Mura, Dráva, Zala: Szlovén-magyar turisztikai együttműködés

Keszthely – A turisztikai kínálat bővítését, a térség vonzerejének növelését célozta meg a Határon Átnyúló Együttműködési Program keretében, uniós támogatásból megvalósuló új szlovén-magyar projekt.

A Pannon Egyetem a Szlovén Mezőgazdasági és Erdészeti Hivatallal karöltve sikeres pályázatot nyújtott be „A hagyomány értékei a Mura, Dráva és Zala folyók mentén” címmel. A két ország intézményei között létrejött konzorciumi együttműködés szeptemberben kezdte meg munkáját, amely 2012 augusztusában fejeződik be.

A második nyitóértekezleten a projektvezető maribori kutatóintézet és partnerei ismertették a konzorcium legfontosabb elemeit. A 600 ezer eurós, hároméves projekt elsősorban a három földrajzi terület kulturális hagyományainak megőrzését, azon belül a borturizmus és a sajátos ételek népszerűsítését tűzte ki célul.

Ennek érdekében közös programot dolgoznak ki, melynek elemei között a kérdőíves felmérés, a szolgáltatók képzése, PR-, és marketing feladatok, valamint rendezvények szerepelnek.

*

Energiatakarékosabb intézmények

Csaknem felére csökken a keszthelyi Szivárvány Bölcsőde fűtési energiaszükséglete a közelmúltban elvégzett felújítás következtében. A megújult intézményt csütörtökön adta át Ruzsics Ferenc polgármester; a tizenkétmillió forintos beruházáshoz pályázati támogatást vett igénybe a város.

A bölcsőde a hetvenes években, az akkori műszaki elvárásoknak és lehetőségeknek megfelelően épült. Napjainkra – annak ellenére, hogy a szükséges karbantartások mindig megtörténtek – az épület korszerűtlenné vált, a vékony falszerkezeten és a rosszul záródó ablakokon kiszökött a meleg, ezért a fűtési költség nagyon magas volt. A felújítás során megtörtént a falak hőszigetelése 8 mm vastag szigetelőréteggel, a régi fa- és fémszerkezetű ablakokat jól légzáró, hőszigetelt üvegezésű, műanyag rolószerkezettel ellátott ablakokra cserélték. Ez több mint 40 százalékos fűtési megtakarítást eredményez az üzemeltetési költségekben.

Az Önkormányzati Minisztériumhoz beadott pályázatban eredetileg kertépítési, akadálymentesítési, energiatakarékossági és komfortnövelő munkák, valamint eszközbeszerzés szerepelt, bruttó 25 millió forint értékben. A pályázatot a kiíró csak csökkentett tartalommal fogadta el, mely szerint a homlokzat hőszigetelése és felújítása, a nyílászáró-cserék, valamint szerényebb mértékű eszközbeszerzés valósulhatott meg. Ez utóbbi keretében 80 db korszerű fektetőágyat és a hozzájuk tartozó görgős tárolókeretet kapott az intézmény. Több ajánlat bekérésével és ártárgyalás beiktatásával történt meg a kivitelező kiválasztása, a munkát végül a keszthelyi székhelyű BREVIS Kft. végezte el. A közben végig üzemelő bölcsődében – a dolgozók aktív közreműködésével – november végén fejeződött be a felújítás.

A fenntartó önkormányzat anyagi nehézségei ellenére is szívesen vállalta a mindössze 20 százalékos önrész biztosítását annak érdekében, hogy az intézményben kedvezőbb körülmények között folytatódhasson az eddigi magas szintű nevelőmunka. Az átadási ünnepségen Ruzsics Ferenc polgármester mellett Piritiné Gécsek Ibolya, a bölcsőde vezetője is örömét fejezte ki a felújítás kapcsán.

A fűtési költségek csökkentése érdekében Keszthely városa a közeljövőben több intézményében is tervezi energiakorszerűsítési munkálatok elvégzését; az erre vonatkozó terveket és felméréseket várhatóan februári soros ülésén tárgyalja a képviselőtestület.

