Algakutatási centrum, és Európában is újszerűnek számító bioalga üzem létrehozását tervezi közös erővel három hazai vállalat. Terveik szerint az algatechnológia segítségével nagyüzemi mennyiségben állítanak majd elő bioüzemanyagot, valamint értékes kozmetikai- és gyógyszeralapanyagokat.

A Green Capital Zrt., a Győri Szeszgyár és Finomító Zrt., valamint az INTELCOM Mérnöki Kft. a közös projekt kapacsán szándéknyilatkozatot írt alá, melyben rögzítették, hogy közös algatechnológiai kutatást, és egy, a kutatás gyakorlati megvalósítását szolgáló programot indítanak. A kezdeményezés hosszú távú célja, hogy olyan, nagyüzemi léptékben is használható technológiát fejlesszenek ki, melynek segítségével a jövőben Magyarországon is készülhetnek algából előállított termékek. A megállapodás rögzíti továbbá egy algakutatási centrum, egy algabank, valamint – az INTELCOM Mérnöki Kft-nél már működő kísérleti fotobioreaktor felhasználásával – egy tudásközpont létrehozását, illetve a közös pályázatok előkészítését is.

Az egyelőre kutatás-fejlesztési stádiumban lévő projektre, a tervek szerint 250 millió forintot szánna a három vállalat a következő egy-másfél év során. Az összeget az üzleti terv szerint uniós forrásból teremtenék elő. „Amennyiben a folyamatban lévő pályázati pénzt nem nyerjük el, a projekt kifutása hosszabb lehet” – jelezte Őri István Green Capital Zrt vezérigazgatója.

A projekt célja, hogy a későbbiekben algatenyészetből kinyert biomasszából bioetanolt állítsanak elő. Az elkövetkezendő kutatások során a magyarországi algatörzseket tipizálják, annak érdekében, hogy eldönthető legyen, mely típusú élőlények lehet az üzemben használni.

Az algatechnológia számos előnyének egyike, hogy az alga biomassza előállítása esetén nincs szükség az értékes termőföldre. Mivel az alga előállításához vízre, napfényre, és szén-dioxidra van szükség, az így nyert biomassza a benne lévő értékes, kinyerhető termékek (gyógyszer- és kozmetikai alapanyagok, bioüzemanyag alapanyagok, stb.) mellett, mint energiahordozó is sokszorosan megújuló energiának számít. Az egyik legfontosabb algaalapú termék lehet a bioetanol (bioüzemanyag), amelynek előállítása fenntartható keretek között, nem élelmiszer eredetű mezőgazdasági terményből történhet.

A Green Capital, a Győri Szeszgyár, valamint az INTELCOM Mérnöki Kft. szerint az együttműködés lehetőséget nyújt arra, hogy a legjobb hazai találmányok, technológiák és gyakorlat alkalmazásával a felek minden eddiginél hatékonyabb munkát végezzenek a fenntartható fejlődést támogató kutatás és fejlesztés területén.

A Green Capital Zrt-ről
A Green Capital Zrt. független környezetpolitikai kutató-tanácsadó intézet, amely környezetügyi kutatások tervezésével, szervezésével, környezetpolitikai stratégiai tanácsadással foglalkozik. Kiemelt feladatának tekinti a környezetipari fejlesztésekben való aktív részvételt és a környezettudatosság alakítását. A Green Capital a most aláírt szándéknyilatkozat szerint biztosítja az alga biomassza program irányítását, szervezését.

A Győri Szeszgyár és Finomító Zrt-ről
A Győri Szeszgyár és Finomító Zrt. nagy hagyományokkal rendelkező etilalkohol gyártó cég, termékeinek több mint 60 %-át a környező országokba exportálja, vevői döntően a gyógyszer- és vegyipari cégek.

Az INTELCOM Mérnöki Kft-ről
Környezettudatos üzletpolitikájába illeszkedően az INTELCOM Mérnöki Kft. három évvel ezelőtt, 2007 tavaszán döntött a megújuló energiák támogatásáról, így algakutatásai megindításáról. Kísérleti alga-előállító fotobioreaktorukat már a Nemzeti Fejlesztési Ügynökség által az Új Magyarország Fejlesztési Terv keretében kiírt EU pályázatán elnyert forrásból építették. Kutatásaik mind az algából nyerhető hasznos alapanyagokra, mind pedig a maximális széndioxid lekötés elérésére kiterjednek.

Forrás: greenfo.hu, MTI

Cikk megosztása