Lehetnek gyógyhatású termékek, tájegységek vagy szellemi kincsek

Tulajdonságaik között lényeges, kiemelkedő a magyar nemzeti jelleg. Hungarikumok fesztiváljára várták az érdeklődőket a balatonalmádi Szent Erzsébet ligetben.

A rendezvény egy sor, csak ránk jellemző terméket, ételt, zenét vonultott fel. A hungarikum olyan termék vagy alkotás, mely elsősorban a magyarokra jellemző. Sokan tudják, hogy vannak ilyen őshonos állatok, növények, védett tájak. Ide sorolhatók a kulturális értékek is, nemcsak a népművészet, hanem a magyar alkotók munkái. Ezek azok az értékek, amelyekről ismernek minket a világban. Mindenütt hallottak a herendi porcelánról, a tokaji borról, Puskás Ferencről. Egyre inkább ismerik és elismerik a gasztronómiai értékeinket, s reméljük, hogy mind többen azért látogatnak el Magyarországra, hogy ezeket megkóstolják. Aki ízelítőt akar kapni a csak ránk jellemző ételekből, italokból, kézműves- és népművészeti remekekből, hozzá magyar zenét hallgatna, magyar táncot nézne, kedd estig látogasson el erre a fesztiválra.

Hagyományteremtő szándékkal, immár második alkalommal tartották meg a Wesselényi strand előtti rendezvénytéren a Hungarikum fesztivált, ahol több különleges, jellegzetes hazai ételt, italt, illetve terméket mutattak be a résztvevők.

A hungarikumok az általános vélekedéssel szemben nemcsak élelmiszerek, őshonos állatok és növények lehetnek, hanem vannak például gyógyhatású termékek, tájegységek vagy szellemi kincsek, mint például a méltán elismert és a zenepedagógiában sok helyen alkalmazott Kodály-módszer. Azt, hogy milyen termékre használható a hungarikum megnevezés, sem hatályos jogi szabályozás, sem önkorlátozó iparági megállapodás nem rögzíti, jelenleg készül a törvényerejű jogszabály.

A fesztivál megnyitója előtt a Ramada Szálloda adott otthont egy beszélgetésnek, amelynek meghívott vendége Lezsák Sándor, az Országgyűlés alelnöke, annak a munkacsoportnak az elnöke, amelyik a hungarikummal kapcsolatos jogszabályt készíti elő, illetve dr. Horváth Zsolt képviselő, a munkacsoport tagja, a Veszprém megyei értékeket bemutató könyv egyik életre hívója.

Lezsák Sándor szólt arról, hogy a hungarikumok olyan sajátos föld alatti, föld feletti természeti kincsek, szellemi és tárgyi termékek, növények, élőlények, amelyek tulajdonságai között lényeges és kiemelkedő a magyar nemzeti jelleg, sajátosság, és minőségükkel, különlegességükkel növelhetik megbecsülésünket a világban.

Megemlítette, hogy az elmúlt évben az országban több olyan sorozatot indítottak - Veszprém megye mellett például Csongrádban és Bács-Kiskunban -, amelyek a kistérségek értékeit kutatják fel. Hangsúlyozta, hogy szükség van egy leltárra, azonban már maga a hungarikum meghatározása is rendkívül bonyolult. A politikus ugyanakkor hozzátette azt is, hogy a leendő jogszabály a bőség zavarában is megpróbál rendet tenni.

A munkacsoport által készítendő törvény egyik célja az, hogy védelmezze a hungarikumokat, amelyek számunkra egy mércét is jelentenek. Úgy vélekedett, hogy a hungarikumról szóló törvénynek a kétharmados kormánytöbbségnél nagyobb támogatottsága lesz, hiszen nagyobb volt annak a határozatnak is a támogatottsága, amit az Országgyűlés 2008-ban fogadott el a helyi értékek, hungarikumok védelméről.

"Ha lesz nemzeti reneszánsz, akkor annak az egyik mozgatórugója a hungarikum lesz" - hangsúlyozta Lezsák Sándor. Úgy vélekedett, hogy egy önkormányzatnak legyen lehetősége arra, hogy döntsön abban, mit nyilvánít a helyi örökség részévé, a megyei közgyűlésnek pedig, hogy mit akar a megyei örökség részévé nyilvánítani. Az Országgyűlés alelnöke megemlítette azt is, hogy szeptember végén harmadik alkalommal rendeznek a parlamentben konferenciát a hungarikumokról.