Forrás: keszthely.hu

*

Régiós források szennyvízhálózatra és csapadékelvezetőkre

Baracskai József, a Nyugat-dunántúli Regionális Tanács tagja tegnap a kistelepülések szennyvízkezelése és a belterületi vízrendezés régiós pályázat eredményéről számolt be. Zala megye az első pályázati lehetőségben a régiós testülettől nyert forrást egy projektre.

Belezna önkormányzata a szennyvízkezelés korszerű megoldását oldhatja meg, ehhez 426 millió forintot nyert. A magas talajvízállású területen fekvő Beleznán korszerű szennyvízkezelési módszerek elterjesztésével csökken a természeti környezetet terhelő szennyezés. (Több kérelem – Zalaapáti, Becsvölgye, Gyenesdiás – a tartaléklistára került, tehát a következő elbírálási körben újra megnyílnak számukra a lehetőségek).

Mint a tanács zalai tagja elmondta, a belterületi vízrendezéshez benyújtott pályázatok közül Keszthely, Surd és Liszó kapott támogatást. Keszthely 136 millió forintot, Liszó 53 milliót, Surd pedig 44,9 millió forintot fordíthat a regionális tanács által nyújtott támogatásból arra, hogy fejlessze a belterületi csapadékelvezető hálózatát.

*

Több mint egy évet csúszik a buszváró befejezése

Keszthely és a környék kistérségének tizenhat településéből kilenc érintett a több mint százmillió forint összköltségvetésű buszváró-építési programban. "Negyven helyen épül új buszváró, tizenegy megállóban pedig utasváró szigetet alakítanak ki" – mondta el Bubla Zoltán térségmenedzser, hozzátéve: nem ment minden zökkenőmentesen.

A keszthelyi kistérség 2008-ban buszváró-fejlesztésekre nyert pályázati támogatást. A projektben Keszthely vezetésével kilenc település vesz részt, és negyvenegy buszváró újul meg. Az érdemi munka júniusban kezdődött. Nyolc helyen még nem tudták befejezni vagy el sem kezdték a munkálatokat. A helyszínek harmadánál ugyanis problémák merültek fel, a tervezői pontatlanságok, a hiányzó közútkezelői hozzájárulások vagy éppen a határidőn túli kifizetések miatt késtek, de gondot okozott a változékony időjárás is. „A támogatási szerződés legfrissebb módosítása szerint május végén kell befejezni a beruházást” – közölte Bubla Zoltán. A buszvárók fából és kőből készülnek, így a Balaton-parti települések arculata közös lesz.

A tizenegy – mélyépítési munkálatot igénylő – sziget közül nyolc készült el, így Zalaapátiban, Gyenesdiáson, Karmacson és Zalaszántón már új buszvárókkal találkozhatnak az utasok. Válluson és még két helyszínen nem indult el a beruházás. A következő állomás Keszthely lesz.

Forrás: monitormagazin.hu

*

Akár életet is mentenek a Georgikonon

Defibrillátort helyeztek üzembe a Pannon Egyetem Georgikon Karán Keszthelyen. Az életmentő berendezés a nap huszonnégy órájában szolgálja az intézményt és egyben a város lakóit, vendégeit.

Lenk Tamás, az életmentő pont vezetője elmondta: a készülék a városközpont szomszédságában, több intézmény közelében, a Széchenyi utcai portán kapott helyet, azért, hogy baj esetén egyszerűen elérhető legyen. „Az életmentő pont működését kitábláztuk” – tette hozzá, hangsúlyozva: igyekeznek elérni azt is, hogy minél többen tudják kezelni a defibrillátort.

A félautomata készülék használatát, s a hirtelen szívhalál esetén szükséges tennivalókat az elmúlt hónapokban a Magyar Resuscitatios Társaság által készített képzési program keretében sajátította el a kar több oktatója, dolgozója. Távolabbi cél, hogy a hallgatók közül is minél többen sajátítsák el a berendezéshez, életmentéshez szükséges – legalább alapfokú – ismereteket.

A berendezés folyamatosan készenlétben áll. Szeretnének még egy készüléket beszerezni, a kollégiumunkban is elkelne. Ott is sok a hallgató, ráadásul a "D" épületben gyakoriak a konferenciák.

