Házi komposztálási program Újszilváson

Újszilvás Község Önkormányzata pályázatot nyújtott be a Közép-Magyarországi Operatív Program Fenntartható életmód és fogyasztás tárgyú pályázati felhívására „Újszilvás községben a házi komposztálást népszerűsítő mintaprojekt megvalósítása” címmel.

Az Önkormányzat a projekt keretében vállalta, hogy 13 Tápió-menti településen mutatja be és népszerűsíti az újrahasznosítás legősibb módszerét, a komposztálást.

Újszilváson a szelektív gyűjtésnek már 2005 óta kialakult rendszere van. A lakosok gyűjtőszigetes gyűjtés valamint házhoz menő gyűjtés keretén belül helyezhetik el a szelektíven gyűjtött papír, műanyag, üveg, fém és italos karton hulladékokat. A helyi Önkormányzat hangsúlyos figyelmet fordít a szelektív gyűjtés komplex, minden igényt kielégítő megvalósítására. Ezt a törekvést szolgálja, hogy a pályázaton elnyert összegből 2009. évben Újszilváson bevezette a házi komposztálást.

A lakosok részére közel 500 db komposztáló láda – térítésmentesen - került kiosztásra, akik vállalták, hogy 5 éven keresztül komposztálnak ingatlanukon. A program során fontos szempont volt a lakosok széleskörű tájékoztatása, ennek érdekében a helyi újságban, honlapon valamint lakossági fórumok keretén belül folyamatos tájékoztatás valósul meg a komposztálás hasznos tudnivalóival kapcsolatosan.

A település célja, hogy a keletkezés helyén a hasznosítható zöldjavak minél nagyobb arányban kerüljenek vissza a talajba, értékes tápanyagokkal ellátva a növényeket, ezzel csökkentve a keletkező hulladék mennyiségét.

A környezetközpontú szemlélet további erősítését célozza, hogy további 13 Tápió-menti, térségi településen is bemutatásra kerül a házi komposztálást bemutató és népszerűsítő előadás.

A projekt az Európai Unió támogatásával, az Európai Regionális Fejlesztési Alap társfinanszírozásával valósul meg.

Újszilvás Község Önkormányzata

*

LEADER II. körös pályázati lehetőségek a HAJT-A Csapat Akciócsoportnál

Várhatóan 2010. szeptember 1-30. között kerülnek ismét megnyitásra a LEADER pályázat jogcímei. A HAJT-A Csapat Akciócsoport területén a következő vállalkozás alapú fejlesztéseket ajánljuk a mikrovállalkozások figyelmébe.

Érintett települések: Farmos; Kóka; Nagykáta külterülete; Pánd; Szentmártonkáta; Szentlőrinckáta; Tápióbicske; Tápiógyörgye; Tápiószele; Tápiószentmárton; Tápióság; Tápiószőlős; Tóalmás; Újszilvás.

1. Családi napközik fejlesztésének támogatása
A családi napközinek helyt adó épület korszerűsítésére, infrastruktúrájának fejlesztésére, gyermekfejlesztő eszközök igénybevételére, játékok, eszközök beszerzésére, kialakítására lehet támogatást igényelni.

2. Helyi terméket előállító, forgalmazó, helyi szolgáltatást végző vállalkozások támogatása
Helyi termékek feldolgozásának és létrehozásának, helyi szolgáltatások támogatása, eszközök beszerzése, építés, felújítás, ingatlanhoz kapcsolódó kisléptékű infrastruktúra-fejlesztések. (Csak jelenleg is működő mikrovállalkozások, vagy adószámmal rendelkező magánszemélyek igényelhetnek támogatást.)

3. Zöldhulladék kezelő, feldolgozó felületek kialakítása
Zöldhulladék feldolgozó, daráló gépek beszerzése, telekhatáron belüli kisléptékű infrastruktúra-fejlesztés, területrendezés, kerítés, megfigyelő rendszer kiépítése.

4. Turisztikai vonzerő növeléséhez szükséges eszközbeszerzés
Hintók, lószerszámok, tradicionális eszközök vásárlására, turisztikai attrakciók népszerűsítésének támogatására.

