Tájház Bodokon

A bokodi önkormányzat három éve vásárolt meg egy öreg épületet teljes berendezéssel, mely tárgyak közül sok muzeális értéket képviselt. Ebben az ingatlanban alakították ki a község Tájházát, amelynek rendbetételén sokan szorgoskodtak, köztük az ifjúsági klub közössége.

Az elmúlt években folyamatosan épült, szépült a régmúlt idők életét bemutató parasztház és környezete, mely számtalan rendezvénynek adott otthont. Januárban új programmal bővült a kínálat, ugyanis hagyományos, falusi disznótorra került sor. A szervezők reggel pogácsával és forralt borral fogadták a vendégeket, köztük az oroszlányi polgármesteri hivatal munkatársait, a helyi böllérek mindeközben perzseltek, bontottak, s már készült is a hurka, kolbász, s egyéb "disznóságok". A programot szánkózás, csúszkálás színesítette, s tette a hűvös téli napot kellemessé, változatossá. A Tájházban egyébként a régmúlt idők emlékeinek bemutatása mellett, kiállításokat, és egyéb szabadidős programokat is tervez az önkormányzat, mely fenntartója és anyagi támogatója is a hagyományőrzés bokodi központjának.

*

Energiatakarékossági kezdeményezések Tatabányán

Az energiatakarékossági fejlesztések fontosságára hívták fel a társasházak közös képviselőinek figyelmét egy tatabányai önkormányzati fórumon. Bencsik János polgármester, országgyűlési képviselő a most kialakítás alatt álló Nemzeti Épületkorszerűsítési Program főbb irányait ismertette. Gyakorlati példaként szó esett a panelépületek szellőztetését biztosító motorok villamos fogyasztásának csökkentéséről, valamint a város támogatásával megvalósult energia-takarékos távfűtési beruházásról.

Mint azt Bencsik János elmondta: az épületkorszerűsítési program a szakmai szervezetek együttműködésével készül, lényeges eleme a komplexitás és az átláthatóság. Tartalmazza az épületek hőszigetelését, az energiacsökkentő beruházásokat és a megújuló energia alkalmazását. A program alkotói egymásra épülő, egymást kiegészítő, differenciált támogatási intenzitást alkalmazó finanszírozási modellben gondolkodnak: egyablakos rendszerben, ajánlott termékekkel, szolgáltatásokkal és kivitelezőkkel, akkreditációs rendszerrel. Hozzátette: ez az épületkorszerűsítési program nemcsak a magánlakásokra, hanem a közintézményekre is kiterjed, és cselekvési tervet is tartalmaz majd. "Amennyiben 2011-ben elindul a program, akkor egy év alatt az eddigi 50-60 ezer helyett 200-250 ezer háztartás és a közintézmények 15-20 százalékának épületkorszerűsítése valósulhat meg" - vélekedett a polgármester.

A fórumon szó esett arról is, hogy önkormányzati támogatással a távfűtés-szolgáltató cég olyan energia-takarékossági beruházásokat valósított meg a városban, amely az érintett társasházaknál egy fűtési szezonban 24-48 százalékkal csökkentette a hőfogyasztást. A fórumon a közös képviselőknek bemutatták azt a villamos berendezést is, amely a panelépületek szellőzését biztosító motorok energiaigényét képes jelentős mértékben csökkenteni, illetve fűtés-megtakarítást is eredményez.

*

A tatai szociális bolt és raktár hazai termelőktől vásárol

A szociális boltokban közvetlenül magyar termelőktől származó, jó minőségű élelmiszerek kerülnek a polcokra. Óriási érdeklődés tapasztalható a bolthálózat iránt; egyre több kisvállalkozó és termelő jelzi: csatlakozna a kezdeményezéshez.

A decemberben Tatán megnyílt szociális bolt és raktár áruház volt a 70. az országban, s a napokban Békésen már a 100. avatásán vesznek részt az ötletgazda Magyar Gazdakörök és Gazdaszövetkezetek Szövetségének (MAGOSZ) tagjai. A tatai üzletben és a raktárban kizárólag magyar termékeket árusítanak (kivéve a speciális déligyümölcsöket), közvetlenül a termelőktől beszerezvén az élelmiszereket.