*

Sármellék: kitakarítják az egykori légibázist

Jó ütemben haladnak a volt szovjet katonai repülőtér kármentesítésének előkészületei Sármelléken. A tervek június végére egytől egyig elkészülnek, ez év végén pedig várhatóan megkezdődhetnek a műszaki munkálatok is.

A FlyBalaton Airport helyén hivatalosan 1951 óta működik repülőtér, hosszú éveken át orosz katonai légikikötőként üzemelt. 1991 óta polgári létesítmény. Az ingatlant Sármellék és Zalavár önkormányzata kapta tulajdonba, vele együtt a nem várt kármentesítési feladatot is, melyet a két önkormányzat együtt hajt végre. A projekt megvalósítására Sármellék önkormányzata KEOP-pályázat keretében 226 millió forint támogatást nyert. Az összegből végezték el többek között a tényfeltárást, s készítették el a tényfeltárási záró dokumentáció – és a műszaki beavatkozási –, valamint a kármentesítés egyéb szükséges terveit, illetve a régészeti hatástanulmányt.

Karafa Balázs, a projektvezetői feladatokat ellátó szervezet menedzserének tájékoztatójából kiderült: a kármentesítés műszaki beavatkozási terve és a régészeti hatástanulmány február elejére az ütemezésnek megfelelően elkészült, ezzel párhuzamosan a közbeszerzési törvény figyelembevételével kiválasztják a kivitelezéshez szükséges egyéb tervek készítőjét. Várhatóan 2010. június végén, július elején , a tulajdonos önkormányzatok haladéktalanul benyújthatják a kármentesítés második, megvalósítási szakaszára a pályázatot. A keretből – mely 85 százalékban európai uniós társfinanszírozású – kerülhet sor 2010 végétől a kármentesítés műszaki megvalósítására, amely nem érinti majd sem a repülőtér közelében lakó sármellékiek életvitelét, sem a Fly-Balaton repülőtér működését.

A volt szovjet katonai repülőtér területének környezeti kármentesítése keretében számos munkát végeznek el a szakemberek. Egyebek között meg kell tisztítaniuk, illetve fel kell számolniuk az egykori üzemanyagtartályokat és csővezetékeket, de feladat lesz a szennyezett föld, illetve felszín alatti víz tisztítása, s a műszaki beavatkozással közvetlenül érintett területek helyreállítása is. Feladat a szennyezett föld, a felszín alatti víz tisztítása.

*

Már szövik a nyarat Balatongyörökön

A Balaton-parti település idei program-naptárát nézve nem kétséges: a szándék, hogy minden nyári hét végére jusson rendezvény, továbbra is megmaradt.

A tervezetben egyaránt szerepelnek a hagyományos, a vendégek által megszokott programok, s újak. A szezon az elmúlt évekhez hasonlóan idén Pünkösdkor kezdődik, a három nap számos érdekességet kínál. Megtartják a Szépkezű Györökiek elnevezésű kiállítást, a Szentháromsági búcsút és szeretetlakomát, újdonságként pedig, a Római-kori vigasság szerepel a sorban. A Szent Iván-éji mulatság, a györöki jazzfiesta, után július közepén a közönség körében kedvelt borfesztivál kínál szórakozási lehetőséget. Minigolfverseny, tűzoltónap, bordalfesztivál és borkirálynő választás szerepel még a programban, s a Nemzeti Napokra is sor kerül augusztusban.

A rendezvényekből jut az utószezonra is, szeptember első hét végéjén lesz a Balatongyöröki Szüret, melynek ezúttal is részét képezi a halászléfőző verseny.

*

Tapolcai Sportünnep

A hagyományoknak megfelelően az új év első hónapjában emlékeznek vissza a városban a tavalyi legjobb sportteljesítményekre, és ítélik oda a kiváló-, és legjobb sportolói díjakat.

