Megalakult a Gödöllői Geotermia Zrt.

A képviselő-testület döntött a Gödöllői Geotermia Zártkörűen Működő Részvénytársaság megalapításáról a PannErgy Polifin Zrt-vel. Az erről szóló szerződést április 30-án szignóztak.

Mint arról korábban már beszámoltunk, az önkormányzat 2008. március 26-án előszerződést kötött a részvénytársaság jogelődjével a város közigazgatási területén, illetve annak környékén található geotermikus energiapotenciál kutatására. Az előszerződésben megfogalmazott feladatok teljesítéséről Horuczi György, a PannErgy Nyrt. üzletfejlesztési igazgatója március 10-én személyesen is beszámolt a képviselő-testületnek. E szerint a föld hőjét hasznosító, öt termelő és négy visszasajtoló kút fúrásával létrehozandó (az utóbbiak révén hosszú távon fenntartható) komplex geotermikus rendszer képes kielégíteni a város, az egyetem és az ipari létesítmények mintegy 300 ezer GJ éves hőigényét. A beszámolót követően a képviselő-testület felhatalmazta a polgármestert további tárgyalások folytatására.

A Gödöllői Geotermia Zrt. fő feladata a geotermikus mező hőkapacitásának feltárása, a kitermelő kút fúrásához szükséges terület tulajdonjogának (rendelkezési jogának) megszerzése, a kút létesítéséhez szükséges engedélyek és tanulmányok elkészítése, valamint a fúrás végrehajtása lesz. A társaság tervezett alaptőkéje 5 millió Ft, amiből 500 ezer forint az önkormányzat 10%-os tulajdoni hányadának fedezete. A város az alapító tőkén felül a társaság működtetésében anyagilag nem vesz részt, a kutatási-fejlesztési program finanszírozása a PannErgy Polifin Zrt. feladata lesz.

A projekt további részének felépítése attól függ, hogy a kutak fúrása meghozza-e a Gödöllői Geotermia Zrt. számára a kívánt eredményt.

*

Uniós pályázatból újítják fel a csomádi Művelődési Házat

A KMOP-5.2.1/A-2008-0025 kódszámú „A Művelődési Ház felújítása Csomádon” című pályázat 89 088 000 Ft támogatást nyert.

Projekt helyszín: 2161 Csomád Kossuth utca 39-1
Projekt helyrajzi szám: 151/2, 1705/22
Igényelt támogatás: 89 088 000,-Ft
Projekt összköltség: 98 988 000,-Ft
Pályázat benyújtás dátuma: 2008.05.13.

Csomád Község Önkormányzata a település központjában elhelyezkedő Művelődési ház közösségi tere és környezetének felújítását tűzte ki célul, mellyel több mint két évtized után megújul, a kor elvárásaink megfelelően átépül, és bekapcsolódik a település hétköznapjaiba.

A terület funkcionális és esztétikus kialakításával a község közművelődési központja oly módon születik újjá, hogy nem csak harmonizál az épített környezetével, és kiegyensúlyozott szerkezetet eredményez, hanem a település gazdasági, kulturális és turisztikai funkciói is megerősödnek. A projekt eredményeként kívánjuk kezelni a
fejlesztéssel érintett terület nagyságát, lakosságszámát, a létrejövő új épület nagyságát valamint új települési funkciók betelepülését. Az igénybe vett szolgáltatások: projekt előkészítés, projekt menedzsment, könyvvizsgáló, műszaki ellenőr, PR-tevékenységek és közbeszerzést lebonyolító szervezetek.

A Művelődési Ház felújításának tervrajza

Megítélt támogatás: 86 728 358,-Ft
Elfogadott projekt összköltség: 96 364 842,-Ft

*

Korhű kastélypark Gödöllőn

Ismét eredeti pompájában csodálhatják meg az érdeklődők a Gödöllői Grassalkovich Kastély kertjét. Május 1-jén adták át ugyanis az angol tájképi romantikus-klasszicista stílusban felújított parkot, így ugyanaz a látvány tárul a látogatók elé, mint amiben annak idején Erzsébet királyné gyönyörködhetett, mondta el a Független Hírügynökségnek Révész T. Mihály igazgató.

