Korszerűsítik a járóbetegeket fogadó épületeket Kapuvárott

Egy „időkapszula” falba helyezésével megkezdődött a kapuvári járóbeteg-ellátó központ fejlesztése. A rendelőintézet átalakításával 880 millió forintból új egészségügyi központ jön létre.

A beruházáshoz 791 millió forintos támogatást nyert az önkormányzat az Új Magyarország Fejlesztési Terv keretében. Kóczán Zoltán alpolgármester a fejlesztésről elmondta: a támogatási összeg a beruházás 90 százalékát fedezi, ehhez járul a 10 százalékos önrész. Az invesztíció során a rekonstrukció alá vont épületeket hőszigetelik, elektromos és gépészeti rendszerüket megújítják, illetve megteremtik az akadálymentes közlekedés feltételeit. A rendelőintézet átalakítása három lépcsőben valósul meg. Elsőként a régi gyógyszertár helyét építik át, másodikként a rendelő felújítása következik, majd harmadik lépcsőben a kórház ˝A˝ épületének átalakításával fejeződik be a beruházás. Az ˝A˝ épülettel a járóbeteg-ellátó központot egy új függőfolyosó köti össze. Két épületrészt folyosóval kötnek össze, hogy a betegeknek könnyebb legyen az átjutás.

A ˝Kistérségi járóbeteg-szolgáltatások fejlesztése Kapuváron˝című projekthez kapcsolódóan Kapuvár önkormányzata és a Strabag-MML Kft., mint kivitelező nemrég Győrben írta alá a vállalkozási szerződést a járóbeteg-ellátó központ építési munkálatairól. ”Az egészségügyi létesítmény 39 ezer ember ellátását végzi a kistérségben. A falvakban sok idős ember él, ez a tényező is alátámasztja a járóbeteg-szolgáltatások fejlesztésének fontosságát” – mondta Kóczán Zoltán.

Ivanics Ferenc, a térség országgyűlési képviselője az eseményen elmondta: régóta várta a kisrégió lakossága a járóbeteg-ellátás fejlesztését célzó beruházást, hiszen a rábaközi kisvárosban csaknem három éve megszűnt az aktív fekvőbeteg szakellátás, s azóta csak krónikus és rehabilitációs feladatokat lát el a fekvőbeteg intézmény.

Az ünnepségen elhangzott, a kórházi beruházások forrásaiból mintegy ötszázmillió forint jut orvosi műszerek és berendezések vásárlására is, melyből az év végére elkészülő új járóbeteg-központ is részesül.

Forrás: MTI, kisalfold.hu

*

Pályázatból üdülhetnek

Kapuvár - A Magyar Nemzeti Üdülési Alapítvány által kiírt pályázaton a Berg Gusztáv Szakiskolának idén is sikerült nyernie.

A Magyar Nemzeti Üdülési Alapítvány által kiírt pályázaton – ˝Vakációs program szakiskolai tanulók számára˝ – a Berg Gusztáv Szakiskola már harmadik éve pályázik. Az elmúlt évben, valamint idén is sikerült nyerniük a diákoknak. A szerencsés tanulók ötezer forint befizetése után ennek ötszörös értékében jutottak-jutnak üdülési csekkhez. Tavaly huszonheten, idén harmincöten nyújtották be a pályázatot az iskola vezetésének és tanárainak segítségével, így mintegy másfél millió forintnyi üdülési csekket használhattak-használhatnak fel a tanulók a nyári szünidőben, háromszázezer forintos önrész mellett.

*

Báloztak: lesz teteje a tűzoltókocsiszínnek

A Kapuvárhoz tartozó kistelepülés életét az Öntés Jövőjéért Alapítvány szervezi. Évente három, immár hagyományos rendezvényt tartanak: a jótékonysági bált, a falunapot és a karácsonyi koncertet.