A burgonya 40, a vöröshagyma 70, az alma 60 forintos átlagáron kapható, de hamarosan mindenféle primőrrel is megjelennek a polcokon.

Konrád Istvánné, a MAGOSZ gazdasszony tagozatának elnöke elmondta, ragaszkodnak alapelveikhez, amelyekkel az árkialakítás történik. A termelőket azzal védik, hogy bizonyos ár alá nem mennek, nem hozzák lehetetlen helyzetbe a gazdálkodókat, s bizonyos árrésnél magasabb kulcsot nem alkalmaznak az eladásnál. Ez utóbbival a vevők pénztárcáját igyekeznek kímélni.

Az alapvető élelmiszerekből nagy mennyiség áll rendelkezésre, a környékbeli szociális boltokat is kiszolgálják. Hungarikumokat, jellegzetes honi termékeket is kínálnak az alapvető termékek mellett.

Forrás: tata.hu

*

LEADER-pénzekből jelentetnék meg Vértes László „Kavics ösvény” című művének reprint kiadását

Vértesszőlős nevét 1965-ben ismerte meg a tudományos világ és a laikus közvélemény. Ekkor került elő az egykori mésztufa bányából a mintegy 500.000 éves tarkócsont-lelet, melyet sokan ismernek fantázianevéről: „Samu”. Az ásatásokat Vértes László vezette.

A lelőhelyen előkerült további maradványok, a megkövesedett iszap által megőrzött állati és emberi lábnyomok felett ma már a Nemzeti Múzeum Bemutatóhelye áll, osztálykirándulások és családi túrák kedvelt célpontja. A község hűen ápolja Vértes László emlékét. A professzor úr nevét viseli egy utca és egy emlékpark, emléktábláját pedig minden év augusztusában, a Falunapon megkoszorúzza a képviselő-testület. Sok lakos ma is emlékszik az ásatás és a felfedezés körülményeire. Sámuel, Samu nevét pedig a helyi TV, egy bolt, és az óvoda is nevében őrzi, sőt képzelt képmása a község címerén is megjelenik. A bemutatóhely fejlesztése pedig régi terve az önkormányzatnak.

Most új kezdeményezés indult el az önkormányzat részéről: LEADER pályázati forrásból szeretnék megjelentetni Vértes László „Kavics ösvény” című művének reprint kiadását. Ennek okán kutatta fel Zoltánfi Zsuzsanna alpolgármester a professzor úr fiát, aki gyermekkorában maga is többször megfordult Vértesszőlősön. A külföldön élő ifjabb Vértes László örömmel tett eleget a község meghívásának, és 2009. december 18-án a képviselő-testület fogadhatta őt. A kezdeti megilletődött perceket kötetlenebb hangú beszélgetés váltotta fel. Végül ifj. Vértes Lászlót a testület Szabó Mária és Szűcs Imre Szöllősi krónika” című könyve mellett az MTV archívumából fellelt, a professzor úrral készült egykori interjút is tartalmazó dokumentumfilm CD-re írt felvételeivel is megajándékozta.

*

198 kilogrammos malacot vágtak a falunak

Vértesszőlős – Sűrű hóesésben messzire szárnyallt a „Vidala mamicska” című szlovák keringő dallamos pattogása a hangszórókból, hogy akik netán nem tudták, azok is tudják, hogy merre érdemes elindulniuk.

A községházával szemközti szlovák tájházban másodszor rendeztek hagyományőrző, közösségi disznóvágást, ahol a Kovács István által felnevelt 198 kilogrammos áldozat kivételével mindenki remekül érezte magát. A legkritikusabb, döntő mozdulatot Hlogyik József böllér tette meg hét óra után néhány perccel az állat elkábítása után, s Kutenics Mária rutinosan azonnal felfogta a malac vérét, hogy a régi szokások szerint azt hagymásan kisütve finom reggelit készíthessenek belőle az éhes vendégek számára. Tétlen, unatkozó embert nem is lehetett látni sehol. Az önkormányzat, a kisebbségi önkormányzat tagjai, a polgármesteri hivatal és az intézmények munkatársai, de a nyugdíjas klub képviselői is valamennyien igyekeztek, hogy legkésőbb 14 órára minden elkészüljön. Fáradozásuknak meg is lett az eredménye. A már csak készre érkezők valamennyien olyan finomságokat kóstolhattak az óvoda konyháján elkészített húsleves után, amit csak egy frissen levágott sertés húsából lehet elkészíteni az ősi szlovák receptek és hagyományok alapján.

