Megalakult az "M9" Térségi Fejlesztési Tanács

Hat megye összefogásával alakult meg az M9-es gyorsforgalmi út dunántúli szakaszának megépülését szorgalmazó "M9" Térségi Fejlesztési Tanács.

A szervezet létrehozását a Zala Megyei Területfejlesztési Tanács tavaly májusban kezdeményezte, a szükséges határozatokat a két dunántúli régió és az érintett hat megye területfejlesztési tanácsai a közelmúltban meghozták.

A fejlesztési tanács megalakulását követő sajtótájékoztatón Manninger Jenő, a Zala Megyei Közgyűlés, és egyben az újonnan létrejött térségi fejlesztési tanács elnöke hangsúlyozta: az ország közlekedési rendszerének javítása érdekében fontos az észak-déli út megépítése. Az M9-es megépülésével a dunántúli települések, nagyvárosok jobb logisztikai, közlekedési adottságokkal rendelkeznének. Ez a beruházók, befektetők szemében is vonzerőt jelentene, és ezzel együtt új munkahelyek, jöhetnének létre.

A tervezett útvonal a térségben Sopron, Szombathely, Vasvár, Zalaegerszeg, Nagykanizsa, Kaposvár, Dombóvár és Szekszárd településeket érintené majd, mintegy 380 kilométeren. Zala megyének az a legfontosabb, hogy Zalaegerszeg-Szombathely között megfelelő összekötő útvonal kerüljön kialakításra.

Manninger Jenő hangsúlyozta, távlati cél, hogy csatlakozzanak a nemzetközi gyorsforgalmi hálózatra. Utalt arra, hogy a 76-os és 86-os főutak rekonstrukciója nem oldja meg a közlekedési gondokat, ezért is fontos a tanács célja, hogy felgyorsítsák az előkészületi munkákat, és a gyorsforgalmi út 2015-ig elkészüljön.

Dr. Gyimesi Endre, Zalaegerszeg polgármestere, a fejlesztési tanács alelnöke szerint a legfontosabb a Vasvár és Nagykanizsa közötti 88 kilométeres rész megépítése. A gazdaságfejlesztésnek ma már a legnagyobb gátja a közlekedési infrastruktúra hiánya, ennek hátrányát a zalai megyeszékhely már évek óta érzi.

Hozzátette: nem ragaszkodnak ahhoz, hogy a gyorsforgalmi út teljes hosszában autópálya épüljön, több szakaszon elegendő az autóút is. Bízik abban, hogy a fejlesztés uniós pénzek segítségével hamarabb elkészül az eredetileg tervezettnél.

*

Új beruházás az Ipari Parkban

Új varroda alapkövét helyezték el a zalaegerszegi Déli Ipari Parkban. Az exportra dolgozó, elsősorban Olaszországba sportruházatot gyártó DF Sport Kft. 1998 óta működik Zalaegerszegen, a telephelybővítéssel 35-ről 60-ra szeretnék emelni a foglalkoztatottak létszámát.

A város vezetése számos szolgáltatással, kedvezménnyel próbálta ösztönözni a foglalkoztatás bővítő beruházásokat, melyet kezdetben ugyan nagy érdeklődés kísért, a világgazdasági válság azonban némiképpen visszavetette a vállalkozásokat terveik megvalósításában.

Örömteli, hogy ebben az időszakban is vannak vállalkozások, mint Zalaegerszegen a DF Sport Kft, amelyek bele mernek vágni a fejlesztésbe” – mondta Gyimesi Endre polgármester. „A város nem csak kedvezményes telekvásárlással segítette a beruházást, a pályázati anyagok összeállításában, az engedélyek megszerzésében is mindvégig a vállalkozás mellett állt” – tette hozzá a város első embere.

Nagy lépéseket tett a város a cég 1998-as megalakulása óta, ami nemcsak a lehetőségek területén figyelhető meg, az emberek hozzáállása is pozitív irányba változott” – emelte ki Dario Zonta, a kft ügyvezetője.

