Egy éves a Mesekert

Családi programokkal ünnepelték a Mesekert óvoda első „születésnapját” Debrecenben, a Körtefa utcán 2009. szeptember 26-án.

"A szeretet, a nevetés, a zene a legjobb gyógyír, amely valaha is létezett, s amely itt van a saját kezünkben” – szólt a rendezvény mottója, melynek jegyében sok-sok apróság és felnőtt töltött vidám órákat a város legújabb, s az ország egyik legkorszerűbb óvodájában.

A Debreceni Művelődési Központ által többek közt kézműves foglalkozással, bohócműsorral, zenei és táncprodukciókkal színesített rendezvény védnöke Halász D. János alpolgármester, a városrész önkormányzati képviselője volt, aki az óvoda vezetője, Körtvélyessyné Fekete Valéria társaságában az évforduló emlékére egy vadkörtefát is elültetett az intézmény bejárata mellett. A faültetést egy valódi „vadkörte-szakértő” – a legutóbbi virágkarneválon szereplő Süsü, a sárkány figurája – „személyesen felügyelte”.

Forrás: debrecen.hu

*

Ezren az erdőben közmunkában

Az augusztusig tartó programban átlagosan 1100 ember dolgozik a Nyírerdőnél.
A Szabolcs-Szatmár-Bereg és Hajdú-Bihar megyék csaknem 60 ezer hektár állami tulajdonú erdeit kezelő cég minden erdészeténél dolgoznak majd közmunkások.

Hajdú-Biharban a legtöbben (125-en) Debrecenből vesznek részt a programban, de Berettyóújfalu (92) és Hajdúhadház (61) is jelentős létszámmal képviselteti magát.
A programban részt vevők feladatai között turistautak, tanösvények karbantartása; akácosok, nyárasok nyesése, vágástakarítás és szemétgyűjtés is szerepel. Munkához jutnak a különféle csemetekertekben, elvégzik a közjóléti eszközök felújítását, valamint az erdővédelmi vadkárelhárító kerítések karbantartását és javítását. Napi nyolc órás munkájukért a minimálbérnek megfelelő 73.500 forintra jogosultak havonta. A közmunkások munka- és védőruhát, valamint étkezési utalványt is kapnak.

A program teljes költségvetése meghaladja az egymilliárd forintot. A Szociális és Munkaügyi Minisztérium Közmunka Tanácsa 612 millió forinttal járul hozzá, a tulajdonos Magyar Nemzeti Vagyonkezelő Zrt. támogatása megközelíti a 327 millió forintot. A Nyírségi Erdészeti Zrt. önrésze 105 millió forint – tájékoztatott Kaknics Lajos, ez erdőgazdaság vezérigazgatója.

Forrás: deol.hu

*

Könyvtárfejlesztés uniós támogatással

350 millió forintot uniós forrásból bővíti infrastruktúráját és fejleszti szolgáltatásait a DE Egyetemi és Nemzeti Könyvtára szakmai partnerekkel együttműködve.

A pályázati összegnek köszönhetően jelentősen megváltozik az ország második nemzeti könyvtárának működése: megvalósulhat a 24 órás online kölcsönzés, emellett bővül a digitális adatbázis. Ez azért jelentős előrelépés, mivel a jelenlegi több mint 5 milliós állomány alig 20 %-a érhető el elektronikusan. Az Egyetemi és Nemzeti Könyvtár valamint a Tiszántúli Református Egyházkerület két könyvtára más, országos szolgáltatást nyújtó intézményekkel együttműködve segíti a korszerű könyvtárhasználatot. Javulnak a fogyatékkal élők lehetőségei, és tökéletesedik az országos dokumentum-ellátási rendszer is.

A fejlesztés hozzájárul a debreceni középiskolák oktatási színvonalának emeléséhez is, növelve ezzel a diákok esélyeit a továbbtanulásra. A beruházás 2011 márciusára fejeződik be.
A pályázat ünnepélyes megnyitóját január 28-án rendezték. Mint elhangzott, ritka, hogy egy intézmény TÁMOP- és TIOP-forrásokra egyaránt sikerrel pályázik, amint azt a DE Egyetemi és Nemzeti Könyvára tette.

