Energiatakarékos közvilágítás Érden

Magyarországon elsőként Érden helyeztek üzembe olyan közvilágítási lámpát, amely napelemmel és szélkerékkel működik, így energiatakarékos, olcsó és környezetvédő.

A Földmérő utcában felállított lámpa alig félmillió forintba került, így az önkormányzat közel két és félmillió forintot spórolt.

A Földmérő utcai lakók többször jártak a polgármesteri fogadóórán azzal az igénnyel, hogy a városvezetés találjon megoldást az utca világítására” – mondta T. Mészáros András polgármester. A terület villamoshálózathoz történő csatlakoztatása jelen körülmények túlságosan drága lett volna, ezért a városvezetés alternatív megoldást keresett. Így talált rá a napelemmel és szélenergiával működő köztéri lámpára. Érd polgármestere kiemelte: Magyarországon elsőként Érden helyeztek üzembe ilyen lámpát, amely környezetbarát, olcsó és energiatakarékos.

A napelemes közvilágítási lámpák a napenergia segítségével lehetővé teszik olyan területek megvilágítását, melyek nem csatlakoznak a villamos hálózathoz. A napelemes lámpákat úgy alkották meg, hogy garantálják a 12 órás folyamatos éjszakai működést a legkedvezőtlenebb decemberi napon is, valamint négynapos működést akkor is, ha ez alatt nem tudott az akkumulátor energiát eltárolni.

A LED lámpa jobb közvilágítást tesz lehetővé, mint a kisnyomású nátriumlámpa, figyelembe véve a teljesítményt és az üzemidőt, mely magasabb bármely izzólámpánál, továbbá 100.000 órás élettartammal rendelkezik. A konstrukció lényege, hogy a napelemmel és szélkerékkel előállított villamos energiát akkumulátorban tároljuk, sötétedéskor az energiatakarékos LED-es közvilágítási lámpa bekapcsol, amely akkumulátorból nyeri az energiát.

Napsütéses időben a napelem tölti az akkumulátort, míg szeles időben a szélturbina szállítja a villamos energiát. Természetesen a speciális akkumulátortöltő képes egyszerre mindkét energiaforrással együttdolgozva a töltést vezérelni. A beépített akkumulátor egy speciális, napelemhez tervezett zselés akkumulátort használunk, melynek kicsi a karbantartási igénye és a gépjármű akkumulátorral szemben sokkal tovább működőképes. A LED-es fényforrással szerelt lámpatest 30 W-os felvett teljesítménnyel produkálja az elavultabb 70 W-os nátrium lámpa fényerejét.

A felszerelésre került „zöldenergiát hasznosító” lámpatest külső áramforrás nélkül működik a hosszú téli éjszakákon is estétől reggelig világít.

A köztéri lámpa bekerülési költsége 515.400,- Ft + ÁFA volt, amely összeget egyszer kell megfizetni, használata pedig jelentős költségcsökkenést eredményez, mivel nincs villamos energia felhasználás és kiépítésekor a tervezési, hálózat bővítési költségek is elmaradnak.

*

Felhívás együttműködésre

Százhalombatta város közössége és Önkormányzata elkötelezte magát a hátrányos helyzetű emberek, csoportok infokommunikációs esélyegyenlőségének megteremtése mellett. A város Digitális Szolidaritási Progamtanácsa felhívással fordul az érdekeltekhez példaértékű megoldások közös megvalósítására, terepet és lehetőséget kínál a közreműködésre.

A város „Közösség és Kapcsolat” című digitális szolidaritási programja olyan helyzetbe kívánja hozni a saját erőből nem boldogulókat, hogy élni tudjanak az információs társadalom informatikai és hálózati lehetőségeivel. Ezen elsődleges célkitűzésen túl a város lehetőségeihez mérten követhető példát és együttműködési lehetőséget is kínál – az ország határain belül és azokon túl – mindazoknak, akik hasonló módon keresik a gazdaság és társadalom harmonikus fejlődésének megoldásait, a hátrányok leküzdésének lehetőségeit az infokommunikációs eszközök és szolgáltatások minőségi használata révén.

