Megújul a Fő tér

Veresegyház Város Képviselő-testülete februári ülésén döntött a főtéri pályázat elindításáról. A beruházás 2010 tavaszán kezdődik és mintegy másfél év alatt a teljes főtér megújul.

Veresegyház dinamikus fejlődése elsősorban a város peremterületén valósult meg, az intenzív fejlődéssel egy időben a városközpont fejlődése nem következett be, a valódi főtér hiányzott/hiányzik a településen. Korábban, 2006 évi befejezéssel (Phare program keretein belül kiépült a városközpont I. üteme) az Innovációs Centrummal és a Fő térrel.

Az első fordulóban beadott pályázat ennek a fejlesztésnek a folytatását kívánta/kívánja megoldani, azonban több, komplex feladat megoldásával a városi főtér kialakításán túl a település innovatív település-rehabilitációs akcióinak ösztönzése is cél.

Részleteiben:
* Új gazdasági, közösségi funkciók megjelenésének támogatása és a meglévő funkciók megerősítése.
* Kulturális, épített örökségi, turisztikai értékek feltárása, kiskereskedelmi funkciók erősítése.
* Vonzó városi környezet kialakítása, amely ösztönzi a további magánberuházásokat.
* Kistérségi szolgáltató funkciók infrastrukturális hátterének megteremtése, összhangban a kistérségi társulások feladataival.
* Hosszú távú menedzsment szervezet kialakítása, létrehozva egy, az önkormányzat tulajdonában lévő, de a polgármesteri hivataltól független munka-szervezetet, mely a pályázat megvalósításával foglalkozik.

A programban az alábbiakat valósítja meg a város:
* Kistérségi Szolgáltatási Központ két szárnyának megépítése (a főépület, és a jobb oldali szárny a banképület folytatásaként)
* Új tér a városközpontban, a Fő tér II. ütem - megépítése
* Térfigyelő kamera rendszer kiépítése a Fő tér II. területén.
* Fő tér II. ütem díszvilágítása
* Római katolikus templom tető és homlokzat felújítása
* Hősök parkja felújítása és a hozzá tartozó járda és parkoló megépítése
* Gyógyszertár előtti park felújítása
* Templom mögötti utca díszburkolatának megépítése, ezzel sétáló utca kialakítása
* Fő út mentén járda építése, (az esküvői ruhakölcsönzőtől a gyógyszertárig)
* Fő út melletti szervizút aszfaltburkolatának felújítása az Andrássy úttól a Petőfi útig
* Szervezetfejlesztés, ennek keretén belül Városfejlesztő Kft létrehozása.

*

Friss hírek a Szennyvízprojekről

Veresegyház, Erdőkertes és Szada önkormányzatai által létrehozott Veresegyház és Környéke Szennyvízközmű Társulás 2009. október 15-én benyújtotta második fordulós, uniós pályázatát a KEOP-7.1.2.0-2007-0041 jelű, „Szennyvíztisztító bővítés, korszerűsítés és csatornaépítés a veresegyházi agglomeráció területén” projekt folytatásaként.

A pályázat első fordulója még nem zárult le, a közreműködő szervezetnél folyik a megvalósításra kiírandó közbeszerzési dokumentációk minőségbiztosítása. Az említettek miatt az első fordulós Támogatási szerződés módosítása is bírálat alatt van, így egyenlőre a záró rendezvény megtartására sem kerülhet sor, vagyis az első fordulót nem lehet még befejezni.

Jó hír viszont, hogy a Környezetvédelmi és Vízügyi Minisztérium Fejlesztési Igazgatóság (KvVMFI)Új Magyarország Fejlesztési Tervet népszerűsítő országos médiakampányában kiemelt figyelmet szenteltek a veresegyházi szennyvízberuházásnak. Kitűnő példa erre a Szadai úton, a Körforgalomnál látható nagyméretű hirdetőtábla és más, nyomtatott kiadványokban is szereplő propagálása a projektünknek.

A második fordulóra benyújtott pályázatot még ugyancsak bírálják, a projekttel kapcsolatban néhány kiegészítő kérdést is feltettek, melyekre a megadott határidő előtt megküldtük a választ, ezzel is elősegítve a gyors bírálatot.

Tudomásunk szerint sok az egyszerre befutott bírálandó anyag a KvVMFI-nél, így ígéret az eredményre, illetve annak időpontjára egyenlőre nincs.

A Társulás közben készül a projekt megvalósítására. Feltételes eljárást indított a II. fordulós beruházási összeg önerejét biztosító hitel közbeszerzésére. Az eljárás folyamatban van, a közbeszerzési kiírás megtörtént, jelenleg ennek egy módosított verziója megjelentetés előtt áll. A Társulás költségvetési terve is készül az önkormányzatok költségvetésével összhangban.

Amint bővebb információ rendelkezésünkre fog állni, tájékoztatjuk Önöket. Addig is amennyiben kérdésük van, a [email protected] e-mail címre írhatnak.

*

Új nyereségtermelő beruházás Uniós forrásból

Veresegyház Város Önkormányzata úgy döntött, hogy indulni kíván a KMOP-2009-3.3.3. jelű Európai Uniós pályázaton, mely a geotermikus közmű kiterjesztéséről szól új termálkút fúrásával, közel 5 km hosszú termálvezeték, valamint 10 db alközpont építésével.

A tervezett beruházás teljes költsége: 656 529 970 Ft
Európai Uniós forrásból elnyerhető összeg: 391 671 886 Ft
Önkormányzati saját erő: 264 858 084 Ft

Pályázati győzelem esetén a kiépülő közművezeték mentén lehetősége lesz a lakosságnak rácsatlakozni a termálfűtési rendszerre a mindenkori gázár 60-70%-ának megfelelő összegért. Erre a már kiépült vezeték mentén most is lehetősége van a lakosságnak az Önkormányzat 1/2010 (1.20.) számú, A távhőszolgáltatás lakossági szolgáltatási díjáról és egyéb szabályairól szóló rendelete alapján.

