtak át négy megvalósult beruházást, most Mány fejlesztése következik.

Ha minden a terv szerint halad, akkor a Zsámbéki-medencében a Szilícium-völgyhöz hasonlatos tudásalapú központot létrehozó Talentis program jövő év tavasszal bioerőművet, valamint Közép-Kelet Európa legnagyobb adatközpontját, az úgynevezett szerverparkot építi meg Mány közigazgatási területén, az 1-es autópálya és a 100-as főút között.

A 2003-ban útjára indult Talentis a napokban fejezte be első ütemét: Herceghalom településen bővítette a szennyvíztisztító telepet, épített egy 128 szobás lakóparkot, egy négycsillagos szállodát, valamint egy Talentis Business Park névre keresztelt, irodákat és gyártási egységeket tartalmazó épületegyüttest.

A mányi tervekről Takács Ernő, a Talentis igazgatója mesélt: - Mány képviselő-testületével egy többéves együttműködés keretében kidolgozott, fejlesztési koncepcióba illeszkedő módon kívánjuk ezeket a projekteket megvalósítani. Szabályozási tervekkel rendelkezünk ezekre a területekre, sőt, az összes tervünk közül a legelőkészítettebb állapotban van a biomassza erőmű.
Az erőmű 10 megawattos villamos áram termelésére alkalmas és 20 megawattos hőenergia leadására képes, amely faaprítékból, fahulladékból és energiaerdők, energiaültetvények telepítésével termelt növények elégetéséből szabadít fel energiát. A megújuló energiaforrás 35 millió eurós beruházás.

- Az építési engedélyünk már megvan, ahogy az összevont kiserőmű engedélye is - teszi hozzá az igazgató. - A finanszírozást szeretnénk jövő februárig biztosítani, európai uniós pályázatot nyújtottunk be rá. A kivitelezést jövő februárban szeretnénk elkezdeni, s 15 hónap alatt megvalósítani, ami azt jelenti, hogy 2011-ben üzembe is állhat.
Az eddigi becslések szerint a projekt 16 főnek biztosít munkát, s a lakott településtől lehető legtávolabb valósul meg.

Ugron Zoltán, Mány polgármestere is várja már a beruházást: - Mindenképp nagyon örülünk a terveknek. Látjuk a fejlődést a szomszédban, s abban bízunk, hogy mi is a fejlődés útjára léphetünk így. Emellett bízunk abban, hogy az erőmű projekt a mányi gazdáknak is kínál lehetőséget, s be tudnak majd szállni a folyamatba. S nagyon remélem, hogy a szerverpark beruházása nyakkendős munkahelyeket is teremt a helyieknek, akiknek eddig, ha informatikus vagy ehhez hasonló technikai végzettséggel rendelkeztek, Budapestre kellett járniuk dolgozni.

Forrás: fmh.hu

*

Büszkén hozták palackjaikat a környéken lakók

Idén is megtartották a hagyományos szüreti napot az Óhegyi Egyesület tagjai, a Táborhegyi Népház kertjében gyűlt össze a társaság.

Délután érkeztek vissza a szüretelők Etyekről és nem sokkal később már préselték a mustot. Mindenféléről beszélgetnek: borászatról, családról, az óbudai hegyoldalról, munkájukról, a készülő vacsoráról. – A szüret tulajdonképpen jelképes esemény – mondja Felcsuti László szervező. – Valaha ez a hegyoldal bortermő vidék volt, míg körülbelül 100 éve ki nem pusztította a szőlőt a peronoszpóra. A pincék lent voltak a hegy lábánál, valahol a Vörösvári út mentén. Ezeknek az időknek az emlékére tartjuk meg évente a szüreti napot, ami a múlt felidézését célozza. Sok itt élőnek van kis szőlője, csak ma már az ország legkülönbözőbb tájain szétszórva: Mádon, a Nagykevélyen, Tokajon, Borosjenőn. A szüretet Etyeken tartjuk, mert ott jó szőlő terem, meg a kirándulás kedvéért is. Ilyenkor mindig nagyon jó a hangulat.

A jó hangulatot csak fokozza a vacsora utáni borverseny. Nem a nagy borászatok versengenek ma: büszkén hozzák palackjaikat a környéken lakók, akik kedvtelésből, saját maguk és barátaik élvezetére művelik a szőlőt. – Sosem a borász, hanem a bor versenyez – folytatja az esemény szervezője. – De a lényeg tulajdonképpen a lokálpatriotizmus: rendszeresen összejövünk itt a házban. Mikor emberek találkoznak és kezdenek odafigyelni a másikra, akkor valami jó érzés alakul ki. Valahol itt kell kezdeni a környezetvédelmet. Ha kötődünk a lakóhelyünkhöz, a környezetet is jobban érezzük: tudjuk, mi van a talajban, hol van víz, mi volt itt régen.

S az eredmény: az Óhegyi Egyesület előteremtette a már összedűlő félben levő Szent Donát kápolna renoválásához szükséges pénzt: pályázat útján, az önkormányzattól, s azoknak a helyi lakosoknak az adományaiból, akik ma a mustot préselik. Először a külső renoválást tudták finanszírozni, a következő évben már a freskókat is restaurálták. Aztán 1300 négyzetméternyi területen kialakították a Jablonka parkot. – Az őslakosok sokkal jobban kötődnek a helyhez, de ők többnyire már nagyon öregek, sokuk nem mozdul ki otthonról – mondja Felcsuti László. – Vannak viszont új lakók, akik igazi közösségi emberek.

