Pilisszántón elkezdődött a szennyvízcsatorna-hálózat tervezése

A több tíz millió forintos projekt a Nemzeti Fejlesztési Ügynökség határozata alapján 27 millió forint támogatásból, valamint 15 százalékos önkormányzati önrésszel valósulhat meg.

Pilisszántó a szennyvízcsatorna-hálózat tervezésével egyre közelebb kerül 2009-2010-re kitűzött céljaihoz. A 2300 fős település számára régóta álom a csatornahálózat kiépítése, és a szennyvíztisztító telep megépítése, a csatornahálózat és szennyvízelvezetés megoldása. A megnyert 27 millió forint pályázati támogatásnak köszönhetően lehetőség nyílik végérvényesen megszüntetni e problémát.

Pilisszántó a felszín alatti víz szempontjából fokozottan érzékeny; valamint kiemelten érzékeny felszín alatti vízminőség-védelmi területre épült település. A község déli, alacsonyabban fekvő belterületei magas talajvízállásúak. A terület rendezése érdekében első lépésként az önkormányzat kiválasztja közbeszerzés útján a szennyvíztisztító telep tervezését végző céget, majd még ebben az évben pályázatot nyújt be a tervek szerinti megvalósításra.

„A település lakói több ízben jelezték, hogy meg kell oldani a szennyvíz-elvezetésének ügyét. Településünk egy óriási lehetőség előtt áll. A pályázati támogatásnak köszönhetően megvalósulhat a fejlesztés, amely hosszútávon tudja biztosítani Pilisszántó versenyképességét” – kommentálta Kollár Miklós, polgármester a pályázat pozitív elbírálásának hírét.

Szakemberek szerint Pilisszántó fejlődéséhez nélkülözhetetlen a korszerű szennyvízelvezetés, ugyanis ez az ingatlanok, a környezet és a település megóvásának első számú feltétele. A több
tíz millió forintos beruházás a Nemzeti Fejlesztési Ügynökség határozata alapján 27 millió forint támogatásból, valamint 15 százalékos önkormányzati önrésszel valósulhat meg.

A tervezés várhatóan még ebben az évben befejeződik, amelynek kapcsán fórumot is tartunk majd a lakosság véleményének megismerése céljából. Reményeink szerint a második fordulóban benyújtott pályázatunknak köszönhetően a pilisvörösvári kistérség csatornázottsága száz százalékos lesz” – számolt be a beruházás részleteiről Dr. Baksi Ferenc
jegyző.

*

Piliscsabai cég az idei MOB média-díjas

Az Apriori Internacional Kft. (amelynek szlogenje a „A magyar sport szolgálatában”) idén a Szabad Sajtó Napján rendezett ünnepségen vehette át a Gyárfás Tamás vezette médiabizottság által odaítélt 2010. évi MOB média-díjat.

Az elismerést az olimpiai bajnokokról készített könyvsorozatáért, a „Citius, Altius, Fortius” című, az Olimpia történetét bemutató könyvéért, valamint az olimpiai bizottság környezetvédelmi programfüzet sorozatáért kapták.

A cég vezetője, Kiss Antal elmondta, igazi csapatmunkáért részesítette őket e díjjal a cég, hiszen Kő András személyében a Magyar Nemzet című lap és az egész magyar újságíró társadalom egyik legelismertebb alakjával dolgoztak az olimpiai bajnokok életműkötetein, amelyhez kiváló tipográfiai és nyomdai munka párosult. Így lett ez a munka igazi sikersorozattá.

A munkáról, és a sorozatról ide kattintva láthatnak egy videót.

*

Nagyvállalkozókkal a továbbhaladásról

A huszonöt legnagyobb, Piliscsabán adót fizető vállalkozót hívta a Polgármesteri Hivatal dísztermében április 13-án dr. Solti Gábor polgármester, Petrin László jegyző, dr. Kupcsok Lajos külkapcsolati és vállalkozásfejlesztési tanácsnok.

