Alulmúlta a mezőgazdaság tavalyi teljesítménye az előző évit: a 2008-as 220 milliárd forintos adózás előtti eredmény, előzetes adatok szerint közel harmadára apadt – mondta Gőgös Zoltán, a Földművelésügyi és Vidékfejlesztési Minisztérium (FVM) államtitkára egy szakmai fórum keretében.

A Pest Megyei Agrárkamara által szervezett tanácskozáson elhangzott: az elmaradó gazdasági teljesítmény részben a kedvezőtlen piaci körülményekre vezethető vissza. Ennek ellenére az ágazat közel nettó egymilliárd euró exporttöbbletet produkált az elmúlt évben, amikor is összesen 613 milliárd forint támogatáshoz jutottak a hazai gazdálkodók. „Ez az elmúlt két évtized legnagyobb kifizetési összege volt az agráriumban” – mutatott rá Gőgös Zoltán. Mint elhangzott, csaknem 17 ezer pályázat érkezett be ÚMVP-források igénybevételére a tavalyi III., IV. negyedévben. A LEADER pályázatokat nem számítva, az igényelt források összértéke megközelíti a 400 milliárd forintot. Ebből 130 milliárdnyit tettek ki az állattenyésztésre, 80 milliárdnyit a klasszikus élelmiszeripari fejlesztésekre igényelt pályázati pénzek. Mezőgazdasági utak fejlesztésére összesen 30 milliárd forintot, biodízel programra 20 milliárd forintot, a fiatal gazdák elindulását segítő pályázat keretében pedig csaknem 64 milliárd forintot igényeltek a pályázók. Gőgös Zoltán szólt arról is, hogy a tárca ebben az évben hatmilliárd forinttal megemelte a Fiatal Gazdák pályázati keretét.

Mint mondta, az állattenyésztés eredményességét növelendő, elengedhetetlen a technikai modernizáció, de a dohánytermelést és a kertészeti szektort is kiemelten kell kezelni. „Megpróbálunk minél több forrást átcsoportosítani kertészeti és állattenyésztési ágon, és újabb erdészeti támogatások is megjelennek majd” – ígérte az államtitkár. Idén tovább folytatódik a tejágazat támogatása, a termelők literenként várhatóan mintegy 21-22 forintos támogatáshoz jutnak.

Az agrár-környezetgazdálkodási program (AKG) körüli viták kapcsán az államtitkár hangsúlyozta: ez elsősorban nem a nagy termelőket támogatja, hiszen az AKG-nyertesek 70 százaléka kevesebb mint ötven hektáron gazdálkodik, az integrált szántóföldi célprogram túligénylését pedig az EU előírásai miatt nem lehetett jobban kezelni. Bár kevesebb forrás áll rendelkezésre az idén, van olyan jogcím, ahol nincs elég pályázó. Az erdőtelepítés az a szekció, ahol esélyes lehet többletforrás megítélése, így ezen a területen valószínűleg újabb pályázatot írnak ki.

Elhangzott, hogy az agrártárcára is vonatkozik az a moratórium, amelynek értelmében március 31. után nem hozhatnak döntéseket kifizetési ügyekben (az élelmiszeripari és kertészeti intézkedések kivételével). Az államtitkár megemlítette azt is, hogy a Magyar Agrárkamara ez ügyben levélben fordult Bajnai Gordon miniszterelnökhöz, kérve a döntés felülvizsgálatát.

Gőgös Zoltán jelezte: hazánk nem támogatja a Lengyelország által kezdeményezett, a területalapú támogatás megszüntetését célzó elképzeléseket. „Magyarországnak az agrárium fejlesztése a prioritás – ebben egyébként az EU 20-21 országa egyetért velünk –, továbbra is szükség van tehát a vidékfejlesztési és modernizációs programokra” – jelentette ki az FVM államtitkára, aki azt is leszögezte: a minisztérium folytatja az idei SAPS, Top-up rendeletek előkészítését, megalkotását. Elmondása szerint a Magyar Gazdakörök és Gazdaszövetkezetek Szövetsége (Magosz) nem támogatta a rendeletek megalkotását, sőt javasolta, hogy a rendeletalkotással az FVM várja meg az Alkotmánybíróság határozatát az összevont gazdaságtámogatási rendszer (SPS) ügyében.

Az államtitkár beszélt arról is, hogy idén nem várható árrobbanás az élelmiszerpiacon, továbbá hogy a mezőgazdaságban nincs komoly esély a foglalkoztatás jelentős bővítésére. „Kétségesnek tartom, hogy újabb egymillió munkahelyet teremthetünk vidéken. Amiben bővítési lehetőséget látok, az egy viszonylag olcsó alapanyagokra épülő feldolgozóipar, amelynek segítségével sokkal több terméket dolgozhatnánk fel itthon” – fogalmazott, majd hozzátette: ezt az ügyet szolgálná az a 80 milliárdnyi támogatás, amelyből 22 milliárd a borágazatot illeti. „Amíg a feldolgozóipar terén nem történik előrelépés, nem tudunk versenyképes árat produkálni az Európán kívüli országokkal szemben” – hangzott el a tanácskozáson.

A kamarai tagok észrevételeire reagálva Gőgös Zoltán elmondta, a januári kifizetések részben az Unió, részben a Kincstár miatt csúsztak, de lassítja az ügyintézést az is, hogy nem tudnak a jelenleginél nagyobb munkaerőt koncentrálni az adminisztratív feladatokra. „A sok panasz ellenére rendszerünk állja a versenyt más uniós tagországokéval” – jelezte az államtitkár. Kifejtette azt is, hogy új földtörvényt kell megalkotni, véleménye szerint ugyanis fennáll a veszély, hogy megélénkül a külföldi spekulatív tőke érdeklődése a magyar termőföld iránt.

Forrás: umvp.eu

Cikk megosztása