Egy találmány, amellyel Mándok neve is „bejárja” a világot

Több mint egy éve mutatkozott be először az a szabadalmaztatott magyar találmány, melynek feltalálója Horváth István.

A találmány a környezetvédelem egyik legégetőbb problémájának megoldásában segít, melynek lényege a katasztrófák során olajtól szennyezett álló- és folyóvizek megtisztítása. A nyilvánosság először a Millenáris Parkban tekinthette meg, ahol három és fél hónapig a XXI. század válogatott találmányai között volt kiállítva, melyet a környezetvédelmi miniszter is meglátogatott.

A bemutatkozást követően a Magyar Feltalálók Egyesületének – melynek Horváth István is tagja – szervezésében a Távol-Keleten is megismerhették a magyar találmányt. Körútja során Dél-Koreában (Szöulban) arany-, Thaiföldön (Bangkokban) bronz- és Kínában (Suzhou-ban) bronzérmet nyert, de ugyancsak sikereket ért el európai színvonalon is, Németországból (Nürnbergből) ezüst- és Lengyelországból (Varsóból) is ezüstéremmel tért haza.

Eredményeinek köszönhetően a budapesti őszi BNV-re kapott meghívást, ahol a feltaláló személyesen mutatta be azt az eljárást, eszközt és anyagot, melyet a természetes vizek tisztítására fejlesztett ki.Jelenleg is úton van a prototípus, a közelmúltban a környező országokat járta be, Zágráb és Marosvásárhely után még számos kiállításon kell eleget tennie. Előre láthatólag idén tavasszal Svájcban (Genfben), majd Szaúd-Arábiában (Jeddahban), ősszel Argentínában (Buenos Airesben) lesz bemutatva. Remélhetőleg ez a találmány is hozzájárul a sok helyen sértett, de még mindig gyönyörű természet megóvásához.

*

Nemzetközi jelentőségű logisztikai beruházás Mándokon

Újabb nagy előrelépés történt a Záhonyi kiemelt gazdaságfejlesztési övezet fejlődésében. Befejeződött a több mint 430M Ft-os beruházás, amelynek keretében közel 3700m2 raktárkapacitás és iparvágány építése, statikus-dinamikus mérlegelésre alkalmas széles nyomtávú vasúti járműmérleg rendszer, illetve rakodógép beszerzése valósult meg 215233481 Ft uniós támogatással a Gazdaságfejlesztési Operatív Program Logisztikai központok és szolgáltatások fejlesztése című pályázat segítségével.

A vasúti mérleg üzembe helyezése azért is rendkívül nagy jelentőségű-hangsúlyozta Szabó István ügyvezető-mivel a térségben a MÁV Zrt.-n kívül más logisztikai vállalkozás nem rendelkezik ezzel a technológiai rendszerrel. Az akár 50 összekapcsolt vagonból álló irányvonatok mérlegelésére alkalmas rendszer a vonatok dinamikus, illetve a vasúti kocsik nagy pontosságú statikus mérésére szolgál. A dinamikus mérlegterminál mozgás közben méri a vonat, illetve a kocsi súlyát, továbbá a vonat sebességét és haladási irányát. A rendszer képes felismerni a vagon számok leolvasására alkalmas kamerákkal együtt 24 órás követhetőséget biztosít az átrakás során.

A tulajdonosi kört képviselő Dr. Szabó Ferenc a beruházás megvalósulása kapcsán elmondta: a cég alapfilozófiája, hogy nyereségük közel 95%-át fejlesztésekre fordítják.

Ez az oka annak, hogy a World-Transit Kft. a gazdasági válság ellenére is nyereségesen tud működni, és a térségben készült gazdasági, logisztikai felmérések és elemzések is azon meghatározó piaci szereplők között említik, amelyek képesek aktív részesei lenni a térség logisztikai potenciáljának versenyelőnnyé kovácsolásában.

A projektről további információk a TranzitGroup csoport honlapján valamint a www. city-port.hu független európai uniós projekt tájékoztató portálon érhetőek el.

*

Alapkőletétel Fényeslitkén

A záhonyi térségi komplex gazdaságfejlesztési program keretében 2010. január 15-én, ünnepélyes alapkőletétellel megkezdődött a Fényeslitke és Komoró között megvalósuló intermodális közforgalmú ipari–logisztikai terület beruházása. Fényeslitke: a munkát indító alapkőletételen részt vett Kálnoki Kis Sándor miniszterelnöki megbízott, Gazda László az Észak-Alföldi Regionális Fejlesztési Tanács elnöke, az országos és megyei vezetők, a kivitelezők, a meghívottak, a térség polgármesterei, gazdasági szervek vezetői valamint a település lakói is képviseltették magukat.

