Hagyomány, innováció, biztonság. E három tényező alapvető a magyar élelmiszeripari termékek versenyképességéhez – mutatott rá Gráf József agrárminiszter Foodapest és az UKBA szakkiállításon.

Magyarországon a nemzeti jövedelemből a mezőgazdaság éves szinten mintegy 4-5, az élelmiszeripar mintegy 3, az úgynevezett agrobiznisz – az agrárgazdasághoz kapcsolható tevékenységek összessége - pedig 13-14 százalékkal részesedik” – mondta Gráf József földművelésügyi és vidékfejlesztési miniszter vasárnap Budapesten, a Foodapest és az UKBA hivatalos megnyitóját követő sajtótájékoztatón.

A Foodapest nemzetközi élelmiszer, ital, élelmiszer gépipari és vendéglátó ipari szakkiállításon, valamint az UKBA Nemzetközi cukrászati, sütőipari és gasztronómiai szakkiállításon – a Hungexpo Zrt. vásárközpontjában – tizenkét ország 255 kiállítója mutatta be kínálatát 15 ezer négyzetméteren. Átadták a Földművelésügyi és Vidékfejlesztési Minisztérium által 1998-ban alapított Kiváló Magyar Élelmiszer díjakat is. Erről további részleteket a Csatolmányokban olvashatnak.

Az agrártárca vezetője szerint a magyar élelmiszeripari termékek akkor lehetnek igazán versenyképesek, ha előállításuk során a gyártók szem előtt tartják az ország hagyományait, ugyanakkor alkalmazzák a legkorszerűbb, innovatív eljárásokat, valamint termékük megfelel az élelmiszerbiztonsági előírások támasztotta követelményeknek is.

Gráf József a kiállítás megnyitóján emlékeztetett rá: a magyar agrárgazdaság fejlesztésére rendelkezésre álló mintegy 1.300 milliárd forintból nemcsak az alapanyag-termelő ágazatokat, hanem az élelmiszeripari vállalkozásokat is korszerűsíteni lehet és kell. Az élelmiszeriparban ugyanis a versenyképes termékek előállításához rendelkezésre áll a szaktudás, de mindehhez a korszerű technológia feltételeket is biztosítani kell.

A négynapos kiállítás két fontos kísérő rendezvénynek is helyet adott: a junior cukrász világbajnokságnak, valamint a Bocuse d'Or nemzetközi szakácsverseny magyarországi válogatóversenyének. Ez utóbbit jelenlétével megtisztelte Paul Bocuse, a verseny alapítója is.

Az Élelmiszer-feldolgozók Országos Szövetségének (ÉFOSZ) előzetes adatai adatai szerint – amint azt a megnyitót megelőzően Éder Tamás, az ÉFOSZ elnöke az MTI-nek elmondta – a magyar élelmiszeripar múlt évi kibocsátása az előző évi mintegy 2.800 milliárd forinthoz képest 2-4 százalékkal csökkent. A belföldi értékesítés mintegy 5 százalékkal esett vissza az előző évhez képes, miközben az élelmiszerek, ital- és dohányáruk kiskereskedelmi forgalma csak 1 százalékkal mérséklődött a múlt évben 2008-hoz képest. Az élelmiszer-kiskereskedelemben most a magyar áruk aránya az ÉFOSZ elnöke szerint 70 százalék körüli, esetleg már valamivel alatta is lehet.

Cikk megosztása