Egészségházzá avanzsál a közösségi ház Balatonfűzfőn

66 millió forintos beruházással egészségházzá, egészségközponttá alakítják az Ófaluban található közösségi házat Balatonfűzfőn. Az épület földszintjén kapna helyet felnőtt és gyermek háziorvosi szolgálat rendelője, és a védőnői tanácsadó.

Továbbra is megmaradna a közösségi célokat szolgáló nagyterem, amit a jövőben egy új bejáraton lehetne megközelíteni. Az épület emeleti részén további irodákat, kiszolgáló létesítményeket alakítanának ki. A határozati javaslat szerint a beruházás 66 millióba kerülne. Ennyivel lehetne a maximális támogatási összeget a legkisebb önrésszel elnyerni.

Ha elnyerik a támogatást, és az előzetes becslés megfelel a későbbi tényeknek, a városnak a költségek 10 százalékát kell biztosítania.

*

Alsóörs és Várpalota: dinamikusabb és modern ügyintézés WAP-on

A megyében két település, Alsóörs és Várpalota csatlakozott az országos szinten is kuriózumnak számító WAP-alapú mobil közigazgatáshoz. A Budapesti Corvinus Egyetem Közigazgatási és Urbanisztika Tanszéke indította kutatásban összesen négy hazai önkormányzat vesz részt.

Egy valóban szolgáltató közigazgatást szeretnénk megvalósítani, ezért döntöttünk a WAP-os ügyintézés bevezetése mellett. Ez egy új és hasznos lehetőség, amelyet már december óta igénybe is vehetnek az Alsóörsiek. A mobiltelefonok WAP felületén keresztül lehet elérni a település honlapját és így az internetezéshez hasonlóan, de annál jóval egyszerűbb funkciókkal hozzáférni számos hivatali szolgáltatáshoz, de bejelentésekre is van lehetőség” – mondta el Báró Béla jegyző, aki a Corvinus Egyetem hallgatójaként maga is részt vett a rendszer fejlesztési programjában.

A hét minden napján 24 órában működő új szolgáltatás segítségével mobiltelefonon keresztül lekérdezhetőek a hivatali alapadatok, ügyfélfogadási rendek és nyomtatványok. Időpont kérhető az okmányirodába, igazgatási, szociális és adóügyek indítása, ápolási díj illetve rendkívüli segély kérése is kezdeményezhető általa, de az aktuális időjárás is lekérdezhető, sőt egy egyszerű menüpont segítségével különböző bejelentéseket is tehetnek az Alsóörsiek.

Nekünk fontos az idegenforgalom, fontos, hogy minél szélesebb skálán tudjunk megfelelni az igényeknek. WAP-on keresztül lehet például értesíteni településőreinket illegális szemétlerakásról, tűzgyújtásról, ez a gyors információcsere nagyban segít majd a közterületek rendben tartásában. De általa pillanatok alatt kiderülhet az is, ha egy szállásadó például nem fogadja el a kedvezménykártyát. A WAP-tól főleg a nyári szezonban várunk sokat. Bízunk benne, hogy növeli az idelátogatók komfortérzetét„ – jegyezte meg Báró Béla, aki úgy véli, az időjárás lekérdezés, melyet a strandon elhelyezett meteorológiai mérőállomással való kapcsolat tesz lehetővé népszerű szolgáltatás lesz majd, hiszen a hány fokos a Balaton, érdemes-e a strandra jönni kérdésekre akár az autóban ülve is választ kaphat a vendég.

Várpalotán úgy tartják, a szolgáltató jellegű közigazgatás kialakítása felé vezető úton fontos lépcsőfok akadálymentes és többcsatornás rendszer biztosítása. Az új mobilos lehetőség bevezetésével a hivatal elsődleges célja, hogy ügyfelei számára lehetőséget biztosítson az ügyek gyorsabb, gazdaságosabb, hatékonyabb, s nem mellesleg kényelmesebb intézésére. Alsóörshöz hasonlóan az állampolgárok Várpalotán is a hét minden napján, a nap minden órájában elérhetik a WAP-szolgáltatást, amelynek köszönhetően otthonról, útközben vagy akár az országhatáron kívülről is igénybe vehetik hivatali szolgáltatások egy részét.
Az újfajta ügyintézés előnye, hogy az ügyfél könnyen és gyorsan írásbeli tájékoztatást kap már a hivatal felkeresése előtt, a nyomtatványt kitöltve viheti be, s ezzel a szolgáltatással jelentős időmegtakarítás érhető el.