Az alapítvány tanfolyamokkal, különböző mérésekkel segíti tagjait és az érdeklődőket az egészséges élethez, a falu jövőjének alakításához. Tavaly ilyenek voltak a biokultúra-tanfolyam és kirándulás, kukoricaműhely, csuhéfonás. Korszerű anyagokból és technikákkal ételkészítési tapasztalatokat gyűjtöttek, készülnek a falusi turizmusra és a vidéki vendéglátásra. „Az idén megrendezett jótékonysági bál már a negyedik alkalom volt a közös szórakozásra, ahol igazi nemzetközi vendégsereg, kínai, olasz, osztrák és magyar látogatók gyűltek össze” – mondta Minacciné Halász Emma, az alapítvány kuratóriumának elnöke.
Budapestről, Győrből és Kapuvárról is érkeztek vendégek, ám az elnök hozzátette, a helyiek részéről nagyobb érdeklődésre számított.

Elmondta: az első bál bevételét a Berg-kút és a Béke tér rendbetételére fordították, a másodikból készült egy közterületi korlát, a harmadikból a kultúrotthon környékét parkosították, élő sövényt ültettek és pihenőpadokat telepítettek. A mostani bál bevételéből a tavaly épített tűzoltókocsiszín tetejét építik meg.

*

Kapuvár a II. LEADER Expón és az Utazás 2010 kiállításon

Kapuvár, a Flóra Gyógyfürdő Kft. és a Rábaköz Vidékfejlesztési Egyesület március 4-7-ig öt standdal vett részt az Utazás 2010 kiállításon és a II. LEADER Expón a fővárosban.

A rábaközi kisváros pályázati forrásokból, a szlovákiai Nagymegyerrel közösen állított ki a turisztikai seregszemlén, ahol a kapuváriak standjánál tiszteletét tette a szlovák nagykövetség kereskedelmi attaséja, valamint az indiai nagykövet is.

*

Erősítik a falusi turizmust

A szárföldi önkormányzat a napokban tisztíttatja ki a település nyugati szélén, a 85-ös főút mentén elterülő tavát. Horváth Ferenc polgármester elárulta, a tó medrének tisztítása egy folyamat kezdete, melyet a falusi turizmushoz kapcsolódó beruházás első lépéseként tesznek meg. Az úgynevezett Millennium park környékének nagyobb, látványosabb átalakítása a nyár folyamán várható.

*

Tizenkét új telek a betelepülő fiataloknak

Apró fejlesztésekre, a helyi művelődési ház felújítására és tizenkét új telek kialakítására készül az osli önkormányzat. A település kisebb beruházásai a kultúrához kapcsolódnak.

A fiatalok betelepülését segítenénk elő tizenkét új telek kialakításával, és ehhez kapcsolódóan pályázunk a helyi kultúrház felújítására is” – kezdte az idei tervek ismertetését Fodor József osli polgármester. Apró lépésekkel próbál előbbre jutni a Hanság szélén fekvő kistelepülés, ahol a minap fogadták el a község idei költségvetését. „Ebben az évben 70–75 millió forintból gazdálkodhatunk, ami mellett 2,7–2,8 milliós hiánnyal számolunk” – mondta a település vezetője. A 2010-es büdzsé a normatívák csökkentése miatt egy kicsit szerényebb a tavalyinál, ezért a takarékosság, a spórolás kerül előtérbe Osliban is.