Erzsébet királyné imádta az ibolyát, a jácintot, de még számos más kedvenc virága volt. Egyik kedvelt tartózkodási helyén, a Gödöllői Kastélyban hamarosan ugyanolyan állapotban nézhetik meg a vendégek a parkot, mint amilyen az a 19. században volt. Az elmúlt száz évben alig fordítottak pénzt és időt a kert gondozására, most azonban angol tájképi romantikus-klasszicista stílusban újították fel. Murvás útburkolatot kap, így hintókkal is lehet majd kocsikázni ott. Az egész kert 26 hektáros, a mostani felújítás 52 ezer négyzetmétert érint. A 19. században az volt a divat, hogy úgy ültették be a kerteket, hogy szinte egész évben virágozzon. Ilyen lesz a kert mostantól, bármelyik hónapban is látogatnak el oda az érdeklődők, színes, virágos lesz majd.

A felújítási munkák tavaly július közepén indultak a Gödöllői Grassalkovich Kastélyban. A kertet május 1-jén, az épületet június 1-jén adják át. A nyáron már a kiállítások is megnyílnak. A lovarda és a barokk istálló is elkészül 2011 februárjára. Eddig 1 milliárd 666 millió forintot fordítottak a munkálatokra, de a kormány március 24-i döntése nyomán további 1 milliárd forintot költhetnek a rekonstrukcióra.

A Gödöllő Kastélyt Grassalkovich Antal gróf építtette a XVIII. században. A kettős U alakú, hatalmas parkkal rendelkező kastély még a század során több bővítésen és átalakításon ment keresztül, mai formáját végül is a XIX. század elején, a Grassalkovichok harmadik generációja idejében nyerte el. Az ekkorra nyolcszárnyúvá terebélyesedett együttesben az urasági lakosztályok és reprezentatív terek mellett templom, színház, lovarda, fürdő és virágház, valamint narancsház kapott helyet.

Forrás: Független Hírügynökség

*

Aláírták a Norvég alap pályázatot

Aláírták a Norvég alap támogatását elnyert pályázat támogatási szerződését Gödöllőn.

Március 26-án, a gödöllői vasútállomáson, a Királyi váróban dr. Gémesi György, Gödöllő polgámestere és Zicherman-Mikulás Brigitta, a Nemzeti Fejlesztési Ügynökség Nemzetközi Együttműködési Programok Irányító Hatósága főosztályvezetője Őexc. Ms. Siri Ellen Sletner, Norvégia nagykövete jelenlétében aláírták a város önkormányzata által a „Várostörténeti és kulturális szempontból jelentős helyszínek rehabilitációja, többcélú hasznosítása” címmel benyújtott pályázat támogatási szerződését. A projekt az EGT/Norvég Finanszírozási Mechanizmusok pályázati konstrukció keretében 1.701.238 eurós támogatást nyert el.

A projektelemeket Gémesi György polgármester mutatta be. Őexc. Ms. Siri Ellen Sletner nagykövet asszony a rendezvényen elmondta, Norvégia részéről az elmúlt években több mint 135 millió euró támogatás érkezett a magyar projektekhez, és ez a program tovább folytatódik. A támogatásokat leginkább a kulturális örökség részét képező emlékek felújítására fordítják. Mint mondta, a gödöllői projekt rendkívül különleges, mivel a kastéllyal és az ehhez tartozó Királyi Váróval olyan emlékhelyek újulnak meg, amelyek a magyar történelemnek is fontos helyszínei voltak.

A Nemzeti Fejlesztési Ügynökség részéről a megállapodást aláíró Zicherman-Mikulás Brigitta beszédében méltatta azt a munkát, amit Gödöllő az előkészítés folyamán végzett. Mint mondta, a város gondos projektgazda. Kitért arra is, hazánkban jelenleg zajló közel száz, a norvég alap támogatásával folyó fejlesztés zajlik.

A Királyi Váró rekonstrukciójának tervrajza

A projekt részei:
* a Királyi váró helyreállítása - beleértve a homlokzatot, a nyílászárókat, a tetőt, a perontetőt, közműveket csakúgy, mint a kiállítási terek kialakítását;
* Alsópark rehabilitációja, beleértve a Világfa helyreállítását;
* Erzsébet park kertészeti helyreállítása, a Kálváriának és szobrainak restaurálása, Erzsébet szobor restaurálása;
* a Grassalkovich filagória felújítása és áthelyezése, beleértve a kőelemeket csakúgy, mint az új helyszín környezetének kertészeti rendezését.
A főpályázó Gödöllő Város Önkormányzata.

Projektpartnerek:
* Magyar Államvasutak Zrt.
* Kapucinusok Magyarországi Központja
* Magyar Katolikus Egyház
* Gödöllői Királyi Kastély Nonprofit Kft.
* Magyar Műszaki és Közlekedési Múzeum
* Gödöllői Városi Múzeum
* Gödöllői Értékvédő Közhasznú Egyesület
* Sisi Baráti Kör
* Gödöllői Szolgálat

Az elszámolható költségeknek legalább 15%-át kell biztosítania a projekt gazdának.

