A 33. Utazás kiállítással egy időben megrendezett II. Európai LEADER Expón Pásztohy András főtitkár adta át a legjobb vidékfejlesztési gyakorlatok összegyűjtését célzó pályázat díjait, amelyet a Magyar Nemzeti Vidéki Hálózat (MNVH) hirdetett meg.

A „jó gyakorlat” kifejezést az Európai Unióban az a projekt érdemli ki, amely sikeres, innovatív, máshol is alkalmazható, valamint a fenntartható fejlődést szolgálja. Mivel az MNVH egyik kiemelt feladata a hazai követendő példák felkutatása s elterjesztése, pályázatuk a legjobbakat tartalmazó adatbázis felállításának első lépcsőfoka. A már megvalósított fejlesztések eredményeinek megismertetésével, a mások által is hasznosítható megoldások erejével bátorítani kívánják a vállalkozásokat, gazdálkodókat, vidéki közösségeket saját elképzeléseik valóra váltására, vagy a másutt működő modellek átültetésére.

A pályázaton az Európai Unió társfinanszírozásával létrejött, az MNVH által kiemelten támogatott tizenegy szakterületbe illeszkedő projektekkel lehetett részt venni. A bírálók a legnagyobb hangsúlyt – a szakmai színvonal mellett – az innovációs értékre fektették, különös tekintettel arra, hogy a projekt milyen mértékben alkalmaz új megközelítést, vagy technológiát. A beérkezett 61 pályamunka közül 25 nyert, továbbá különdíjban részesült négy olyan pályázó, akik a szakterületükön különleges és egyedi módszereket alkalmaztak.

A jutalmazottak között találjuk például a 100%-os gyümölcsleveket és -szárítmányokat gyártó Szatmári Ízek Kft-t. Az európai hírű szabolcsi alma feldolgozásával foglalkozó csengeri cég uniós forrásokból újította fel gyümölcsfeldolgozó üzemcsarnokát; a korszerűbb, megnövelt kapacitású üzem biztos felvevő piacává vált a térségben élő gazdálkodóknak. A dobozos gyümölcslé kiszerelésében egyedi eljárást, a légmentesen záródó, úgynevezett „Bag-in-box” technológiát alkalmazták, amelynek segítségével az ital pontos adagolása, és felbontás utáni frissen tartása is megoldható. Csakúgy európai ismertségre tehetnek szert a további díjazottak: a Paprika Molnár Kft., amely a Röszkei Paprika Park révén közelebb hozza a magyar fűszerpaprikát a hazai fogyasztókhoz; a Celodin Zalai Alapítvány "Hazatérés!” programja, mely a zalaszentgróti térség fiataljainak foglalkoztatási nehézségeit hivatott orvosolni; vagy a Zala Termálvölgye Egyesület „Fecskeház” programja a lakatlan, felújítandó falusi házak bérlakás-hálózattá alakítására.

Forrás: umvp.eu, mnvh.eu

Cikk megosztása