A telephelyfejlesztés közel 81 millió forint európai uniós támogatásban részesül. Ez a negyedik vállalkozás, amely betelepült a Déli Ipari Parkba. A 27 hektáron további tíz beépítetlen terület van, amelynek tulajdonosai a gazdaság élénkülésétől tették függővé beruházásaikat.

*

Megérkezett az első bérlő az Inkubátorházba

Aláírták az Északi Ipari Zónában épülő Inkubátorház első bérleti szerződését. A bérlő egy exkluzív csomagolóanyagok gyártásával foglalkozó, Zalában élő orosz vállalkozó, aki elsősorban a nyugat-európai piacot célozza meg termékeivel.

Az inkubátorház által nyújtott munkakörnyezet és szolgáltatások tették lehetővé, hogy a tulajdonos ne egy másik városban, hanem Zalaegerszegen indítsa el a vállalkozását, új munkahelyeket teremtve városunkban. Jelenleg egyébként már több helyi kisvállalkozással is folynak tárgyalások az inkubátorházba való betelepülésről.

A projekt végrehajtása a tervek szerint halad; az építkezés befejeződésével egyre inkább a betelepítés kerül majd előtérbe. Az inkubátorház kedvező feltételekkel kínál bérbeadásra 50-100 négyzetméteres műhelyeket, valamint irodákat.

Az alapszintű szolgáltatásokat kínáló műhelyek különösen előnyösek azon vállalkozások számára, akik mára kinőtték a város valamely belső részén levő műhelyeiket, és a további fejlődés érdekében modern ipari infrastruktúrát keresnek.

A Zalaegerszegi Városfejlesztő Zrt., mint a ház működtetője, minden érdeklődő vállalkozás számára készséggel áll rendelkezésre.

*

Több mint 450 millió jut Zalába

Szociális intézmények és bölcsődék fejlesztésére, építésére összesen több mint 450 millió forint támogatást nyertek zalai pályázók.

A nyertesek között van a Magyar Vöröskereszt Zala megyei szervezete, amely a zalaszentgróti Fogyatékosok Nappali Intézményének 45,3 millió forintos beruházásához 34,8 millió forintos támogatáshoz jutott. Zalaegerszeg önkormányzata a Gyimesi Lajos Fogyatékkal Élők Nappali Intézményének 71,1 millió forintból megvalósuló infrastrukturális fejlesztéséhez nyert 48 millió forintos támogatást. A beruházás során egy funkcióját vesztett óvodaépület teljes átalakítását és bővítését végzik el úgy, hogy harminc fogyatékkal élő ember nappali ellátásáról gondoskodhassanak az intézményben. Zalaigrice önkormányzata a Közép-zalai Szociális és Gyermekjóléti Központ szociális és gyermekjóléti alapszolgáltatásainak fejlesztéséhez és jelzőrendszeres szolgáltatással való bővítéséhez 49,7 millió forinthoz jutott. A fejlesztés teljes költsége 55,2 millió forint.

A Nagykanizsai Kistérség Többcélú Társulása egy jelenleg funkció nélküli épület felújításával kistérségi szociális programirodát hoz létre 18,3 millió forintból, amelyet 16,2 millió forinttal támogat a régiós fejlesztési tanács.

A bölcsődék építésére, bővítésére szolgáló pályázatok közül Gyenesdiás önkormányzata a nyugat-balatoni térségi bölcsőde létrehozásának 88,8 millió forintos beruházásához 79,9 millió forintot nyert. Hévíz önkormányzata ugyancsak új intézmény kialakítására és gyermekjóléti szolgáltatások fejlesztésére 105,3 millió forintot fordít, amelyhez 80 milliós támogatáshoz jutott.

Nagykanizsán negyvennel több gyermeket fogadhatnak a bölcsődék, a 71,3 milliós beruházáshoz 64,2 millióval járul hozzá a fejlesztési tanács.

Zalaszentiván önkormányzata ugyanakkor új intézményt hoz létre a legkisebbek számára, a 168 millió forintos beruházásból 79,5 millió a most elnyert uniós támogatás - közölte a Nyugat-dunántúli Regionális Fejlesztési Tanács.