Idei fejlesztési terveik között kiemelkedő helyen szerepel tizenkét új építési telek kialakítása és közművesítése a Hanyi utcában, ahová fiatalokat vár a helyi testület. A polgármester megjegyezte, a fiatalabbak népességen belüli aránya egyelőre stagnál, ezt a tendenciát fordítanák emelkedőre az új telkek kialakításával. A fiatalok letelepedését egyéb módon is igyekszik támogatni az osli testület. Ahogyan azt Fodor József hangsúlyozta, meglévő (tag)intézményeik működését mindenben támogatják, erejükhöz mérten fejlesztik. Ennek egyik példája az iskolában nemrég kialakított könyvtár és a lassan három éve tartó, ám vélhetően idén véget érő művelődésiház-fejlesztés is. Ez utóbbit pályázatból fedeznék. Itt egy úgynevezett integrált közösségi teret hoznának létre, internetes kapcsolattal, könyvtárral és sportolási lehetőséggel együtt. A sportolásra kialakítottak egy nagyobb tornatermet, ennek befejezéséhez a fűtés kialakítása hiányzik. A művelődési ház pályázata támogatott bérrel két munkahelyet is teremt Osliban. Az így kialakított közösségi térbe várják a helyi fiatalságot, akik szervezetten az önkéntes tűzoltóság, illetve a sport keretein belül már aktívak a településen. A felújított művelődési házban természetesen az idősebbeknek is biztosítanak helyet, akik a Vadgesztenye Nyugdíjasklubban folytatják szabadidős tevékenységüket.

A betelepülők és a helyiek számára is megnyugtató módon sikerült a helyközi közlekedést zavartalanná tenni, a közlekedési vállalattal rugalmasan meg tudjuk beszélni a Kapuvárra bejáró diákok utaztatását is” – tette hozzá Fodor József.

*

Made in Hungária Rábakecölben

Ma is működnek ifjúsági klubok a rábaközi falvakban, ám a helyi fiataloknak csak egy kis hányada vesz részt a rendszeres munkában.

Meglehetősen vegyes átlagéletkorral ugyan, de modern ifjúságiklub-hálózattal rendelkeznek a Rábaköz kistelepülései. A helyi ifjak fele, negyede szervezett formában tölti szabadidejét, jellemző módon sport- és kulturális programokat rendeznek, de akad közös főző- és színjátszó kör is.

Apáink ifjúsági klubjai (lásd Kapuváron a ˝Ruby˝) a Rábaköz kistelepülésein ma is léteznek. A falusi fiatalok együttese akár ifjúsági önkormányzatban is testet ölthet, mint például Rábakecölben. A Rábakecöli Ifjúsági Önkormányzat RIÖK) tíz éve a helyi fiatalság kedvelt társasági központja, saját – rendszeresen működő – klubbal és tagsággal. Napjainkra a demográfiai hullámvölgy miatt apad e korosztály létszáma, ám az egykor méltán híres helyi közélet megmaradt.

A RIÖK-ből és a ˝szervezetlen˝ ifjúság tagjaiból napjainkban is formálódik egy közösség, mely nemcsak a helyi ünnepségek szervezéséből veszi ki részét, de önálló, egész estés programokat is kínál. A rábakecöliek két éve a Grease-t, tavaly pedig a Made in Hungária című musicalt vitték színre, kizárólag helyi fiatalok részvételével. Utóbbi művet azóta a megye több településén is előadták. Horváth Dóra szervező elmondta: most éppen egy korhű ruhákban előadandó, március 15-i ünnepség próbáinál tartanak, melyben tizenegy fiatal részvételére számít. Olyan művek is szerepelnek a repertoáron, melyeket a helyi községháza egyik termében, kimondottan televíziós vetítés miatt játszanak el.

A helyi fiatalok kedvelt klubja a RIÖK klub, ahol napjainkban is tartanak szervezett megmozdulásokat. Tuba Erik polgármester elmondta: télen a fűtés hiánya nehezíti a megrendezési munkálatokat. – A klubmozgalom gyengülését demográfiai okokra vezetem vissza, hiszen a fiatalok aránya a lakosságon belül tíz év alatt felével csökkent – mondta a polgármester.

Ifjúsági klubok szerte a Rábaközben működnek, többek közt Mihályiban, Vitnyéden és Hövejen is. Ezen jobbára önkormányzati fenntartású klubok jellemzője a számítógépes elfoglaltság, a sportprogramok szervezése.

