Egymilliárdból éled újjá a Pándzsa

Ütemesen halad a Nagy-Pándzsa vízgyűjtőjének rendbetétele. A tíz települést érintő beruházáshoz a vízügyi igazgatóság 1 milliárd 37 millió forint támogatást nyert.

A mederkotrás mellett zsilipek újulnak meg, árvíztározó épül, a munkálatok november végéig tartanak.

Az Észak-dunántúli Környezetvédelmi és Vízügyi Igazgatóság 1,037 milliárd forint vissza nem térítendő támogatást nyert a Nagy-Pándzsa-vízgyűjtő újjáélesztésére, rendbetételére. A tavaly novemberben kezdődött projekt Győrt, Töltéstavát, Pért, Mezőörsöt, Nyúlt, Écset, Pannonhalmát, Ravazdot, Pázmándfalut és Tarjánpusztát érinti.

A vízügyi igazgatóság tájékoztatása szerint a Nagy-Pándzsa vízszállító képességének helyreállítása és a Holt-Marcal torkolati, úgynevezett Helbényi-zsilip-rekonstrukciója jó hatással lesz az árvízi biztonságra, valamint a vízminőségre. Az önkormányzatok csapadékvíz-elvezetési feladatainak elvégzését is megkönnyíti.

A fejlesztés eredményeképpen a vizek növény- és állatvilágának állapota javul, a halastavak biztonságos vízpótlása megoldódik. Nő a beépíthető és megművelhető területek nagysága, ami hozzájárul a vállalkozások betelepüléséhez, hosszú távon a gazdasági aktivitás és a foglalkoztatás növekedéséhez. Különösen Győr és Pannonhalma esetében az idegenforgalom fellendülése is várható.

A munkák során Győrben úszó munkagépekkel elvégezték a Rabkerti-tó iszapolását, rézsűrendezését a Tyúktelepi- és a Helbényi-zsilipek környezetében. A part menti területekről kitermelt anyagból készítik el a zagygátakat. A tó belső területeiről az anyagot a későbbiekben távolítják el.

Győrben a 83-as főút és a Pápai út kereszteződésétől a város irányába, a Nagy-Pándzsa bal parti védelmi töltésébe tervezett vízkivételi mű építését idén április elején kezdték meg. A mellette elterülő Natura 2000-es területek vízpótlását fogja biztosítani.

A mederkotrás a Nagy-Pándzsán Győr, Nyúl és Écs településeken, továbbá a Vezseny-éren Töltéstava és Pér közigazgatási területén lényegében befejeződött.

A mederből kitermelt anyagot kiszáradásig a parti sávon helyezi el a kivitelező, majd a későbbiekben a part menti területeken terítik szét átlagosan 20–30 centiméter vastagságban. A földterítéseket a zöldkár elkerülése miatt a termények betakarítása utáni időszakban tervezik.

Megkezdődött a Nagy-Pándzsa ravazdi mederszakaszának átépítése is.

Ezen a szakaszon előre gyártott mederelemeket helyeznek el a kisvizek szabályozott levezetése érdekében. A mederelemek feletti padkás kialakítás a nagyvizek károkozás nélküli biztonságos levezetését biztosítja. A munkálatok várhatóan november 30-ig tartanak.

*

Kisalföld Vágta - Lóerők döntöttek

A regionális elődöntőn hatalmas csata után hirdettek győztest Gyirmóton.

A több hónapos kitartó szervező munka beérett: igazi ranch-es hangulat fogadja a látogatókat a kétnapos Kisalföld Vágtán, amely - mint ismert - e hét végén esedékes Nemzeti Vágta egyik előfutama is egyben.

Néhány órára is érdemes volt kilátogatni a gyirmóti Rodeo Ranch-re, hiszen a versenyek mellett igazi családi majális várja az érdeklődőket. Tóth Szilárd főszervező elmondta, ugyan a szombati, kicsit felhős idő lehet, elijesztette a látogatókat, szerencsére azonban nem esett az eső, így aki eljött, bizonyosan nem bánta.

