Könyvtári programra pályázik az önkormányzat

Szentgotthárd Város Önkormányzatának Képviselő-testülete, mint a Móra Ferenc Városi Könyvtár fenntartója pályázatot nyújt be a Társadalmi Megújulás Operatív Program Nevelési-oktatási intézmények tanórai, tanórán kívüli és szabadidős tevékenységeinek támogatása elnevezésű, TÁMOP-3.2.11/10/1 kódszámú pályázati felhívására.

A pályázat benyújtásának előkészítéséről, továbbá annak sikeressége esetén a teljes projekt megvalósításáról a Móra Ferenc Városi Könyvtár gondoskodik.

A képviselő-testület nyilatkozott arról, hogy a pályázatban/projektben vállalt tevékenységeket nemcsak elviekben támogatja, de az ötéves fenntartást is vállalja; továbbá nem hoz olyan döntést, amely a jelzett projekt vonatkozásában a fenntartási kötelezettség biztosításának lehetőségét akadályozná.

A nevelő, valamint a nevelő és oktató intézmények az óvodai nevelésen és a tanítási órákon kívül számos szervezett kulturális programot, szakkört, tábort, kirándulást szervezhetnek tanulóik számára. Az óvodai és iskolai nevelési és oktatási kereteken kívül szerveződő programok fontos lehetőséget biztosítanak a gyermekek, tanulók személyiségfejlődésére, művészeti és kreatív képességeinek kibontakoztatására, hátrányainak kompenzálására és az egészségtudatosság elterjesztésére.

A Móra Ferenc Városi Könyvtárban megvalósítandó projektre a fenntartó, vagyis az Önkormányzat nyújthat be pályázatot. A pályázat elkészítését és annak sikeressége esetén a projekt teljes lebonyolítást a Könyvtár vállalja. A feladat megvalósításába természetesen bevonhatók az oktatási intézmények munkatársai, egyéb megvalósítók is a könyvtárosokon kívül. Támogatás kérhető a foglalkozások anyagköltségére, a gyerekek utaztatására (vidéki intézményekből), a szervezendő tábori ellátásokra és a programban résztvevők díjazására is.

A pályázaton való indulás egyik feltétele, hogy a pályázó öt nevelési-oktatási intézményt vonjon be a projekt megvalósításába. E feltétel teljesítése kapcsán együttműködési megállapodást a következő intézményekkel tervez az Önkormányzat megkötni: SZOI (és tagintézménye), III. Béla Szakképző Iskola és Kollégium, Játékvár Óvoda (és tagintézményei), Kossics József Kétnyelvű Általános Iskola és Óvoda (Felsőszölnök), alsószölnöki és szakonyfalui mikrotérségi óvoda tagóvodái.

A pályázaton való indulás további feltételeinek (úgymint pl.: legalább egy tagintézményben 30 %-ban hátrányos helyzetű gyerekeket oktassanak-neveljenek) megfelel Szentgotthárd pályázata. A pályázat fenntartási kötelezettsége: további öt éven keresztül félévente legalább egy program megvalósítása. Ezt a kötelezettséget a Könyvtár vállalja.

Az elnyerhető támogatás 5-50 millió Ft vissza nem térítendő támogatás, utófinanszírozással, 25 % előleg igénylésével. A pályázat megvalósításához saját forrást nem kell biztosítani. Sikeres pályázat esetén a projekt megvalósítására 14 hónap áll rendelkezésre, a befejezés határideje: 2011. augusztus 31.

*

Szentgotthárdon Ausztria magyarországi nagykövete

Helyi környezetvédők, a ProNas meghívására érkezett Szentgotthárdra Ausztria magyarországi nagykövete. Dr. Michael Zimmermann helyi magánemberekkel, vállalkozókkal beszélgetett arról, hogyan érintené a térség életét és idegenforgalmát, ha megépülne a város határában, de az osztrák oldalon tervezett hulladékégető.

Az égető engedélyezésének ügye másodfokon a Bécsi Környezetvédelmi Tanácsnál van. A szentgotthárdiak szerint csak részben születhet szakmai döntés az ügyben, ugyanis jelentős szerepet játszhat a határozatban a politika is. „A ProNas szakmai kifogásait már eljuttatta az osztrák szervekhez, a politikai küzdelem pedig most is zajlik, ennek része ez a látogatás” – ismertette az ügy aktuális állását Soós Zoltán, a Pro Natura St.Gotthard elnöke.

Michael Zimmermann – a nyilvánosság kizárásával – több szentgotthárdi vállalkozóval folytatott diskurzust. „Vannak olyan visszajelzések a vendégek részéről, amelyek szerint nem szeretnének olyan helyre jönni, ahol esetleg nem egy, nem kettő, hanem még egy harmadik vagy negyedik gyárkémény is füstölög.” – jelezte Schwarcz József vállalkozó, Szentgotthárd és Térsége Szállásadói Szövetségének elnöke.

A nagykövet a térség természeti értékeinek megismerése mellett egy ingatlanforgalmazóval és egy gazdálkodóval is egyeztetett. A szentgotthárdiak bíznak abban, hogy véleményüket megismerve a nagykövet majd segíti őket a hulladékégető ellni harcban.

