Vidékfejlesztési fórum Kengyelen

2009. november 26-án a Tisza-menti LEADER HACS tájékoztatót tartott Kengyelen, a József Attila Művelődési Ház Könyvtárában. A tájékoztató fórumon megjelentek aktuális pályázati felhívásokról kaphattak teljes körű felvilágosítást.

A Vidékfejlesztési fórumot Török Csaba, a Tisza-menti LEADER Közhasznú Egyesület elnöke nyitotta meg. A jelenlévőknek elmondta, hogy a LEADER IV. tengely lezárult, az Egyesülethez 7 pályázat érkezett.
Bemutatja a fórum előadóit. Angyal Csaba munkaszervezet vezető az ÚMVP III. tengelyes pályázatokról tart tájékoztatót, valamint Szőke András HVI vezető a Nemzeti Diverzifikációs Programról beszél. Mindkét témában a pályázatok ezen időszakban nyitottak. Továbbá Kiss Zoltán tart beszámolót a leendő fejlesztő- oktató Kft-ről, melynek szervezésével meg lett bízva.

Angyal Csaba: Ismerteti az ÚMVP III. tengelyes 4 jogcímet, annak feltételeit. Elmondja, hogy a rendelkezésre álló idő elég kevés, mivel a rendeletek közleményei nemrég kerültek fel a honlapra. Az FVM álláspontja az, hogy nem kívánnak kiírási időt hosszabbítani.
Szőke András: beszél a Diverzifikációs pályázat kiírásokról. Elmondja hogy közel azonosak a pályázati lehetőségek az imént elhangzottakkal. Azért ajánlatos figyelembe venni, mivel az ÚMVP III. –ból a Tisza-menti LEADER HACS területéről két település nem támogatható, addig a diverzifikációsban igen. Röviden ismerteti az alábbi jogcímeket:
- mezőgazdasági üzemek korszerűsítése,
- mezőgazdasági termékek értéknövelése,
- mikrovállalkozások támogatása,
- turizmus fejlesztése,
- vidéki települések fejlesztése,
- vidéki örökség védelme.

Kiss Zoltán beszél a fejlesztő- oktató központról, elmondja, hogy a székhely Kuncsorbán lenne, de különböző csapatok is dolgoznának más-más helyen, közéjük tartoznának: pályázatírók, pénzügyi és egyéb szakemberek. Röviden ismerteti a Társasági szervezet szerződés tervezetét, ismerteti az tervezett ütemtervet. Az egyesület legközelebbi fórumát Örményesen tartja, november 01-én, valamint november 02-án Fegyverneken.

*

Egyetlen újítással egy vagyont spórolnak a fűtésen Örményesen

Egyre több intézmény kénytelen váltani a drága gázfűtésről valamilyen olcsóbb, költséghatékonyabb fűtési módszerre. Ezek telepítése, bevezetése nem csekély összegbe kerül, talán sok helyen épp ez a váltás kerékkötője. Örményesen, ahol a többi kistelepüléshez hasonlóan nem dúskálnak az anyagi javakban egy sikeres pályázat révén sikerült a helyi általános iskolában egy pelletkazánt üzembe helyezni. Bár még igazán zord időjárási körülmények között nem tudták teszteli annak hatásfokát, már így is érezhető némi megtakarítás.

Egyre több intézmény kénytelen váltani a drága gázfűtésről valamilyen olcsóbb, költséghatékonyabb fűtési módszerre. Ezek telepítése, bevezetése nem csekély összegbe kerül, talán sok helyen épp ez a váltás kerékkötője. Örményesen, ahol a többi kistelepüléshez hasonlóan nem dúskálnak az anyagi javakban egy sikeres pályázat révén sikerült a helyi általános iskolában egy pelletkazánt üzembe helyezni. Bár még igazán zord időjárási körülmények között nem tudták teszteli annak hatásfokát, már így is érezhető némi megtakarítás.

