Milliárdokat nyertek a kórházra

Sikeres pályázat nyomán megújulhat a Szent Pantaleon Kórház Sürgősségi Betegellátó Osztálya. 225 millió forintot költhetnek fejlesztésre, a munkálatok májusban elkezdődnek. A város sikerrel pályázott további 3,2 milliárdos forrás megszerzésére is; így egy új, a legmagasabb technológiai színvonalat képviselő ún. „technológiai tömb” épülhet meg.

Mint az a Nemzeti Fejlesztési Ügynökség (NFÜ) honlapján megjelent : a TIOP 2.2.4/09/1 konstrukció „A” komponensének keretében, a bíráló bizottság javaslata alapján támogatták a dunaújvárosi önkormányzat pályázatát. A központi műtő és diagnosztikai blokk kialakítására a teljes megpályázott összeget – 3 milliárd 220 millió 960 ezer 537 forintot – elnyerte a város. A Szent Pantaleon Kórház esetében ilyen volumenű fejlesztésre évtizedek óta nem volt példa. „Hivatalos értesítés még nem érkezett, de az NFÜ honlapján olvashattuk, nyert a pályázatunk. A támogatási szerződés aláírása is hamarosan megtörténik” – adott hangot örömének dr. Mészáros Lajos stratégiai igazgató.

A Központi Technológiai Tömbben magas kockázatú és/vagy nagy hozzáadott értéket képviselő ellátásoknak és szolgáltatásoknak helyet adó központi műtő, sterilizáló, intenzív ellátó egység és diagnosztikai blokk kap helyet. A „C” szárnyhoz kapcsolódó új épület 2013 év végére készül el – ígérik. A műtőblokkban két szinten egy szeptikus és négy aszeptikus műtőt alakítanak ki, a szükséges kiszolgáló egységekkel együtt. A műtőegységek és a sterilizáló között kisteherfelvonó kapcsolat lesz. A meglévő épületben széttagoltan, elavult technológiával működik a meglévő tizenegy műtő (szeptikus műtő nincs!) – ezek közül kilencet felszámolnak.

Az osztályokhoz épült műtők megszüntetésével párhuzamosan teljesen elkülönül a fekvő- és járóbeteg-forgalom. Az osztályos szakambulanciák az új tömbben, a diagnosztikai szinten kapnak helyet. Modern eszközpark, egységes, teljesen digitalizált radiológiai diagnosztika létesül. Az új központi sterilizáló egységben szintén korszerű, nagy teljesítményű eszközpark (plazma és autokláv sterilizálók) segítik a munkát. A megújult intenzív osztály szoros térbeli kapcsolatban áll a Központi Műtővel és a sürgősségi ellátással. A kapacitáson nem változtatnak, a továbbiakban is tizennégy ágyas részlegben gondolkodnak, ám a gyógyító munkát központi monitorrendszer, korszerű eszközháttér segíti az intenzíven. Megújulhat a kórház informatikai rendszere is, ezen kívül 930 millió 500 ezer forint értékben új gépeket, műszereket vásárolhatnak és állíthatnak hadrendbe.

Az új épületben pince, földszint és három emelet lesz. A kórház C épületéhez annak sarkánál kapcsolódik az új szárny. A földszinten helyezik el a központi betegirányító pultot, illetve a műtétes szakmákhoz kapcsolódó szakambulanciákat (nőgyógyászat, sebészet, idegsebészet, traumatológia). A fejlesztéssel a régi épületben felszabaduló helyeket az adott osztályok szükségleteinek megfelelően alakítják át és hasznosítják.

*

Zarándok parkot építettek

Előszállás - Róbert-völgy egykori romos kőkeresztje csodás változásokon ment keresztül: megújulva és parkosított környezetben várja a megfáradt vándorokat.

Előszállás plébánosa, Mihályi Miklós szívügyének tekintette a település Róbert-völgyi részén lévő, út melletti kőkereszt sorsát. Összefogásra buzdította a falubelieket és mindazokat, akik hozzá hasonlóan fontosnak tartják ezeket a védelmező, és az úton lévőknek erőt adó helyeknek a megőrzését.

Az előszállási katolikus egyházközség mintegy harmincöt-negyven tagja dolgozott heteken át a magas dombtetőn lévő kőkeresztnél: terepet rendeztek, ástak, betonoztak, lépcsőket építettek, és virágokat, növényeket ültettek. A kőkereszt-mozgalom és az egyházközség tagjai mellé állt anyagi támogatásával a Mezőfalvi Zrt. is, hogy minél tökéletesebb legyen a mű. A példás együttműködés eredménye az lett, hogy megújult a kereszt, és igényes park épült körülötte, amelyet Szent Róbert Zarándok Parknak neveztek el - helyileg a 61-es út mellett van, a halastó völgye előtt, jobb oldalon.

A parknak az alkotók, a támogatók közösen örülhettek az elmúlt hétvégén. Az avatási ceremóniát ugyanis május elsején, szombaton tartották. A katolikus hívek – Mihályi Miklós plébános vezetésével – konvojban vonultak a templomtól a helyszínre, és az ünnepségen jelen volt a körzet jelölt országgyűlési képviselője, L. Simon László is.

