A kerékpározást népszerűsítik Karcagon

Karcag másodikként csatlakozott az egyik kerékpárgyártó cég az „Élhetőbb Környezetért” kerékpár kölcsönzési programjához.

A kerékpárok átadásról szóló megállapodást dr. Fazekas Sándor polgármester és Klimon Péter vezérigazgató írta alá, majd a református gimnázium tanulóival ki is próbálták a kétkerekűeket. Klimon Péter, a cég vezérigazgatója elmondta első körben Lőrinci, Karcag, Balmazújváros és Tiszafüred kap a gyártól ilyen kerékpárt, hogy népszerűsítsék a biciklis turizmust. Az önkormányzat nevében dr. Fazekas Sándor polgármester köszönte meg a lehetőséget. Mint mondta, ezzel is a kerékpáros forgalom növelését, a gépjárműforgalom csökkentését szeretnék elérni. Akár egy szombati nagy bevásárlásra vagy egy bereki családi kirándulásra is igénybe vehetik majd a lakosok, vagy a turisták a most elkészült kerékpárúton.

*

Az első 770 év

A kunok szeptemberi első világtalálkozóját értékelték Karcagon a Kun Összefogás Konzorcium társulási tanácsa. A konzorciumot 41 kun település, két megyei önkormányzat és megyei múzeum és civil szervezetek alapították.

A találkozó ideje alatt több száz program volt a kun településeken, melyekről nagyon pozitívak a visszajelzések — mondta Ficsor József konzorciumi elnök, aki szerint így a kunok betelepülésének 770. évfordulójára rendezett találkozó elérte a célját. A találkozó jeles eseménye volt az Ópusztaszeri Történeti Emlékparkban a Kun Emlékhely avató. A nagykun települések rendezvényei közül dr. Fazekas Sándor karcagi polgármester, konzorciumi alelnök kiemelte a kisújszállási megnyitót a Horváth-tanyán, a Nagykun Nádor Huszárbandérium lovas emlékmenetét a Radnai-hágóhoz, a Nagykun Hagyományőrző Társulás által kiadott Györffy István Nagykunsági Krónikájának hasonmás kiadását, a karcagi kun hagyományok napját a lovas és kulturális rendezvényekkel. A világtalálkozó azért is elérte célját, mert sikerült határon túli településeket is bevonnunk, így méltó emléket állítottunk kun őseinknek. A hagyományokat felelevenítő rendezvényeken részt vettek a Kazah Nagykövetség vezetői, ami szintén pozitívum — vélte Kovács Sándor, a megyei közgyűlés alelnöke.

A Kunok II. világtalákozója 2012-ben lesz, melynek előkészítését szerdán elkezdte a konzorcium.

*

Fotókiállítás a magyar kultúra napjára Kisújszálláson

Városunkban már hagyomány, hogy a Kossuth Fotóklub a magyar kultúra napjához kapcsolódva fotópályázatot hirdet a helyi, illetve innen elszármazott alkotóknak. Ez most sem volt másképp. A január eleji határidőig 24 fotós összesen 150 képet küldött be. Ezeket szakmai zsűri bírálta el január közepén. A kiállításra méltónak ítélt 72 alkotásból pedig január 22-én, a magyar kultúra napján nyílt kiállítás a Művelődési és Ifjúsági Központban. Ekkor adták át a díjakat is.

A kiállítás 2010. február 26-ig tekinthető meg a Művelődési és Ifjúsági Központ nyitva tartási idejében.

*

A két karcagi Györfi művei a Magyar Örökség részeivé váltak

Eddigi munkássága eredményeként Magyar Örökség Díjat kapott a múlt hét szombatján a karcagi születésű szobrászművész-testvérpár, Györfi Sándor és Lajos.

A hivatalos indokolás szerint, a nemzet nagyjait megjelenítő szobrászművészete miatt. A díjazottaknak járó oklevelet és aranyjelvényt Jókai Anna írónő, a Hámori József akadémikus által vezetett bírálóbizottság tagja adta át a Györfi testvéreknek. A méltató laudációt Prokai Gábor művészettörténész, a Képzőművészeti Lektorátus osztályvezetője tartotta. Kiemelte: természetes egyszerűség és őszinteség jellemzi munkáikat, szoros emberi-művészi kötődésük távol tartja őket a divathullámoknak való behódolástól. A főiskola elvégzése után mindketten visszatértek a Nagykunságba. Sándor, a testvérpár idősebb tagja, máig a szülővárosukban, Karcagon maradt, ott él és alkot. Az ifjabbik, Lajos, a megyehatáron túl, Püspökladányban telepedett meg. 

*

Továbbra is lesznek településőrök Kisújszálláson

Október elejétől Kisújszálláson is vannak településőrök. Foglalkoztatásukat a közrend és a közbiztonság erősítése érdekében az Igazságügyi és Rendészeti Minisztérium támogatta - december végéig. A legutóbbi képviselő-testületi ülésen értékelték a munkájukat, illetve arról is döntöttek a képviselők, hogy továbbra is foglalkoztatják őket. Ehhez további állami támogatást is igényelnek.

A településőrök hatósági jogkörrel továbbra sem rendelkeznek, kényszerítő eszközt nem alkalmazhatnak. Feladatuk a közterület-felügyeletek tevékenységének támogatása, a közterületi jelenlét erősítése, helyszíni szemléken való részvétel.

*

Új munkaügyi kirendeltséget adtak át Karcagon (http://www.szmm.gov.hu)

Új munkaügyi kirendeltséget adott át Herczog László szociális és munkaügyi miniszter a Jász-Nagykun-Szolnok megyei Karcagon.