*

Nyertes pályázatok

A közeljövőben több európai uniós projekt valósulhat meg a szentgotthárdi kistérségben. A Nyugat-dunántúli Operatív Program nyertes pályázatait sajtótájékoztatón jelentették be. A Ligetfelújítás, a Városi Gondozási Központ akadálymentesítése, valamint a Csörötneken épülő egészségcentrum mellett az egyik legnagyobb volumenű fejlesztés a városközpont megújítási projektje. Az erre vonatkozó támogatási szerződést várhatóan nyár elején írják alá.

Szentgotthárd és térsége az aktuális gazdasági mutatók szerint hátrányos helyzetűnek mondható. Ez is szerepet játszik abban, hogy a közeljövőben több mint 500 millió forintos uniós forrás érkezik a kistérségbe. „Az Opel és egyéb ipari üzemek miatt szerencsésebb helyzetben vannak, de alapvetően azt hiszem, hogy a falvakban ezt kevésbé érezni, és a turizmusra és az egyéb fejlesztésekre legalább annyit kell költeni, vagy még jobban oda kell figyelni, mint mondjuk egy nagy város esetében” – vélekedett Horváth Jácint, a Nyugat-dunántúli Regionális Fejlesztési Ügynökség ügyvezető igazgatója.

Ez idáig sikeresen vette az akadályokat a város-rehabilitációs pályázat, amelynek támogatásáról már csak egy bíráló bizottságnak kell döntenie. „A szakemberek szerint egy nagyon jó pályázat készült, amely formailag és tartalmilag is illeszkedett ehhez a pályázati rendszerhez. Nekem, mint a Regionális Fejlesztési Tanács társelnökének külön öröm, hogy a megyénkbe jó hírt hozhatok egy olyan városnak, mint Szentgotthárd, ahol lassan kezdhetik az építkezést, és megújulhat a belváros” – fogalmazott Dr. Ipkovich György, a Nyugat-dunántúli Regionális Fejlesztési Tanács társelnöke.

A városközpont megújítása az önkormányzat forrásai mellett civil szervezetek és magántőke bevonásával valósulhat meg. Felújítják a Polgármesteri Hivatalt, a Színház, három Széll Kálmán téri üzlet épületét, a Füzesi úti parkolót, a Mártírok úti játszóteret, valamint a templom és a Színház közötti területet. A pályázatban szereplő, valamennyi épület akadály-mentesítését is elvégzik. Funkcióbővítésként ügyfélpontot alakítanak ki a hivatalban, szekcióterem és játszósarok kap helyet a színházban, és országos internetes jegyrendelési pont lesz elérhető a könyvesboltban.

A fejlesztés révén multifunkcionális közösségi térré válik a Színház, az egykori magtártemplom. A jelenleg színházteremként és turisztikai látogatóközpontként funkcionáló épület aulája egy kiállító-terem feladatait is betölti majd. Az akadálymentesítést követően a vizesblokkok, a színpad, a büfé, a tetőszerkezet felújítására, hőszigetelésére, a nyílászárók felújítására kerül sor. A Színház látványterveit Galériánkban láthatják.

*

1000 perc a településért

Szentgotthárd városa is részt vesz a Vas Megyei Közgyűlés Emlékbizottsága által meghirdetett 1000 perc a településért mozgalomban a várkerti szabadtéri színpad rendbetételének és felújításának programjával.

A történelmi Vasvármegye kialakulásáról való méltó megemlékezés, a megye történetének felelevenítése, illetve a mai lakosság megyetudatának erősítése érdekében Vas Megye Közgyűlése Emlékbizottságot hozott létre. A bizottság az itt élők minél szélesebb korosztályainak bevonását tervezi a programok kialakításába, azok koordinálására. A megye ezeréves múltjáról megemlékező eseménysor 2009. augusztus 20. és 2010. augusztus 20. között kerül megrendezésre. Terveink szerint az 1000 éves Vas megye programhoz Szentgotthárd a Történelmi Napok rendezvényével kapcsolódik, amely megnyitó ünnepségén kerülne sor az Emlékbizottság által adományozandó emlékszalag átadására.

A millenniumi rendezvénysorozat egyik kiemelt programja az 1000 perc a településért című mozgalom elindítása. Célja, hogy ösztönözze és elősegítse a településeket az értékápolásra, a meglévő természeti, történelmi, építészeti, kulturális értékeik, hagyományaik megőrzésére; elfeledett vagy megbúvó helyi értékek, különlegességek feltárására és új értékek létrehozására. Ennek kapcsán várják a résztvevő települések önkéntes vállalását 1000 perc közösségi munkára, melyet helyben végeznek szervezett formában – a település által meghatározott helyi cél érdekében, amelynek eredményeként a tevékenységnek valóságos, konkrét eredménye születik.

A közösségi munkavégzés folyamatáról a résztvevő településnek dokumentációt (fotó, videó felvétel, naplószerű leírás stb.) kell készítenie, valamint az eredményt is dokumentálnia kell.