Forrás: debreceni HVI

*

Tudásbázist építenek

Az Európai Unió támogatásával és a Debreceni Egyetem szerepvállalásával modern technológiával felszerelt inkubátorközpontot hoztak létre Debrecenben, mely a régióban működő, informatikában érdekelt kis- és középvállalkozások fejlődését segítheti.

A Kreatív Iparágak Inkubációs Központja elsősorban a régióban, az informatikai ágazatban tevékenykedő, három évnél nem idősebb vállalkozásoknak segít abban, hogy idővel piacképessé válhassanak.

A projekt keretében a Kassai úti Campus területén található, mintegy 1200 négyzetméter alapterületű épületben a betelepülő vállalkozások irodákat, szekciótermeket, eszközöket bérelhetnek majd, s a legmodernebb körülmények között fejleszthetik szolgáltatásaikat. Ezeket a cégeket a Debreceni Egyetem Informatikai Kara, valamint a már komoly sikereket elért, úgynevezett „darucégek” segítik a fejlődésben.

A központra összesen 760 millió forintot költöttek. Ebből az összegből újították fel az egyetem tulajdonában lévő épületet, amit aztán nagy értékű, speciális igényeket kielégítő hardver- és szoftverállománnyal szereltek fel.

A beruházást az Európai Unió az Észak-alföldi Operatív Program keretében csaknem 400 millió forinttal támogatta, a fennmaradó önrészt pedig a Debreceni Egyetem és a központban dolgozó hét „darucég” teremtette elő...

Forrás: debrecen.hu

*

"Zöld" közlekedés

A fiatalok körében népszerűsítette február második hetében a környezetkímélő közlekedési módokat a Debreceni Rekreációs és Versenysport Közhasznú Egyesület a "DEREVE AZ EMBER EREJE" elnevezésű programsorozatával. A rendezvény harmadik állomásaként február 18-án a debreceni Tessedik Sámuel Szakképző Iskola és Gimnáziumban tartottak előadásokat.

- Az európai uniós pályázati forrásból finanszírozott "Dereve - Az ember ereje" elnevezésű programsorozat célja, hogy a diákok megismerjék és használják az alternatív közlekedési módokat (kerékpár, görkorcsolya, vasút), illetve betekintést nyerjenek a nyugat-európai országok fejlett közlekedési moráljába – tájékoztatta a Deol-t Kovács Zsolt. A rendezvény főszervezője elmondta, hogy a héten Hajdú-Bihar megyében 4-500 diákot vonnak be a népszerű programokba.

Forrás: deol.hu

*

Gyorssegély a munkanélküliség ellen

A munkerőpiaci igényeket kiszolgáló és a munkanélküliséget csökkentő képzési programot dolgoz ki a debreceni és a nagyváradi egyetem.
Mindkét intézmény célja, hogy a közeljövőben olyan képzéseket építsenek be a szolgáltatásaik közé, amikre a munkaerő piacon nagy szükség van, ám nincs hozzá elegendő jól képzett és megfelelő tudásanyaggal rendelkező álláskereső.

A Debreceni Egyetem által kiadott közlemény szerint a friss diplomások nem rendelkeznek az egyre inkább keresett területeken a munkavégzéshez szükséges kompetenciákkal, a cégek pedig nem találják a megfelelő képesítéssel rendelkező munkaerőt. A Debreceni Egyetemen még 2007-ben létrehozták a Hunmarket névre keresztelt tudásportált, ahol az állástalanok megadhatják, milyen munkát vállalnának, a cégek pedig közzétehetik, hogy mit keresnek. Jelenleg több mint 2000 felhasználó és mintegy 100 cég regisztrált az oldalon.

A debreceni egyetem tájékoztatása szerint napjainkban leginkább az audiovizuális média, speciális informatikai vagy villamosmérnöki területek, a minőségbiztosítás és a turizmus illetve szállodaipari tevékenység igényelné a legtöbb hozzáértő munkaerőt, s a kereslet irántuk a cégek részéről kifejezetten magas.

