Szociális bolt nyílt Pápán

Egyedülálló kezdeményezés az országban, hogy a Korvin utcában megnyitott szociális bolt egyben tanboltként is működik. A Pápai Gazdasági Szakképző Iskola diákjai ugyanis itt gyakorolhatják a kereskedelmi ismereteket – hangzott el a kereskedelmi egység megnyitóján.

A bolt kialakítására pályázatot nyújtott be az említett intézmény, amit 5,5 millió forint támogatással hoztak létre.

Együttműködött az iskola, mely pályázott és a felszerelést, az eszközöket biztosította, a MAGOSZ, mely az áru feltöltésért felel, valamint Fodor Ferenc tulajdonos, boltvezető, aki két alkalmazottal dolgozik az üzletben. Unger Tamás iskolaigazgató köszöntőjében aláhúzta, hogy a bolt meghatározó szerepet tölt be a diákok gyakorlati oktatásában.

A szociális bolt, mely 108. az országban fontos a város számára, mert jó áron kínálja a magyar termékeket” – értékelte a működést dr. Kovács Zoltán országgyűlési képviselő, polgármester. A MAGOSZ jóvoltából kívül marad egy árfelhajtó tényező, ugyanis a magyar gazdáktól egyenesen ide jutnak el a termékek. „Az ország gazdasága érdekében egyik legfontosabb tényező a kis-, és középvállalkozók, valamint a hazai termelők lehetőségeinek megerősítése. Veszprém megyében Veszprém és Tapolca után a harmadik az itteni. Lesz még hasonló Devecserben, Ajkán, Herenden, és újabb Veszprémben” – tájékoztatott a tervezett bővítésről a polgármester.

Győrffy Balázs, a Veszprém megyei MAGOSZ elnöke, a MAGOSZ országos alelnöke rámutatott: a magyar gazdatársadalom számára a mostani egy fontos lépés, ugyanis a globalizált világ páncélján a 108. rést sikerült ütnie.

Hozzátette: igyekeznek ezt a rendszer oly módon működtetni, hogy a nagykereskedőket és a neppereket kizárják a kereskedelmi láncból. Jól jár a termelő, mivel piachoz jut, és jól jár a fogyasztó is, a kedvező ár miatt. A magyar mezőgazdaság, az élelmiszeripar jelenlegi helyzetéhez jelentősen hozzájárult, hogy a belső piacait elveszítette. Például a Magyarországon értékesített tej 46 százaléka külföldről érkezik, mely katasztrófa közeli állapotot jelez. "Van igény a magyar termékekre, de ezeket csak akkor tudja a többség megvásárolni, ha az ár alulmarad a multik által kínáltnál" - vélekedett Győrffy Balázs, majd szalagátvágással adták át az üzletet a vevőknek, akik már az első napon szép számmal keresték fel a boltot.

Forrás: indexveszprem.hu

*

Megyei olvasópályázat Nyirádon

Idén már hetedik alkalommal rendezte meg a nyirádi általános iskola a megyei olvasópályázatot. A díjakat Nógrádi Gábor regényíró adta át. A pályázaton a felső tagozatos lányoknak Nógrádi Gábor "Az anyu én vagyok", a fiúknak pedig "Gábor Petepite" című ifjúsági regényét kellett feldolgozniuk.

*

Védőfasor Kislődre

Helyi összefogással 500 facsemetéből álló erdősávot telepítettek a falu védelmére. A kőris- és vadcseresznyefákat a település ajándékba kapta, hogy a 8. számú főút zaját és a bakonyi szeleket kivédjék. A község lakosai társadalmi munkában ültették el a fákat, a helyi vendéglő pedig az ebéd elkészítésével járult hozzá az eseményhez.

*

Ünnepi ülés Nagyalásonyban

A Somló és Környéke Borút Egyesület elnöksége, valamint a borlovag- és pálinkaklub-kancellária közös ünnepi ülést tartott május 8-án 11 órakor a Ludas fogadóban. Megbeszélték a fő feladataikat, a Somlói napokkal kapcsolatos teendőket, a pápai agrárexpó, az Utazás kiállítás és a Nyitott pincék rendezvény tapasztalatait. Ezt ünnepélyes borlovag- és pálinkalovag-avatás és egy túrával egybekötött Somlói borkóstolás követett.

*

Az esély napja Úrkúton

A Mozgássérültek Aktív Egyesülete az úrkúti iskola pedagógusaival közösen szervezte meg Az esély napját a diákok számára. Elsőként Mesterházy Zsolt elnök vetítette le a Korlát című filmet, majd a tantermekben egy jeltolmács és hallássérült segítségével a jelbeszéddel, illetve a Braille-írással ismerkedtek a gyerekek. Később a sportcsarnokban kerekes székekben játszottak a mozgássérültek segítségével kosárlabda-mérkőzést, majd ping-pongoztak, sorversenyen és akadálypályán hajtottak végre feladatokat.

*

Tájékoztató a Tudás-Szín-Tér projekt eddig megvalósult programjairól

Sajtótájékoztatót tartott a Jókai Mór Művelődési Központ vezetője, Veszpréminé Turtsányi Valéria és Tompa Péterné Tóth Katalin, a Tudás-Szín-Tér Közművelődés a közoktatásért projektmenedzsere az eddig megvalósult programokról. A projekt a pápai kistérségben valósult meg, 2009. szeptember elsején indult, a várható befejezése 2011. május 31. A pályázatra elnyert összeg 100 millió forint.