*

IKSZT-siker a kistérségben

Mezőszentgyörgy Község Önkormányzatának Polgármesteri Hivatala nyert az Új Magyarország Vidékfejlesztési Program (ÚMVP) III. tengelyes Integrált Közösségi és Szolgáltató Terek (IKSZT) pályázatán. A pályázat célja egy olyan helyiség kialakítása, amely a település kulturális központjaként, megfelelő közösségépítő feladatot ellátva támogatja a település megtartó erejét.

*

Tanulmányterv az új uszodáról

Dunaújváros - Korszerűsített uszodaépület, új külső medence, valamint egy új, kétszintes épületszárny: a Fabó Éva Sportuszoda bővítéséről tanulmányterv készült.

A közgyűlés másfél évvel ezelőtt megbízta az MCM 96 Kft-t, hogy készítsék el a sportuszoda felújításának, bővítésének tanulmánytervét. Folyamatos egyeztetések után elkészült a terv, ami a városvezetők elképzeléseivel is összhangban van. E szerint sor kerülne az uszodaépület teljes körű rekonstrukciójára. Új medencét építenének a jelenlegi, igencsak rossz állapotban lévő külső medence helyén. A harmadik fontos elem pedig egy új, kétszintes épület, amit az Építők útjával párhuzamosan húznának fel. Az építmény földszintjén vendéglátóegységek működnének, az emeleten pedig a napközis tábor helyiségeit alakítanák ki. Az élményfürdővel egy lényegében teljesen a föld alatt húzódó folyosó kötné össze az uszodát.

Ha a közgyűlés rábólint a koncepcióra, akkor következhet az engedélyes tervek elkészítése, amelyekkel már pályázni is lehet. „A Fabó Éva Sportuszoda mintegy 2,6 milliárd forintos átalakítására ugyanis pályázaton szerezne pénzt a város” – mondta el Selyem József. Az uszoda igazgatója hozzátette: húsz-negyven százalékos önrésszel sok uniós és hazai pályázat jelenik meg e témakörben.

*

Klaszterek külföldi céljai

Rácalmás-Dunaújváros-Veszprém – Két klaszter alakult a térségben. Az egyik szervezet a dunaújvárosi önkormányzat alapította Innopark Kht. részvételével alakult Sinus Környezettechnológiai Innovációs Klaszter, a másik a veszprémi Pannon Egyetem által létrehozott Ökopolisz Klaszter. A két szervezet vezetői csütörtökön írták alá az együttműködési megállapodást.

Klaszterek, azaz (szabad fordításban) hasonló szakmai területeken tevékenykedő, együttműködő cégek, önkormányzatok, civil szervezetek közötti együttműködésről írtak alá megállapodást a rácalmási Jankovich-kúriában. A jövőben egy dunaújvárosi és egy veszprémi klaszter dolgozik szorosan együtt, elsősorban a környezettechnológia, a környezetvédelem és a megújuló energiaforrások kiépítése, és felhasználása területén.

Az egyik szervezet a dunaújvárosi önkormányzat alapította Innopark Kht. részvételével alakult Sinus Környezettechnológiai Innovációs Klaszter (elnöke: Gere János), a másik pedig a veszprémi Pannon Egyetem által létrehozott Ökopolisz Klaszter (elnöke Farkas András). A két együttműködési hálózatban számos nagyvállalat is érdekelt, azonban sok kis és középvállalkozás, egyesület, önkormányzat is a tagok között van, természetesen az egyetem mellett.

Az együttműködési dokumentum aláírását egy esztendei együttműködés előzte meg, és kétnapos, úgynevezett workshop követte, amit a legpontosabban talán munkaértekezletnek fordíthatnánk. A távolabbi tervek természetesen túlmutatnak az értekezleten. Amellett, hogy az Európai Unió által milliárdokkal támogatott, regionális szinten működő nagyklaszterek közé szeretnének bekerülni a résztvevők, az egyetem kutatási lehetőségeit kihasználva, exportlehetőségeket is fel akarnak deríteni, majd kiaknázni.

A hozzánk közelebb álló klaszterek már szép eredményeket tudnak felmutatni. A Sinus például ökocentrumot alakított ki a ráckeresztúri kastélyban, s ebben a községben biogáz-erőművet is építenek (a helyi önkormányzat természetesen tagja az együttműködésnek). Öt tanácsadó irodát is fenntartanak: Dunaújvárosban az Innoparkban, a Dunanett Kft-nél, az MMK-ban, valamint Solymáron és Ráckeresztúron.

Jelenleg két nagyobb program megvalósításán dolgoznak. Az egyik egy pályázat hulladék-feldolgozó üzem létesítésére, ami lakóhelyünket különösen közelről és komolyan érintheti, hiszen az év elején zárták be a város déli határában addig működött hulladéklerakót: minden kiló szemét, amit nem kell szállíttatnunk, tiszta nyereség. A másik pedig egy megújuló energiaforrással, nevezetesen napenergiával működő, mobil, kamerás védelmi és világítási rendszer kidolgozása.

