Királyi Szakácsok Versenye 2010.

Felnőttkorba lép az idén a Királyi Szakácsok Versenye, Nagyszakácsiban immár 18. alkalommal mérettetnek meg hazánk legjobb séfjei. A szervező Királyi Szakácsok Nyomdokán Hagyományőrző Egyesület a régi korok ízvilágának ápolásán túl, a közösségépítést is zászlajára tűzte e rendezvénnyel.

Közhírré tétetik: 2010. augusztus 5-7. között ezúttal is fakanalat ragadnak a profi szakácsokból álló csapatok, akik – felidézve a királyi konyha ízeit, gondos receptjeit – főzőtudományukkal gasztronómiai időutazásra hívnak, s a középkorig repítenek vissza az időben. A tradicionális Királyi Szakácsok Versenye során kizárólag csak a XIV. és a XV. században használt alapanyagokból, fűszerekből és korhű technológiai eljárással készített ételek kerülhetnek a királyi asztalra. A konyhaművészet azonban nemcsak a szakácsverseny keretei között jelenik meg; az érdeklődők is a vásári forgatag részeseként olyan különleges, népi ételt kóstolhatnak meg, mint az aranyló csorbaleves, a szalvéta gombóc vagy a viharsarki hajtogatott.

A szakácscsapatokat egy szakács és két kukta, azaz segítő alkotja. A reneszánszt idéző menü elkészítésére hat óra áll rendelkezésükre. A királyi asztalra fogásonként minimum öt adag kerül az ízletes étkekből, amelyek bírálásánál a legfontosabb szempont a jó íz, az étvágygerjesztő, kreatív tálalási mód. A zsűri arra is külön odafigyel majd, hogy a korabeli konyhakultúra felelevenítése és az ősi ízlésvilág harmonikus egységet alkosson, s a kor szelleme tetten érhető legyen az ételekben is. Az igazi cél persze az, hogy a feledhetetlen ízek élményt nyújtsanak a mai kor emberének is! Végül a legjobb séf elnyeri a „Királyi Szakács” megtisztelő címet. A megmérettetés rangját a Magyar Nemzeti Gasztronómiai Szövetség (MNGSZ) garantálja, a zsűri elnöke Kocsonya Kálmán mesterszakács, az MNGSZ alelnöke.

Az önkormányzati és civil összefogás eredményeként megrendezésre kerülő Királyi Szakácsok Versenye egyúttal a közösségépítésért is sokat tesz. Egy ilyen program során ugyanis összegyűlik a falu apraja-nagyja, hogy jóízű beszélgetések közben együtt költsék el az ízletes menüsort. Sőt! Ha ez még nem lenne elég, az elmúlt évek Királyi Szakácsainak ételei, Királyi Borászok borai, valamint a népi udvarokon különféle tájételek várják az éhes vendéget a helyszínen megvásárolható bónokkal.

Az idei program...

Az e hétvégén reneszánsz udvarrá változó Somogy megyei Nagyszakácsiban augusztus 7-én (szombaton) délelőtt tízkor ünnepi megnyitóval, fevonulással veszi kezdetét a XVIII. Királyi Szakácsverseny. A KirályiBorok Udvarában a gourmanok megkostolhatják a Királyi Borászverseny díjnyertes borait is. A nagyszakácsi rendezvény nyomán meghirdetett, rangos megmérettetésre egyébként július közepén került sor, a legjobbnak Bock József bizonyult. A Királyi Szakácsverseny látogatói tehát az elismert hazai borász által kiválasztott nedűkből is kortyolhatnak, amelyek közt például egy 2008-as évjáratú Göntéri Hárslevelű, vagy a 2007-es évjáratú Bock Shyrah is megtalálható.
A szombati versenynap további részének hangulatáról Dévai Nagy Kamilla és krónikásai, valamint a kaposvári Vikár Béla Vegyeskar gondoskodik Nagyszakácsiban.

Kedvcsinálóul néhány korabeli ízeket idéző receptet olvashatnak a Csatolmányokban.

Kapcsolódó galéria: Királyi Szakácsok Nyomdokain, 2009

Forrás: umvp.eu

Cikk megosztása