Az új előírással az agrártárca bevezeti a másodlagos élelmiszervizsgálatot, amely minden raktárat, hűtőházat és szállítmányt érint a jövőben. Ennek értelmében az élelmiszereket nemcsak az előállítás helyén, de a kereskedelmi láncok állomásain is átvizsgálják majd.

A dupla ellenőrzés dupla biztonságot jelent, hiszen a termékeket nemcsak az előállítás helyén (elsődleges élelmiszervizsgálat), hanem a kereskedelmi láncok állomásain is vizsgálják majd az ellenőrök – közölte a Vidékfejlesztési Minisztérium. Az agrártárca szerint az új rendszer segítségével kiküszöbölhetővé válik a dátum átcímkézés, átírás és az élelmiszerhamisítás.

Az új rendszer lényege, hogy a hűtőházak és raktárak üzemeltetőinek a nagy kockázatú élelmiszerek esetében (például hús, friss zöldség-gyümölcs, tej, tejtermékek) két nappal a szállítmány érkezése előtt bejelentést kell tenniük a felügyeleti szervek felé a szállítmány mennyiségéről, a beszerzési árról, a származási helyről, a termékek fogyaszthatósági vagy minőségmegőrzési idejéről, valamint az első magyarországi tárolási helyszínről; a többi tételről pedig minden hónap 10. napjáig összesített jelentést küldeniük a hatóságnak, a Mezőgazdasági Szakigazgatási Hivatal (MgSzH) területileg illetékes szervének. (A rendelet első magyarországi tárolási helynek nevez minden olyan raktárt, hűtőházat, áruházat, boltot, ahová az importélelmiszer először érkezik be a határon túlról). Az új rendszer értelémben az MgSzH minden nagybani élelmiszer-szállítmány útját nyomon követheti és ellenőrizheti.

A hatóság a beérkezett adatok alapján kockázatalapú ellenőrzést végez. Ahol problémát találnak, ott sűrűbben ellenőriznek. A vizsgálatok azonban nem kizárólag a külföldi árukra vonatkoznak, a felügyelet megkülönböztetés nélkül a magyar élelmiszereket is rendszeresen átvizsgálja majd. Az eddigi húsáruknál alkalmazott szúrópróbaszerű vizsgálatok helyett azonban az MgSzH a kockázatosnak ítélt szállítmányok (vagyis nem kizárólag a húsáruk) 100 százalékát ellenőrzi.

Az agrártárca szerint az új rendszer segítségével kiküszöbölhetővé válik a dátum átcímkézés, átírás és az élelmiszerhamisítás. A rossz minőségű élelmiszerek kiszorítása továbbá lehetővé teszi, hogy a magyar kistermelők eladhassák termékeiket a kereskedelemben. A másodlagos élelmiszerellenőrzés eljárása egyébként Európa több országában működik, az új magyar szabályozás pedig az európai uniós normákkal összhangban került kialakításra.

A szállítmányokkal kapcsolatos adatokat (úgy mint a beszerzési ár) az ellenőrző hatóság munkatársai a legszigorúbb titokvédelmi előírások szerint kezelik. Az új rendelet előírásait megszegők szigorú szankciókra számíthatnak.

Ami a rendszer működéséhez szükséges humán erőforrást illeti, a szakembergárda nagyobb részét átcsoportosításokkal kívánják biztosítani, a betöltetlen álláshelyekre pedig új munkatársakat vesz fel a hivatal.

A jogszabály teljes szövegét ide kattintva érhetik el.

Forrás: VM

Cikk megosztása