"Mindenki a saját településéért küzdött, én például - tényői nagyanyám lévén - amikor meghallottam, hogy Tényő nem indul a vágtán, azonnal azon törtem a fejem, miként lehetne ezt pótolni. Kerestünk egy lovat, lovast és csodálatos, hogy a négy éves Pirula nyergében Hajba Krisztián meg is nyerte a versenyt, így ők indulnak a Nemzeti Vágtán."

A Nemzeti Vágta előfutamait az Új Magyarország Vidékfejlesztési Program (ÚMVP) is támogatta. A rendezvény felett védnökséget vállalt Szakács Imre, a megyei közgyűlése elnöke, Hámori György kapuvári és Tóth Péter lipóti polgármester, Szabó Jenő, a gyirmóti részönkormányzat vezetője, valamint dr. Neupor Zsolt, az FVM VKSZI igazgatója is.

*

Szalagátvágás sebészollóval

Hivatalosan átadták Győrben a Kardirex Egészségügyi Központban a 194 millió forintból – amelyből 75 millió uniós támogatás – létesült egynapos sebészeti centrumot.

A fejlesztés korszerű infrastruktúrával, technikával valósult meg, az intézmény új emeleti szinttel bővült. Az épület új, második emeleti szintjén különálló részlegként két műtő, ébredőszoba, két- és négyágyas kórtermek szolgálják az egynapos sebészeti ellátást.

Az átadáskor Borkai Zsolt polgármester elismerően szólt a Kardirex vezetésének és munkatársainak egészségügyben elért eredményeiről. Hangsúlyozta, hogy két évvel ezelőtt a város nevében Pro Urbe Győr díjat adott át az intézmény főigazgató főorvosának, dr. Vasas Istvánnak. ˝Ez az intézmény megfér a kórház mellett, nem konkurenciája, kiegészítik egymást a betegek érdekében˝ – hangsúlyozta a polgármester.

*

11 Győr közeli település kap új buszmegállókat

A győri agglomeráció 11 települése konzorciumi együttműködésben kívánja megvalósítani a projektet, melynek célja a tömegközlekedés minőségének javítása, ezáltal az agglomerációs személygépjármű forgalom okozta jelentős környezeti terhelés csökkentése.

Konzorciumi tagok: Rábapatona, Abda, Börcs, Dunaszeg, Győrladamér, Győrújbarát, Ikrény, Koroncó, Kunsziget, Nyúl, Rétalap.

A projekt során a települések autóbuszmegállói, autóbusz-öblei és autóbusz-fordulói kerülnek felújításra, illetve ahol eddig nem voltak, ott új megállók lesznek kialakítva.

Fejlesztések településenként

Abda: 3 pár és 1 önálló buszöböl rekonstrukciója, 4 buszváró létesítése
Börcs: 2 önálló buszmegálló komplex kialakítása (öböl és váró)
Dunaszeg: 1 pár és 1 önálló buszmegálló (öböl és váró) és 1 buszforduló rekonstrukciója
Győrladamér: 2 pár buszöböl rekonstrukciója és kerékpártárolók telepítése
Győrújbarát: 6 autóbuszváró és 1 buszmegálló komplex kialakítása (öböl és váró), 1 autóbuszöböl rekonstrukciója
Ikrény: 2 db buszváró létesítése
Koroncó: 5 pár buszmegálló komplex kialakítása (öböl és váró), 1 buszváró felújítása, 1 buszforduló komplex kialakítása (forduló és váró)
Kunsziget: 1 buszöböl és 1 pár buszmegálló komplex rekonstrukciója (öböl és váró)
Nyúl: 13 db buszváró felépítmény, 10 buszöböl és 1 buszforduló kialakítása
Rábapatona: 1 pár buszmegálló komplex kialakítása (öböl és váró), 1 buszforduló komplex kialakítása
Rétalap: 3 db buszmegállópár rekonstrukciója leszállószigetek építésével.