Dr. Horváth Zsolt országgyűlési képviselő arról beszélt, hogy a hungarikum meghatározásánál az egyik legmeghatározóbb fogalom a minőség; a hungarikum legyen bármi, annak a minőséget kell képviselnie. Úgy vélekedett, hogy a hungarikumok fontos elemei lehetnek az identitáserősítésnek. Szólt arról is, hogy tervezik egy Veszprém megyei hungarikumot szeretők klubjának létrehozását, és készül a megyei értékeket bemutató könyv második kiadása.

A kerekasztal résztvevői - polgármesterek önkormányzati képviselők, turisztikai szakemberek, civil szervezetek vezetői - közül többen azt hangoztatták, hogy a fiatalok nevelése, oktatása során szemléletváltásra, tudatformálásra van szükség, erősíteni kell a magyar értékek iránti elkötelezettséget, ennek jó helyszíne az iskola. Elhangzott, hogy valamilyen módon támogatni kellene azokat az iparosokat, akik hungarikumokat állítanak elő.

Az ötnapos fesztivál látogatói megismerkedhetnek a hagyományos magyar termékekkel, köztük példul a managalicahúsból készített kolbásszal, szalámival, sonkával, szalonnával. Felvonul több pálinkaház, és természetesen a környék bortermelői is bemutatkoznak, hiszen a rendezvénynek otthont adó település határában is egyre jobb borokat készítenek, melyekre méltán büszék Balatonfüred Csopak borvidékének a gazdái. Ezeken kívül kapható többféle pecsenye, kürtőskalács, húzott rétes a sátraknál. Népművészek, kézművesek is bemutatókat tartanak és kínálják a portékáikat.

Legismertebbek klubjai

Budapest - A Magyarországot jellemző termékek, alkotások létrehozói két klubba tömörültek. Az Agrármarketing Centrumba és a Hungaricum Klubba. Az Agrármarketing Centrumot (AMC) az élelmiszerek piacbővítésének állami eszközökkel történő segítésére alakították ki és alkalmazzák sikerrel a közösségi agrármarketing-tevékenységet mint indirekt támogatási formát. Magyarország, nyugat-európai mintákat alapul véve és a kelet-európai országok közül elsőként, 1996-ban alakította meg saját közösségi agrármarketing-szervezetét, a Földművelésügyi és Vidékfejlesztési Minisztérium (FVM) Magyar Közösségi Agrármarketing Centrum Közhasznú Társaságot. A szervezet 2008 óta a szakminisztérium költségvetési intézményeként működik.

A Hungaricum Klub egy olyan marketingkezdeményezés, amely Magyarország értékeire irányítja a figyelmet. A klubot 2000-ben négy vállalat: a Herendi Porcelánmanufaktúra Rt., a Pick Szeged Rt., a Tokaj Kereskedőház Rt. és a Zwack Unicum Rt. alapí- totta. Később bővült a halasi csipkével és Pető András nevelési rendszerével.

Forrás: naplo-online.hu

*

Polgármesterek Norvégiában

Május elején Norvégiában járt tanulmányúton - több polgármester társával együtt - Tóbel János halimbai polgármester. A látogatás célja az volt, hogy a magyar polgármesterek megismerkedhessenek a norvég önkormányzati rendszerrel és a kint látottakból, tapasztaltakból itthon is hasznosítható fejlesztési ötleteket merítsenek. Megyénkből többek között Alsóörs, Zirc, Balatonfűzfő, Tapolca, Révfülöp és Berhida polgármestere is résztvevője volt a Polgármesterek Akadémiája elnevezésű képzési sorozatnak.

"Nagyon zsúfolt három napban volt részünk, hiszen valóban azért utaztunk oda, hogy tapasztalatokat szerezzünk. Nagyon szerettünk volna e néhány napban minél több információt, és főként praktikus és a későbbi munkában jól hasznosítható ismereteket szerezni" - mondta hazaérkezésük után. A házigazdák óvoda- és iskolalátogatást is szerveztek, ahol betekinthettünk a norvég intézményrendszer működésébe. Ezen kívül fontos kutatási eredményekkel ismerkedhettünk meg, amelyek a helyi demokrácia fejlesztését célozzák. A kutatás eredményeként a következő alapelveket fektették le a norvég kollégák: Akkor beszélhetünk a helyi demokrácia megszületéséről, ha

a) az állampolgárok bíznak a helyi politikusokban;
b) a választott képviselők meghatározzák az irányokat, ellenőrzik a források felhasználását, és ombudsmanok is egyidejűleg;
c) ha betartják ígéreteiket.