A fórumon jelen volt Czicze Dóra adóiroda vezető, és Ugrin András képviselő, akikkel a vállalkozónak egy kötetlen beszélgetés keretében nyílt lehetőségük a közelebbi ismerkedésre, a véleménycserére. Beszámoltak fejlesztési elképzelésekről, a vállalkozási lehetőségekről.

A „LAUS ET GRATIA” oklevelet egy üveg bor társaságában nyújtotta át dr. Solti Gábor polgármester azoknak a nagyvállalkozóknak, akik elfogadták a meghívást. Mint elmondta, ők azok, akik a 2009. évben Piliscsaba Nagyközség polgárainak, s a köz javára fizették meg helyi adójukat, hozzájárultak ahhoz az összefogáshoz, amely e sokra hivatott település mindennapjainak jobbítására irányul. A település első embere megköszönte eddigi tevékenységüket, s további jó erőt, kitartást kívánt a jövő feladataihoz.

*

Megszépül a Fő utca, megújul a szennyvíztelep

A Fő utca program keretében felújítandó, ill. újonnan megépülő épületek kiviteli terveinek elkészítésére már lefolytatták a közbeszerzési eljárást, kiválasztották a tervezőt (Top-Kvalitás Kft.), s napokon belül megtörténik a szerződés aláírása. A tervek bruttó 8,1 millió forintba kerülnek majd a munkálatok – árulta el Gromon István polgármester.

A Fő utca-felújítás pályázati önrésznek, ill. a pályázaton kívüli részeinek valamint a Báthory utcai csapadékvíz-elvezetés kiépítésének finanszírozására kiírt 420 millió forintos hitelfelvételre vonatkozó közbeszerzésben is eredményt hirdettek már (az OTP nyerte meg), és megkötötték a hitelszerződést.

A szennyvíztelep felújítására és a csatornahálózat bővítésére készülő második fordulós pályázatunk maximum 240 millió forintos önrészének biztosításához a hitelfelvételre vonatkozó közbeszerzési eljárás megindításáról február 25-én döntött a testület, ez az eljárás tehát még csak most kezdődik, és ezt a hitelt ténylegesen csak 2011-2012-ben fogjuk lehívni.

A következő héten két közbeszerzést írunk ki: egyiket a Fő utca felújítás keretében a járdaépítés, csapadékvíz-elvezetés és parkoló-építés kivitelezőjének kiválasztására, egy másikat pedig a Fő utcai épületek földkábeles elektromos bekötése és a kandeláberes közvilágítás kiépítésének kivitelezésére – közölte Gromon István.

A Városi Könyvtár és a Polgármesteri Hivatal épületének felújítására, ill. a megépülő új ügyfélszolgálati iroda és házasságkötő terem kivitelezésére majd a kiviteli tervek elkészülte után, várhatóan június végén kerül kiírásra a kivitelezői közbeszerzés.

Májusban a vízművek (DMRV) a páratlan oldalon felbontja a járdát, s megkezdi a vízvezeték felújítását. Ezt követően, június-júliusban a különböző légkábelek (elektromos vezetékek, telefonvezetékek, kábeltévé-vezeték) földbe helyezése, az ingatlanokra való új bekötések és a villanyoszlopok eltüntetése következik. Ez a munka mindkét oldalon a járdák és az útpadka felbontásával és komoly árokásási munkával jár majd. „A kivitelezéseket igyekszünk úgy összehangolni, hogy lehetőleg egyszerre mindig csak az egyik oldalon legyen munka, s ott is csak egy-egy szakaszon. Ezután következik a csapadékvíz-elvezető csatorna kiépítése, ill. felújítása, majd a parkolók és járdák megépítése. Ezek várhatóan augusztusban kezdődnek, s októberig tartanak. Közben megkezdődik a Városi Könyvtár és a Polgármesteri Hivatal épületének felújítása, valamint a cipőbolt melletti parkoló helyén az új ügyfélszolgálat és házasságkötő terem építése” – vázolta a következő hónapok ütemtervét a polgármester. Hozzátette: ez utóbbi hosszabb ideig fog tartani, elkészültére jövő tavaszig kell várni.

