Márciusban ismét LEADER pályázati lehetőségek a HAJT-A Csapatnál

A 13/2010. (VIII. 30.) VM rendelet alapján LEADER pályázatok benyújtására legközelebb 2011 márciusában lesz lehetőség. Ebben az úgynevezett „második körös” pályázati időszakban külön kiemelt figyelmet érdemelnek a vállalkozási alapú fejlesztések. A HAJT-A Csapat Akciócsoport területén öt ilyen pályázati témakör is található, ahol a támogatási intenzitás 60%-os.

Családi napközik fejlesztésének támogatására civilszervezetek, magánszemélyek, egyéni vállalkozók, mikro-, kis- és középvállalkozások pályázhatnak. Mód nyílik a családi napközinek helyt adó épület korszerűsítésére, gyermekfejlesztő eszközök beszerzésére.

Turisztikai szolgáltatások fejlesztésére civilszervezetek, magánszemélyek, egyéni vállalkozók, mikro-, kis- és középvállalkozások számíthatnak. Állatok bemutatását biztosító karámok, ketrecek, tyúkudvar, istálló alakítható ki, vagy falusi magánszálláshely hozható létre, fejleszthető.

Turisztikai vonzerő növeléséhez szükséges eszközbeszerzésre magánszemélyek, egyéni vállalkozók, mikro-, kis- és középvállalkozások pályázhatnak. Ennek keretében hintókat, lószerszámokat lehet vásárolni, készíttetni.

Zöldhulladék kezelő, feldolgozó felületek kialakítását önkormányzatok vagy egyéni vállalkozók célozhatják meg, akik zöldhulladék-feldolgozó, -daráló gépeket szerezhetnek be, illetve megfelelő telephelyet alakíthatnak ki.

Helyi terméket előállító, forgalmazó, helyi szolgáltatást végző vállalkozások támogatására olyan magánszemélyek, egyéni vállalkozók, mikrovállalkozások számíthatnak, akik helyi termékek feldolgozásában, létrehozásában vagy helyi szolgáltatásokban érdekeltek. Adott a lehetőség eszközök beszerzésére, építésre, felújításra, infrastruktúra-fejlesztésre, parkolók felújítására.
Jövő márciusban a HAJT-A Csapat területén a felsoroltakon kívül természetesen több célterület is rendelkezésére áll a tisztelt pályázóknak. (Egyes esetekben a támogatási arány 100%-os.) A részletes pályázati feltételekről és lehetőségekről érdemes személyesen tájékozódni a HAJT-A Csapat Egyesület munkaszervezetének irodájában, ahol hasznos információkhoz juthatnak, ezáltal elkerülhetőek az úgynevezett típushibák és a későbbi félreértések. Ne feledjük, a pályázatok beadására csupán egy hónap áll rendelkezésre, így célszerű mielőbb felkészülni. Az esetlegesen szükséges árajánlatok, hozzájáruló nyilatkozatok beszerzése, vagy építés esetén az építési tervdokumentáció elkészíttetése (stb.) időigényes folyamat. A hiányosan benyújtott pályázat hiánypótlási eljárást eredményez, amely jelentősen megnöveli a pályázat feldolgozási idejét.

A különböző célterületi adatlapok letölthetők a következő címről:
http://e-kerelem-engy.mvh.gov.hu/web_hpme/

A 122/2009. (IX.17.) FVM LEADER rendelet, a 13/2010. (VIII. 30.) VM rendelet és a kapcsolódó LEADER pályázati felhívás letölthető a következő helyről is: http://www.hajtacsapat.hu/jogszabaly.html

A pályázatokkal kapcsolatban a HAJT-A CSAPAT Egyesület munkaszervezetének irodája várja a kedves érdeklődőket!

Ügyfélfogadási rend:
Hétfő: 8°° – 12³°, 13°° – 19°°
Kedd: 8°° – 12³°, 13°° – 17°°
Szerda: 8°° – 12³°, 13°° – 17°°
Csütörtök: 8°° – 12³°, 13°° – 17°°
Péntek: 8°° – 12°°

Irodai elérhetőségek
Postacím: 2767 Tápiógyörgye, Deák Ferenc út 2-4.
Telefon: 06-53-583-550, Telefax: 06-53-383-010
E-mail: [email protected]

*

Tápiószelei óriástranszformátor Indiába

A magyar szakemberek által fejlesztett és Tápiószelén gyártott óriástranszformátor első darabját már leszállították Indiába, és további tizenháromra kaptak megrendelést.

