Együnk helyit, vegyünk helyit!

Zalaegerszeg - Kampányt indít a helyi termékek népszerűsítése, a fogyasztási szokások megváltoztatása érdekében a zalaegerszegi Humán Esély Nonprofit Kft. Együnk helyit, vegyünk helyit! Ez a kampány mottója, a célja pedig, hogy az élelmiszerek kiválasztásakor a multik kínálta árucikkek helyett a szűkebb környezetünkben előállított termékeket helyezzük előtérbe.

Ne csak az ár számítson, a környezet védelme és az egészség megőrzése sokkal fontosabb szempont legyen, mint jelenleg. E gondolatok jegyében rendezik meg Zalaegerszegen szeptember 3. és 5. között a III. Belvárosi Szüretet, s annak keretében a Környezettudatos Göcseji Helyi Termék Napokat. Kóstolókkal, játékokkal, ismeretterjesztéssel igyekeznek formálni a fogyasztói tudatot. Megjelentetnek egy kiadványt is a helyi termékekről és termelőkről.

*

Turisztikai iroda nyílt Vasváron

A város a kistérséggel és civil szervezetekkel összefogva indította el a szolgáltatását. A Fő téren működő iroda már májustól várja a város
és a Hegyhát nevezetességei iránt érdeklődő kirándulókat, turistákat. A szolgáltatás régi hiányt pótol, hisz, bár a város stratégiai eleme a turizmus, de eddig sem szakembert, sem infrastruktúrát nem tudott tartósan hozzárendelni
a feladathoz.

Az iroda vezetője Gerencsér Imréné.

*

A zalai táj vonzásában - III. Zala Pannon Nemzetközi Művésztelep

Zala megye - A múlt héten több zalai településen is festőművészek alkottak, akik vasárnap Balatonedericsen találkoztak, s táborzárásig itt folytatják tovább a munkát. Július 26-án kezdődött a Művészetek megyéje: III. Zala Pannon Nemzetközi Művésztelep programja a megyei közművelődési intézmény szervezésében. Idén 12 település vállalkozott a többségében határon túli magyar alkotók fogadására, de az egri művészeti felsőoktatási intézmény kilenc tagú Hajó csoportja is résztvevője a 35 fős tábornak.

*

Ünnepélyes inkubátorház-avatás

Zalaegerszeg északi határában, Ságodnál, a 76-os elkerülő út mellett került kialakításra a 2610 négyzetméter alapterületű inkubátorház, amely 20-25 induló illetve működő mikro vállalkozás számára kínál betelepülési lehetőséget.

Az ünnepségen Horváth Jácint, a Nyugat-dunántúli Regionális Fejlesztési Ügynökség ügyvezető igazgatója hangsúlyozta: az inkubátorház a gazdaság fejlesztését, fejlődését szolgálja, és célja megegyezik az uniós elvárásokkal. A helyi kis- és középvállalkozások korszerűen kialakított, jól felszerelt munkahelyeket igényelhetnek. Varga József, a kivitelező K+K Bau-Profil Zrt projektvezetője jelentette készre az épületet és adta át a jelképes kulcsot dr. Gyimesi Endrének. Júliustól dekoratőr, fröccsöntő, csomagoló és fuvarozó cégek bérelnek helyiségeket. A helyi és környékbeli vállalkozások szeptembertől igénybe vehetik az inkubátorházban megnyíló innovációs központ és egy ötvenfős oktatóteremmel rendelkező anyagvizsgálati labor szolgáltatásait is.

*

A zalacsébi falunapon elismeréseket is átadtak

Zalacséb - A hétvégén 15. alkalommal rendezték meg a település falunapját, melyet kiemelt programok kísértek. A kultúrházban szombaton nyílt az önkormányzat elmúlt húsz évét bemutató kiállítás, a fotók, újságcikkek, dokumentumok a falu fejlődését követik nyomon. A fejlesztések révén, mint Pecsics László polgármester megnyitó szavaiból is kiderült, a községben elsők közt épült ki a teljes infrastruktúra. Vígh László, a térség országgyűlési képviselője példaértékűnek nevezte a település érdekében tett erőfeszítéseket. Elismerést vehetett át Sipos János és Horváth István, a település díszpolgára kitüntető címben Hencz Ernő kanonok esperes részesült. A Szabolcs Péter Munkácsy-díjas szobrászművész által felkarolt Tiszta udvar, rendes ház címet Horváth Jánosné és Szalai Márta portája érdemelte ki. A fotópályázattal is egybekötött falunap kulturális műsorral, majd a retro jegyében rendezett bállal folytatódott, s vasárnap is számos program várta az érdeklődőket.

*

Egervári reneszánsz

Egervár - Reneszánszát éli az egervári kastély - ezt mondhatjuk két év múlva, mikor belépünk a Nádasdy-Széchenyi várba.