*

Látogatható a tűzoltóság épületében kialakított mini múzeum

Dunaújváros - Egy évnyi gyűjtés után elkészült a tűzoltóság saját tárlata, ahol felavatták Szent Flórián szobrát is.

Saját gyűjtések, felajánlások, családi emlékek révén állt össze az a tárlat, amely a helyi tűzoltóság múltját és jelenét mutatja be. A folyosón tablóképek segítik az időutazást, míg a teremben egy régi, fakerekű szerkocsi mellett egyenruhák, sisakok, régi kitüntetések, oklevelek és számos más relikvia sorakozik a tároló szekrényekben. A sarokban pedig figyelmeztető mementóként egy kiégett konyha látható a füstös székek, megégett használati tárgyak, a szétrobbant gázpalack mind eredeti, egy-egy tűzeset helyszínéről származnak...

A tárlat egy évnyi munka után állt össze, és ezentúl előzetes bejelentkezés után bárkinek szívesen megmutatják a kiállítást, csakúgy, mint a jelenlegi technikai eszközöket. (Az érdeklődők a 410-022-es telefonszámon, Orosz Csabát keressék a látogatás ügyében.)

A mini múzeum május 4-re készült el, ami egyben Szent Flórián, azaz a tűzoltók védőszentjének az ünnepe is. Ebből az alkalomból a laktanyában felavatták azt a Flórián szobrot, amelyet a várostól kaptak a dunaújvárosi lánglovagok, a közbiztonsági rendezvényekhez nyújtott támogatás miatt. Az alkotáshoz az állomány tagjai a saját szaktudásukat adva, elkészítettek egy méltó, világítással is rendelkező tárolóhelyet.

*

Nagyszombati kavalkád

Mezőfalva - Húsvét alkalmából szombaton egész nap a Piac térre várták a kicsiket és a nagyokat a településen, ahol mindenki találhatott magának elfoglaltságot.

Keretbe foglalta az időjárás a húsvéti ünnepet, hiszen pénteken és hétfőn borongós, esős, míg a másik két napon jóval barátságosabbak voltak a körülmények. Így szombaton nem csoda, ha sokan gondolták úgy: kilátogatnak a mezőfalvi Piac térre, ahol igazi kavalkád várta az érdeklődőket. A délelőtt során ügyességi vetélkedőkön próbálhatták ki magukat a bátrak, például a tojásfutáson, vagy a tojásgurításon. Akinek kedve volt, az a kézműves foglalkozásokat választhatta, mondjuk megfesthette a locsolók hétfői ajándékát.

Természetesen a húsvét a hófehér nyuszi nélkül nem is az igazi, így a szülők és nagyszülők bizony nem hagyhatták ki, hogy a gyerekkel ne nézzék meg, és ne simogassák meg a tapsifülest. Vagy a kis bárányokat. Délután már komolyabb műsorok következtek, köztük volt Keresztes Nagy Árpád énekmondó produkciója is. De színpadra léptek az óvodások egy kedves összeállítással. Volt mesejáték is, a tartalmas napot pedig a helyi néptánccsoport táncháza zárta szombaton este.

*

Bölcsődések díjesőben

A Bölcsődék Napja alkalmából régiós ünnepséget rendeztek Tatabányán. Az eseményen három dunaújvárosi pályamunka készítőit is elismerték.

A Dunaújvárosi Bölcsődék három munkatársa, Kiss Anita és Nagyné Plesz Éva, a Hétszínvirág, Domonyik Józsefné, a Makk Marci bölcsődék gondozónői kaptak díjat kiváló pályamunkájukért a nemrégiben Tatabányán tartott régiós ünnepségen. „Nagyon örültünk, és büszkék voltunk a munkatársainkra. Kiss Anita ugyanis első, a másik két kitüntetett pedig – Domonyik Józsefné és Nagyné Plesz Éva – megosztott második helyezést ért el. A ’Szülővel való kommunikációm’, és az ’Így gondozok a csoportban’ témakörökben kiírt pályázatok, elfogultság nélkül mondhatom, nagyon jól sikerültek. Az ünnepségen mindegyiket fel is olvashatták készítőik” – mondta el Dobráné Szabó Márta igazgató.

A pályázatot a tatabányai székhelyű Regionális Módszertani Bölcsőde írta ki. A dunaújvárosiak hat munkájából három díjazott lett, s ez azért is jelentős elismerés, mert összesen öt pályázatot díjaztak a három megye, Veszprém, Fejér és Komárom-Esztergom intézményeit összefogó régióban. A pályamunkákat megjelenítik a bölcsődei ágazat szaklapjában, de a képzési struktúrába is beépítik a gondozónők tapasztalatait, ötleteit összegző tanulmányokat.

Forrás: Dunaújvárosi HVI, Enyingi HVI, dh-online.hu

Cikk megosztása