A projektről további fontos részleteket a Csatolmányokban olvashatnak.

*

HU-BA Program: ez is egy válasz a munkanélküliségre

A program ötlete a Gödöllői Kisállattenyésztő Egyesülettől származik.

A kezdeményezés célja a magyar őshonos baromfik népszerűsítése. Megyer is részt vesz ebben a programban, sőt Huba napján még külön fesztivált is tartanak. A HU-BA Program keretében Gödöllő biztosította a tenyészállatokat Megyer számára. "Ezzel a kezdeményezéssel példát akartunk mutatni azoknak, akik munka nélkül vannak" – mondta a Sümeghez közeli település polgármestere.

Pajer Kristóf hozzátette: bár hihetetlenül hangzik, de a kistérségükben csak elvétve találkoztak a falvakban háztáji gazdálkodással. Felmérésük szerint a környék 21 településén csupán hét család tart sertést, és nyolcvan helyen foglalkoznak baromfineveléssel. A kistérségben egyébként összesen 12 ezren élnek.

Szintén egy Megyer és Gödöllő közötti együttműködés a Közkert program, amely során oktatással népszerűsítik az állattartást és annak hasznosságát. A polgármester kiemelte, kezdeményezéseik megvalósításában nagy segítséget jelent a közmunkaprogram is.

*

Veresegyház: Tájékoztató a Szennyvízprojekt pályázatról

A Környezet es Energia Operatív Program támogatási rendszeréhez a KEOP-l-2-0/2.F/09 Szennyvízelvezetés és tisztítás konstrukcióra benyújtott "Szennyvíztisztító telep bővítés, korszerűsítés és csatonaépítés a veresegyházi agglomeració területén" című, KEOP-l.2.0/2F/O9-2009-0023 azonosítószámú pályázatot az Iránytó Hatóság vezetője támogatásra érdemesnek ítélte.

A megvalósításhoz megítélt támogatás összege: 3 298 518 179 Ft.

Jelenleg a támogatási szerződés megkötésének előkészítése folyik.

*

Akadálymentesítés a kartali óvodában és a Baross utcai általános iskolában

Kartal Nagyközség Önkormányzata a KMOP által kiírt „Egyenlő esélyű hozzáférés a közszolgáltatásokhoz (Akadálymentesítés)” pályázaton nyert. A támogatás intenzitása 90 %-os. Ezáltal megvalósítható a kartali óvoda és a Baross utcai általános iskola épületeinek teljes akadálymentesítése.

Az Önkormányzat a pályázati felhívás keretében az Ady Endre út 62. szám alatti óvoda és a Baross utca 115. szám alatti általános iskola komplex akadálymentesítését szeretné megvalósítani. Az önkormányzat engedélyes tervvel rendelkezik. Az Óvodában az épületbe történő bejutást biztosító bejáratok közül a főbejárat lesz akadálymentes, amit rámpa kialakításával lesz megközelíthető. A már jelenleg is parkolóként működő sávban 2 akadálymentes parkoló kerül kialakításra. A földszinten és az emeleten is biztosított lesz az akadálymentes mosdó használata. Az iskolában a projekt keretébe egy lift is kialakításra kerül, amely biztosítja az emeletre való feljutást. A mozgássérültek számára az épület mellett két akadálymentes parkoló is kialakításra kerül. A földszinten és az emeleten is biztosítják majd az akadálymentes mosdó használatát. A tájékozódást segítése érdekében táblákat helyeznek ki.

A Projekt tervezett befejezése: 2010.07.31.

*

Nyertes kistérségi pályázat

Aszód Város Önkormányzata a KMOP 4.5.2/B jelű, A szociális szolgáltatásszervezés minőségi javítása az Aszódi Kistérségben című pályázatával 343.569.009,- Ft összegű támogatást nyert.

Varga Jánosné, a Kistérségi Gondozási Központ vezetője elmondta: a két éves program keretében a Petőfi utcában, a volt bölcsőde épületben kialakítják az új Gondozási Központot, s felújítják a Falujárókúti Idősek Klubját. A kistérség hat másik településén Kartalon, Versegen, Bagon, Galgahévízen és Turán is javulnak a kistérségi szociális gondozóhálózat feltételei.

Forrás: Észak-Kelet Pest Megyei LEADER Egyesület, Veresegyházi HVI, Gödöllői HVI, Aszódi HVI, csomad.hu

Cikk megosztása