Harmadik alkalommal adott otthont a nagyszabású rendezvénynek a Városi Rendezvénycsarnok, ahol a szépen terített asztalok mellett foglaltak helyet a város vezetői, sportvezetők, edzők, sportolók, játékosok. A rendezvény díszvendége Fábián László olimpiai bajnok öttusázó volt. A sportünnepet Császár László polgármester nyitotta meg, aki biztosította a jelenlévőket, hogy az önkormányzat szűkös anyagi helyzetének ellenére, 2010-ben is támogatni fogja a sportot. A gála a kiváló sportoló, versenyző iskolai-, és diáksport kategória legjobbjainak díjazásával kezdődött. Ebben a kategóriában jutalmazták Szabó Leventét, Meidl Zalánt, Németh Álmost, Bodó Róbertet, Tomori Tamást, Bodó Líviát, Mráz Tamást, Árvai Esztert, Nóvé Jánost, Mészáros Adriennt. A kiváló sportoló, versenyző élsport-utánpótlás kategóriában Csák Marcellt, File Mátyást, Hanczvikkel Márkot, Siklósi Enikőt, Bodó Bencét, Siklósi Gergelyt, Sásdi Árpádot, Halász Márkot jutalmazták. A kiváló sportoló, versenyző élsport-felnőtt kategóriában Berki Csaba, Lukács Béla, Rédli András, Domán Rajmund teljesítményét ismerték el. A kiváló testnevelő iskolai-, és diáksport kategóriában Krachun Évát, kiváló edző élsport-utánpótlás kategóriában Bodó Norbertet, kiváló edző élsport-felnőtt kategóriában Borosné Eitner Kingát találták a legérdemesebbnek az elismerésre. Második alkalommal osztottak díjat a Hoppá kategóriában. Ide olyan sportolókat lehetett jelölni, akinek személyét illetve sportágát a média kevésbé propagálja, de eredményei, teljesítményei kimagaslóak saját területén. Idén a Hoppá Díjat Kollár Balázs, Simon Mihály, Cseh Diána, John András, Nyáriné Németh Orsolya, Bolla József kapta meg a szavazatok alapján. A Legjobb Sportolói címet az idén Hanczvikkel Márk kapta meg, aki éppen Baselben világkupa versenyen képviselte Tapolca Városát.

A sportgála az a fórum, ahol átadják a Tapolcai Testnevelési és Sportkitüntetést. Tapolca Város Képviselő-testületének döntése alapján Takács László Diszel SE. elnöke, Rédli András párbajtőröző részesült a rangos kitüntetésben.

Az este hivatalos részét Lasztovicza Jenő, a Veszprém Megyei Önkormányzat Közgyűlésének elnöke zárta le, aki szerint ritka az olyan település, ahol ennyi tehetségre lehetnek büszkék mind a sport, mind pedig a kultúra területén.

Forrás: tapolca.hu

*

Közkincses tapasztalatcsere Keszthelyen

2009. novemberében a Zala megyében dolgozó kistérségi közművelődési referensek elhatározták, hogy minden hónapban váltakozó helyszíneken összegyűlnek egy műhelytalálkozóra. 2010. február 9-én Keszthely Többcélú Társulása volt a rendezvény házigazdája.

A vendéglátók nevében Dr. Márkus Mirtill munkaszervezet vezető köszöntötte a résztvevőket, majd Horváth György a Magyar Művelődési Intézet és Képzőművészeti Lektorátus Nyugat-dunántúli Regionális Irodájának vezetője beszélt a kistérségekben jelenleg is futó Közkincs programokkal kapcsolatos legfontosabb feladatokról, a várható folytatásról. A délelőtt folyamán a megye kilenc kistérségéből hét referens osztotta meg egymással tapasztalatait, ötleteit. Hallhattunk műveltségi vetélkedőkről, kalandtúrákról, helyi értékmentésről, kistelepülési legendák feldolgozásáról, valamint helyi közművelődési díjak alapításának előkészítéséről is.

A nap másik fontos témája a kistérségi művészeti fesztiválok szervezésével kapcsolatos aktualitások megbeszélése volt. A témában Török Károlyné Marianna és Kovács Krisztián a Zala Megyei Közművelődési Intézmény munkatársai voltak a referensek segítői. 2010. február 26-án Hévízen indultak a Zala Megyei Művészeti Fesztivál kistérségi programjai, s március 26-án Zalaszentgrót, illetve Bak lesz az utolsó állomás a megyei szakági döntők előtt.