Mindez az egervári önkormányzat kitartó, rendszeres múltidézésének köszönhető. Több mint 491 millió forintot nyert a község a Nyugat-Dunántúli Operatív Program felhívásán. A nagyszabású fejlesztést méltón ünnepelték, augusztus 20-án mutatták be és írták alá a projektet. A műemléket legutóbb 1961-ben újították fel, azóta csak kisebb rekonstrukciókat végeztek rajta.

Modern élményturisztikai látogatóközponttá, múzeummá alakítják a kastélyt. Visszaállítják a késő reneszánsz, kora barokk stílust, bútormásolatokat és berendezéseket készíttetnek A legkorszerűbb technikával találkozhatnak majd itt érdeklődők, interaktív kiállítások és programok részesei lehetnek. A vakoknak és gyengénlátóknak tapintható tárlatot valósítunk meg. A gyermekek játszóházban szórakozhatnak, bemutatkozhatnak a kortárs képzőművészek és vándorkiállításokat is szerveznek. Az ajándékboltban pedig a relikviák mellett a helyi termelők portékáit is megvásárolhatják a látogatók. Így egy komplex, színházi, kulturális, oktatási központ létesül.

Az épületet geotermikus energiával fűtik a jövőben, teljes körű vezeték nélküli internethálózatot és új parkolókat létesítenek. A tervekben fontos szerep jut a színháznak is. A kastély udvarán 1974 óta működő teátrum ezreket vonz nyaranta. A fejlesztés során ezért új, korszerű színpadot, öltözőt és nézőteret alakítanak ki melyet modern technikai eszközökkel látnak el. Az ismertetők után aláírták a "Mindennapi élet a reneszánsz várkastélyokban" elnevezésű projekt támogatási szerződését.

*

Kézműves tábor, immár negyedik éve

Egervár - Az Egervári László általános Iskolában hagyománnyá vált az alsó tagozatos diákok számára szervezett kézműves tábor. A helyszín mindig változik, így a vidék látnivalóival is bővülnek a gyerekek ismeretei. Ispánk, Szentbékkálla, Bük után, idén a Fertőszentmiklósi Csapodra esett a választás. A gyerekek kipróbálhatták a méhviasz gyertya, rönkkép, batikolás, fafaragás mesterségét, valamint a fazekasságot is kipróbálhatták. Az idei tábor meglepetése a porcelánfestés volt.

*

Első Vasvári Sport-Zene Fesztivál

Vasvár - Egy igazán tartalmas, és kellemes napot tudhatnak maguk mögött azok a vasváriak és környékbeliek, akik kilátogattak a június 26-án megrendezett I. Vasvári Sport-Zene Fesztiválra. A rendezvény nemcsak programokban,
jó hangulatban, neves labdarúgókban, de még feltörekvő tehetségekben is bővelkedett.

*

Foci a vízben és főzés a szárazon

Teskánd - Nagyszabású falunapra invitálta a helybelieket szombaton és vasárnap a teskándi önkormányzat, a program azonban olyannyira vonzónak találtatott, hogy a megye távolabbi részéről is érkeztek érdeklődők. A sportpályán számos érdekes program kínált tartalmas szórakozást. Többek közt fellépett Zoltán Erika is.

*

Apátiak országos találkozója

Alsónemesapáti - Napjainkban 16 magyarországi település hordozza nevében ezt az atyai jelzőt. 15 évvel ezelőtt a települések megállapodtak abban, hogy minden évben más helyszínen találkoznak, s egymás kulturális programjait, hagyományait elviszik a házigazda által tartott rendezvényre. Az idén Alsónemesapáti tartotta a rendezvényt. A sportpályán felállított sátorban összegyűlt ezres tömeg változatos kulturális műsort láthatott.

*

"Kíváncsi voltam Magyarországra"

Három hétig angolul tanulhattak a pethőhenyei fiatalok. Két évvel ezelőtt már vendégeskedett Pethőhenyén egy amerikai fiatal, idén ismét lehetőségük volt az angol nyelv megismerésére, gyakorlására a helyi fiataloknak. A program népszerűségét jelzi, hogy ezúttal más településekről is jártak Pethőhenyére angolozni. Andrea Jones három hétet töltött a zalai kistelepülésen. Az iskolában tanult témaköröket vették végig, pl: számok, betűk, időjárás, időszámítás, lakás, család, közben összehasonlíthatták, hogy Amerikában mi működik másképp, mint nálunk.

*

Fényárban a Nemesapáti templom

Az 1752-54 között épült apáti templom díszkivilágítása majd 15 éve megtörtént, azonban a rendszer elavult, fenntartása sokba került. Sömenek István pappá szentelésének 50 évfordulója alkalmából az önkormányzat maradandót kíván a lelkipásztor kezébe adni, így az a döntés született, hogy a templom éjszakai megvilágítását korszerűsítik.
Az új rendszert július 21-én üzemelték be.

*

Nagypáliban egyeztettek: Újabb nemzetközi együttműködés

A Nagypáliban lévő Innovációs Ökocentrum adott helyet annak az egyeztetésnek, melyet a Magyar Régiómenedzsment Közhasznú Nonprofit Kft. És a Pannon Interregionális Fejlesztési Kft vezetése hívott össze egy határon átnyúló horváth-magyar együttműködési program előkészítése céljából.

