66 millió a házi segélyhívó jelzőrendszerre

Idős, beteg emberek ellátását támogató pályázaton nyert a Zalaegerszeg és Térsége Többcélú Kistérségi Társulás. A Nyugat-dunántúli Regionális Fejlesztési Tanács által finanszírozott projektnek köszönhetően indulhat a házi segélyhívó jelzőrendszer, valamint a szociális alapszolgáltatást érintő infrastruktúra kiépítése.

A teljes pályázati beruházás összege 66 millió forint, melyhez a Nyugat-dunántúli Regionális Fejlesztési Tanács csaknem 59 és félmillió forintot biztosít. Ebből a pénzből egyebek mellett épületeket újítanak fel, a leendő gondozónők képzését finanszírozzák, gépjárművet, irodai és informatikai eszközöket vásárolnak. 22 milliót fordítanak 850 darab házi segélyhívó készülékre. A tervek szerint a társulás vezetői azokról a rászoruló idősekről sem feledkezik meg, akiknek esetlegesen ebből a szállítmányból már nem jut.

Piaci áron is kínálunk készüléket, amelynek a havi díja körülbelül 3500 Ft lesz. Ez a pénz a diszpécser szolgálat üzemeltetésére és a kivonulási díjak fedezetére is szolgál” – közölte Szintén László, a Zalaegerszeg és Térsége Többcélú Kistérségi Társulás megbízott munkaszervezet-vezetője.

Forrás: ZegTV

*

A vasvári iskola 25 milliót fordíthatott fejlesztésre

Vasvár önkormányzata sikeresen pályázott több alkalommal is. Az összeget az intézmény megújítására és a diákok fejlesztésére fordították.

Sejberné Szabó Mariann, a Kardos László Általános Iskola igazgatóhelyettese elmondta, hogy legutóbb a Nyugat-dunántúli Operatív Program Közoktatási infrastruktúra és szolgáltatások fejlesztésére kiírt pályázatán nyert az intézmény, az összeget az intézmény oktatóépületének a megújítására és a tornacsarnokban lévő lelátó bővítésére fordították.

A tárgyi feltételeink korszerűsítésével együtt járt a szakmai munka innovációja is” – folytatta az igazgatóhelyettes. „Éppen ezért tavaly nyáron pályázott az iskola ’A Társadalmi Megújulás Operatív Program Kompetencia alapú oktatás, egyenlő hozzáférés innovatív intézményekben TÁMOP 3.1.4/08/2-2009-0213’ című felhívásra. A pályázatunk sikeres volt, így 25 millió forintot nyertünk eszközbeszerzésre, a szakmai munka megújítására, továbbképzésre, újszerű tanulásszervezési eljárásokra, valamint témahetek, projektek megvalósítására”.

A tavalyi év decemberében kezdődött el az egyik legnagyobb programsorozat a Vavasár projekt, melyet április 23-én zárt le az iskola. Ahogy a megnyitóban is elhangzott Horváthné Tóth Mária igazgatótól és Sejber Mihály tanártól, a projekt vezetőjétől, a rendezvény a sok-sok új ismeret megszerzésén, a közösségi élmények átéléséé, a helyi értékek felkutatásán túl, az identitástudat, a lokálpatriotizmus erősítését is hivatott szolgálni.

A projekt során rendhagyó történelemórákat tartottak dr. Zágorhidi Czigány Balázs múzeumigazgató segítségével, a tanulók rengeteget hallhattak a település történelmi értékeiről. Nagy élményt jelentett a diákoknak a városban található emléktáblák, emlékhelyek felkutatása, amelyekről az 5. a osztály filmet is készített. Számítástechnika- órán képeslap és naptár készült a településről, valamint Vasvár nevezetes épületeinek makettjeit is megformázták a diákok, ezenkívül a könyvtár által szervezett akadályversenyen is részt vehettek a tanulók. Vasvár térképét is elkészítették a nagyobbak rajzórákon, ez most a Holdgaléria két oldalfalán látható.

A záró rendezvényen az igazgató szavai után elhangzott az iskolai énekkar előadásában, Pappné Bem Gabriella karnagy vezetésével a Vasvári induló. Minden osztály elkészített egy prezentációt és egy mestermunkát a projekthez, s a legjobbakat be is mutatták. A program zárásaként kihirdették az eredményeket, majd pedig átadták a jutalmakat. A város nevezetes épületeiről készültek makettek, s a legszebb alkotás tulajdonosának, Neher Andrásnak a város polgármestere, V. Németh Zsolt adott át jutalmat.

