Az ÚMVP agrár-környezetgazdálkodási intézkedéseinek keretében előírt területazonosítási kötelezettség határideje, a 61/2009. (V. 14.) FVM rendelet módosítását követően megváltozik
Az Európai Mezőgazdasági Vidékfejlesztési Alapból nyújtott agrár-környezetgazdálkodási támogatások igénybevételének részletes feltételeiről szóló 61/2009. (V. 14.) FVM rendelet (továbbiakban: Rendelet) módosítása folyamatban van.

A módosítás tervezetében szerepel a Rendeletben foglalt területazonosítási kötelezettség határidejének megváltozása is.

A hatályos Rendelet 39.§ (1) bekezdésének értelmében a támogatási határozattal rendelkezőknek a határozat jogerőre emelkedésétől számított 90 napon belül elektronikus úton területazonosítási kérelmet kell benyújtaniuk.

A Rendelet módosítása a területazonosítási kérelem benyújtásának határidejét mind a jogerős támogatási határozattal rendelkező ügyfelek, mind a jogorvoslattal élt ügyfelek számára egységesen május 15-i dátumban tervezi meghatározni.

Az AKG kifizetési kérelem benyújtása minden évben az egységes kérelem részeként elektronikusan történik. A kifizetési kérelem benyújtásának Európai Unió által rögzített végső időpontja május 15. A módosítás tervezete alapján az első évi AKG kifizetési kérelem benyújtására tehát csak azon gazdálkodók lesznek jogosultak, akik május 15-ig benyújtották a területazonosítási kérelmüket is.

A módosítás tervezet szerint a területazonosítási kérelem benyújtása időben meg kell, hogy előzze a kifizetési kérelem május 15-ig történő benyújtását, a két kérelem benyújtásának sorrendje nem felcserélhető.

A Rendelet értelmében annak a gazdálkodónak, aki egynél több alkalommal nem nyújt be kifizetési kérelmet, a támogatási jogosultsága megszűnik. Ez azt is jelenti, hogy amennyiben a módosítás elfogadásra kerül, az a gazdálkodó, aki 2011. május 15-ig nem nyújtja be területazonosítási kérelmét, második alkalommal sem nyújthatja be kifizetési kérelmét, ezért támogatási jogosultságát elveszti.

A Rendeletben foglalt kötelezettségek sikeres teljesítése érdekében javasolt a Földművelésügyi és Vidékfejlesztési Minisztérium (www.fvm.gov.hu), valamint az ÚMVP (www.umvp.eu) hivatalos honlapjának folyamatos figyelemmel kísérése. A kötelezettségek betartásával kapcsolatos kérdések tekintetében a falugazdászok, az agrárkamarai tanácsadók, valamint a Területi Szaktanácsadási Központok szaktanácsadói készséggel állnak rendelkezésre.

Dr. Forgács Barnabás

Forrás: FVM Agrár-vidékfejlesztési Főosztály

Cikk megosztása