Virágzik a biobodza

(Rákóczifalva, 2010. június 7.)

Virágzik a biobodza Rákóczifalva határában. Bodács István rákóczifalvi gazdálkodó Jász-Nagykun Szolnok megye legnagyobb bodzatermelője, összesen 12,5 hektáros ültetvénnyel rendelkezik, melyből 4 hektárt most telepített.

A biobodza ültetvény virágai gyógyhatásúak, termései sötét színű élelmiszerfestéket adnak. A terméséből még lekvárt és pálinkát is készítenek. A bodza betakarítását kézzel végzik.

forrás: mti

*

Óvoda felújítás Tószegen

A Tószegi Önkormányzat az Önkormányzati Minisztérium által kiírt Közoktatási intézmények infrastrukturális fejlesztése című hazai forrásos pályázaton 2010. március végén 11,2 millió forint forrást nyert az óvoda tetőjének cseréjére.

Így, az épület akadálymentesítésére még 2009-ben megnyert 15 millió forintos európai uniós forrással és a szükséges önerő összegeivel kiegészítve mintegy 30 millió forint értékben végezhetnek építési-felújítási munkálatokat a nevelési intézmény épületén a nyári szünetben.

*

Változatosan étkeznek a rékasi bölcsődések

Saját konyhát működtetnek a zagyvarékasi bölcsődében. Az ott készített ételek megfelelnek a kisgyermekek korszerű táplálkozási igényeinek.

A szakácsnő - aki élelmezésvezető is - külön főz a legkisebbeknek (20 hetestől 1,5 éves korig), külön a nagyobbaknak (négyéves korig) és külön a felnőtteknek. Az étrend változatos, évszakokhoz igazodik.

*

Újszászon megújul a Dózsa György út

A beruházásra beadott pályázatot a döntéshozók pozitívan bírálták el. A 126 millió forintos támogatással és az önerővel együtt közel 150 millió forint értékben a vasútállomástól a polgármesteri hivatalig újulhat meg az út.

*

A II. világháború után kezdték el, most folytatják

Tiszajenőn a múlt hét pénteken rakták le a Római Katolikus Templom alapkövét. A település híveit eddig csupán egy kis kápolna szolgálta, a külterületen az egykori iskolában. Puskás Béla polgármester három-négy éve kereste meg a Váci Megyés püspököt, dr. Beer Miklós, támogatását kérve a templomépítéshez.

A szándék azonban jóval régebbi. A második világháború után már egyszer hozzáfogott a falu a templomépítéshez, még a téglagyűjtés is elindult. A munkálatok azonban akkor nem kezdődhettek meg, a téglákból szolgálati lakások épültek. Most viszont valóra válhatnak a tervek. A templomépítést az egyházmegye mellett az önkormányzat is segíti. Nem csak a területet biztosították a település központjába az Isten házához, de egy alapítványt is létrehoztak.

Ennek segítségével fedezték például a tervel elkészítésének költségeit. A kivitelezők hamarosan munkához látnak, és még az idén tető alá kerülhet a templom. A falunak régen,  a 15-16. században már volt egy temploma. Az azonban a török hódoltság után elpusztult. Csupán néhány tégla maradt meg belőle, melyet beépítenek az új templom alapjaiba.

*

Az új ötletük húsz százalékkal kisebb villanyszámlát hozhat

Felvetődött a kérdés Tiszavárkonyban, hogy lehetne-e valamilyen módon takarékoskodni a közvilágításon? Mint Mészáros Zoltán polgármester elmondta, az egyik ötlet, javaslat szerint fényerő szabályozók jelenthették volna a megoldást. Ennek a technikának az lett volna a lényege, hogy bizonyos időszakokban csökkentett fényerővel működtek volna a világítótestek. Az érintett szolgáltató szerint azonban ez a rendszer nem lenne használható az egész településen. Így azután már nincs is napirenden ez a lehetőség, közölte a polgármester.

A lehetséges spórolási ötleteken azonban tovább gondolkodtak. hiszen a közvilágítás is olyan jelentős összeget képvisel a település kiadásai között, amelyre mindenképp áldozni kell. Úgy tűnik, az energiatakarékos izzók használata révén viszonylag jelentős megtakarítást érhetnének el. Ha a mostaniakat ilyenekre cserélnék, a számítások szerint, akár húsz százalékkal is csökkenhetne az erre a célra fordított összeg.