Veszpréminé Turtányi Valéria beszédében kiemelte és megköszönte, hogy a projekt során a média megfelelő súllyal és hangsúllyal kezelte a 6 nevelési területen megvalósuló mintegy 23 féle programot. A pályázattal elnyert 100 millió forint 10 százalékát technikai és tárgyi eszközök beszerzésére fordította az intézmény. Az igazgatónő kiemelte, tananyag-fejlesztésre is sor került és a kitűzött célok, mint a minőségi oktatás és hozzáférés széleskörű biztosítása, az esélyegyenlőtlenségek csökkentése és a szocio-kulturális szolgáltatások fejlesztése elsősorban hátrányos helyzetűeknek, mind megvalósultak.

Tompa Péterné Tóth Katalin ismertette, hogy az eltelt kilenc hónapban a projektből eddig mit sikerült megvalósítani. Öt komponensben valósultak meg a programok, melyből egy a kulturális szakemberek át-és továbbképzését célzó program, 10 fő alapfokú nyelvtanfolyamot végzett el, 2 fő pedig minőségirányítási képzésen vett részt. Az oktatást kiegészítő iskolarendszeren kívüli oktatás támogatásán belül egy kistérségi adatbázist hoztak létre, a térségben elérhető képzési szolgáltatásokról. Ezen belül 23 féle programot valósítottak meg eddig 1879 tanítási órában, 10 179 fő óvodás, általános iskolás, középiskolás valamint pedagógus vett részt ezeken a programokon. Ezen kívül a hagyományápolást megcélzó programok mellett egészségvédő és egészséges életmódot reklámozó, valamint környezetvédő programokat kínált az intézmény. Az utolsó három komponens a hátrányos helyzetű felnőtteknek szóló programokat kínált, mint a számítógépes tanfolyam, a nyelvi kompetencia fejlesztése és a megtartó képességet segítő közösségi programok.

A projekt befejezéséig két tehetséggondozó illetve kézműves-tárgyalkotó tábort fognak szervezni a cigánygyerekeknek. A kistérségben 21 települést 7 féle programmal céloztak meg a szervezők. Tompa Péterné Tóth Katalin kiemelte, fontosnak tartják a horizontális szempontok érvényesítését, így az esélyegyenlőséget és a környezeti fenntarthatóságot. Jelenleg a projekt előrehaladási jelentésén, újabb kifizetési kérelmen, a nyáron és 2010 őszén induló programok előkészítésén dolgoznak. Ezen kívül szerkesztenek egy igényfelmérő kiadványt és nyárra várható a helyszíni szemle lebonyolítása is.

*

Megkezdődik a belvárosi elkerülő építése Pápán

Az elkövetkező két hónapban mélyreható közlekedési változások lesznek Pápán – hangzott el azon a sajtótájékoztatón, amelyet dr. Kovács Zoltán polgármester tartott.

A Fő tér rekonstrukcióhoz kapcsolódóan megkezdődött ugyanis a belvárosi elkerülőutak építése, amely a teljes közműhálózat cseréjével és forgalmi rendváltozással jár együtt. Az úthálózat kiépítésének első üteme június második felében a Böröcky domb-Tókert utca-Szabadság utca-Gróf útvonalon történt meg. A tervek szerint két körforgalmat alakítanak ki: a Tókert utca-Szabadság utca sarkán (vagyis a Böröcky domb aljában) és a Szabadság utca-Gróf út kereszteződésében, ahol az autóbuszok külön kijáraton közlekedhetnek. A Tókert utca-Szabadság utca sarkán található egykori Helyőrségi Tiszti Klub épületét a júniusi nagyrendezvények után lebontják, majd megkezdik a közművek lefektetését és a körforgalom kiépítését. Közműcserét végeznek még ebben az időszakban a Deák Ferenc utca és a Március 15. tér közötti szakaszon is.

Dr. Kovács Zoltán kiemelte, a forgalmi rend megváltozik, de igyekeztek úgy ütemezni az útépítéseket, hogy a közlekedés fél pályás útlezárással megoldható legyen. A Böröcky domb-Tókert utca-Szabadság utca-Gróf út szakaszok kiépítése előreláthatólag augusztus elejére befejeződik, ezt követi majd a rekonstrukció kapcsán a Fő tér részleges lezárása. A Fő tér régészeti feltárása már június 20-án elkezdődik. Régészek dolgoznak majd a templom előtti zöld területen, a közillemhely és a parkoló környékén.

Az útfelújítás beruházási költsége bruttó 230 millió forint, az összegből 170 millió forint európai uniós forrásból kerül kifizetésre – hangzott el a sajtótájékoztatón. A kivitelezés – így a forgalmi rend változás is – várhatóan 2 hónapig tart, az önkormányzat kéri a lakosság türelmét.

*

Nyitott picék a Somlón

A Somló néhány borosgazdája is csatlakozott a Nyitott pince napok programjához, ahol a borosgazdák és a borivók találkozhattak egymással, s megismerhették a borkultúra értékeit. A Tornai pincészethez ellátogató ír és svéd vendégek a Somló Múzeumot is megtekintették. Ez a rendezvény jó alkalom volt arra, hogy a Somló felhívja magára a figyelmet, népszerűsítse borait.

*

Átadták Vid felújított faluházát

Átadták a több mint 12 milliós beruházással, 10,5 milliós CÉDA pályázati támogatással felújított faluház épületét. Az intézményben helyet kapott a polgármesteri hivatal, a könyvtár, orvosi rendelő és művelődési ház.

Forrás: Somló-Marcalmente-Bakonyalja Leader Akciócsoport Közhasznú Egyesület, Pápai HVI, Ajkai HVI, papa-ma.hu

Cikk megosztása