Ezzel fejeződik majd be a csaknem egymilliárd forintos beruházás, amely 623 millió forint Európai Uniós támogatással, és közel 50 millió forintos szolgáltatói hozzájárulással valósul meg. „A felújítás végén pedig újraparkosítjuk majd a Fő utcát” – jelezte Gromon István polgármester.

*

Fő utca program
Aláírták a 623 millió forintról szóló támogatási szerződést

Várva várt, ünnepélyes pillanatot örökít meg az alábbi fotó. Gromon István polgármester hivatali szobájában aláírja a Pilisvörösvár Város Önkormányzata, és a Pro Régió Ügynökség között kötött támogatási szerződést a Fő utca program megvalósítására.

A dokumentum aláírására március 1-jén került sor – a Pro Régió Ügynökség részéről már február 28-án aláírás került a városunk számára nagyon értékes szerződés végére

Az Új Magyarország Fejlesztési Terv Közép-Magyarországi Operatív Program támogatási rendszeréhez benyújtott „Pilisvörösvár, Fő utca program” című pályázatra 623 millió forint európai uniós támogatást nyert el a város a Közép-Magyarországi Regionális Fejlesztési Tanácstól. (A közreműködő szervezet a Pro Régió Ügynökség.)

A Támogatási szerződés aláírása után most már megtörténhet a kivitelezői közbeszerzések kiírása és elbírálása, a nyertes kivitelezőkkel a szerződések megkötése, s ha minden jól megy, április végén, május elején megkezdődhetnek a munkálatok.

*

Mi újság a Kultúrházban?

Kellemes meglepetés, hogy már a főépület előcsarnokába belépve meleg fogad bennünket, a falak festve, a színházterembe nyíló három szép kétszárnyú ajtó felett és másutt is már nem csupasz égőkből, hanem a majdani lámpatestekből árad a fény. Az emeleten együtt a „stáb”.

Jó tízen üljük körbe az asztalt. Többek közt itt van Gromon István polgármester, Páva Gábor beruházó a Polgármesteri Hivatal részéről, Novák Zoltán, a kivitelezést végző Nova Bau Hungary cég ügyvezetője, Berkiné Balasi Anikó igazgató és Szlovencsák Péter igazgatóhelyettes a Művészetek Háza részéről.

A műszaki megbeszélés során megtudtuk, hogy a díszterem tetejének statikai és szerkezeti problémái mára megoldódtak. Kellemetlen azonban a Fő útról a színházterembe beszűrődő zaj, smelyet annak idején, a felújítás koncepciójának kidolgozásakor sajnos nem vettek kellő súllyal figyelembe. Itt a végső megoldás csak egy zajszigetelő fal lehet, mivel a nagy forgalmú Szabadság utca és a buszmegálló zaja másképp nem tartható a falakon kívül. Hogy a zajproblémát egy zeneművészeti oktatásnak is helyet adó épületben menynyire komolyan kell venni, azt mutatják az emeleti zeneszobák, amelyeknek falai és ajtói is igen komoly hangszigetelést kaptak. Az épületet emeletenként végigjárva mindenütt a kész felé tartás élménye fogad bennünket.

Az építészetileg legbonyolultabb helyiségnél, a színházteremnél ez még kevésbé érezhető egyelőre. Itt az előrehaladás még nem érkezett a látványos szakaszba, a fűtés például itt még nem működik. Csak tüzetesebb körbenézés és a szakértővel való beszélgetés során tudhatjuk meg, hogy a tetőszerkezet, az aljzatbeton és a galéria pillér-gondjai megoldódtak, s elkészült a bonyolult elektromos és hangkábelezés is. Szerkezetileg elkészült továbbá a megnagyobbított színpad, a teremvégi galéria és a stúdiószoba, sőt ez utóbbit már burkolják. A falak és a padló burkolása, a tetőszerkezet acélgerendázatának fa-burkolása, a színpadi öltözők belsejének kialakítása és egy sor egyéb művelet azonban még hátravan…

S mivel a bejárás során a szakértő ellenőrök egyike sem vitatta a haladás megfelelő ütemét, joggal remélhetjük, hogy jók a kilátások a pünkösdi határidő megtartására! Ekkorra készülhet el tehát a pilisvörösvári Kultúrház.