A város Digitális Szolidaritási Progamtanácsa felhívással fordul az érdekeltekhez példaértékű megoldások közös megvalósítására, terepet és lehetőséget kínál a közreműködésre:

* cégeknek társadalmi felelősségvállalási szerepvállalásuk érvényesítésére,
* termék- és szolgáltatásfejlesztőknek új megoldásaik kipróbálására,
* gyártóknak és forgalmazóknak termékeik és szolgáltatásaik népszerűsítésére,
* közszolgáltatóknak városi célcsoportjaik hálózati elérésére, kiszolgálására,
* kutatóknak, szakértőknek digitális esélyegyenlőségi terepmunkájukhoz,
* társszervezeteknek hasonló kezdeményezéseik, programjaik révén a kölcsönös tanulásra,
* kormányzati szerveknek szélesebb körben terjeszthető megoldások modellezésére,
* más érdekelteknek a programcélok sikeres elérésének elősegítésére együttműködéssel, tanácsadással, egyéb módokon.

A Program minden közreműködőnek Digitális Szolidaritási Konzorcium keretében lehetőséget kínál a részvételre a projektek és szolgáltatások alakításában, működtetésében. A partnerek szerepét, hozzájárulását, azok pozitív eredményeit, tapasztalatait a konzorciumi megállapodásoknak megfelelően nyilvánosan megjeleníti, népszerűsíti.

A Programról további részleteket a Csatolmányokban olvashatnak.

Tájékoztatás és kapcsolatfelvétel: Digitális Szolidaritási Programiroda 2440 Százhalombatta, Szent István tér 3., tel: +36/23/542-135, email: info.dszp@ mail.battanet.hu

Folyamatosan várjuk a partnerek érdeklődését és bekapcsolódását.

Gáspár Mátyás
a Programiroda vezetője

Szabó Attila
alpolgármester, a Programtanács elnöke

*

Megnyílt a Batthyányi Tornacsarnok

Ünnepélyes keretek között, sportbemutatóval és gálamérkőzéssel nyitotta meg kapuit az érdi Batthyány Tornacsarnok. Az intézményt felavató beszédében T. Mészáros András polgármester kiemelt jelentőségűnek nevezte a Tornacsarnok elkészültét, ahol a remények szerint hamarosan NB 1-es női kézilabdacsapatunk méltó módon képviselheti majd városunkat a legjobbak elleni mérkőzéseken.

A Batthyányi Tornacsarnok felújításáról és bővítéséről 2008-ban döntött a városvezetés. A csarnok terveit – a Bem téri óvodához hasonlóan – a sokszoros díjnyertes építész, Klujber Róbert készítette. Mikor 2009 augusztusában a kivitelező Progress B’90 ZRt. megkapta a munkaterületet, csak remélni lehetett, hogy az épület határidőre, 2010. február 13-ára elkészül. Végül a munkálatok két héttel a kitűzött határidő előtt elkészültek. Megvalósult egy új fogadótér, vizesblokkok, beépítésre kerültek a legmodernebb tűzgátló rendszerek, és ami a legfontosabb: 400 fő befogadására alkalmas lelátóval bővült létesítmény.

A felújított Batthyány Sportiskola tornacsarnoka a február 26-ai sport-gálaesten nyitotta meg kapuit. Elsőként a legkisebb tollaslabdázó növendékek tartottak bemutatót, majd a táncos lányok következtek, akik színesebbnél színesebb ruhákkal és produkciókkal kápráztatták el az addigra már telt házas csarnok közönségét. Őket az Érdi Spartacus birkózói követték. A legfiatalabbaktól a már érett versenyzőkig birkózóink és sumósaink léptek a szőnyegre, illetve a tatamira.