*

Regionális innovációs vetélkedő

Az országban egyedüliként a nyugat-dunántúli régióban hirdettek innovációt népszerűsítő kampányt, a Zala Megyei Vállalkozás Fejlesztési Alapítvány kezdeményezésével, vezetésével. A program része volt a témában hátrányos helyzetűeknek számítók, a fiatalok, a nők, a kis- és középvállalkozások szemléletének módosítása. Ennek keretében szólították meg a három megye középiskolásait is. Tanórákat, megyei és regionális vetélkedőt foglalt magába ez a több hónapos program, amely április 16-án, a Zalaegerszegen rendezett regionális versennyel ért véget.

*

Fogyatékosok számára épül otthon Zalaegerszegen

Több fontos pályázat ügyében is döntött a közgyűlés. A döntések után elkezdődhet a fogyatékosok helyben jó tíz éve hiányzó, éjszakai elhelyezést nyújtó otthonának építése.

Dr. Gyimesi Endre polgármester szerint e napirendek közül élre kívánkozik az ivóvízminőség javítását célzó, több mint 6 milliárd forint értékű projekt, melyben 13 környékbeli településsel konzorciumot alkotva vesz részt a megyeszékhely; valamint az a döntés, melynek nyomán elkezdhet épülni a fogyatékosok helyben jó tíz éve hiányzó, éjszakai elhelyezést nyújtó otthona. További jó hír, hogy a közgyűlés pozitív döntése nyomán az Öveges ÁMK óvoda építésébe kezdhet, a tűzoltóság új technikai eszköz beszerzésére pályázhat, hét társasházban pedig végbemehet az életveszélyes termofor-kémények felújítása. Gyutai Csaba alpolgármester a döntések közül azt emelte ki, hogy két új óvodai csoport jöhet létre a városban, elsősorban a bejáró igények kielégítésére. Ugyanő elmondta, a Bogáncs Állatvédő Egyesület menhelyének felújításához 500 ezer forintos városi segítséget szavazott meg a grémium.

*

Új belváros születik

Zalaegerszeg – A belváros rehabilitációs program első ütemének kivitelezése már megkezdődött, amelynek során felújítják a piacteret, alatta mélygarázst létesítenek. A felhagyott vasúti nyomvonalon a Stadion utcától a Vágóhíd utcáig tehermentesítő utat építenek, folytatják a Kossuth utca rekonstrukcióját, és beépítik a régi Csipkeház árkádjait.

Egyelőre csak az ideiglenes piac helye van meg, a régi piactéren a munkálatok a nyár első felén indulnak, míg a Kossuth utca Kisfaludy és Petőfi utca közötti részén május végén. A Csipkeház árkádjainak magánerős beépítése pedig a program első ütemének végére, 2011-re marad. Ennek oka, hogy nem kedvező a gazdasági környezet a felújításhoz.

Az első ütemet 900 millió forintos állami és uniós támogatással indították el, míg a második ütem megvalósításához 1,1 milliárd forint támogatásra jogosult Zalaegerszeg, de a napokban beadott pályázata 800 milliós igénnyel számol. A 300 millió forint olyan területek rendbetételére szolgálna, ahol hátrányos helyzetű emberek élnek nagy számban, leromlott ingatlanokban. Zalaegerszegen azonban nincs olyan hely, amely a szociális rehabilitáció feltételeinek maradéktalanul megfelel.

A második ütemben megvalósul a tehermentesítő út folytatása a Vágóhíd utca és a Kiskondás között, így csökkenni fog a forgalom a Kazinczy téren, ahol nagy zöldfelületet alakítanak ki. A második ütem beruházásai 2011 második felében indulnak, s 2013-ban érnek véget.

*

Prevenciós napot tartottak az iskolában

Egervár – Vérző sérültek ellátása, újraélesztési gyakorlat, kerékpáros ügyességi verseny, balesetszimuláció is várta a diákokat hétfőn az Egervári László Általános Iskolában. Többhetes program vette ezzel kezdetét.