5. Turisztikai szolgáltatások fejlesztése
Bemutatóhelyek, istállók, karámok, ketrecek kialakítására, már meglévők felújítására, falusi magánszálláshely kialakítására, már meglévők felújítására, korszerűsítésére, a szálláshelyekhez közvetlenül kapcsolódó kisértékű tárgyi eszközök, valamint tradicionális eszközök beszerzésére vehető igénybe támogatás.

*

Családsegítő Tábor

Idén első alkalommal szerveztek nyári tábort hátrányos helyzetű gyermekek számára a Sülysáp Székhelyű Közös Fenntartású Családsegítő és Gyermekjóléti Szolgálat keretein belül. A kerékpáros vándortábor 2010.július 12-17. között került megrendezésre a társulás hat településén (Mende, Úri, Sülysáp, Kóka, Tóalmás, Szentlőrinckáta).

40 gyermek táborozhatott térítésmentesen az említett településekről. Igyekeztünk tartalommal megtölteni a tábor minden percét, tudatosan és lehetőségeinkhez mérten építettük fel a programokat. Célunk az volt, hogy örömet szerezve a gyermekeknek, új élményekkel és barátokkal gazdagodva térjenek haza.

A hét során változatos programokon vehettek részt. A tábor kezdetén szakember ismertette a biztonságos közlekedés szabályait. Volt ismerkedési est, vetélkedők, zene, tánc, kerékpáros kirándulás, lovaglás, számháború, strand, tűzoltó bemutató, bográcsban főtt ételek, szalonnasütés, kemencében sült kenyérlángos.

Sétálhattunk az impozáns Almássy-kastély parkjában is Tóalmáson. A csillagos eget a Sülysápi Amatőr Csillagász Egyesület tagjaival és távcsöveivel csodálhattuk meg, akiktől egy izgalmas előadást is hallgathattunk a naprendszerünkről. Nagy élményt és biztonságot jelentett a táborozóknak, hogy a Sülysáp-Kóka közötti utat rendőri kísérettel tehették meg.
Jó hangulatú, élményekben gazdag egy hetet tudhatunk magunk mögött. Csak remélhetjük, hogy a végén, a búcsúzáskor, könnyes szemekkel záruló tábor emlékezetes marad a gyermekeknek számára is. Az egész hét tele volt pozitív érzésekkel, és a rendkívül jó időjárás még feledhetetlenebb élménnyé tette az együtt töltött időt minden résztvevő számára. Elmondhatjuk, hogy első táborunk jól sikerült, reméljük, hagyománnyá válik.

A Szolgálat ezúton is szeretné megköszönni a községi Önkormányzatoknak, hogy a résztvevők program- és étkezési költségeinek finanszírozásával, valamint a kerékpárok szállításával hozzájárultak a tábor sikeréhez és a gyermekek nyári kikapcsolódásához. Köszönjük még azoknak a magánszemélyeknek, vállalkozóknak, szülőknek, akik támogatták táborunkat, hogy hozzájárultak a kellemes és hasznos szabadidő eltöltéséhez!

A családsegítő és gyermekjóléti szolgálat dolgozói

*

Új bolt a régi magas színvonalon

Újszilváson nem multi áruház, hanem helyi tulajdonban lévő új üzlet nyílik hamarosan. Abonyban már közkedvelt élelmiszer bolt az úgynevezett PÉK ABC, ahol hosszított nyitva tartással, gazdagon megpakolt polcokkal, szolid árakkal és ínycsiklandozó pékárukkal várják a vásárlókat. A tulajdonosok, a Szilvási Aranykemence vezetői most újabb bolt nyitását határozták el, ezúttal Újszilváson. Már kész is van a hirdető tábla, terveik szerint a vásárlókat július 19-től várják, minden nap hajnali 3 óra 30 perctől, este 21 óráig. Abonyban már bebizonyosodott, hogy a korai nyitásra szükség van, hiszen a munkásokat szállító kisbuszok kedvelt megállóhelye ez, reggeli vásárlása céljából. Nem fog nagy változást jelenteni a hajnali kezdés az üzemeltetők életében, hiszen a megnyíló ABC szomszédságában működő pékség mintaboltjában eddig is a korai órákban is kiszolgálták a vásárlókat friss meleg termékekkel.