Az állampolgári bizalom abból látható, ha aktívak a helyi lakosok, magas a választási részvétel, ha jól informáltak az állampolgárok.

A választott képviselők akkor töltik be megfelelően szerepüket, ha jók a kapcsolatok a testületen belül, ha az etika és az aktív tulajdonlás a meghatározó a testületi munkában.

A helyi választott képviselők akkor tartják be az ígéreteiket, ha azzal kapcsolatos eredményeket tudnak felmutatni, jó szolgáltatásokat nyújt az önkormányzat, ha fejleszti a helyi társadalmat a lehetőségek kihasználásával.

Per. R. Berger, Hole város polgármestere szerint az önkormányzatot ugyanúgy kell vezetni, mint egy farmot: "Csak korlátozott időre kapod meg, és a következő generációnak legalább olyan, vagy még tökéletesebb állapotban kell továbbadnod, mint amilyenben kaptad az előző generációtól."

Tóbel János azt is elmondta, hogy a jövőben tervezi, hogy kollégái és a település aktív és erre nyitott társadalmi szereplőinek is szervez olyan fórumokat, ahol a hatékony település-menedzselési elméleti információk kiegészítéseként példákkal fűszerezett gyakorlati ismeretátadásra is sor kerül.

Forrás: naplo-online.hu

*

Bringával a Balaton körül

Balatoni körkép - Ha valaki a hétvégén Füreden, Alsóörsön, Almádiban, Kenesén vagy más tóparti településen járt, akkor láthatta, sőt akár át is élhette, hogy milyen népszerű elfoglaltság lett a biciklizés.

A balatoni biciklikörút első szakaszainak nyolcvanas évek közepi megépítésére csak szomorkodhatunk azon, hogy húsz év kellett a teljes hálózat kialakításához. Az északkeleti parton tett vasárnap délutáni kirándulásunk alatt annak próbáltunk utánajárni, hogyan látják a kerékpározók és az őket fogadó vendéglősök, szállásadók a balatoni biciklis turizmus mai helyzetét, mit tartanak benne pozitívnak, szerintük milyen problémákat kellene megoldani, hogy a turistáknak még kellemesebb, a szolgáltatóknak, önkormányzatoknak még hasznosabb legyen ez a szabadidős progam.

A nyáron sokan közlekedtek a balatoni bicikliutakon. Családok, kisebb-nagyobb csoportok különböző életkorú tagokkal. Egyesek csak a közeli strandra mentek, de a telerakott oldaltáskák, hátizsákok szerint sokan voltak olyanok, akik hosszabb kirándulásra indultak. Érdemes-e biciklizni a Balatonnál? - kérdeztük többüktől.

A budapesti Kis Zoltánnal és Kurucz Zoltánnal az akarattyai Bercsényi strand előtt beszélgettünk. Azt mondják, nagyon szeretnek biciklivel túrázni, mert viszonylag olcsó, de nagyon kellemes időtöltés. A feleségeket, gyerekeket Kenesén hagyták strandolni, amíg ők a komp közbeiktatásával a kis kört megteszik. "A Tihanytól keletre eső részt már viszonylag jól ismerjük. Korábban itt, Akarattyánál felmentünk a 71-es fölötti Árpád utcába, ami egy rendkívül húzós szakasz, látni sem lehet semmit, és elkerüli a strandokat, büféket. Igazán nem is értjük, miért nem módosítják a kijelölést. Most itt, a parti úton jöttünk végig, ami sokkal kellemesebb. Igaz, a végén itt is jön egy kemény emelkedő vissza a 71-es főúthoz".

Úgy általában használhatónak tartják az utat, bár néhol túlságosan keskeny. Amit igazán nem értenek, hogy Balatonfüreden a Tagore sétány környékén miért nem tudnak kijelölni egy valóban használható bicikliutat. "Már most is nehéz áthaladni a városon, a borhetek alatt pedig teljesen lehetetlen lesz arra közlekedni".