Ezután a csarnok ünnepélyes átadása következett. T. Mészáros András polgármester beszédében felidézte az elmúlt három év városfejlesztési törekvéseit, a már megvalósult és a jelenleg folyamatban lévő beruházásokat. A Batthyány Tornacsarnok kiemelten is fontos volt a városvezetés számára, hiszen így a sportot választó gyerekek megfelelő környezetben készülhetnek, másrészt a remények szerint jövőre NB I-es női kézilabdacsaptunk is méltó helyen fogadhatja majd riválisait.

S hogy az érdi kézilabdázó lányok milyen nagyszerű csapatot alkotnak, azt a gálaest fő eseményén, az ÉTV-Érdi VSE – Dunaújváros NKE SE bemutató meccsen bizonyíthatták. A vendégek a legjobb keretükkel érkeztek, ebből is érezhettük, komolyan veszik a találkozót és nem asszisztálni jöttek az érdi ünnepléshez. És bár az NB I. élmezőnyébe tartozó dunaújvárosiak győztek, az érdi lányok nem okoztak csalódást. A jó hangulatú, a szurkolók biztatásától hangos mérkőzés megmutatta: méltó helyszíne lesz a Batthyány Tornacsarnok a közeljövő érdi sportrendezvényeinek.

*

Érden jó ütemben halad a vízrendezés

Két hónapja zajlanak Érd-Erzsébetváros (Rávna) területén a vízrendezési munkálatok. Az uniós támogatásból megvalósuló beruházásról lakossági fórumot tartottak Érden, ahol az önkormányzat vezetése és a beruházás kivitelezői válaszoltak a kérdésekre.

A Rávna-településrész vízrendezési munkálatai január végén kezdődtek, és jelenleg az első ütem megvalósítása folyik. Az Érd-Erzsébetváros vízrendezése című, KMOP-3.3.1/B-2008-0028 azonosító számú pályázat alapján zajló csaknem 700 millió forintos beruházás az Európai Unió által biztosított 597.144.000 forintos támogatás és a város által biztosított önrész segítségével valósulhat meg. Az elkövetkező hónapok folyamán több lépcsőben, más infrastrukturális beruházásokkal (útburkolat-felújítás, szennyvízcsatornázás) összehangoltan történik meg a „vízgyűjtő elv” alapján működő műszakilag egységes vízelvezető rendszer kiépítése, és a mély fekvésű területeken a talajvíz szintjének csökkentése. A beruházás keretében csaknem 8551 méter hosszon épül a víz elvezetésére alkalmas burkolt árok, illetve csapadék csatorna, 2333 méteren a talajvíz szintjét szabályozhatóvá tevő drain hálózat kiépítésére kerül sor, az Éva utca végén pedig egy átemelő kerül kialakításra.

A projekt résztvevői és az önkormányzat vezetése a beruházás kezdetétől fontosnak tartották az érintett területen lakó polgárok tényszerű és korrekt tájékoztatását. E megfontolásból március közepén lakossági fórumot is rendeztek Érden a Bolyai Iskolában, ahol T. Mészáros András polgármester, Antunovits Antal, a városrész önkormányzati képviselője és a vízrendezési munkálatokkal megbízott cég képviselői válaszoltak az érdeklődők kérdéseire.

Antunovits Antal a fórum házigazdája elmondta, hogy amint azt a lakók is tapasztalhatták, a munkagépek a Piroska és Eszter utcákban elkezdték az árkok kialakítását és az elvezető rendszer kiépítését. Vagyis a sok ígéret után végre a konkrét megvalósítás is megkezdődött.

Az érintett utcák lakói elsősorban arról érdeklődtek, hogy utcájukban milyen műszaki megoldásokkal épül ki a vízelvezető rendszer, és hogyan történik majd a kapubejárók helyreállítása. A fórumon fontos téma volt az időzítés kérdése, azaz hogy mikor, mely területeken zajlanak majd munkálatok, és várhatóan mikor kerül sorra egy-egy adott utca. A kivitelezésben résztvevő cég képviselője tájékoztatta a megjelenteket, hogy előzetesen minden lakó értesítést kap a beruházás várható ütemezéséről, azaz lesz idő felkészülni a munkákkal járó ideiglenes kényelmetlenségekre. A kivitelező elmondta, hogy a kapubejárókat minden ingatlan előtt a lehető legmegfelelőbb és legbiztonságosabb módon fogják kialakítani.