*

Zöld Szív program a Lia Iskolában

Iskolánkban fontosnak tartjuk, hogy kialakuljon tanulóinkban a természet szeretete és ezzel együtt a környezetünk védelme is. Miért Zöld Szív? A zöld szín a természet színe. A szív az iránta érzett szeretetünk. A mosolygós arc a gyerekeket jelképezi. Így együtt a természetvédő gyerekek jelképe. Megszerveztük annak kiderítését, hogy mennyire zöld az iskolánk. A tanulók felmérést végeztek, feltérképezték mit lehetne tenni, hogy tudatosan takarékoskodjunk az energiával.

Feladat volt a szelektív hulladékgyűjtés szabályainak megismerése, majd a körülöttünk lévő tárgyak egészség károsító hatásairól, bomlási idejéről gyűjtöttünk adatokat. Madáretetőket készítettek az osztályok és ezek segítségével egész télen etettük a madarakat. Minden évfolyam földrészenként prezentációt készített egy-egy védett állatról.

Ezeknek a programoknak a célja tanulóink szemléletének formálása, természetszeretetre, környezetvédelemre, valamint kulturális örökségünk védelmére történő nevelése. Szívesen veszünk részt olyan községi rendezvényeken, ahol a természet megóvása a cél.

Barta János igazgató

*

„Archív” címmel nyitja meg első önálló kiállítását a solymári kultúrházban Hegedűs Viola építész–grafikusművész

A kiállítás anyaga elég friss: tavaly ősszel, november körül kezdtem kitalálni az egészet. Eszembe jutott, hogy ősszel Helterék, az üveges szomszédaink egy csomó régi fényképet kereteztek, és felfigyeltem erre, mert alapból is szeretem a régi fotókat, régi tárgyakat, meg a szakmámból is jön. Egyrészt újrarajzolom, másrészt át is értelmezem őket” – avatott be az alkotás folyamatába Hegedűs Viola.

A technikát igazából a fotó „hozta magával”, mert amikor a művész kitalálta, hogy meg akarom rajzolni a felvételt, akkor célzottan kereste hozzá eszközt és színeket. Az egész ráadásul úgy indult – mondja Hegedűs Viola –, hogy minden legyen fekete-fehér legyen, maximum egy pici szín kerüljön hozzá. Most azonban már színesedik a kollekció.

Solymárhoz mindig nagyon ragaszkodtam: amikor a városban éltem, azok mindig csak átmeneti időszakok voltak és sosem tartottak sokáig. Nagyon komoly szeretetet érzek Solymár, és mondjuk még Hidegkút felé – gimnáziumba és egyetemre is sikerült úgy járnom, hogy szinte e határokon belül maradhattam” – mondta el az építész-grafikusművész.

A kiállítás 2010. április 24-én nyílik.

*

Nagy-szénási Emléktúra

Idén is felhúzzák a bakancsot, és kézbe veszik a túrabotot egy közös túra erejéig a pilisszentivániak. A cél ezúttal is évtizedek óta kedvelt kirándulóhelyük, a Nagy-Szénás lesz. Az immár hagyományosnak mondható, évenként megrendezésre kerülő esemény kapcsán idén a hajdani menedékház megnyitásának 84. évfordulójára emlékezünk. A túrázás kedvelői május 8-án, reggel kilenckor találkoznak majd a sportpályánál, a Villa Negra előtt.

Forrás: Pilisvörösvári HVI, piliscsaba.hu, pilisszentivan.hu

Cikk megosztása