*

Megújult az Apáczai ÁMK könyvtára

Megújult a város legfiatalabb könyvtára, mely a kertvárosi Apáczai ÁMK egyik központi funkcióval bíró egysége. A korral lépést tartva nemcsak papír alapú információkkal várják a betérőket, hanem egyre több lehetőséget kínálnak a számítógépek és a világháló nyújtotta művelődési lehetőségekre is. Főként ez utóbbi fejlesztéseket szolgálja az a projekt, amelynek keretében összességében 10, 5 milliós beruházást hajtottak végre TIOP pályázat, alapítványi támogatás és önerő révén.

A megújult intézményegység avatóján a Pálóczi zeneiskola növendékeinek műsorát követően dr. Gyimesi Endre polgármester mondott köszöntőt. Elismerte az 1500 látogatóval bíró könyvtár tevékenységét. Követendő példának nevezte, hogy a most beszerzett speciális eszközök révén a fogyatékkal élő emberek egy csoportja, a hallássérültek számára is tudnak programokat kínálni, valamint tanfolyamok szervezésével az időskorúakat segítik eligazodni az internet világában.

Az eszközfejlesztés mellett megszépült a környezet is. Fűtés rekonstrukciót, padozat, bútor és függöny cserét hajtottak végre és kisebb változtatásokat tettek a megszokott belső elrendezésben is. Bogdán Marianna igazgató elismerte a felújításban segédkező dolgozókat, valamint Wohner Csaba intézményegység vezető bemutatta a könyvtár munkatársait, akik valamennyien felsőfokú végzettségűek.

A projekt ezzel nem ért végét, sőt 5 éves előírásokat tartalmaz a nevezett képzésekkel kapcsolatban. Valamint hátravan még az online katalógus és számítógépes olvasó nyilvántartás kialakítása, mely nem kis munkát jelent majd a könyvtárosoknak.

*

Jubilált az egervári vásár

Immár 10. alkalommal hívták életre az egervári vásárt és kiállítást március utolsó hétvégéjén. A jubiláló seregszemle középpontjában idén is a hagyományőrzés állt. Még soha ennyi, több mint 50 kiállító mutatta be portékáit. „Összejönni kezdés, együtt maradni haladás, együtt is dolgozni siker” – ez volt a mottója idén az egervári vásárnak. A közös munka pedig immár egy évtizede sikeres. A seregszemle célja máig változatlan, a kistérség tradícióinak ápolása, értékeinek életben tartása, lakosságának összefogása. A hagyományos magyar termékek idén is szerepeltek a forgatag színes palettáján. Különféle pálinkákat, házi kenyeret, rétest, dzsemeket és lekvárokat kóstolhattak az érdeklődők. Vásárdíjat Győri Józsefné és Pálmainé Koncz Éva vehetett át, akik a kezdetek óta felvonultatják kézműves termékeiket.

A rendezvényen színpadra léptek a kistérség amatőr csoportjai is, köztük a helyi általános iskolások és óvodások. A számos kulturális program mellett pedig az egészségmegőrzésre és a helyes táplálkozásra is nagy hangsúlyt fektettek.

Forrás: ZegTV

*

Regionális innovációs vetélkedő

Az országban egyedüliként a nyugat-dunántúli régióban hirdettek innovációt népszerűsítő kampányt, a Zala Megyei Vállalkozás Fejlesztési Alapítvány kezdeményezésével, vezetésével. A program része a témában hátrányos helyzetűeknek számítók: fiatalok, nők, kis- és középvállalkozások szemléletének módosítása volt.

A kampány keretében szólították meg a három megye középiskolásait is. Tanórákat, megyei és regionális vetélkedőt foglalt magába ez a több hónapos program, amely április 16-án ért véget a Zalaegerszegen rendezett regionális versennyel.
Az "Inno_Tér" döntőnek a Ganz székhelyiskola adott otthont, ahol a megyék legjobbjai színeiben a keszthelyi Asbóth középiskola, a szentgotthárdi III. Béla szakképző iskola és a győri Révai gimnázium csapatai mérték össze felkészültségüket, ötletességüket. Többek közt elméleti kérdések, játékosabb feladatok és prezentáció-készítés is szerepelt a feladatok sorában.