— Török Csaba polgármester úr éppen az Új Néplap egyik cikkében olvasta, hogy Öcsödön áttértek a pelletfűtésre — kezdte mondandóját Kenéz Béla műszaki ügyintéző. — Ezután úgy döntöttünk, hogy helyszíni tanulmányútra odautaztunk. Találkoztunk olyan vállalkozóval, aki nemcsak pellettel fűtött, hanem mindenféle mezőgazdasági mellékterméket is eltüzelt. Ez felkeltette az érdeklődésünket, mivel egy helyi üzem ingyen ajánlott fel a számunkra napraforgó ocsút, amivel egyharmad részben mi is fűtünk.

Megvásároltuk a kazánt, amit az év elején kezdtük el telepíteni, s nyáron már készen volt. Igazából vártuk vele a rossz időt, hogy megfelelően be tudjuk szabályozni. Az előzetes számítások szerint 30 százalékkal kevesebbet fizethetünk fűtési költségekre, s ez még olcsóbb lehet, ha egy pelletáló gépsort is beszerzünk.

A műszaki ügyintéző hozzátette a fűtőanyagot Szentesről szerzik be 30 forintos kilonkénti áron. Egy zsákban 42 kiló van. Az előzetes számítások szerint a leghidegebb időben körülbelül öt zsák — amiből három zsák pellet, kettő pedig ocsú — fogy majd. Ez azt jelenti, hogy az iskola napi fűtési költsége 3780, a havi pedig 117 180 forint lenne. Ez jelentős megtakarítást jelentene, hiszen tavaly januárban 522 301, az idei év azonos időszakában pedig 616 490 forintot fizettek ki gázszámlára. Persze a kazán mit sem érne, ha előzetesen nem cserélték volna ki az iskolában a nyilászárókat, illetve nem szigetelték volna teljesen az épületet.

A rendszer működését testközelből „csodálhattuk” meg. Idegenvezetőnkké Kripta Bálint fűtő lépett elő.

— Hétvégén a két napra elég három zsáknyi fűtőanyag, az állandó 15 fokos hőmérsékletet tart — állítja. — Este is elég ez a hőmérséklet, reggel 6-kor bejövök két óra alatt 20 fokra felfűtöm az iskolaépületet. Mivel kicsi az adagoló, a rendszert nem lehet huzamosabb időre magára hagyni, minden nap itt vagyok. Persze van távfelügyelet, s ez azonnal jelzi, ha valami nem stimmel a kazánnal, ami egyébként 2600 légköbmétert tud befűteni. További előnye, hogy a mezőgazdasági hulladék mellett apró darabos brikettet is lehet benne égetni. Mindezek ellenére az iskola két gázkazánjából egyet megtartottunk, szükség esetére, ha elromolna a pelletkazán vagy elfogyna a fűtőanyag.
Keresik a rendszer bővítésének a lehetőségét

Talán nem meglepő, hogy az örményesiek tovább szeretnék fejleszteni a rendszert, az egyébként félig üresen álló önkormányzat épületét is bevonnák a pellettel fűtő intézmények közé. Ez persze csak akkor valósulhat meg, ha ismét nyernek erre a célra pályázati pénzt, ugyanis a településnek önerőből nem telik rá.

*

Egy rendkívüli kuncsorbai feltaláló rendkívüli fóruma

A kuncsorbai feltaláló - Hudu Mátyás – időnként hallat magáról, célja elsősorban a figyelemfelkeltés lenne az állattenyésztéstől elindulva a termékek fogyasztásáig kiterjedően. Többször is szerepelt helyi médiában, azonban nagy sikereket nem könyvelhetett még el magának. Vele készített interjúnkból írt cikkünk itt olvasható.

Mondanivalója számos témát érint, melynek legutóbb 2010. január 16-án egy Törökszentmiklóson tartott fórumon adott hangot.