A résztvevők (a Zala Megyei Vállalkozásfejlesztési Alapítvány, a Pannon Mgeújuló Energia Egyesület, a BFH Európai Projektfejlesztő és Tanácsadó Kft, az Ökorégió Alapítvány és Tótszentmárton polgármestere) egy megújuló energiaforrások alkalmazásának népszerűsítésén és az agrárenergetika fejlesztésén alapuló kutatás-fejlesztési pályázat kidolgozását kezdték meg, amely Zala megye és a horvát partnerek gazdasági versenyképességének javítását és az energiahasználatát környezetbarát technológiákkal történő megreformálását tűzné ki célul. A résztvevők lefektették a szeptemberben beadandó pályázat alapkoncepcióit, és a kölcsönös együttműködés lehetőségét, mely további egyeztetések után egy minden szempontból hasznos és a környezet számára fontos, példaértékű program megvalósítását indíthatja el a térségben.

*

Befejeződött a felújítás

Lakhegy - Több hetes munka eredményeként befejeződött Lakhegyen a temető felújítása. Korábban már lebontották a régi kerítést, és térköves sétányt alakítottak ki, a munka utolsó szakaszaként pedig elhelyezték a sétány mellett a kandellábereket és padokat, valamint fákat, bokrokat ültettek a temető több pontjára és az új fakerítés mellé. Egyéb munkálatok is történtek a faluban az elmúlt időszakban. Az önkormányzat emberei felújították az óvoda mellett található hintót, amin lecserélték az elöregedett faelemeket, és új festést is kapott a szerkezet.

*

Szebb lesz a falu képe

Gősfa - A településközpont felújítására nyert pályázatot Gősfa önkormányzata. A munkálatok elsőként egy új játszótér építésével kezdődtek meg, ahol a régi, elhasználódott eszközök helyett modern játékok kerülnek elhelyezésre. Térköves sétány is kialakításra kerül, és fákat is ültetnek, hogy majd idővel árnyékot nyújtsanak a kicsiknek. Szintén a pályázat keretein belül a Dózsa utcában tujákat is ültetnek az elöregedett fák helyére, ezzel is törekedve egységes utcakép kialakítására. A jövőben további fejlesztések várhatóak a faluban. Egy másik nyertes pályázatnak köszönhetően a templom is megszépül. Többek között felújításra kerül majd a tető, és annak szerkezete.

*

Vasvár: megszépül a város központja

Ez a nyár a felújításokról szól a Hegyhát fővárosában. Szinte minden belvárosi utcát megmozgattak, tereket, kis parkokat alakítottak ki.

Örömmel vették a képviselők a megjelent városrehabilitációs projekt kiírását. Nem volt ez ismeretlen és előzmény nélküli, hiszen az első ütemre is sikeresen pályázott a város. Ennek keretében újult meg a Nagy Gáspár Kulturális Központ, a város főterének egy része és a Domonkos kolostor-együttesen is jelentős értékmentés történt. Sajnos, az anyagi támogatás mértéke, a rendelkezésre álló saját erő nem tette lehetővé a teljes belvárosi rehabilitációt.
Aztán jött az újabb pályázati esély, Közösség és gazdaságélénkítést eredményező belváros rehabilitáció Vasváron címmel. Az esélyből valóság lett, megjelölt feladatokhoz 413.496.473 forint támogatásban részesültek.
"Kiváltképpen a Domonkos műemlék együttes és a római katolikus templom felújítása volt már nagyon fontos. Az országban is egyedülálló kolostor megóvása nem csak helyi, de országos érdek is. A mostani munkák során megújul a homlokzat, felújítják a gyönyörű belső udvarban a kolostorkertet is. Ezen kívül további, a búcsúi zarándokok komfortját fokozó beruházásra is sor kerül" - mondta el Kovács Tilda.

A rekonstrukció másik nagy eleme a városkép előnyös megváltoztatása. Eközben az idegenforgalomra is gondolnak. Kiszolgálásukat és a helyi parkolási gondokat kívánják enyhíteni a pályázati forrás révén. Számos új parkolót már át is adtak a városban. Gondoltak a középületek energiatakarékossá tételére is. Ez azért fontos, hogy a működésre és egyéb fejlesztésekre minél több pénz maradjon. Így kerülhetett például sor a Dr. Bendefy László Városi Könyvtárnál a homlokzat-felújításra, színezésre, tetőcserére. A polgármesteri hivatalnál pedig a nyílászárók cseréjét, a külső homlokzat színezését oldották meg, miközben az energiatakarékosság jegyében napkollektorokat helyeztek el.

Egy város megállítani az áthaladó, átautózó vendégeit elsősorban külső vonzásával tudja. A szép pihenő parkok létrehozásával tovább bővítjük azokat a kulturált tereket, ahol érdemes lesz megállni, szemlélődni, és reményeink szerint a nagy séták után megpihenni.

Forrás: Göcsej-Hegyhát LEADER Egyesület

Cikk megosztása