A Debreceni és a Nagyváradi Egyetem az igények összekapcsolása érdekében olyan együttműködést kezdeményez, mely a határokon átívelő munkanélküliséget rövid időtartamú egyetemi képzésekkel próbálná csökkenteni, s ezzel a programmal kiszolgálná a jól képzett munkaerőt kereső magyar és román cégeket.
A leendő kurzusok azoknak is kedvezhetnek majd akik a földrajzi távolság miatt nem vehetnek részt személyesen a programban. Az együttműködésnek ugyanis az is célja, hogy szintén rövid távú, elektronikus távoktatási képzésben szerezhessék meg az érdeklődők egy állás betöltéséhez az alapvető ismereteket...

A programot a két egyetem 180 ezer Euróból valósítaná meg, amihez az Európai Regionális Fejlesztési Alapból (ERFA) az Unió 85+10 százalékos támogatást, a Debreceni Egyetem és a nagyváradi intézmény pedig öt százalékos önrészt adna.

Forrás: Debreceni HVI

*

Együttműködési megállapodás

A Debreceni Egyetem Műszaki Kara és a Brassai Sámuel Gimnázium és Műszaki Szakközépiskola együttműködési megállapodást írt alá 2010. február 26-án, melynek értelmében a két intézmény közös elektronikai labort alakít ki az Műszaki Karon, szorosan együttműködik az alternatív hajtású autók gyártásához, üzemeltetéséhez szükséges középfokú és felsőfokú szakemberek képzésében, valamint összehangolja mechatronikai és járműtechnikai képzéseit.

A Debreceni Egyetem (DE) Műszaki Kara és a Brassai Sámuel Gimnázium és Műszaki Szakközépiskola együttműködésének köszönhetően alternatív meghajtású, klímabarát járművek üzemeltetésével és karbantartásával foglalkozó tantárgyak fogják színesíteni a gépészmérnök-képzést. Az egyetem és a középiskola közös elektronikai labort alakít ki a Műszaki Kar épületében az amerikai National Instruments debreceni leányvállalatának közreműködésével.

A cég a Műszaki Karon tervezett alternatív hajtású járművek motor- és akkumulátorvezérléséhez szükséges alkatrészeket is biztosítja majd.

A járműtechnikai képzés alapjait a gépészmérnök- és mechatronikai mérnökhallgatók az egyetemen sajátítják el, az alternatív hajtású autók alkatrészeivel pedig gyakorlatokon, az egyetem és a középiskola műhelyeiben foglalkozhatnak.

Forrás: debrecen.hu

*

Közös érdek az elkerülő körgyűrűk kialakítása

Debrecent és Nagyváradot elkerülő gyorsforgalmi utak megépítését kezdeményezi a két város uniós támogatás felhasználásával.
Az elkerülő körgyűrűk kialakítását a Nagyváradi Metropolis Övezet vetette fel Debrecennek, s a beruházást közösen együttműködve valósítanák meg úgy, hogy az Európai Unió bevonásával mindkét város saját önrészét is felhasználja a kivitelezéshez.

A projektben két elkerülő út megépítése szerepel. Nagyváradot északi és keleti irányból, Debrecent pedig keleti irányból kerülnék meg a tervezett gyorsforgalmi utak. A tervezett költségek megoszlanak, ugyanis a 164.175 euró összköltségű projekthez Debrecen az uniótól valamivel több mint 79 ezer eurót kap, míg az önrésze közel 4 ezer euró lesz.Ebből a pénzből várhatóan 2014 és 2020 között épülne majd meg a cívisvárost keleti irányból elkerülő félkör alakú gyorsforgalmi út, ami a 2011-re tervezett másik, az M35-ös autóutat a 4-es főúttal összekötő, 12 kilométer hosszú szakasszal alkotna egy teljes körgyűrűt.

*

Közös siker - közös munka

Sikeresen nyújtott be közös pályázatot a biotechnológia gyakorlati képzésének fejlesztésére a Debreceni Egyetem és a Pécsi Tudományegyetem.
Az Európai Szociális Alap és a Magyar Állam támogatásával megvalósuló másfél évig futó program az orvosi biotechnológia gyakorlati képzés tananyagfejlesztését tűzte ki célul, melyet a két intézmény közösen dolgoz ki.

