Tegyük együtt tisztábbá Soltszentimrét!

Soltszentimre önkormányzata a Környezetvédelmi és Vízügyi Minisztérium által az illegális hulladéklerakók felszámolására kiírt 2009. évi pályázatán támogatást nyert a község közvetlen határában lévő összesen mintegy 1000 tonna hulladék (építési törmelék, inert hulladék) ártalmatlanítására.

A Vörösmarty utca végén elhelyezett építési törmeléket, inert hulladékot bezúzták és elszállították azokba az utcákba, ahol nincs szilárd útburkolat. A projekt azonban ezzel a művelettel még nem ért véget. A felszámolt illegálisan elhelyezett hulladéklerakó helyére az önkormányzat erdőt telepített, melynek ünnepélyes átadását egy környezetvédelmi nappal kötötték össze. A rendezvény keretén belül a Polgármesteri Hivatal dolgozóinak közreműködésével Környezetvédelmi Vetélkedőn vettek részt a gyerekek június utolsó napján.

- Óvodás, alsó tagozatos, felső tagozatos kategóriában 5 fős csapatokban indultak a versenyzők - meséli a részleteket Rakonczay Hermina Mária jegyző. - A vetélkedőnek azt a célt adtuk, hogy a környezetvédelem játékos, kalandos formában legyen jelen a gyerekek mindennapjaiban. A kérdések a korosztályuknak megfelelően állítottuk össze, és több ügyességi, valamint logikai feladat is szerepelt köztük.

Az óvodásoknál a "Bendegúz" csapat, az alsósoknál az elsősökből álló "Gólyhír" és a másodikosokból álló "Csak csajok" csapatok holtversenyben, a felsősöknél a "Grün Dragon" csapat lett az első. A településen hulladékszállítási közszolgáltatást végző SAUBERMACHER Kft. jóvoltából pedig minden versenyző kapott kisebb ajándékot, illetve minden versenyzőt kísérőt megvendégeltünk az aktivisták által sütött lángossal a verseny végén.

A verseny a Közösségi Parkból indult és a településen végighaladva jutottak ki a versenyzők az új erdőhöz. Az első feladatként, minden csapat nevet választott magának, mely valamilyen módon kapcsolódik a környezetvédelemhez. Készített egy rövid kis bemutatkozó jellegű csapat csatakiáltást és egy „versenylapot”. A megmérettetés 6 állomáshelyen történt és minden versenyzőt külön dicséret illet, mivel nagyon fegyelmezetten, felkészülten és lelkesen vettek részt. Reméljük maradandó marad gyermekeink számára a nap üzenete, a környezet és természet védelmének fontossága - vallja a jegyzőnő.

*

Tabdi, a tűzoltófalu

Soha ennyire nem örült Tabdi a tűzoltó szirénának, mint az elmúlt hétvégén. A helyi önkéntes tűzoltó egyesület fennállásának 60. évfordulóját ünnepelte a falu apraja-nagyja. A község valódi kuriózum a lakosság lélekszámát és az önkéntes tűzoltók számát tekintve, hiszen vélhetően itt él a legtöbb lánglovag. Az erős hagyományőrzésnek köszönhetően apáról fiúra száll a sugárcső öröklése Tabdin.

A jubileumi ünneplésre megnyitott tűzoltószertár kész múzeum és kincsesbányaként bizonyította: az elmúlt hat évtizedben a tabdi lánglovagok mindent megtettek ismertségük és tehetségük bizonyítására. Megyei, országos, sőt még nemzetközi versenyeken is megállták helyüket. Kupák, érmek és megannyi oklevél mutatta, a tabdi tűzoltóknak rangja van a világban. Nem ritka az a család, ahol a harmadik generáció is tagja a szervezetnek.

A tavalyi közgyűlésen a fiatalok vették át a kezdeményezést, ennek köszönhetően rendkívül színvonalas, baráti hangulatú napon tisztelegtek elődeik eredménye előtt. Reggel szentmise keretében emlékeztek meg elhunyt alapítóikra és tagtársaikra. Tíz órakor aztán felsüvítettek a szirénák. Zárt sorban felvonultak a régi korok szinte veterán járművei, mögöttük a legkorszerűbb tűzoltókocsikkal. Szívesen vettek részt a nagyszabású meneten a soltvadkerti, ballószögi, kiskőrösi, kiskunhalasi és akasztói lánglovagok is, valódi élményt nyújtva a legfiatalabb érdeklődőknek, akik minden tűzoltó autót belülről is megszemlélhettek. Az ünnepi közgyűlésen, melyet a falu közelmúltban átadott főterén tartottak, közel ötvenen vettek át különböző jubileumi emlékérmet, 50-40-30-20 és 10 éves szolgálatukért, többek között id. Tóth Imre 25 éves parancsnoki munkásságáért megyei kitüntetésben részesült.