*

Csataszögön újabb három fő állt közmunkába

Három fővel bővült a közmunkások száma a településen, így már kilencen vesznek részt a közmunkaprogramban, tájékoztattak a polgármesteri hivatalban. A rendelkezésre állási támogatásban részesülők takarítást, metszést, cserjeirtást, fűnyírást végeznek, ezen kívül karbantartják a buszmegállókat, szemetet szednek.

*

Fejlesztések Újszászon "LEADER pályázatok":

1. A sportpálya öltözőjének felújítása
A projekt teljes költsége: 6 287 000 Ft,melyből támogatás: 3 018 000 Ft, önrész:3 269 000 Ft.

2. „A hagyomány gyökér, a gyökér
élet”, Újszász Város Napja rendezvény keretében hagyomány őrző és szórakoztató programok támogatása. A projekt teljes költsége: 1 333 437 Ft melyből támogatás: 1 066 750 Ft, ön rész: 266 687 Ft

3. „Ismerjük meg egymás művészetét!”
Célja: az Időskorúak Szociális Otthona 50. évfordulójához kapcsolódó térségi rendezvény, 3 település együttmű- ködésével (Zagyvarékas, Rákóczifalva,Újszász), kézművesek, művészek tevékenységeinek bemutatása, kiállítás, előadás, vásár megrendezése. A projekt teljes költsége: 342 720 Ft melyből támogatás: 285 600 Ft, ön rész: 71 400 Ft

( Újszászi Híradó, 2010. március)

*

SZAJOL - Megújul a könyvtár, szépül a település

A helyi könyvtár épületének felújítására pályázott sikeresen az önkormányzat. Az ötvenmillió forintos nagyságrendű beruházás során kicserélik a könyvtár tetőszerkezetét. Korszerűsítik továbbá a fűtés és villanyhálózatot, kijavítják a szigetelést, valamint a padlózatot is kicserélik.

A Települési környezetért kitüntető címet nyerte el idén Természetvédelem és tájvédelem kategóriában a település önkormányzata. ( Jász-Nagykun-Szolnok Megye, Új Néplap,2010.05.02.)

*

Felújítják és átalakítják a kultúrházat

Integrált Közösségi Központot hoznak létre Besenyszögön. Pályázaton nyertek 53 millió forintot erre a beruházásra. A közösségi központ kiépítése során felújítják és átalakítják a helyi kultúrházat.

*

Napenergia-telep létesülhet Rákóczifalván?

Kétszáz hektár alapterületű Solar napenergia-telep létesülhet Rákóczifalva határában. A német befektetés milliárdos volumenű, európai szinten is kiemelkedő, amely jelentős részben befektetői tőke bevonásával valósulna meg.

A település szerepe abban nyilvánulna meg, hogy a terület megvételének lehetőségét biztosítsa a partner részére, ezen túlmenően minden (a területvásárlás, a beruházás megvalósítása) befektetői forrásból valósulna meg. A napenergia-telep 25-30 éven keresztül lehetővé tenné évi 60 megawatt villamos energia előállítását.

*

Érdekegyeztető fórum

Érdekegyeztető fórumot tartottak szerda délután Szolnokon a Zagyva menti civil szervezetek. Az aszódi, hatvani, jászsági és szolnoki LEADER HACS-ok és HVI szervezetek lapunknak elmondták, a megbeszélés központi témája a Zagyva projekt, amely egy olyan átfogó programot jelent, amely magába foglalja a Zagyva folyó környezetvédelmi, turisztikai, rekreációs és árvízi biztonságot növelő beruházásait.

Ennek keretén belül megvalósítanák a folyó mikroklímájának javítását, parkerdőket alakítanának ki, javítanák a vízminőségét, állandósítanák a vízmagasságot, kiaknáznák a folyó, és annak környezetének turisztikai és szabadidős lehetőségeit. Jelenleg még folynak az egyeztetések az egyesületek, valamint az őket támogató szakmai csoportok között. Minden esetre bíznak abban, hogy két éven belül megindulhatnak a kivitelezési munkák.

(Jász-Nagykun-Szolnok Megye, Új Néplap,2010.05.20.)

Forrás: KÖZÉP-TISZA-ZAGYVA VIDÉKFEJLESZTÉSI EGYESÜLET, Szolnoki HVI

Cikk megosztása