Most újdonság lesz, hogy nem csupán a megszokott remek minőségű 84 féle pékáru lesz kapható, hanem szinte minden, amire egy háztartásban alapvetően szükség van. Abonyban nagyon közkedvelt az úgynevezett csemegepult kínálata, valószínű, hogy az új boltban is sokan választják majd a friss szeletelt felvágottakat, kolbász és szalonnaféleségeket. Ezek mellett többek között zöldségeket, gyümölcsöket, vecsési savanyúságot is széles választékban kínálnak, de a házi kedvencekre is gondoltak, hiszen kutya- és macska eledelt is tartani fognak a PÉK ABC-ben.

Ez a bolt Újszilváson hiánypótló is lesz, hiszen a leghosszabb lesz a nyitva tartása, nem kis házi bolt, de nem is multi. Az Alkotmány utca 162. szám alatt nyílik az üzlet, esztétikus környezetben, ahol minden bizonnyal öröm lesz vásárolni. Mivel ez a település főutcája is egyben, hozzájárulnak a településkép javításához is. Nem mellékes az sem, hogy a PÉK ABC újszilvási megnyitása több új munkahelyet is teremt helyben. Az engedélyeztetés a nyitáshoz már megtörtént és egy igen fontos plusz az, amit a tulajdonosok a környezet védelmében és az energiatakarékosság égisze alatt megvalósítanak. Ez pedig nem más, mint, hogy zöld energiát fognak használni a meleg víz előállításához. A boltban és a pékségben egyaránt napkollektorok állítják elő a szükséges meleg víz mennyiséget, mely az év tíz hónapjában áll rendelkezésre.

A tulajdonosok és dolgozók szorgosan serénykednek az üzlet környékén, hamarosan nyit a magyar tulajdonban lévő és a hazai áruféleségeket előnyben részesítő új PÉK ABC. Reméljük mindenki örömére.

Forrás: ujszilvas.hu

*

Nyolc földút kap szilárd burkolatot Rákosmentén

A kerületi önkormányzat pénteki közléseszerint az utcák teljesen megújulnak, kiépítik az utak vízelvezetését, a járdákat, korszerűsítik a közvilágítást, kiterjesztik a 30-as sebességkorlátozó zónát és fekvőrendőröket is telepítenek. "A beruházás során a Pestvidéki, az Úttörő, az Aranykút, a Nagyréde, az Újszilvás, a Tóalmás, a Döntő és a Bertóti utca egy-egy szakasza kap szilárd burkolatot, összességében három kilométeren. Az építkezés várhatóan szeptemberben fejeződik be" - olvasható az MTI-hez eljuttatott közleményben. Az önkormányzat 2009-ben összesen 2,14 milliárd forintot költött a közúti infrastruktúra fejlesztésére.

*

Falumegújítási Díjat kapott Újszilvás

A versengésben második helyet értek el Alsómocsolád mögött, emellett pedig több különdíjat is elnyert a település. Így az agrártárca nekik ítélte a vidékfejlesztésben tett legnagyobb fejlődésért kapható különdíjat, illetve elnyerték az Országos Urbanisztikai Társaság különdíját is, immár másodjára.

Dr. Petrányi Csaba polgármester megemlítette, hogy a településen nincsen segély olyan esetben, amikor munkaképes emberről van szó.

"Az állam adja a meghatározott segélyeket alanyi jogon az arra jogosultaknak. Ám ezen felül úgy nálunk nincs segély, hogy valaki bejön hozzám kérni. Ha életerős, akkor már jöhet is közcélú munkára. Lehet takarítani, kapálni az erdőinket, a virágoskertjeinket, vagy sövényt irtani. Nagyon nagy a külterületünk, ott is lehet folyamatosan dolgozni" – fogalmazott a település első embere.

Forrás: szoljon.hu

*

Négy önkormányzat kapott családbarát díjat az idén

Új játszóterekért, bővülő óvodákért, családoknak adható olcsó telkekért osztották ki a díjakat.

A főváros II. kerülete, valamint Érd, Farmos és Hódmezővásárhely kapta az idén a családbarát önkormányzat díjat a Nagycsaládosok Országos Egyesületétől a népesedés világnapja alkalmából.