Végül minimális pontkülönbséggel a győriek végeztek az élen. Ezzel ők nyerték el a régió legjobb innovációs csapata címet, mely címet az iskola is felhasználhat majd marketing céllal.
A zalai csapat harmadik helyen végzett. A szervezők elmondták, a céljuk volt, hogy a fiatalok foglalkozzanak az innovációval, és erre fogékony felnőttek váljanak belőlük.

*

Bicikliút pályázati segítséggel

Kerékpárút épül Zalaszentivánon, a 266 milliós beruházáshoz közel 200 millió forint támogatást nyert az önkormányzat a Nyugat-dunántúli Regionális Fejlesztési Tanácstól.

A támogatási szerződést Dormán Miklós polgármester és Horváth Jácint, a Nyugat-dunántúli Regionális Fejlesztési Ügynökség ügyvezető igazgatója írták alá.

Balogh József, a regionális tanács elnöke rámutatott: a régióban Zalaszentiván nyerte a legnagyobb összeget kerékpárút-építésre, de a beruházás nem pusztán ezért jelentős, hanem azért is, mert mezőgazdasági-, gyalogos- és bicikliútként is használható létesítménnyel gazdagodik a térség. A kerékpárút a kialakulóban lévő, Zalalövőtől a Kis-Balatonig húzódó Zala-völgyi hálózat része lesz. A Regionális Operatív Program támogatásával épülő zalaszentiváni szakasz Zalaegerszeg pózvai városrészéből indul, s a főútvonalat követve, a felhagyott Szombathely-Pécs és Zalaegerszeg-Ukk vasútvonal töltésén halad. Miután eléri Alibánfa közigazgatási határát, egy új híddal keresztezi a Szombathely felé vezető vasútvonalat, s a 73222 jelű, Zalaszentlőrincre vezető útig húzódik. A várhatóan novemberben befejeződő beruházástól azt várják, hogy turistákat vonz a térségbe és javítja a közlekedés biztonságát. Az utóbbira azért van szükség, mert a teherforgalom nagyon megélénkült az elmúlt két évben.

*

Tavaszi takarítás a Kertvárosban

Felnőttek és diákok, városvezetők, önkormányzati képviselők, a városrész intézményeinek vezetői szorgoskodtak az elmúlt héten Kertvárosban. A szép napsütéses időt kihasználva mindhárom körzetbeli oktatási intézmény tanuló ifjúsága részt vett a környék tavaszi takarítási akciójában. Több zsáknyi szeméttől szabadították meg a zöld felületeiről híres városnegyedet, amely – mint minden más terület –, csak tisztán mutatós igazán. Remélhetőleg ez visszatartó erővel bír a szemetelők felé, és az akcióhoz a társasházak lakói is csatlakoznak.

*

Lúdas Matyi és Döbrögi Sárhidán

Április 9-én este a sárhidai Kultúrházban, hatalmas közönség előtt, premierként mutatták be az általános iskola tanulói Fazekas Mihály legismertebb művéből készült, László Tibor átiratot, amelynek címe: „Lúdas Matyi, avagy a libák gágogása”. Az előadást több hónapos felkészülés előzte meg Pete Istvánné, Nyúl Lászlóné és Kovács Lászlóné tanítónők vezetésével és segítségével.

*

Borverseny Bakon

Március 13-án, Bakon, a művelődési házban rendezték meg a borversenyt, amelyre összesen 68 féle bort – köztük 50 fehérbort és 18 vöröset – neveztek. A rendezvényt a község polgármestere, Molnár Károly nyitotta meg. A fehér borok közül 21 arany, 17 ezüst és 9 bronz értékelés született, a vörösek közül 4 részesült arany, 10 ezüst, és 5 bronz díjazásban. A nem érmes borok gazdáit oklevéllel jutalmazták. Az eredményhirdetés és a díjak kiosztása után a szervezők egy kis vacsorával kedveskedtek a résztvevőknek.

Forrás: Zalai Témautak, Zalaegerszegi HVI, Pacsai HVI, zalaihirlap.hu, zalaegerszeg.hu

Cikk megosztása