A fórumon kérdésként merült fel a vízrendezési és szennyvízcsatorna-építési projektek összehangolása. Ezzel kapcsolatban elhangzott, hogy a szennyvízcsatorna beruházás közbeszerzési szakaszban van, de az önkormányzatnak határozott szándéka, hogy a két beruházás összehangoltan történjen. A fórum rétvevőit arról is tájékoztatták, hogy a szennyvízcsatorna projekt indulása előtt újabb lakossági fórum várható.

Érd Erzsébetváros településrészének vízrendezése a Nemzeti Fejlesztési Ügynökség által kiírt KMOP 3.3.1/B-2008-0028 számú, Belterületi csapadékvíz-elvezetés és gyűjtés című pályázat keretében biztosított 597 144 000 forintos támogatásból valósul meg. A kivitelezési munkálatokat az EG 2009. Konzorcium végzi, közreműködő szervezetként a Pro Régió Nonprofit Közhasznú Kft. jár el. A projekt az Európai Unió támogatásával, az Európai Regionális Fejlesztési Alap társfinanszírozásával valósul meg.

*

Olimpiai bajnokok avatták az új érdi uszodát

Prominens díszvendégek jelenlétében, ünnepélyes keretek között avatta fel a városvezetés az új érdi uszodát. A létesítmény önerőből, az érdiek összefogásával épült.

"Régi vágya teljesült az érdieknek: végre van saját uszodája a városnak; nem egy banké, nem egy kivitelező cégé a tulajdon, hanem a mienk" – hangsúlyozta T. Mészáros András polgármester pénteken, az új érdi tanuszoda megnyitóját. Az eseményen illusztris díszvendégek is megjelentek: Egerszegi Krisztina és Kovács Ágnes olimpiai és világbajnok úszók, valamint dr. Tóth Ákos, a Testnevelési Egyetem nyugalmazott rektora, a Magyar Úszószövetség elnökségi tagja.

A polgármester megnyitó beszédében úgy fogalmazott: "bár még nem mondhatjuk, hogy kint vagyunk a vízből, az bizonyosan látszik, hogy város". Példaként az új uszoda mellett a városunk által elnyert többmilliárd forintos pályázati pénzt, a Gárdonyi Géza Általános Iskola felújítását, a csatornázási programot, a RÁVNA-projektet, új óvodai és bölcsődei férőhelyeket, az új rendelőintézet építését, az új körzeti megbízotti irodákat, valamint a közeljövő beruházásai közül a városközpont rehabilitációját említette.

"Mindazok, akik ezt az uszodát tervezték, megépítették; a szomszédban tanító pedagógusok, gyerekek és az ő szüleik, akik türelemmel viselték a munkálatok okozta nehézségeket – nos, az ő nevük nem szerepel az újságokban. Pedig nekik tartozunk köszönettel, hogy itt – ahogy láthatjuk is – gyermekeink úszni tanulhatnak, és hogy itt sportolhat ezentúl minden érdi, aki ehhez kedvet érez" – hangsúlyozta T. Mészáros András.

Tóth Ákos, az Úszószövetség elnökségének tagja beszédében gratulált a sikeres beruházáshoz. Mint mondta, jól látható, ahogy Érd fejlődik, és sok sikert kívánt a további városfejlesztő munkához. Az uszodát Erdélyi Takács István református lelkész áldotta meg, ezt követően a polgármester és a díszvendégek a nemzeti szalag átvágásával hivatalosan is megnyitották az új érdi uszodát.

Forrás: Érdi HVI, erd.hu

Cikk megosztása