Egyes települések ifjúsága egyesületekbe szerveződik. Ilyen például a Vicai Ifjúsági és Sportegyesület. Bedi Ervin elmondta, a beledi önkormányzattól kapott klubjukat maguk tartják fenn és csinosítják. Az egyesület 2003-ban, 18 taggal alakult, létszámuk mondhatni változatlan. A helyi fiatalok negyede jár a klubba, az életkor 16 és 38 év között szóródik. "Jellemzően sportprogramokat és helyi falunapot szervezünk" – tudatta az elnök.

Egyesületként működik a 2007-ben alapított Szárföldért Egyesület is. Böcskei Ádám elnök szerint elsősorban a helyi kulturális rendezvények szervezését és környezetvédelmi feladatokat vállalnak. Átlagéletkoruk 20 év és a helyi fiatalok körülbelül egyhatoda jár rendszeresen a havonta megtartott találkozókra.

Komoly közösségi élettel büszkélkedhet Edve is. A helyi ifjúsági egyesület 2001 óta működik, tizenhárom taggal. Nagy Gábor elnök elmondta, az önkormányzat és az egyesület fele-fele arányban veszi ki részét a klub fenntartásából. A fiatalok fele jár a rendezvényekre, a klub szinte mindennap nyitva van. Közösségi, jellemzően sportprogramokat szerveznek, és sokszor főznek is maguknak.

*

A Rábaköz-ralitól a Sás utcáig

A kapuvári civil fórum ülésén az amatőr csoportok és a civil szervezetek döntöttek a város idei rendezvény naptáráról.

Csitei Gábor, a fórum vezetője és a városháza kulturális és ifjúsági referense ismertette a várható támogatásokat. „Tavaly a civilek 1,5 millió, az amatőr csoportok pedig 2,5 millió forintra pályázhattak, ám a megszorítások miatt ez az összeg idén valamelyest csökkenhet” – mondta a referens. Hámori György polgármester hozzátette, a civileket mindenképpen támogatja idén is a városháza, hangsúlyozta azonban, a költségvetési forrásokra elsősorban azok számíthatnak, akikre a város is számíthat. Az amatőrök és a civilek idén is megpályázhatják a városházi keretet, az eddigi gyakorlatot követve nem működésre, hanem rendezvényekre. A hagyományos fesztiválokat idén is megtartják.

A civil fórum tervei szerint május elsején a majálist várhatóan a Rábaközi Művelődési Központ mögé tervezik. A második Rábaköz-kupa terepraliverseny május 7-9-ig tart, idén a versenyközpontot a Flóra mellé helyezik a szervezők. A tavalyitól eltérően az idei futamokat kulturális programokkal színesítik. Június 18-tól 20-ig a Hany Istók Fesztiválra várják az érdeklődőket, várhatóan a tavalyi helyszínre, a várkertbe. Ugyancsak júniusban, 26-án a Szent Iván-éji mulatságoknak ad otthont a várárok, majd egy hónap múlva, július 24-én a Szent Anna-napi búcsúra kerül sor Kapuvárott. A búcsúra koncertet és a Dumaszínházat is tervezik a szervezők. Ugyancsak ekkor tervezik a Szent Anna-napi lovasnapokat is, hátas- és fogathajtó versenyekkel. Augusztus 13-án és 14-én az immár hagyományos Sás utcai fesztivált rendezik meg a Táncsics utcában, majd a 20-i ünnepségek várhatóan ismét Gartára költöznek.

Augusztus végén ebben az évben is Rábaközi Gazdanapokra várják a látogatókat. Utóbbi program részletein még dolgoznak. A civil fórumon döntöttek a decemberi, adventi rendezvényekről is, az előzetes tervek szerint a több, kisebb hétvégi programot egy nagyobb rendezvénybe sűrítenék.

Forrás: Kapuvári HVI, kisalfold.hu

Cikk megosztása