Témái az alábbiak voltak:
- A takarmány tápon nevelt állatokból előállított termékek fogyasztói hosszútávon súlyos egészségkárosodást szenvedhetnek, mivel az intenzív táppal nevelt állatok doppingszereket – növekedési hormonokat - kapnak. Az ember szervezetébe jutva betegségeket, daganatos elváltozásokat, idegrendszeri problémákat okozhatnak.
- A magyar állattartók, tenyésztők az állati termékeket többségében súlyos veszteséggel állítják elő.
- 2012-ig az EU minden tagállamában megtiltja a kacsák, libák kényszertakarmányozását.
- 2012 végéig át kell alakítani a tojó tyúkok ketreceit kényelmesebbé, elviselhetőbbé az állatok számára, melynek hatására akár 30%-al növekedhet a tyúktojás értékesítési ára.
- 2010 végére 1% alá kell vinni a baromfi termékek szalmonellás fertőzését.
A feltaláló azt állítja, ezeket a problémákat orvosolni lehetne, a megoldás a kezében van, melyeket a korára való tekintettel át szeretne adni szakembereknek.

*

Ifjúsági Szakmai Fórumsorozat IKSZT címbirtokosoknak

Beszámoló a II. Jász-Nagykun-Szolnok Megyei Ifjúsági Szakmai Fórum első állomásáról.

A fórumsorozat első állomásának a szolnoki Ifjúsági Ház és Szolgáltató Iroda adott helyet. A rendezvények célja elsősorban a fiatalok tevékenységeinek támogatása. Ezt a szervezők úgy kívánják elérni, hogy a különböző szférák (IKSZT címbirtokosok, ifjúsági referensek, közművelődési intézmények , civil szervezetek, valamint Önkormányzatok) egymással kapcsolatot teremtve a fiatalok eléréséhez szükséges módszertant elsajátítsák, valamint segítséget kapjanak a cél elérése érdekében.

Burai István az Aba-Novák Kulturális Központ ifjúsági szakértője fogadta és köszöntötte a jelenlévőket. Bemutatta a meghívott előadókat, valamint a jelenlévőket megkérte, hogy az előadások közben alkalom adtával mutatkozzanak be, valamint ismertessék tevékenységüket.

Elsőként Wootsch Péter ifjúsági szakértő osztott meg néhány gondolatot. Beszélt a fiatalok helyzetéről, valamint arról, miként tekint a társadalom rájuk. Elmondta, hogy az EU az ifjúsági munkát igen nagy mértékben támogatja, ami kedvező, hisz az ifjúságba be kell ruházni. Valamint beszélgetés alakult ki az ifjúság szellemi támogatásának fontosságáról.

Katona Mária ÉA-i Regionális Ifjúsági Szolgáltató Iroda vezetője beszélt a „kirajzás projektről”, amely elsősorban a települések Önkormányzatainak az ifjúságügyi hozzáállását kutatják, miszerint a döntéshozó folyamatokban milyen mértékben lehetne bevonni a fiatal generációkat. Ezen kívül beszélt még néhány pályázati lehetőségről amely szakmai dolgok támogatására irányulna leginkább.

Galambos Adorján szociológus, a Debreceni Ifjúsági Szolgáltató nonprofit kft. ügyvezető igazgatója az ifjúság fejlesztés fogalmáról mondott el néhány gondolatot, valamint beszélt a HAIKO szakmai etikai kódexéről. A fiatalok támogatásának fontosságáról, valamint tevékenységükről tett említést.

*

Falumegújítás Kuncsorba központjában

Kuncsorba önkormányzata 2009. januárjában nyújtotta be pályázatát sikeresen a Tisza-menti Leader Közhasznú Egyesületnél a polgármesteri hivatal homlokzatának felújítására és a község díszparkjának szépítésére.

A közbeszerzési eljárás lefolytatása után, december 15-én kezdődtek el a kivitelezési munkák, és április 15-re kell azokat befejezni.
Az Új Magyarország Vidékfejlesztési Program III. tengelyes falumegújítási pályázaton nyert 10 millió forintból új vakolást kap a polgármesteri hivatal homlokzata, és ablakot is cserélnek rajta. A szomszédos park díszkövezetet kap, és kényelmes pihenőpadokat állítanak fel — várhatóan a helyiek örömére.

Forrás: Tisza-menti LEADER Közhasznú Egyesület, Törökszentmiklósi HVI

Cikk megosztása