A szolgáltatás bevezetésének nem titkolt célja, hogy a rendszer továbbfejlesztésével szélesítsék az ügyfél tájékoztatás palettáját kihasználva a mobiltelefon technológia és lefedettség által nyújtott lehetőségeket és előnyöket.

*

Közösségi busz a várpalotai kistérségben

Közel tíz millió forintot nyert el a Várpalotai kistérségi Többcélú Társulása az Önkormányzati Minisztérium által kiírt pályázaton, amely összeget a kistérség saját költségvetéséből kiegészítve új autóbuszt vásárolt.

A Várpalota mellett hat települést tömörítő társulás még tavasszal nyújtott be pályázatot a minisztériumhoz a kedvező döntést követően közbeszerzési eljárás keretében szerezték be a 20+1 fő szállítására alkalmas járművet.

Németh Árpád, a társulási tanács elnöke hangsúlyozta, a közelmúltban átadott közösségi busz hasznosítására sokféle lehetőség kínálkozik, de kiemelt céljaik között szerepel az iskolabuszként való működtetés, valamint szociális, kulturális, sport, illetve oktatással kapcsolatos célok megvalósítása. Természetesen a buszt előre szabályozott módon közösségi célokra is igénybe vehetik majd az érintettek, ennek rendjéről a többcélú társulás a közeljövőben tájékoztatni fogja az önkormányzatokat, az iskolákat, illetve a civil szervezetek képviselőit. A modern járművet a kistérség saját intézményei önköltségi áron használhatják.

*

Alsóörs: fejlődik a balatoni riviéra

Ötvennyolcmillió forintos támogatást nyert a TDM (Turisztikai Desztinációs Menedzsment) pályázatán a Balaton Riviéra Turisztikai Egyesület.

Többek között új arculat, információs irodák, kiadványok létesülnek a pénzből, de jut marketingre és képzésre is. „Mindent meg tudunk valósítani, amit elképzeltünk” – újságolta boldogan és büszkén Mayer Gyula, az egyesület elnöke, aki ismertette, mi az, ami legkésőbb 2011 végéig megvalósul az egyébként öt településből (Alsóörs, Felsőörs, Csopak, Paloznak, Lovas) álló egyesület három falujában. Utóbbinak oka az, hogy mivel a pályázat által előírt, a rendszer működésének ötéves kötelezettségét a két kis település, Paloznak és Lovas önkormányzata nem vállalta, ezért a TDM pályázat nyújtotta előnyökből nekik nem jut, de természetesen az egyesületnek továbbra is mind az öten tagjai.

A pályázatnak köszönhetően két új információs iroda nyílik: Alsóörsön a strand előtt és Csopakon a vasútállomásnál. A színvonalasan kialakított új irodákban egy igazán felhasználóbarát szoftver segítségével a térség programjairól, szolgáltatásairól, szálláslehetőségeiről is azonnal, naprakészen tájékozódhatnak a vendégek. Ezzel egyszerűsödik a három település marketingtevékenysége is, ugyanis a weboldalról minden információ és szolgáltatás azonnal elérhető lesz. De megjelenik egy 350 oldalas könyv is a három faluról, a látnivalókról, múltról, jelenről, turizmusról, kultúráról, a szolgáltatókról, valamint egységes arculatú tájékoztató, útbaigazító táblák kerülnek ki Alsóörsön, Csopakon és Felsőörsön.

Az önálló arculat nemcsak a táblákon, hanem a kiadványainkon, a vásári részvételeinken is megjelenik majd” – folytatta Mayer Gyula. „De mindezeken túl saját, Balaton Riviéra logóval ellátott termékeket: bort, lekvárt, élelmiszereket, ajándéktárgyakat is piacra fogunk dobni, valamint fontos újítás lesz a faluközpontokban az érintő képernyős információs pont, amelyek segítségével a vendégek éjjel nappal tudnak tájékozódni, információt szerezni” – mondta.