A záhonyi komplex gazdaságfejlesztési program olyan mérföldkövéhez érkeztünk a mai napon – mondta lapunknak dr. Németh Imre az RFH. Zrt. vezérigazgatója – amikor már a konkrét beruházások látványosabb része fog következni. Meg vagyok arról győződve, hogy a kivitelezés lényegesen kevesebb időt vesz igénybe, a mai alapkőletételtől, nyolc hónap múlva ezt a területet már nem a gaz fogja uralkodni, hanem egy 160 hektáros területen, logisztikai–ipari parkot fogunk látni. Ezen a 160 hektáros területen, itt Európa Keleti kapujában, Fényeslitke térségében a gazdaságfejlesztés tekintetében nagyon jelentős szerepet fog játszani.

Közművek kiépítése: Mint megtudtuk elkészülnek a terület közúti, kommunális rendszerei, így a víz–, csapadékvíz–, szennyvíz rendszerek. Kiépülnek a gázközművek, valamint a telekommunikációs hálózatok és a vasúti infrasrtuktura, a normál és a széles vágányok hálózata. Így válik majd lehetővé, egy intermodális közforgalmú logisztikai területtel együtt egy ipari park létrejötte. Ez teszi majd lehetővé, úgy keleti, mint nyugati irányba menő áruforgalom lebonyolítását. Az áruk átrakását, manipulálását, melyek velejárója lesz a szolgáltató ipari tevékenység beindulásának. Lehetőséget teremtve ezzel, elsősorban a keleti befektetőknek, hogy itt települjenek le. Az egyre erősödő kelet–európai befektetői szándékok miatt is előnyös térségnek számit, ugyanis a beszállított nyersanyagok feldolgozása után, mint EU–s termékek találhatnak vevőre. Itt az évvégére, a jövő év elejére már termelő típusú beruházások valósulnak meg. Bízom abban, hogy a kivitelező, a KE–VÍZ. 21 Építőipari Zrt, a határidőre vállalt feladatat, ellátja, s összes már a kész beruházások átadását köszönthetjük. Ennek megvalósulását követően a munkaerőpiacon bekövetkező kedvező változás, az itt élők számára, előnyöket, megélhetési lehetőséget fog biztosítani – mondta befejezésül az RFH. Zrt. vezérigazgatója dr. Németh Imre.

*

Anyanyelvi konferencia

A Magyar Nyelv Éve alkalmából rendezett nemzetközi anyanyelvi konferenciát a záhonyi székhelyű Tiszakönyök Művészeti és Kulturális Egyesület a megyei önkormányzat sóstói konferencia központjában.

A három napos eseményen előadások, szakmai beszélgetések, tárlatmegnyitók, irodalmi emlékhelyek felkeresése követte egymást. A résztvevők ellátogattak a megyénkhez kötődő olyan neves irodalmárok emlékhelyeire, mint Krúdy Gyula, Kölcsey Ferenc, Móricz Zsigmond, Balassi Bálint, Kazinczy Ferenc, Ölbey Irén.

Mások mellett olyan rangos előadók szóltak anyanyelvünkről, mint Pomogáts Béla, a magyar Írószövetség volt elnöke, Balázs Béla nyelvészprofesszor, Szayly József a Magyar Rádió elnökhelyettese vagy Dávid Gyula irodalomtörténész. Mellettük Felső-Szabolcs több illusztris kulturális személyisége is a pódiumra lépett. Az egyesület tagjain és a meghívottakon kívül a záhonyi Dr. Béres József Kollégium képviseletében jelentős számú középiskolás diák is résztvevője volt a programoknak.

A konferencia főtámogatója a Nemzeti Kultúráli Alap és a Bres Zrt. volt.

*

Kastélyokból építenek utakat Szabolcs-Szatmár-Beregben

Egykor pompás, ám mára kissé feledésbe merült kastélyok adhatnak új lendületet a turizmus, közvetve pedig a gazdaság fejlesztésének megyénkben, s a szlovákiai határon átnyúló térségben.

Az ötlet kidolgozását több mint 98 ezer eurós (azaz mintegy 26 millió forintos) összeggel támogatja az Európai Unió.
A „Kastélyturizmus a magyar-szlovák határ mentén” projekt hosszú távú célja a térség gazdasági fejlődésének és felzárkózásának elősegítése, az érintett lakosság életminőségének javítása – hangsúlyozta Kozma Péter, a projektgazda Szabolcs-Szatmár-Bereg Megyei Önkormányzat közgyűlésének alelnöke.
Február végéig választják ki azt a 15-15 kastélyt, amelyet a programba emelhetnek. Partnerként működik együtt a tőketerebesi Honismereti Múzeum, s a közös cél a Szabolcs-Szatmár-Bereg és Kassa megyékben található kastélyok, kúriák összekapcsolása egységes turisztikai csomagba, és népszerűsítése korszerű marketing-eszközök segítésével.
Kastélyokkal Európa térképén

A megyei önkormányzat kiemelt feladata és célja a testvérmegyei kapcsolatok ápolásán túl a határon átnyúló együttműködések bővítése valamennyi szomszédos ország irányában. Ehhez illeszkedik ez a program is. A földrajzilag, gazdaságilag és kulturális értékek mentén szerves egységet jelentő térségek hasonló problémákkal küzdenek, ezért célszerű közös kitörési pontokat keresni és összefogva dolgozni a felzárkózásért – kommentálta a „Kastélyturizmus a magyar-szlovák határ mentén” programot Kozma Péter, a Szabolcs-Szatmár-Bereg Megyei Közgyűlés alelnöke.
Virtuális és valóságos
– Megyénk minden olyan kastélyát érinti a lehetőség, amely turisztikai látványosságot jelent, látogatókat vonzhat közeli és távoli vidékekről. Ezeket szeretnénk képletesen felfűzni a határ mindkét oldalán, egy tematikus útvonalat összeállítani, s ajánlani különböző marketing eszközekkel, módszerekkel.