A www.kalandozasokzalaban.hu weboldalon folyamatosan frissítik a zalaegerszegi kistérség Közkincs programjaiban feltárt adatbázisok, valamint a kistérség művészeti fesztiváljaival kapcsolatos aktuális információkat.

*

Vízi polgárőrök: figyelnek és védenek a Balatonnál

Rohamléptekkel indult a tavalyi esztendő a Balatoni Vízi Polgárőr Szövetség életében. A munka később sem apadt, a biztonság érdekében újabb és újabb feladatokat vállaltak fel a szervezet tagjai.

Év elején együttműködési szerződés keretében felvettük a kapcsolatot a Soproni Polgárőr Egyesület vezetőivel. Köszönhetően a felajánlásuknak, májustól rendszámfelismerő és sebességmérő berendezés ad szolgálatot a térségben. A cél, hogy kiszűrjük az átutazó bűnelkövetőket” – ismertette a terveket Bozsóky Ferenc, a szövetség elnöke Gyenesdiáson. Kiderült, a MÁTRIX POLICE rendszer hat alkalommal „vendégeskedett” a régióban, ez idő alatt több gépkocsi és két autóbusz horogra akadt. Vagy a járművek okmányai nem voltak rendben, vagy a rendszámokkal adódtak problémák.

Terveink között szerepelt, hogy az általános iskola tanulóival osztályfőnöki óra keretében megismertetjük a Balaton életét, környezetvédelmét, vízi biztonságát, megteremtjük az úszásoktatás lehetőségét, valamint ízelítőt adunk a vízi járművek használatának módszereiről. Mindezen túl kerékpáros vetélkedőket is szerveztünk” – számolt be róla Bozsóky Ferenc. Az önkormányzat segítségével sikerült megnyitni a Bűnmegelőzési Pontot a Diási strandon, ahol huszonnégy órás szolgálatot látnak el a polgárőrök, illetve a szövetséghez csatlakozott szervezetek. Az összefogásnak köszönhetően alakult meg a Balatoni Vízi Polgárőr Szövetség, melynek munkájában mindhárom Balaton-parti megye egyesületei (19 Veszprém, 12 Somogy és 5 Zala megyei) részt vettek. Az együttműködés folyamatos volt.

Jeles nap volt ez az életünkben, ahogy az is, amikor – az országban elsőként – augusztusban szolgálatba állíthattuk saját polgárőrséges szolgálati hajót, a BURUNDUK-ot, amellyel többek között 2009. augusztus 20-án a viharos Balatonon, a vonyarcvashegyi mentésben is részt vettünk. Nagy öröm volt, amikor érkezett az értesítés, hogy megkapjuk a két rendőrségi, vízsugár hajtású járőrhajót. Azok jelenleg Reziben vannak, festésre, javításra, vizsgára várnak”. A vízi polgárőrök képezték is magukat. A Balatoni Halászati Zrt-vel kötött együttműködési megállapodás keretében megtartott halőri tanfolyamon hetven tagjuk tett vizsgát. „A hideg idő beálltával fokoztuk a járőrözést a Balaton parton, a balesetek megelőzése érdekében felhívásokat, hirdetményeket tettünk közzé” – említette az aktualitásokat Bozsóky Ferenc.

*

Két szakon angol nyelven tanulhatnak a Georgikon hallgatói

A Georgikon egyetemi kar a folyamatos megújulásával máig tartja azt a történelmi élvonalat, ami már a tanintézet alapításakor is messze híressé tette az ott elkezdett agrár felsőoktatást.

Az intézmény professzori kara, idegen nyelven való oktatása minősíti, s szélesíti a képzési palettát. A Pannon Egyetem Georgikon karának szellemi bázisa biztosítja a mai elvárásoknak megfelelő színvonalat. Dr. Dublecz Károly egyetemi tanár, dékán hangsúlyozta: a professzori kar szellemi tőkéje generálja a fejlődést. Ez az oktatás élcsapata – mondta a kari vezető, aki egyébként az idei tanévben került a grémiumba másodmagával, Hoffmann Sándorral. „Mindenkitől elvárt a teljesítmény fokozása annak érdekében, hogy az újabb és újabb kihívásoknak meg tudjunk felelni”.