A rendezvényen elhangzott: a kirendeltséghez tartozó térség foglalkoztatási helyzete az országos, regionális és megyei átlagnál is rosszabb: a munkanélküliségi ráta 12,84 százalékos. Az érintett négy település - Karcag, Kisújszállás, Kunmadaras és Berekfürdő – között azonban nagy eltérés mutatkozik, hiszen a termálfürdőjének köszönhetően üdülőfaluvá fejlődő Berekfürdő 7,89 százalékos mutatója például alig fele Kunmadaras 16,41 százalékos adatának. Az Észak-alföldi Regionális Munkaügyi Központ új kirendeltsége 150 millió forintból épült meg.

A mintegy hatszáz négyzetméteres épület teljesen akadálymentesített. A hivatalban 24 ügyintéző várja a munkát keresőket, a korszerű ügyfélteret önkiszolgáló információs pontokkal is felszerelték.

*

Rájöttek, hogyan spóroljanak a fűtésen fél milliót

Karcag | — Az elmúlt másfél év bebizonyította, helyes volt, hogy az önkormányzat nem külső céggel, hanem saját beruházásban valósította meg a termálkút kísérőgázának a hasznosítását — mondta Gyurcsek János, a városfejlesztési bizottság elnöke, hiszen így a városnál maradt az a 25 milliós megtakarítás, amely újabb fejlesztéseket is lehetővé tesz.

— A karcagi strand termálkútjának vize bőséges kísérő metángázzal tör a felszínre, amit évekig a levegőbe engedtek. Az önkormányzat másfél éve munkára fogta a termálvíz metángázát egy 120 milliós beruházással. Így megszűnt a környezetszennyezés és hasznot is hoz a kísérőgáz. A kitermelt gáz a kórházi gázmotor gázellátási igényének egyharmadát biztosítja. A gázleválasztót az önkormányzati tulajdonú Karcagi Erőforrás Kft. üzemelteti.

A 2009. elejére megvalósult beruházás a strandfürdőben is segítség, hiszen ezzel a kísérőgázzal tudják biztosítani az uszodasátor téli fűtését, valamint az ott működő reumatológia gázfűtését. Év végére pedig a kórház gáz és melegvizes kazánjainak az ellátórendszerét is kiépítették. A beruházás fedezetét a városi költségvetés, másrészt a kísérőgáz hasznosítás nyereségéből biztosította. Két éve 15 millió, 2009-ben pedig várhatóan 10 milliós eredményt hozott a városnak a kísérőgáz hasznosítás.

— Mivel az önkormányzat a beruházó, így a nyereség a városé és nem külső cégé. Ez teszi lehetővé az újabb fejlesztést is — magyarázza a szakember, hiszen ennek a víznek komoly hőmennyiség feleslege és további gáztartaléka is van. A következő két évben a strand villamosenergia költségeinek csökkentésére szeretnénk fordítani a kísérőgáz melegvíz hozadékát. Ha megvalósul a tervezett fürdőfejlesztés, megnő a melegvíz és villamosenergia fogyasztás is. A terveink szerint a gázleválasztó- telepre egy kiserőművet építünk, amely „sziget"- azaz zárt üzemmódban képes lesz ellátni a gázellátótelep teljes villamosenergia igényét, valamint a fürdő megnövekedett villamosenergia igényének egy részét. Az ötven milliós beruházás fedezete a fenti megtakarítás és az önkormányzati támogatás lesz, így várhatóan idén elkezdjük a kiserőmű építést — ígérte Gyurcsek János.

— A Kátai Gábor Kórházba óránként 50 köbméter termálgázt kapunk, melyet egyenesen betáplálunk a földgázvezetékünkbe, s innen jut el a kazánjainkba — magyarázta Marsi Illés, a kórház energetikusa. — Több hónapos próbaüzem után év végén már teljes kapacitással működött a rendszer, egyszer sem volt üzemzavar, ami az intézmény szempontjából fontos. Ma már nemcsak két teljesítményű melegvizes kazánunk használja a termálgázt, hanem egy nagyteljesítményű gőzkazán is, amely szükség esetén besegít a mosoda, konyha és a sterilező gőzellátásába.
A 2009. évi utolsó negyedév adatai alapján a kórház a korábbiakhoz képest havi 3000 köbméter piaci árú földgázt takarított meg, azaz havi 5-600 ezer forintot spórolt a kísérőgáz hasznosításával, valamint 20 százalékkal olcsóbban tudta biztosítani a melegvízellátást az osztályokon a fürdőszobákhoz, a konyhához és a mosodához. Ez az utolsó negyedévet nézve mintegy 2,5- 3 milliós megtakarítást jelentett.

A strandfürdő is nyer a beruházással

— Februárban adjuk be az Észak-alfödi Régióhoz a 750 milliós fürdő fejlesztési pályázatunk második fordulóját — tudtuk meg Kálmánné Nagy Máriától, a Nagykun Víz és Csatornamű Kft. ügyvezető igazgatójától. — Ha nyerünk, új medencék épülnek és a jelenlévők élményelemeket kapnak. A pályázat részeként az üzembiztonság és a medencék folyamatos, állandó hőmérsékletének biztosítására újabb kutat is fúrnak, ami reményeik szerint gyógyvízminőségű lesz, s akkor annak a kísérőgázát is lehet majd hasznosítani.

Forrás: Karcagi HVI, szoljon.hu, kisujszallas.hu

Cikk megosztása