Az egyesület csütörtöki tájékoztatása szerint Budapest II. kerülete a gyermekek nappali gondozására fordított erőfeszítéséért kapta a díjat. A kerületben nyolcvanfős új bölcsőde nyílik, szolgáltatások is kapcsolódnak hozzá, például játszóház, gyermekfelügyelet, korai fejlesztőközpont. A díjjal értékelték azt is, hogy májusban bevezették a kerületi kártyát, amelyre már több mint kilencven helyen adnak kedvezményt, és amellyel mind a lakosok, mind a helyi kereskedők, szolgáltatók, kulturális intézmények jól járnak. A kedvezményes élelmiszer-vásárlást biztosító szociális kártya a rászorulóknak, így a négy és több gyermeket nevelő családoknak jelent segítséget.

Érden a területfejlesztés részeként hatvannal bővülnek a bölcsődei, százötvennel pedig az óvodai helyek. Az iskolabusszal a távolabbi városrészben élő gyerekek is biztonságban juthatnak el az iskolába. A városban három új játszótér is épült. Jó példaként javasolják más önkormányzatoknak is, hogy kössenek szerződést családi napközikkel, ezzel is növeljék a gyermekek napközbeni ellátását szolgáló helyek számát.

Farmoson kitűnő az óvodai ellátás, az óvoda nyitva tartása a dolgozó szülők munkaidejéhez igazodik - többek között ezért érdemelte ki a település a díjat. Jól működő családi napközi is gazdagítja az intézmények sorát, és épül a község első játszótere. Az önkormányzat negyedáron ad ezer négyzetméteres telkeket a nagycsaládosoknak és más rászorulóknak. A gyerekek biztonságos közlekedéséért a bicikliutat meghosszabbították, és az iskola környékén polgárőrök ügyelnek a biztonságra. A helyi nagycsaládos-egyesület az önkormányzattal közösen sokat tesz a település szépítéséért; emellett a nagycsaládosok jelentős támogatást kapnak.

Hódmezővásárhely családtámogató tevékenységének fókuszában is a gyermekek állnak, ezen belül is sokat tesznek a gyermekek egészségéért. Az Egészséges Vásárhely Program részeként 2008 óta minden hetedikes lány ingyen kap méhnyakrák elleni oltást. A nélkülöző gyerekek a hétvégeken is kapnak ételt vállalkozások, civil szervezetek összefogásával.

Forrás: hirado.hu/MTI

*

Lengyel Andrea Rapid Sakk Európa Bajnoki ezüstérmes

Lengyel Andrea képviselte hazánkat a 8 éves lányok között a szerbiai Szabadkán megrendezésre került Korosztályos Rapid Sakk Európa Bajnokságon.
Májusban, Szombathelyen a Rapid (rövid, félórás gondolkodási idejű) Országos Sakkbajnokságot is százszázalékos teljesítménnyel nyerte, így már 7,5 évesen 2 országos bajnoki címmel is rendelkezik.

A 9 mérkőzésen 8 győzelmet aratott és mindössze 1-szer kapott ki, ami hihetetlenül szép eredmény. A 2. fordulóban a végső győztes bolgár kislánytól elszenvedett vereségében, valószínűleg az aznapi utazás fáradalmai is közrejátszhattak. A helyiek reménységét a szerb bajnok kislányt óriási csatában megverte, így a 3. helyre szorítva az egyik favoritot.
További jó hír, hogy szeptembertől felvették Őt a Budapesti Központi Sakkiskolába, ahová egy évfolyamban mindössze 5 gyereket vesznek fel, ezzel is elismerve tehetségét!
Sajnos a Világbajnokságra még nem jött össze a pénz, de akik eddig támogatták a kiutazást azoknak ezúton is köszönetet szeretnénk mondani. Reméljük ezzel az újabb kiemelkedő eredménnyel sikerül még támogatókat szereznünk, hisz a továbblépéshez elengedhetetlenül szükséges a világbajnoki részvétel.

A számlaszám, amire köszönettel várjuk a további támogatást: OTP 11773683 – 60412940

Gratulálunk Andika az eredményedhez, hiszen ezzel már nem csak a városunknak, hanem az országnak és a magyar sakksportnak is dicsőséget szereztél!

Társi Miklós
Nagykátai Sakkszakosztály vezetője

Forrás: HAJT-A Csapat Egyesület

Cikk megosztása