A hallgatóknak igyekeznek biztosítani azt, hogy helyi szellemi tőkéből szerezhessék meg a tudásukat. Az úgynevezett Inter-City-s tanárok, azaz vendég oktatók nem tudják fenntartani a kellő kommunikációs szakmai kapcsolatot a diákokkal. A keszthelyi intézmény arra törekszik, hogy saját hallgatóiból nevelje ki az utánpótlást. Megalapították az Év fiatal kutatója kitüntető címet, amire évente pályázhatnak a tudományos munkát végzők. A múlt évben ezt ketten is elnyerték. „Célunk az ifjú tehetségek itt tartása, szeretnénk mind jobban saját nevelésű utánpótlással frissíteni a szellemi erőt. Erre a képzési struktúra változása, új szakirányok bevezetése miatt is szükség van” – hangsúlyozta dr. Dublecz Károly.

A szándék teljesülését fémjelzi, hogy a Georgikon professzori kara immár 15 főből áll, ez csaknem négyszerese a doktori iskola fenntartásához szükséges létszám minimumnak. „A demográfiai hullámvölgyben az oktatói kapacitás lekötésére egy stratégiai lehetőség a külföldi hallgatók fogadása”– folytatta a dékán. „Az ebben való nagyobb részvállalás kívánalma a tudomány nemzetközi, angol nyelvén való tanítás. Ez eddig néhány modulra vonatkozóan megvolt, a Pannon Egyetemen belül a mi karunkon lett elsőként bevezetve az, hogy a hallgatók a választott szakot angol nyelven végezhetik el. Ezt az agrármérnöki és a növényorvosi szakon vezettük be, mindkettő a mester szintű képzéshez tartozik. Az évfolyamokon 13-13 külföldi diák tanul, mindannyian FAO ösztöndíjasok. A világszervezet pályázatára jelentkezve nyertük ezt a képzési lehetőséget”.

Alapdiplomás etióp, kenyai, indiai, kínai, afgán és azerbajdzsáni fiatalok tanulnak a karon. Az intézmény szándéka, hogy a külföldiek körében folyó mesterképzéshez a releváns alapszakokon is megteremtsék az angol nyelvű oktatást, így tovább tudják fokozni a külföldi hallgatók létszámát.

*

Séta a jeges Balatonon Szeremley Huba borásszal

A BalatonÁtcsúszás az időjárás és a vállalkozói kedv hiánya miatt meghiúsult ugyan, de többen is tettek egy rövid sétát a tavon.

A badacsonylábdihegyi strandról a déli órákban átsíelt a szemben levő Fonyódra néhány profi hegymászó, mások azonban nem követték példájukat. Pedig mint mondták, a jég a tó közepén még biztonságosabb volt, mint a part menti területeken. Annak vastagsága mérésük szerint mindenütt meghaladta a tíz centimétert, a sűrű hóesés és enyhe szél miatt azonban a BalatonÁtcsúszás szervezője, Kardos Gábor nem gyűjtötte maga köré a jégre merészkedőket.

Igaz, a meghirdetett szlogennel ellentétben csúszásról most csak ott lehetett szó, ahol a régi strand területén szorgos önkéntesek letolták a tíz centi vastag havat a jégről.

Az enyhe téli időben azonban közel tizenöten nekivágtak, hogy kisebb-nagyobb csoportokban elsétáljanak a szigligeti kikötőbe és vissza. Az élen járók között volt a karúszóval felszerelkezett Szeremley Huba borász családjával és barátaival, valamint Badacsonytördemic polgármestere, Wollmuth Péter. A neves borász úgy nyilatkozott, hogy egyáltalán nem fárasztó a két-három kilométeres út dupla megtétele, kifejezetten jól esik a séta a Balaton jegén. Wollmuth Péter is hasonló véleményen volt, út közben gyönyörködött a téli, havas Badacsony-hegy látványában és emlékezett a gyermekkorára.

Forrás: balaton.vom.hu

*

Télűző karnevál Keszthelyen és Zalaszentgróton

A maskarások sokasága mindkét városban rekordokat döntött.