A DE Orvos- és Egészségtudományi Centrumában Tőzsér József, a Biokémiai és Molekuláris Biológiai Intézet egyetemi tanára a szakmai vezető, a Pécsi Tudományegyetem Általános Orvostudományi Kar részéről pedig Németh Péter egyetemi tanár, dékán, a szakmai koordinátor.
Az Oktatási és Kulturális Minisztérium Támogatáskezelő Igazgatóság a 2009 decemberében hozott döntés alapján, "Az orvosi biotechnológiai mesterképzés megfeleltetése az Európai Unió új társadalmi kihívásainak a Pécsi Tudományegyetemen és a Debreceni Egyetemen" c. TÁMOP-4.1.2.-08/1/A-2009-0011 számú projektjavaslatot közel 78 millió forint (97,27 %) támogatásra javasolta. A program összköltsége több mint 97 millió forint.

Forrás: unideb.hu

*

FOGLALKOZTATÓ

Átadták a debreceni Immánuel Otthon foglalkoztató műhelyét, amelyben 18 és 31 év közötti, súlyosan, halmozottan sérült fiatalok számára nyújtanak segítséget. A létesítményt az Új Magyarország Fejlesztési Terv keretében, több mint 43 millió forintnyi uniós támogatással alakították ki.

A beruházás révén mintegy 25-30, fogyatékossággal élő fiatal számára tudnak készségfejlesztő kézműves foglalkozásokat tartani. A foglalkoztató műhelyben az agyagozáson és a gyertyaöntésen keresztül a kreatív és a manipulációs készséget igyekeznek fejleszteni.

Az Immánuel Otthon 1991 óta működik a helyi református egyházközség fenntartásában. A foglalkozások termékei nem jelentenek bevételi forrást az intézmény számára, az otthon célja, hogy a bentlakók a társadalom hasznos tagjának érezhessék magukat.

*

Hajdú-Bihar megyei civil szervezetek komplex szervezetfejlesztése

Csaknem 50 millió forintos támogatást nyert a RÉS Egyesület a Regionális és Lokális Munkaerőpiac Fejlesztéséért, valamint az Inspi-Ráció Egyesület a Társadalmi Megújulás Operatív Program keretében, civil szervezetek szervezetfejlesztésére.

A 2010. szeptember 30-ig megvalósuló projekt célja, hogy a civil szektor érdekérvényesítő képessége javuljon, tevékenységeinek hatékonysága növekedjen, képessé váljon a hazai és EU-s források lehívására, a hazai és nemzetközi pályázatokon való részvételre, a szervezetek stabil működésének megteremtésére.

A projekt célcsoportja a bejegyzett Hajdú-Bihar megyei civil szervezetek, akik tevékenységüket ténylegesen folytatják és saját tagságukon kívül más személyeknek, szervezeteknek is nyújtják szolgáltatásaikat.

Forrás: Debreceni HVI

*

Városökológiai sétaút

Rendhagyó városnéző sétára invitálta Debrecen pedagógusait a Tourinform iroda október 9-én és 12-én. A program célja az volt, hogy a helyi iskolák szaktanárai megismerjék az ország első, és máig egyetlen városökológiai sétaútját, melyet a Debreceni Egyetem Tájvédelmi és Környezetföldrajzi Tanszékének oktatói állították össze, s a Tourinform iroda munkatársai, valamint helyi idegenvezetők mutattak be.

A különleges séta a város és a városlakó ember környezetének, az őt körül vevő épített és természeti környezetnek az együttélését, egymásra gyakorolt hatását vizsgálja, többek között olyan jól ismert turisztikai pontokon, mint a Déri Múzeum, a Kossuth tér és a Botanikus kert.

A városökológia sétaút több tudományterületet integrál, és remekül beilleszthető az iskolai tananyagba. A szervezők a környezetismeret, a földrajz, a történelem oktatás kiegészítő gyakorlati ismeretszerző programjának szánják, aminek középpontjába az aktuális környezetvédelmi gondok, problémák kerülnek. A séta természetesen nemcsak iskolai csoportoknak, osztályoknak, de egyéni érdeklődőknek, látogatóknak is sok érdekességet kínál.

Forrás: iranydebrecen.hu

Forrás: Debreceni HVI

Cikk megosztása