A mozgalomhoz csatlakozott települések az Emlékbizottságnak 2010. március 5-ig megküldték nevezésüket, benne vállalásukat és azt vagy azokat a célokat, várható konkrét eredményeket, értékeket; amelyeket 1000 perc közösségi önkéntes munkával terveznek létrehozni. A vállalás teljesítése után a folyamatot és az eredményt bemutató dokumentációt 2010. július 31-ig megküldik az Emlékbizottságnak. A beküldött dokumentációt az Emlékbizottság értékeli. Valamennyi résztvevő közösség emléklapot kap, a kiemelkedő teljesítményt, eredményt elérő értékmentő, értékőrző és létrehozó közösség elismerő oklevélben és tárgyjutalomban részesül.

*

Innovációról diákoknak

Az ötlettől a megvalósulásig

Mi is az innováció? Mennyivel több, mint egy fejlesztés, esetleg egy új ötlet? Erről tartanak előadássorozatot a megye szakközépiskoláiban, azzal a céllal, hogy a jövő vállalkozói megismerjék az ezzel kapcsolatos fogalmakat, és saját lehetőségeiket.

Olyan rendszert is létre lehet hozni, ami addig nem volt, de egyébként minden olyan eszköz, ami abban a technikai rendszerben bent van, az boltban kapható” Ez is egyfajta innováció. Nem feltétlenül valami új, valami korábban még nem létező dolog kitalálását rejti a fogalom, amelynek jelentésével a szentgotthárdi III. Béla Szakképző Iskola diákjai is megismerkedtek az előadások keretében.

Természetesen minden iskolába nem tudunk eljutni, elsősorban a műszaki jellegű képzést folytató szakképző intézményeket keressük fel, a megye összesen nyolc iskolájában” – mondta el Csiszár István, a Vas Megyei Kereskedelmi és Iparkamara gazdaságfejlesztési vezetője.

A Kamara és a szombathelyi Savaria Egyetemi Központ munkatársai a diákok érdeklődési köréhez közel álló példákkal igyekeztek felnyitni a fiatalok szemét arra: bármelyikük ötletéből igazi fejlesztés lehet, ha azt is tudják, miként járhatják végig ennek útját.

A Kamara egy pályázaton nyert forrást az előadássorozatra, melynek zárásaként egy megyei diákvetélkedőt is szerveznek, hogy kiderüljön, mit is tudnak a fiatalok az innovációról.

*

Kaland és játék

Hamarosan Szentgotthárdon is elérhető lesz az interaktív városnézési lehetőség

A játék során kalandos formában, rejtélyek megoldásával ismerhetjük meg a szentgotthárdi és őriszentpéteri kistérség történelmét, látnivalóit. A programot olyan játékosok tesztelték, akik még nem jártak Szentgotthárdon.

11 állomás, 11 feladat Szentgotthárdtól egészen Velemérig. Nyomozás, időutazás és túrázás egyben. Mindez a Kaland és Játék interaktív városnézési program keretében. „Ez tulajdonképpen egy hiányos történet, egy hiányos áltörténelmi vagy félig történelmi sztori, amelynek a részleteit úgy kell kinyomozni, hogy azért bejárjuk Szentgotthárd várost, illetve a környékén lévő néhány községet. Ez a történet – mint végül kiderül –, összeköti a helységeket egymással, még akkor is, hogyha különböző időkben történtek bizonyos események” – magyarázta a játék lényegét Pierrot, a Kaland és Játék alkotója.

A játékra Jonathan Hunt, magyar származású amerikai újságíró kalauzolja az érdeklődőket. Ő adja az információkat és instrukciókat, amelyek mentén haladva a történet zavaros darabjai az ügyes nyomozó által értelmes egésszé válnak. „Egy várost megismertet a játékossal, és félig a valóságot és a fantáziát vegyítve egy olyan rejtélyt tálal elé, amit meg kell oldania, és eközben az adott város nevezetességeivel, történéseivel, épületeivel, embereivel is megismerkedhet akár” – vélekedett Görög László színművész, „Jonathan Hunt” megformálója.

A Kaland és Játék szentgotthárdi verziója a városi idegenforgalmi törekvések egyik legfontosabb momentuma. „Nem titkolt szándékkal azt reméljük, hogy a hozzánk ellátogatók maradandóbb élményekkel térnek haza egyrészről, nagyobb eséllyel lesznek visszatérő vendégek, másrészről pedig az élménynek hírét viszik” – jelezte Dr. Gábor László, Szentgotthárd Város és Térsége Többcélú Kistérségi Társulásának kistérségi referense.

Az interaktív városnézési lehetőséget az üzembe helyezést követően a Turisztikai Látogató Központban érhetik el a turisták. 5000 forint ellenében itt igényelhetőek a játékhoz szükséges eszközök. Az ügyes nyomozók a feladatok sikeres megoldása esetén nemcsak értékes jutalmat kapnak, hanem egy virtuális idegenvezető segítségével megismerik a szentgotthárdi kistérség és az Őrség turisztikai attrakcióit.

Mit érdemes még tudni a Kaland és Játékról? Az alábbi linkre kattintva kiderül!

Forrás: Szentgotthárdi HVI, gotthardtv.hu.

Cikk megosztása