Keszthely belvárosában oly sok volt a maskarás, s az érdeklődő, hogy az egyik résztvevő meg is jegyezte: „Ennyi embertől csak megijed a tél!” A Balatoni Borbarát Hölgyek Egyesülete által szervezett rendezvény az egyik legnépszerűbb helyi és térségi programmá nőtte ki magát az elmúlt tizenegy esztendő alatt. A hangulatra ezúttal sem lehetett panasz: a több száz maskarás a Festetics kastély parkjában gyülekezett, majd a csoportok és az egyéni nevezők – a nézők tömege között – végigvonultak a sétálóutcán. Hercegi pár, sok méteres sárkány után, egerek, macskák, bohócok, rabok, törpikék haladtak az úton, de a fellépők között volt például házasulandó pár is, ahogy az kell: anyakönyvvezetővel, vőféllyel és vidáman nótázó zenekarral. Úgy tűnt, a fantáziának semmi nem szabott határt… A karnevállal nem ért véget a program, este a Festetics kastélyban tartják a hagyományos városi álarcosbált.

Vidámságból szombaton Zalaszentgróton sem volt hiány, itt a maskarádé és fánkfesztivál kínált programot. A látottak alapján e településen is megdőlt a maskarások és a nézők száma. A felvonulást követően a Városi Művelődési Központ előtt pihent meg kis időre a csapat, mégpedig azért, hogy elégessék a kiszebábut, ezzel elűzzék a telet, s csalogassák a tavaszt. A program a Városi Sportcsarnokban folytatódott. A hagyományokat ápolva a sportlétesítményben a lehetőségek széles körét kínálták a szervezők, a jelenlévők táncot, dalokat tanulhattak, de kihirdették a jelmez- és fánkverseny eredményét is. Este a Kerka táncegyüttes adott műsort, majd táncházzal fejeződött be a program.

A télűző programokról a Galériában láthatnak fotókat.

*

II. Farsangi Fánk Karnevál

Idén is megrendezésre került a Zalaapátiban a Művelődési Ház szervezésében a II. Farsangi Fánk Karnevál.

13 csapat fogadta el meghívásunkat: Alsópáhok, Várvölgy, Keszthely, Balatongyörök, Gyenesdiás, Rezi, Gétye, Esztergályhorváti, Szentpéterúr településekről és természetesen helyből - Zalaapátiból érkeztek asszonyok, hogy megmutassák nekünk, hogy egy olyan egyszerű népi étel, mint a fánk, hányféleképpen és milyen gazdag íz világgal képesek elkészíteni. A csapatok tagjai 13 órától szorgoskodtak, hogy az otthon elkészített fánkokat minél ízlésesebben elrendezzék.

Míg az emeleten a zsűri értékelt, addig a színpadon vidám műsor szórakoztatta a nézőközönséget. A szünetben pedig mindenki megkóstolhatta a szebbnél-szebb, finomabbnál- finomabb fánkokat.

Díjak, kategóriák:

* "Legötletesebb fánk" - Kézimunka szakkör - Zalaapáti
* "Legízletesebb fánk" - Csipet csapat - Esztergályhorváti
* "Legkülönlegesebb fánk" - Balatongyöröki Hölgy Klub - Balatongyörök
* "Legmodernebb fánk" - Főzőkanál forgatók - Szentpéterúr
* "Hagyományos fánk" - Várvölgyi asszonyok - Várvölgy
* "Legszalagosabb fánk" - Margaréta Nyugdíjas Klub - Keszthely
* "Legszebb fánk" - Nefelejcs Nyugdíjas Klub - Alsópáhok
* "Legmutatósabb fánk" - Szoci csapat - Zalaapáti
* "Legjobb töltött fánk" - TIT Klub - Rezi
* "Legtöbb féle fánkot sütő csapat" - Rozmaring Népdalkör - Zalaapáti
* "Különdíj" - Gétyei Asszonyok - Gétye
* "Közönségdíj" - Szoci csapat - Zalaapáti

Köszönöm szponzoraink támogatását, a segítők áldozatos munkáját, a fellépők színvonalas műsorát!

Pozsegovits Borbála
Művelődési Ház vezető

Forrás: Zalai Dombhátaktól a Vulkánok Völgyéig Egyesület, zalaihirlap.hu

Cikk megosztása