A TDM-pályázat fontos eleme a szolgáltatók képzése is. Elsőként a szervezet menedzsmentje, majd természetesen a tagok is részt vehetnek a TDM működését tanulmányozó hazai és külföldi utakon, de nyelvi, eladástechnikai és kommunikációs tréninget is szerveznek. A teljes rendszer kiépítése két éven belül várható, de már most nagy munka következik, terveink szerint ugyanis a projekt igazán látványos elemei már az idén elkészülnek. „Szeretnénk, hogy a tavaszi Mandula ünnepre a két információs iroda elkészüljön, a könyv megjelenése pedig június elejére várható” – közölte az elnök.

A pályázat előírja azt is, hogy a végleges elkészülés, 2011. december 31. után még öt évig fenn kell tartani a rendszert.

*

Idén is terveznek idegenforgalmi fejlesztéseket a „magyar Riviérán”

Az idegenforgalmi adóforintok után járó állami támogatás az eddigi 2 forintról 1 forintra csökkent idén, nehéz helyzetbe hozva ezzel a turizmusból élő településeket.Alsóörs esetében ez mínusz 32 millió forintot jelent, de a többi állami normatíva csökkenésével együtt 40 millió forint hátránnyal kezdte az évet a település.

Több szempontból nehéz lesz ez az év, az említetteken túl hozzájön az is, hogy a három, még elbírálás alatt lévő pályázatunkhoz (az amfiteátrum és a művelődési ház felújítása, valamint egy közpark kialakítása) 43 millió forint önrészt kell előteremtenünk” – mondta Hebling Zsolt.

A település polgármestere hozzátette azt is: mindenezek ellenére örök optimisták a tavalyi évhez hasonló szezont remélnek. 2009-ben 20 százalékkal emelkedett az idegenforgalmi adóbevételük az előző évhez képest, jó volt a forgalom a strandon és szálláshelyeken is. Persze az idegenforgalmi adó állami kiegészítésének csökkentéséből adódó kiesést kompenzálni kell, sok más balatoni településsel együtt az eddigi napi 350 forintos személyenkénti idegenforgalmi adót 400 forintra növelték, ez mintegy hatmillió forint segítséget jelent. Folytatódik viszont a tavaly elkezdett nagyszabású marketingakció, és a Riviéra Turisztikai Egyesület is nyert csaknem hatvanmillió forintot, amelyet marketingre is fordítanak. „Nincs vége még a válságnak, ezért nagyon fontos lesz az összefogás, a rendelkezésre álló források hatékony felhasználása” – véli dr. Lőrincz Katalin, a Veszprémi Turisztikai Nonprofit Kft ügyvezetője. „A Bakony, Balaton, Veszprém térségében igen fontos ágazat a turizmus, muszáj komolyan segíteni a szolgáltatókat, a turisztikai projektek megvalósulását. Fontos a közösség ereje, az, hogy integrált ajánlatokkal egymást is ajánlják a szolgáltatók, hogy közösen jelenjenek meg kiadványokban, vásárokon. Ez nem feltétlenül pénz kérdése, sokkal inkább a jól felfogott érdekünk” – fejtette ki az ügyvezető.

Az idegenforgalmi szakember szerint a nagyon fontos szerepe lesz az ár-érték aránynak. A hatékony, célzott marketing érdekében a társaság nagy hangsúlyt fektet a hírlevelekre, internetes megjelenésre.

*

Új tűzoltóautó a kistérségben

Balatonfűzfő Hivatásos Önkormányzati Tűzoltósága az elmúlt év végén lecserélte vízszállító autóját. A korábbi, közel 30 éves járműnek olyan meghibásodásai voltak, amiket már nem volt gazdaságos javítani. Az 1991-es Tátra típusú új autót a város polgármesterének segítségével, de saját költségvetésük terhére használtan vásárolták meg a szombathelyi lánglovagoktól – több mint 2 millió forintért. A fűzfői tűzoltóság új autója egyébként január közepétől riasztható. 8200 liter vizet tud egyszerre mozgatni, 800 liter habanyaggal rendelkezik, amelyeket akár 50-60 méterre el lehet juttatni a vízágyúval is felszerelt tűzoltóautóból.

Forrás: Bakony és Balaton Keleti Kapuja Egyesület, naplo-online.hu

Cikk megosztása