Az önkormányzat az új vezeték mentén lévő közintézményeit is bekapcsolja a rendszerbe, illetve előrehaladott tárgyalásokat folytat a Veresegyház területén található ipari létesítményekkel a termál energia értékesítéséről.

*

Beszámoló az óvoda építéséről

A beruházás célja egy nyolc foglalkoztatós óvoda építése tornaszobával, 400 adagos konyhával, eszközellátással, nyelvi- és számítástechnikai kompetenciák fejlesztésére is alkalmas felszereléssel. A projekt a már meglévő létszámbővítési igényeket szolgálja ki (a befogadó képesség még 200 gyermek elhelyezését teszi lehetővé), és így a település népességmegtartását segíti elő. Az épület teljesen akadálymentesített lesz, az udvarban tanösvény kialakítása is sor kerül. A konyhablokkot a megnövekedett igények kiszolgálásra terveztettük.

*

Elsőként zárta uniós pályázatát az országban Veresegyház

Az Államreform Operatív Program keretében AROP 3.A.1/A jelű, a polgármesteri hivatalok szervezetfejlesztését célul kitűző Európai Uniós pályázatot Veresegyház Város Polgármesteri Hivatal elsőként zárta le, és valósította meg Magyarországon.

A projekt megvalósításának elsődleges célja a veresegyházi Polgármesteri Hivatal döntési mechanizmusának korszerűsítése, a költségvetési gazdálkodás operatív munkájának javítása, és a Polgármesteri Hivatallal kapcsolatban álló szervezetek, illetve partnerek kapcsolatának és együttműködésének erősítése, modern iktatórendszer kiépítése és használata. Ennek megvalósítása szoftverbeszerzéssel, képzésekkel, tanulmány készítésével és akcióterv kidolgozásával történt, történik meg.

A projekt 2008. december 18-án indult, és 2009. június 30-án fejeződött be. Így a tervezettnél 2 hónappal korábban sikerült a projektet megvalósítani, mivel a tervezett programokban csúszás szinte egyáltalán nem volt.

2009. október 16-án fogadta el a közreműködő szervezet, így az országban elsőként sikerült ezt a pályázatot megvalósítani és elszámolni, a közreműködő szervezet a résztvevő önkormányzatoknak Veresegyház megvalósítását ajánlja példaként.

A projekt számszerűsíthető eredményeit bemutató indikátorokat mindet maximálisan sikerült teljesíteni.

A hivatal szervezetfejlesztési intézkedés által érintett főállású munkavállalóinak aránya: 100%
Felülvizsgált szervezeten belüli eljárások száma: 10
Bevont partnerek száma: 9
Átalakított szervezeten belüli eljárások száma: 10
Képzettek száma: 94

A projektbe bevont partnerek az önkormányzat intézményei, a képzéseken részt vettek ezen intézmények vezetői. Itt alapvetően kommunikációs képzés történt a dolgozók számára, a vezetők részére kimondottan vezetőképzés, de az oktatáson a környezeti, társadalmi fenntarthatóság valamint az esélyegyenlőségi területeket is érintették.

A projekt eredményeképpen került bevezetésre az új, minősített iktatórendszer, valamint a későbbi fejlesztéseket is megalapozó részletes tanulmány készült a Hivatal működéséről. Ez a város honlapján mindenki számára elérhető.

A vállalt horizontális szempontokat is időarányosan teljesítettük, a fenntartás 5 éve alatt ezeket a vállalásokat folyamatosan teljesítjük.

A projekt eredményének tekintjük, hogy az így kidolgozott és megvalósított tevékenységek a többi Európai Uniós pályázat követelményrendszerének és horizontális elvárásainak való megfelelést is lehetővé teszik.

Köszönetet szeretnénk kifejezni a megvalósításért és közreműködésért az ELDE Mérnöki Szaktanácsadó és Menedzsment Kft-nek, a hivatal dolgozóinak és vezetőinek, hogy aktív segítségükkel és részvételükkel tudtuk, tudjuk megvalósítani a projektet.

*

Veresi gyermekek a Parlamentben

Még a múlt évben írta ki zászlótervezéséi pályázatát gyermekeknek a Forrás Egyesület. A cél az volt, hogy Veresegyház település részei saját zászlóval rendelkezzenek amely ünnepnapokon dísze lehet az ünnepnek. A verseny győzteseit a veresegyházi Fidesz alapszervezet apró ajándékkal lepte meg. Harrach Péter az Országgyűlés elnöke az összes győztest parlamenti látogatásra hívta meg.

A gyermekek, a kísérő szülők és pedagógusok, több terem és műemléki értékű képzőművészeti alkotás mellett megtekintették a Szent Koronát. A kis győzes pályázók egy olyan élménnyel gazdagabban térhettek haza, amely újabb alkotások elkészítésére inspirálhatja őket. Köszönjük a lehetőséget Harrach Péternek, a körzet országgyűlési képviselőjének, a Parlament alelnökének.

*

Veresegyház új büszkesége a baptista templom

A példaértékű gyülekezeti összetartás, a kitartás, a hit az idei évre ragyogó eredményt hozott. 40 millió forint társadalmi munkával, adományokkal, önkormányzati támogatással, 100 millió forintos értéket teremtett a baptista közösség. A baptista gyülekezet új imaháza a közösségen túl, a várost is gazdagítja és szépíti.

Forrás: Veresegyházi HVI, veresegyhaz.hu

Cikk megosztása