Összköltség és támogatási összeg

A Projekt címe: Győri agglomeráció közösségi közlekedésének fejlesztése
Nyugat-dunántúli Operatív Program, 3.2.1/B – Közösségi közlekedés infrastrukturális fejlesztése

Projekt összköltsége: 255 351 068 Ft
Projekt támogatási összege: 229 815 961 Ft

*

A zöldenergiákról tárgyalt a győri Megyeházán a Területfejlesztési Klub

Ülést tartott a Megyei Területfejlesztési Klub a győri Megyeházán. A rendezvény résztvevői az energiahatékonyság, a zöldenergiák hasznosítása témakörökben hallhattak előadásokat a nap folyamán.

A megyei önkormányzat gazdasági és humánprogramja a területfejlesztési és a Környezetvédelmi törvénnyel összhangban alapkövetelményként rögzíti a településekkel való koordinációs, együttműködési tevékenységeink erősítését. Ezért feladatának tekinti, hogy a szűkös költségvetési helyzet ellenére is tovább működtesse a Megyei Területfejlesztési Klubot. A megyei önkormányzat célja az információigények még hatékonyabb, célirányosabb kielégítése.. Ezért törekszik az adott időszak legfontosabb, a legtöbb települést érintő témáiról konzultációs fórumokat tartani. A keddi konferencia a Reflex Környezetvédő Egyesülettel, az Éghajlatvédelmi Szövetséggel és a Europe Direct Információs Hálózat Győr-Moson-Sopron Megyei Európai Információs Pontjával együttműködve került megrendezésre.

A EUROPE DIRECT az Európai Bizottság által létrehozott és támogatott információs szolgáltatás, melynek küldetése, hogy az állampolgárokat lakóhelyükhöz közel és saját anyanyelvükön tájékoztassa európai uniós kérdésekben. A biztonságos és fenntartható energiaellátás fontos kérdés az Európai Unióban is, hiszen a fűtéshez, közlekedéshez, üzemek működtetéséhez használt fosszilis tüzelőanyagok véges erőforrások, s emellett a globális felmelegedés fő okozói is.

Az Európai Uniós tagságunk minket is kötelez a szén-dioxid kibocsátás csökkentésére, a megújuló energiaforrások hasznosításának hathatós növelésére, a felhasznált energia csökkentésére, ezáltal az üvegház-hatást okozó gázok csökkentésére.

A Győr-Moson-Sopron Megyei Önkormányzat 2002-ben elfogadta, majd 2007-ben teljes körűen felülvizsgálta a megyei környezetvédelmi programot, amelyben megfogalmazásra került, hogy a megújuló energiaforrások hasznosítási arányát, a beruházások, felújítások energia-hatékonyságát növelni kell. A biomassza hasznosítás során meg kell említeni a soproni és a győri szennyvíztelep rekonstrukcióját. Mindkét esetben a szennyvíziszapból biogázt állítanak elő, majd azt hasznosítják. A szélerőmű kapacitás terén a megyét járva is jól látható, hogy jelentős előrelépések történtek.

Az Európai Uniós pályázati lehetőségek és elnyert támogatások az önkormányzatok egy részét érintetté tették a közbeszerzések lebonyolításában. A rendezvény témája a környezetvédelmi, elsősorban energiahatékonysági beruházásokat érintő közbeszerzések lebonyolításához kapcsolódott.

A rendezvény első részében osztrák előadók ismertették a hazájukban alkalmazott eljárásokat, majd a hazai elméleti és gyakorlati rendszer került bemutatásra.

*

Új technika a győri tűzoltóknak

Az önkormányzati minisztérium közel 100 millió forint értékű műszaki konténert adott át a győri tűzoltóságnak a napokban.

Hullámos László ezredes, parancsnok elmondta portálunknak: a győri műszaki mentő bázison a 4 ezer liter tűzoltó habanyaggal és az 500 kiló oltóporral kiegészülve még nagyobb eséllyel veheti fel a harcot egy esetleges folyadéktűznél, például a hőszolgáltatónál és a szesziparnál.