A prevenciós nap nyitányát jelentette a – Támop-pályázaton támogatást nyert –, kompetencia alapú oktatásba integrált bűnmegelőzési, egészség-megőrzési rendezvények. Mint az iskola egyik pedagógusa, Újhelyiné Major Andrea, a pályázat szakmai vezetője elmondta, a következő hetekben a tananyagba integráltan oktatják a legfontosabb ismereteket a baleset- és bűnmegelőzésről, az egészséges életmódról. A program részeként egy hetet a Siklóshoz közeli Mattyon is töltenek a diákok erdei táborban, túrákkal. A program „motorja” Inhof András főtörzsőrmester, aki harmadik éve körzeti megbízott Egerváron, és két éve kapcsolódott be az iskolarendőr programba. A prevenciós nap ötlete tulajdonképpen tőle származott, s ebből fejlődött ki a háromszáz diákot megmozgató rendezvénysorozat. „Hetente látogatom az iskolát, havonta bűnmegelőzési, egészségvédelmi oktatást tartok a DADA-program keretében” – kezdte. „Ebből jött az ötlet az egész napos rendezvényre. Sikerült ehhez megnyerni a Vöröskeresztet, a mentőszolgálatot, a közlekedési hatóságot és csatlakozott a polgárőrség is” – sorolta.

*

Csillagkémlelés a Dísz téren

A „Csillagászat Napja” alkalmából április 24-én 20 órától 22 óráig távcsöves bemutatón vehetnek részt az érdeklődők a zalaegerszegi a Dísz téren. Az ingyenes programon Bánfalvi Péter, a TIT Öveges József Ismeretterjesztő és Szakképző Egyesület elnöke a Holdat és a Szaturnusz bolygót mutatta be.

*

Névre szóló őshonos fákat ültettek az oszkói Szőlőhegyen

Az idén 25 éves Hegypásztor Kör ismét igazi közösségi programot szervezett az egyesület szőlőhegyi birtokán "Legyen egy fád!" címmel. Április 10-én, szombaton délután közel 150 lelkes résztvevővel 95 db őshonos fát ültettek el a Hegypásztor Pincéknél lévő közel 2,5 hektáros területen. Minden csemete mellett kis tábla örökíti meg a fa fajtáját, a "gondnok" gyermek nevét és születési évét. Az őshonos gyümölcsfajták között olyanokkal találkozhatunk, mint a mosolygós batul, a pünkösd királya vagy a piros csörgő alma, a zabérő- és a vadkörte, a ropogás cseresznye vagy a cigánymeggy. Igazi kuriózumnak számítanak a berkenyék, a szeder, a húsos som vagy a naspolya.

*

Freskók tárlata a vasvári múzeumban

A vasvári múzeum megyetörténeti kiállításának színfoltja az a kis tárlattér, amelybe lépve egy középkori falusi kápolna falai között találhatja magát a látogató. A kápolnát bemutató tér az elmúlt hónapokban különleges falfestményekkel gyarapodott. Dr. Zágordhidi Czigány Balázs, az intézmény igazgatója elmondta, hogy a kápolna kialakításának a gondolata már 2000-ben a megyetörténeti tárlat megnyitásakor felmerült. Ám több évig csupán az eredeti freskókról készült reprodukciókat láthatták a turisták, kirándulócsoportok a kápolna falán. Hozzátette: a freskók elkészítése dr. Kiss Gábor régész ötlete volt, aki nemcsak összegyűjtötte a Vas megyei freskókat, hanem a kompozíció összeállítása, kidolgozása is az ő munkáját dicséri. A múzeumigazgató kiemelte: a tárlattér nagy előnye, hogy a látogatók a falfestmények segítségével átélhetik, megtapasztalhatják egy középkori Vas megyei kápolna egykori hangulatát.

*

Ifjúsági találkozó

Zalaegerszeg – Ezúttal Erdélyben, Árkoson találkoztak az „Ifjúsági és diákönkormányzatok Keletről Nyugatra – út a fenntartható fejlődés mentén” program középiskolás résztvevői. A három diákcsapat (franciák, erdélyiek és egerszegiek) immár második alkalommal osztották meg tapasztalataikat, ezúttal Kovászna megyében, a Zalaegerszeg testvérvárosaként is számon tartott Árkoson. Megyeszékhelyünkről a zrínyis Fiszter Ágnes, az Adys Czuppon Bálint és Szabó Máté, illetve Cseh Ákos és Horváth Barbara, a Retro73 Ifjúsági Iroda tagjai képviselték a diákságot. Látogatásuk főként a kapcsolatépítésről szólt, bepillantást nyertek az árkosi ifjúság napjaiba, s felkészítették társaikat a következő találkozásra is, amin a zalaiak a házigazda szerepét töltik majd be.

Forrás: Göcsej-Hegyhát LEADER Egyesület, Zalaegerszegi HVI, zalaihirlap.hu

Cikk megosztása