Biztonságosan két keréken Nagykállóban

Nagykálló városa a Közlekedési, Hírközlési és Energiaügyi Minisztérium és a Környezetvédelmi és Vízügyi Minisztérium által meghirdetett pályázaton elnyerte a „Kerékpárosbarát település 2009” címet.

2009-ben immár harmadik alkalommal hirdette meg a két tárca a pályázatot, ami az önkormányzatok példamutató intézkedéseit, kezdeményezéseit díjazza. Nagykálló megfelel ezeknek a feltételeknek, hisz a város nagy hangsúlyt fektet a környezetkímélő közlekedési módok – így a gyaloglás, kerékpározás és közösségi közlekedés – előtérbe helyezésére. Juhász Zoltán polgármester a település jövője szempontjából rendkívül fontosnak tartja kerékpáros-infrastruktúra fejlesztését .A sikeres pályázatoknak köszönhetően 2009-ben közel 10 km kerékpárutat vehettek birtokukba a város és a kistérség lakói.

A fejlesztések 2010-ben sem állnak meg, hiszen ismét sikeres pályázatot tudhat maga mögött Nagykálló: az Európai Unió támogatásával közel 70 millió forint áll majd rendelkezésre a kerékpárút hálózat fejlesztésére.

*

Új tisztítótelep Nagykállóban - A tisztább környezetért

Nagykálló Város Önkormányzata közel 38 millió forint Európai Uniós támogatást nyert új, környezetbarát szennyvíztisztító telep létesítésének előkészítésére. A városban a mechanikai úton tisztított szennyvizet az év nagy részében nyárfás öntözőtelepen kezelik (télen a tárolókba kerül a szennyvíz).

A Felső-Tisza-vidéki Környezetvédelmi Felügyelőség szakemberei szerint ez az eljárás szennyezi a környezetet, a talajt és a talajvizet, ezért kötelezték az Önkormányzatot a környezetszennyezés megszüntetésére. Nagykálló Város vezetése első lépésben elkészíttette az új tisztítótelep terveit.

Az elmúlt évben pályázatot nyújtottunk be egy új tisztítótelep terveinek elkészítésére. Az első fordulóban az Önkormányzat 37.825.000 forintot nyert a bíráló bizottság döntése alapján az Új Magyarország Fejlesztési Terv keretében meghirdetett KEOP-1.2.0 pályázati konstrukcióban új, környezetbarát szennyvíztisztító telep létesítésének előkészítésére. Ebből az összegből finanszírozták a beruházáshoz szükséges előkészületi tevékenységek költségeit, például a közbeszerzési eljárás lefolytatását, a területrendezés költségeit, valamint a részletes megvalósíthatósági tanulmány terveit és a hatósági díjakat. Nyáron elkezdjük az új telep kivitelezési munkálatait, ami várhatóan 2011 tavaszára készülne el – tette hozzá Juhász Zoltán a sajtótájékoztatón.

*

Motorféktermet avattak a főiskolán: a régióban páratlan

Motorféktermet adtak át a Nyíregyházi Főiskolán. A több mint 80 millió forintból megvalósuló fejlesztés, oktatási és kutatási célokat szolgál, de emellett szolgáltató funkciót is jelent.

Az intézmény vezetése azt mondja, a részben pályázati forrásokból megvalósuló beruházás mérföldkő a főiskola életében, mivel további fejlesztések kapcsolhatóak hozzá.  A motorfékterem vezérlőjében részéletesen bemutatták, milyen adatok mérésére alkalmas  az új berendezés. A különleges szerkezet segítségével a haszongépjárművek motorja, vagy éppen a bennük lévő kenőanyagok tesztelhetőek.

*

Kvíz és Tűzz! Vidékfejlesztési vetélkedő döntője

2009. december 11-én került megrendezésre a vetélkedő döntője. A döntőben való szereplés feltétele egy kisfilm, valamint egy vidékfejlesztési tabló készítése volt saját településükről és annak európai uniós és vidékfejlesztési tárgyú fejlesztéseiről.

A vetélkedő feladatai a vidékfejlesztés kérdéseire összpontosítottak, azok elsősorban a LEADER, az Új Magyarország Vidékfejlesztési Program, a LEADER Helyi Akciócsoportok – különös tekintettel a Nyírség Helyi Akciócsoportra -, a Helyi Vidékfejlesztési Irodák, a Mezőgazdasági és Vidékfejlesztési Hivatal, s a Magyar Nemzeti Vidéki Hálózat tevékenységét érintették. A csapatoknak a számos játékos teendő megoldásán túl feladatuk volt egy úgynevezett vidékfejlesztési projekt összeállítása és bemutatása is.

Első helyezést ért el Napkor, második Szakoly, harmadik helyezett Kállósemjén csapata lett.

A kvízcsatát a nyíregyházi Városi Televízió munkatársai rögzítették.
A döntőt az érdeklődők a két ünnep között a televízióban is megnézhették.