Ugyancsak érthetetlen szerintük, hogy a Tihanyi-félsziget keleti oldalán, az egyik legszebb kilátást adó panorámaúton miért nem lehet biztonságos feltételeket teremteni a kerékpározáshoz. Hiányolják a megfelelő túrajavaslatokat és főleg az olyan szállásokat, ahol egy többnapos körtúra alatt is szívesen fogadják a vendégeket egy-egy éjszakára.

A dabasi Garajszki Péter és társai több mint húszan vágtak neki vasárnap a teljes körtúrának. Balatonföldvárról indultak, egy kenesei panzió volt az első megállójuk, ahol még májusban foglalták le a szállást.

"Mivel a társaságban a legfiatalabb 5, a legidősebb 48 éves, igyekeztünk kényelmesre venni a tempót, de ehhez nagyon nehezen tudtunk megfelelő szálláshelyeket találni. Sok helyen nem fogadják az egy napra érkezőket. Szerencsére végül itt, Kenesén, Badacsonyban, Keszthelyen és Fonyódon is találtunk megfelelő helyet".

Eddigi tapasztalataik szerint az emelkedőket és a nem mindig megfelelő minőségű út okozta problémákat többnyire ellensúlyozza a szép környezet.

A cikk folyatatását ide kattintva, a naplo-online.hu weboldalon olvashatják.

*

Projektzáró konferencia a balatonfűzfői Irinyi iskolában

A TÁMOP (Társadalmi Megújulás Operatív Program) keretében a Kompetencia alapú oktatás, egyenlő-hozzáférés Innovatív intézményekben című 3. 1. 4. pályázat, ami 25 millió forint támogatást biztosított a kompetencia alapú oktatás minél szélesebb körű megvalósítására.

*

Túl a tetszhalálon - Újjászerveződött az Észak-balatoni Polgári Klub

Sajtótájékoztatón jelentette be Belinszky Katalin, hogy az 1998-ban alakult Észak-balatoni Polgári Klub négy év munka és nyolc év tetszhalál után ismét tevőlegesen működik. Az újjászerveződéshez helyet biztosító Wossala György annak a reményének adott hangot, hogy a társaság aktívabb lesz, mint valaha. Ehhez Felhősi István hozzátette, a klub pártpolitika mentesen, a térségért dolgozik majd.

Az első összejövetelükön már rangos vendéget fogadtak, dr. Czomba Sándor, a Nemzetgazdasági Minisztérium foglalkoztatáspolitikáért felelős államtitkára személyében, aki a szabadsága ideje alatt vállalkozott arra, hogy bemutatkozik az újjászerveződött klub tagjainak. Kijelentette, öröm, ha civil szervezetek aktívan részt vesznek a közösség formálásában. Akiket a nagypolitikai képtelen elérni, azokat a civilek mindig megtalálják, éppen ezért az ilyen szervezetekre komoly szerep hárul. A klub tagjaival zárt körben a térséget érintő aktuális foglalkoztatási problémákról beszélgettek.

Forrás: naplo-online.hu

*

Litér: Haladnak a burkolaterősítéssel

Gőzerővel folynak a 11,5 tonnás burkolatmegerősítési munkálatok Litérnél, a fejlesztés során mintegy hat kilométer hosszú útszakasz új aszfaltburkolatot kap - tájékoztatott Nemzeti Infrastruktúra-fejlesztő Zrt.

A meglévő nyomvonalat 12 méteresre szélesítik, szintbeli csomópontokat és forgalomcsillapító szigeteket, illetve kapaszkodósávokat építenek. A település határban lassító szakasz lesz, a közvilágítást átépítik.

A fakivágással és a bozótirtással már végeztek, jelenleg a földmunkák folynak. Megfelelő ütemben haladnak a munkák, viszont két szakaszon nem jelölt közművek kerültek elő, így ezen a 300, illetve 500 méteres szakaszon elképzelhető, hogy a befejezési határidő nem tartható.

Az Európai Unió által támogatott, az Európai Regionális Fejlesztési Alap társfinanszírozásával megvalósuló fejlesztés befejezési határideje október 18-a. A támogatás összege csaknem bruttó 1,5 milliárd forint.

Forrás: naplo-online.hu

*

Természetes szerelem

Ez a különleges formájú burgonya a balatonkenesei Mészöly család udvarán termett.

Forrás: naplo-online.hu

Forrás: Bakony és Balaton Keleti Kapuja Egyesület

Cikk megosztása