Külön honlap és PR-film készül, nagyméretű információs tábla kerül minden kastély elé, míg az info-kiosk terminálokon virtuális utazásra buzdítjuk az érdeklődőket, akik kedvet kaphatnak a valóságban is felkeresni egy-egy ajánlott kastélyt, s persze az útközben fellelhető turisztikai látványosságokat – emelt ki néhány elemet a programból Kósa Tímea.

A Szabolcs-Szatmár-Bereg Területfejlesztési és Környezetgazdálkodási Ügynökség Nonprofit Kft. igazgatója elmondta: egy turisztikai szakértőkből, muzeológusokból álló vegyesbizottság közösen meghatározott kritériumok mentén szemlére indul, a kiválasztott kastélyok között biztosan lesz olyan, amelyik már felújított állapotban fogadhatja a vendégeket, lesz olyan, amelyiknél a felújítás már elkezdődött, és lesz olyan is, amelyik befektetőre, gondos kezekre, gazdára vár.
Aggódnak a nemzeti értékeinkért
Részleges felújításokat tudhatunk magunk mögött, s a már jó állapotban lévő épületrészeket ki tudjuk használni közösségi, turisztikai és kulturális programokra. Ugyanakkor látni kell: a megyében fellelhető kastélyokkal együtt mi is örülnénk egy átfogó programnak és mellé rendelt forrásnak – indult ki a tuzséri Lónyay-kastély állapotából Révész László polgármester.

Itt helyi sajátosság, hogy a több egységből álló épületegyüttes részben a települési önkormányzat, részben a magyar állam tulajdona, s a kezelője a Műemlékek Nemzeti Gondnoksága. A polgármester vallja: az épület múltja azt kívánná meg, hogy együtt kezeljék, óvják, gondozzák a kastélyt és parkját – ebben egyetértés is mutatkozik, ám eddig a forrást nem rendelte mellé az állam. Az is véleménye: a pályázatok nagy buktatója a megtérülés követelménye, miközben ha nemzeti értékeink megmentéséről van szó, a fiskális szempontok másodlagosak.
Az egykor szebb napokat látott kastélyt azért ellátták funkciókkal: zongorázott itt már Hauser Adrienne, időről időre koncert és kiállítás sorozatok csalogatják a vendégeket, nyári táborok alatt is megtelik élettel, no és a helyi kertbarátok is szívesen ülnek itt össze, s vitatják meg a gyümölcstermesztés aktuális gondját-baját. Jelenleg egy vidékfejlesztési pályázat keretében olcsóbb turisztikai központ kialakításán dolgoznak, ami olyan motelt jelent, amelyben természetjárók, fiatalok, diákok, osztálykirándulás résztvevői találhatnának szállást.

*

Kollégisták kötetei Nagybányára

Az elmúlt hetekben már a tizenkettedik alkalommal szerveztek a kollégisták könyvgyűjtési akciót az egyre nehezebb körülmények között működő határon túli nemzetiségi iskolák megsegítésére.

Több mint egy évtizede utazott először könyvadománnyal a záhonyi intézmények és civil csoportok küldöttsége Kárpátaljára, hogy a kötetekkel segítse a szomszédos magyar tanítási nyelvű iskolák munkáját. Később közel húsz kárpátaljai és felvidéki iskolára terjedt ki a karitatív kezdeményezés.

Az első sikeres akciók nyomán egyre több országos kiadó és a Béres Alapítvány is értékes könyvcsomagokkal, multimédiás ismerethordozókkal segíti a záhonyiak jószolgálati útjait, de a városi vöröskereszt szervezet titkára, Tóth Tiborné, valamint Zámbó Zsuzsanna, Jakab József és Kovács Sándor középiskolai tanárok, továbbá Szabóné Csiszár Hajnalka könyvtáros is rendszeresen támogatják az ilyenfajta vállalkozásokat.

Legutóbbi útjukon a helyi középiskola Dr. Béres József Kollégium diákjai egy diákkonferencia kapcsán a nagybányai Nicolae Iorga Általános iskola magyar tagozatát keresték fel adományaikkal. A kezdeményezést mások mellett az Argumentum és a Kráter Kiadó segítette szépirodalmi művekkel, ismeretterjesztő irodalommal és tematikus DVD anyagokkal.

Forrás: Záhonyi HVI

Cikk megosztása