*

Egyenesben a szennyvízprojekt

November végén lezárul az utólagos regisztráció, így az év végére már pontos adatokat lehet mondani arról, hány városlakó csatlakozott a 2010 második felében induló, 1,4 milliárd forint értékben megvalósuló szennyvízberuházáshoz.

A munkák előkészítéséi szakaszára mintegy 72 milló forintot nyert el uniós pályázaton Újfehértó és Bököny települése. A projektmenedzselési munkafázisok, illetve a terület előkészítése jelenleg is folyik, egyedül a tervezők személyének kiválasztás lehet hosszabb folyamat a közbeszerzési eljárás miatt. A tervezési munka tavasszal fog befejeződni, valamint márciusban lehet beadni a kész pályázati anyagot ismertette Újfehértó Város polgármestere.

*

Holland tűzoltók ajándékozták meg Balkány önkénteseit

Holland tűzoltók látogattak a közelmúltban Szabolcs-Szatmár-Bereg megyébe, a vendégek jelentős értékű felszereléseket adományoztak a Megyei Tűzoltószövetségnek. Balkány Város Önkéntes Tűzoltó Egyesületét Hardenberg önkéntesei ajándékozták meg vágó-feszítő és egyéb tűzoltó szakfelszereléssel. Az adományok átadására Nagyhalászban került sor.

*

Helyi településfejlesztési akciók Balkányban

2009 október 31-én kezdetét vette a város központi területén a Rákóczi és Benedek utak kereszteződésénél és a református templom között elhelyezkedő köztér, valamint az Egészségügyi központ előkertjének közterületi rehabilitációja.

A határoló aszfalt utak és parkoló menti szegély felújítása, térkövezés,szökőkút elhelyezése.

A beruházás tervezett befejezése: 2010. december 31. A megítélt összeg:49 242 878 Ft.A támogatás aránya 90 %.

*

Panelprogram: Nyíregyháza a legsikeresebbek között

A 2009-es év végére több mint 5500 olyan lakás lesz Nyíregyházán, amely a Panelprogram segítségével újult meg. Az állam, az önkormányzat és a lakók összefogásának köszönhetően a megyeszékhelyen idén már 20%-kal kevesebb hőre szerződött a város az Erőmű tulajdonosával. Olyan beruházások támogathatóak, amelyek mérhető széndioxid-kibocsátás csökkentést eredményeznek, és igazolhatóan javul az épület energiahatékonysága. A pályázaton az új építésű, energiatakarékos házak építése is támogatható.

A támogatás egy költségarányos alaptámogatásból és egy hatékonyságarányos, ún. Klíma Bónusz támogatásból áll, a kettő együtt akár 60%-os támogatást is eredményezhet

*

Arany hangya díjat kapott Nyíregyháza

A szelektív hulladékgyűjtés sikerességéért, a hulladékgazdálkodásért és a környezetvédelmi szemléletformálásért került Nyíregyházára az Arany Hangya vándordíj.

Nyíregyháza volt az első az országban, ahol szelektíven kezdték gyűjteni a leszedett karácsonyfákat, de a városban népszerű a Hulladékért virágot akció is. 80 százalékban a szelektív hulladékgyűjtés eredményességét díjazták azon a pályázaton, amit a Környezetvédelmi és Vízügyi Minisztérium fővédnökségével hirdettek meg a települések számára. Emellett értékelték a környezeti szemléletformálást és a megvalósult vagy folyamatban lévő hulladékgazdálkodási projekteket is.

A hulladékgazdálkodási pályázaton Nyíregyháza Százhalombatta és Tura után a harmadik helyen végzett. Giba Tamás alpolgármester azt mondta: az elismerés azt is mutatja, hogy Nyíregyháza a nagyvárosok között élen jár a környezetvédelemben, ami a lakosság környezettudatos magatartásának is köszönhető. Az Arany Hangya díjjal Nyíregyháza hulladékgazdálkodása mellett a környezeti szemléletformálást is díjazták.

*

Helyére került a sóstói Állatparkban épülő Ócenárium üvegalagútját

A Svájcban készített speciális, átlátszó átjáró az egyik legfontosabb eleme a több mint másfél milliárdos állatparki fejlesztésnek. Az alagút segítségével a tengervizes medence mélyén lehet majd megcsodálni az óceánok élőlényeit, többek között a cápákat.

Kamionnal érkezett a különleges szállítmány az Állatparkba. A szakemberek lépésről-lépésre haladtak, hogy a lehető legóvatosabban tegyék helyére a fontos elemet. Alapanyaga akril és a kicsomagolása után teljesen átlátszó lesz. A legfontosabb tulajdonsága mégis az, hogy a hatalmas mennyiségű víz alatt, segítségével biztonságosan lehet majd megcsodálni az óceánok élővilágát, többek között a félelmetes ragadozókat, a cápákat. Az alagút beemelése után, elkezdődhet a végső szigetelés kialakítása és a szűrőrendszerek elhelyezése.

Forrás: Nyírség Vidékfejlesztési Kh. Egyesület, Nagykállói HVI, Nyíregyházi HVI

Cikk megosztása