Forrás: kemma.hu

*

Szánkóverseny Dunaalmáson

Enyhén hideg időjárás, szikrázó napsütés, ideális hóval borított pálya fogadta mindazokat, a helyi és a környező településekről érkezőket, akik beneveztek Dunaalmáson a "Dunaalmási Nagy Szánkóverseny III. Fűzihegy Kupa"’ elnevezésű versenyre.

Még 2003-ban a Fűzihegyen élő Rátvai házaspár volt az ötletgazdája az eseménynek melynek megvalósításához társult Dunaalmás Barátainak Köre. Akkor 74-en neveztek be a versenyre. 2005-ben meglehetősen latyakos pályán negyven versenyzővel zajlott le eredményesen a kedvezőtlen időjárás ellenére is a verseny. 2010. február 7-én 78-an álltak rajthoz gyermek és felnőtt korcsoportban a versenyzők. Céljuk megmutatni, hogy ki tud eredményesebben lesuhanni szánkójával a Fűzihegy kijelölt 800 méteres versenypályáján. Tíz órakor Lévai Péter polgármester köszöntötte a megjelenteket, szervezőket, szponzorokat egyaránt. Majd a próbafutamok után elkezdődött a korosztályonkénti verseny, melynek érdekességeként megemlíthető, hogy szánkón kívül még Trabant motorháztetőn, snowborddal is lecsúsztak néhányan, mint Király Tamás és Wittenberger Sándor, vagy Szénássy Péter. A sikeres célbaérés után következett az izgalmas eredményhirdetés.

A 18 évnél fiatalabbak közül 1. Kovács Attila, 2. Szénássy Péter, 3. Czintos Attila lett. Sípos Tamás neve már nem ismeretlen a szánkóversenyen. Harmadik alkalommal ért el első helyezést, ezúttal a 18-50 év közötti korosztályosok között, így örökös bajnokként nyerte meg a kupát. 2. lett Bélai Lőrinc, 3. Czintos Attila. Az 50 év felettieknél 1. Makai György, 2. Dégen Ferenc, 3. Palásti Péter lett. A családok versenyében Pálházi, Béla és a Tapolcai család nyert helyezést.

A verseny után forró teával várták az oda látogatókat. A győztesek az első helyezettek által elnyert Fűzihegy kupán, vándorserlegen kívül a szponzorok által felajánlott értékes ajándékokat kaptak, mint pl. szánkó, bob, oklevelek. A nevezési díjakból befolyt 15.200 Ft összegből Dunaalmás Barátainak Köre homokládákat kíván elhelyezni a téli időszakban a kritikus helyekre a verseny alkalmával. Egyszóval nagyszerű volt az ötlet, a szervezés, amely a helybéliek összefogásának szép példája.

*

A doni hősökre emlékeztek Dunaalmáson

Dunaalmáson, az Almási úti református templom kertjében lévő emlékművön a második világháború dunaalmási áldozatainak – hatvannégy személynek a neve olvasható. Közöttük a második magyar hadsereg Don kanyarban elesett katonái. 2010-ben e tragikus esemény 67-ik évfordulója alkalmával emlékeztek a község lakói a második világháború áldozataira, külön azokra, akik megjárták a Don kanyar poklát. A második világháború áldozatai között minden esztendőben rájuk is itt, a református templom előtti emlékműnél emlékezünk, azokra, akik megjárták a Don kanyar poklát és akik nem jöttek onnan vissza. Január 17-én vasárnap a református istentisztelet után álltak meg a megjelentek emlékezni a templomkerti emlékmű előtt, mely a felsorolt áldozatok nevei alatt az alábbi szöveg olvasható: „Elmentetek, mert el kellett mennetek. Kegyelettel őrizzük emléketeket.”

Forrás: tata.hu

Forrás: Vértes-Gerecse Vidékfejlesztési Közösség Kh. Egyesület, Oroszlányi HVI

Cikk megosztása