Forrás: Helyi Téma

*

Új cél a focistáknak: Puskás-díj a legszebb gólért!

A Nemzetközi Labdarúgó Szövetség (FIFA) elnöke, Sepp Blatter kedden Felcsúton bejelentette, hogy idéntől a legszebb gólt szerző játékos veheti át a Puskás Ferenc-díjat.

Illusztris vendég, a Nemzetközi Labdarúgó Szövetség (FIFA) elnöke, Sepp Blatter látogatott el a felcsúti Puskás Ferenc Labdarúgó Akadémiára, ahol a sajtótájékoztatón bejelentette: a FIFA zürichi gáláján, idén december 21-én adják át először a legszebb gólt szerző játékost megillető elismerést, a Puskás Ferenc-díjat. Az erről szóló ünnepélyes aláírást Sepp Blatter, Puskás Ferenc özvegye, Erzsike néni és Orbán Viktor, a felcsúti akadémia alapítója írta alá. A díj ötletgazdája, a két hete elhunyt Csorba István már nem lehetett jelen az eseményen. A gólszerzőkre az interneten a szurkolók is szavazhatnak, majd az első harminc jelölt közül a Franz Beckenbauer által vezetett, számos világhírű futballistát felsorakoztató bizottság választja ki a legjobb tizet, s végül a győztest.

Orbán Viktor bevezető szavai után Sepp Blatter kifejtette: "... Puskás Ferencpályán és azon kívül senkihez sem hasonlítható személyiséggel, egyéniséggel rendelkezett. Nemcsak nagyszerű futballista, de különleges ember is volt. Ezért a FIFA számára nagy megtiszteltetés az emlékének oly módon adózni, hogy megalapítja, és minden évben kiosztja az év gólja díjat, s az erről szóló megállapodást Erzsébet aszzonnyal írjuk alá."

Bejelentését dübörgő taps fogadta, majd miután kézjegyükkel szignózták a megállapodást, a Száguldó Őrnagy felesége állt a mikrofon mögé: "A szótáramból most csak annyira telik, hogy nagyon köszönöm..." - mondta az özvegy könnyeivel küszködve.

*

Borkóstolási terem és istálló is épül pályázati pénzből

BICSKE ÉS KÖRNYÉKE – Több mint százmillió forint uniós támogatáshoz jutottak a térségben a sikeres pályázók. Számos faluban kezdődhetnek fejlesztések.

A falumegújítási programban Csabdi a vasztélyi játszótér teljes felújítására nyert 8,5 millió forintot, Felcsút két játszótérre összesen 9,2 milliót. Az egyik az óvodában lesz, a másik pedig a rendelőintézet előtt. Tabajd is két játszóteret építhet, illetve korszerűsíthet 13,5 millióból. Ott nem az önkormányzat pályázott sikeresen, hanem a Tabajdi Oktatásért és Ifjúságért Közalapítvány. Etyek a Hősök tere felújításához nyert hétmilliót, míg Vál az új sportpálya környékére tervezett közösségi tér megvalósításához közel 29 millió forintot.

A Palocsa Egyesület 24,5 millió forintot kapott a vidéki örökség megőrzéséhez, amelyből az Alcsúti Arborétum mögötti szivattyúház átalakítását végzik majd el. Turisztikai fejlesztésekhez ketten kaptak támogatást. Csabdin Komjáthy András 41,5 millió forintot nyert istálló- és szállodaépítésre, míg Etyeken Fetzer Csaba borász kóstolóterem kialakítására kapott 5,8 millió forintot.

– Mindenkit arra biztatok, hogy ha most nem jártak sikerrel, november 1-jétől újra adják be pályázatukat. A most nyertes pályázatokat három év alatt kell megvalósítani. A beruházások utófinanszírozottak, önkormányzatok és civil szervezetek esetében százszázalékos támogatottságúak. A vidéki örökségek megőrzése esetében 70-30 százalék a támogatás és az önerő aránya, míg a turizmusfejlesztésnél 60-40 százalék – tájékoztatott Szendrői Júlia, a Völgyvidék helyi akciócsoport munkaszervezetének vezetője.

Huszárovics Antal, Csabdi polgármestere örömmel értesült a kedvező döntésről. Elmondta: a vasztélyi játszótérre ráfért már a felújítás, régi, elavult játékok sorakoztak a területen, amelyeket most korszerű, biztonságos eszközökre cserélnek. A munkát már el is kezdené a vállalkozó, de lehet, hogy az időjárás közbeszól. Ha nem sikerül most megvalósítani a terveket, akkor csak tavasszal újul meg a tér. Zólyomi Péter, az etyeki önkormányzat vállalkozói és pályázati bizottságának elnöke elmondta: a Hősök terén nem a szobrokat szeretnék felújítani, hanem a parkot. Zászlóparkot is létrehoznának, ahol a magyar trikolór, az 1000 éves megyezászló és Etyek zászlaja mellett a testvértelepülés, Remshalden lobogója is állandóan látható lesz.

Forrás: Völgy Vidék Vidékfejlesztési Közösség Közhasznú Egyesület

Cikk megosztása