A győri tűzoltóságon tartott Flórián-napi ünnepségen a város alpolgármestere, Simon Róbert Balázs köszöntője mellett bejelentette: az Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatóság március 12-én kiírt pályázatára a győri tűzoltóság 285 millió forint értékben pályázott. Ehhez a közgyűlés legutóbbi ülésén egyhangúlag megszavazta a szükséges 57 millió forint önrészt.

Az ünnepen többen részesültek elismerésben a szolgálat kiemelkedő ellátásáért. Az önkormányzati miniszter főtanácsosi címet adományozott Szüts György alezredes, megyei katasztrófavédelmi igazgatónak, dísztőrt adományozott Tolnai László őrnagy, győri tűzoltóparancsnok-helyettesnek. Őt a megyei védelmi bizottság is emléktárggyal jutalmazta a katasztrófavédelem segítéséért.

*

A Tesco regionális beszállítókat toboroz

A következő Regionális Beszállítói Fórumot június 3-án, Sopronban, a Hotel Lővérben rendezik.

Beszállítói találkozóra hívja a Tesco-Global Áruházak Zrt. a Győr-Moson-Sopron, Zala, Vas és Veszprém megyében működő helyi termelőket. A június 3-án Sopronban megrendezésre kerülő Regionális Beszállítói Fórum célja, hogy a Tesco megismerjen kisebb beszállítókat, köztük olyan gyártókat, akik helyi specialitásnak számító termékeket állítanak elő, és az áruházlánc állandó beszállítóivá válhatnak.

A Tesco 2009 őszén Regionális Beszállítói Fórumot indított annak érdekében, hogy megismerjen olyan helyi beszállítókat, akik ez idáig méretüknél vagy termelési kapacitásuknál fogva nem válhattak az áruházlánc partnereivé. A kezdeményezéssel a Tesco azoknak a magyar kis- és középvállalkozásoknak szeretne segíteni, amelyek méretüknél fogva országos szinten egyelőre nem, de egyes régiókban beszállítóivá válhatnak. A kezdeményezés hozzájárul ahhoz, hogy a jó minőségű magyar árukat előállító termelők fennmaradjanak, megerősödjenek, a vásárlók pedig kedvenc helyi termékeikkel találkozhassanak a Tesco áruházak polcain is. Az első fórumnak köszönhetően március közepétől már 15 magyar beszállító partner mintegy 52 terméke kapható a kelet-magyarországi régió Tesco áruházaiban.

A következő Regionális Beszállítói Fórum június 3-án, Sopronban, a Hotel Lővérben kerül megrendezésre. Ezúttal négy megye, Győr-Moson-Sopron, Zala, Vas és Veszprém megye kis- és középvállalkozóival szeretne megismerkedni a Tesco, és a fogyasztói igényeket figyelembe véve a következő termékkategóriákat előállító cégeket várja: csemege hús, tejtermék, pékáru, tésztafélék, konzervek, malomipari termékek, valamint bor és más szeszes italok.

A fórumon való részvétel ingyenes, nem kell hozzá mást tenni, mint visszaküldeni a kitöltött jelentkezési lapot – amely letölthető a www.tesco.hu honlapról. A Beszállítói Fórumon az érdeklődők röviden bemutathatják cégüket, termékeiket és személyesen beszélhetik meg a felmerülő kérdéseiket a Tesco munkatársaival. A Regionális Beszállítói Fórumra 2010. május 26-ig várja a Tesco a vállalkozások jelentkezéseit.

Tisztában vagyunk vele, hogy fogyasztóink szeretnének több helyi terméket látni az áruházaink polcain. Tudjuk azt is, hogy a kisebb beszállítók mindeddig nehézségekbe ütköztek, a nagy áruházakba történő beszállítás során. Jelenlegi kezdeményezésünk alkalmas mindkét kérdés együttes megoldására. Olyan lelkes partnereket keresünk, akik saját régiójuk termékeit, specialitásait gyártják és tehetik így a Tescóban is elérhetővé" - mondta Iglódi-Csató Judit, a Tesco kommunikációs igazgatója.

Forrás: Győri HVI, kisalfold.hu

Cikk megosztása