A nap során bemutató szereléseket láthattak a kíváncsiskodók a televíziós szereplésükről ismert óvodás csoporttól, az EU-s szabályok szerint felkészített fiúcsapattól, majd a kiskőrösi hivatásos tűzoltóktól. Este bállal zárult a jubileumi ünnepség. Geiger János, a katasztrófavédelmi igazgatóság nyugalmazott vezetője elmondta, mindig is nagyra becsülte, hogy Tabdi ilyen kiemelt figyelmet szentel a hagyományok ápolására. Büszke erre a kedves társaságra, öröm közöttük látni a sok boldog arcot. Nagy Mihály és Tóth Imre bácsi, egykori alapító vezetők öröksége jó kézben van, és ahogy a fiatalokat elnézem, van esély a rangos egyesületi élet méltó további átörökítésére – nyilatkozta a díszvendég.

*

Árvízkárosult gyerekek nyaraltak Kiskőrösön

Borsod északi részéről, Szendrőről három kísérővel érkeztek városunkba a gyerekek. Az önkormányzat rendelkezésükre bocsátotta a kollégiumot, így ott szálltak meg mindannyian. Városnézés, strandolás, lovasprogram, kézműves foglalkozások, Kecel-Pintér művek, Kaskantyú Jurta tábor, Akasztó horgászparadicsom, sportverseny, bábelőadás, esténként filmvetítés, szóval nem unatkoztak a táborozók.

Az éttermek ebédeltették őket, a benzinkutak a buszok üzemanyagát állták, a helyi buszosok ingyen szállították a csapatot. A boltok, pékségek a reggelit adták, a pizzéria és éttermek pedig a vacsorát. Üdítőt, almalevet, fagyit kaptak ingyen az árvízkárosultak és ingyen volt a belépés a strandra, múzeumokba. Számítások szerint a szponzorokkal együtt legalább száz embert mozgatott meg Kiskőrösön a kezdeményezés.

*

Óvodák műszaki átadása Kecelen

Kitűzték a keceli Központi Óvoda felújítási munkálatainak és az óvodák játszóudvarainak kivitelező és építtető közötti műszaki átadás-átvételi eljárását. A kivitelező és a játszóeszközöket szállító rohamléptekben dolgozik.

Az óvodák ünnepélyes átadásának időpontját 2010. augusztus 30-ára tervezték. Ettől az időponttól nyitva áll a lehetőség arra, hogy a kívülálló is megcsodálhassa közelebbről az elkészült beruházást. A Nyírjesi és a Czinka Panna óvodában már állnak a fajátékok, még az ütéscsillapító burkolat lehelyezése van hátra.

A 2010/2011-es nevelési évtől kezdődően az óvodások már biztosan birtokba vehetik majd a megújult óvodát és a játszóudvarokat.

*

Élelmiszerosztás rászorultaknak

Közel ötszázan kaptak segélycsomagot Tabdin. A tartós élelmiszerekből álló ajándékot két napig osztotta a rászorultaknak az önkormányzat, civil segítőkkel a kultúrházban. Tóthné Varga Regina főszervező, a Gyermekjóléti és Családsegítő Szolgálat vezetője elmondta: a Gyermekétkeztetési Alapítvány pályázatán az önkormányzat családsegítő szolgálata 54 mázsa élelmiszert nyert, és most ezt juttatták el a rászorultaknak.

A lisztet, cukrot, tésztát, csoki golyót, müzlit és konzerv kukoricát tartalmazó csomagokat nagycsaládosok, kisnyugdíjasok, munkanélküliek, létminimum közelében élők, valamint létminimum közelében élő gyermekes családok kapták.

*

Fiatal családok támogatása Imrehegyen

Az önkormányzat azokat a fiatal családokat, akik letelepedési szándékkal vásárolnak lakóházat, illetve építkeznek a községben 400 e Ft vissza nem térítendő támogatásban részesíti.
Imrehegy Kecel várostól 5,5 km-re, Kiskunhalas várostól 17 km-re fekszik. Jól felszerelt óvoda és általános iskola ( 4 osztály) biztosítja a gyermekek oktatását.

A sajátos nevelési igényű gyermekek oktatására különösen nagy hangsúlyt fektet az önkormányzat. A gyermekek fejlesztését gyógypedagógusok végzik, az óvodában és az iskolában egyaránt.
A kiscsoportos létszám, a családias környezet előnyt jelent a zsúfolt osztályokkal szemben.

A szülők az előnyt felismerték és a jó pedagógusi munkának köszönhetően a környező települések gyermekeit is oktatják pedagógusaink.
Szeptembertől a gyenge értelmi fogyatékos gyermekek oktatása is elkezdődik az általános iskolában.

Forrás: ÜDE-KUNSÁG Vidékfejlesztési Nonprofit Kft.

Cikk megosztása