Az egyenként 3,5 millió euróba kerülő, 765 kV-os óriástranszformátorból összesen 14 darabot gyártanak elsősorban a tápiószelei üzemben, de a szolnoki gyár is kiveszi a részét a munkából, ahol az acélszerkezetek készülnek, jelenleg öt darab már gyártás alatt van. A mostani megrendelés összértéke 38 millió euró.
Bár az üzem kapott bizonyos multisegítséget, illetve más testvérvállalati (Pauwelses és CG-s) gyártókkal is ellenőriztették a terveket, alapvetően önálló magyar termékről van szó, hiszen hazai tervezőgárdával és hazai gyártásban készülnek az óriástranszformátorok.

Az órástranszformátorokhoz kapcsolódó prototípus és infrastruktúra fejlesztése 1,2 milliárd forintba került, melyhez az uniótól 300 millió forint vissza nem térítendő támogatást kaptak.

*

Az Imre Sándor Általános Iskola akadálymenetesítése Szentlőrinckátán

Horváth László polgármester, a Szentlőrinckáta Községi Önkormányzat hivatalos képviselője tájékozatta a község lakosságát, hogy a Közép-Magyarországi Operatív Program 4.5.3. kódszámú, az „Egyenlő esélyű hozzáférés a közszolgáltatásokhoz” című pályázati felhívására pályázatot nyújtottak be az Imre Sándor Általános Iskola akadálymenetesítésére. A célokat és műszaki tartalmat egyeztették a Mozgássérültek Ceglédi Önálló Egyesületével, a Magyar Vakok és Gyengénlátók Országos Szövetségével, valamint a HARKE nagyot hallók egyesületével.

Vállalták, hogy az egyesületek számára és kérésére felvilágosítást nyújtanak a pályázat megvalósításának előrehaladásáról, valamint a szervezetek véleményét, javaslatait a megvalósítás során szem előtt tartják.

A Nemzeti Fejlesztési Ügynökség képviseletében eljáró VÁTI Magyar Regionális Fejlesztési és Urbanisztikai Nonprofit Kft. mint közreműködő szervezet támogatásban részesítette a projektet és a beruházás bekerülési költségéhez, mely 16.500.187.- Ft, 89,9% támogatást ítélt meg 14.580.168.- Ft összegben.

Az elvégzendő feladatok a következők voltak: belső ajtó cserék, bejárati ajtó csere, folyosó festés, vizesblokk felújítások, feljáró rámpa, és mozgás sérült parkoló építés.

A képviselőtestület a bekért árajánlatok közül a nagykátai Kármán Mihály EV ajánlatát fogadta el az építési beruházásra 14.968.187.- Ft.-ban.
A felújítás, akadálymentesítési építési tevékenység kezdési időpontja: 2010.05.21., a műszaki átadás-átvétel ideje: 2010.08.31.

Az önkormányzat a műszaki ellenőri feladatokkal a nagykátai, Babicz Tamás építész tervezőt bízta meg.

*

Aratóünnep Tápióbicskén

Július 10-ére tűztük ki az aratás időpontját ez a nap az összefogás napja is lett a KALÁSZ Csoportunk életében. Aratóünnepünk célja: a kétkezi munka becsületének bemutatása a mai fiatalságnak, a régi hagyományos aratás felelevenítése volt.

Bár erre a napra is rekkenő hőséget jósoltak az időjósok, ez sem vette kedvünket, hisz a szervezés már hónapok óta folyt. Mint hajdanán, a kora hajnali órákban gyülekeztek az aratók a Hagyományőrző Ház portáján, igaz a vállalkozó még nem túl sok, de a lelkesedés határtalan. Volt itt dédpapától a frissen ballagott általános iskolás diákig, aki vállalta a kemény munkát. Lovas kocsi vitte az aratókat a rozstáblához - joggal hangzik el a kérdés, hogy-hogy rozs és miért nem búza, azért mert ennek a magján kívül a szárát is fel lehet használni aratókoszorú és díszek készítésre, és a kicsépelt zsúpból szakajtó és különféle használati tárgyak készíthetők - itt kőkemény munka vette kezdetét. Elöl haladtak a kaszások, őket követték a marokszedők és végezetül a kévekötők.

Szabályos rend szerint kezdődött a munka, de az idő előrehaladtával egyre több tevékenység cserélt gazdát. Kötötte a kötelet, aki éppen jobban elsajátította ezt, kaszált az is, aki mindent ki akart próbálni, szedte a markot kinek éppen csak ez maradt, hogy minél előbb végezzünk. Dőlt a gabona, fogyott az aratnivaló, sokasodtak a kész gabona keresztek közben gyűlt az anyag a Katolikus Rádió műsorvezetőjének a riportjához is. Pirultak az arcok, karok a hőségben, por lepte a ruhákat, kendőket, a toklász csípte a fáradt aratókat, ennek ellenére déli harangszóra kész lett minden. Mire a fáradt ”aratóbanda” visszakocsikázott a Hagyományőrző Házba addigra a szorgos asszonyi kezek és fiatal lányok terített asztallal és finom ebéddel várták a munkában megfáradtakat. A jóízűen elfogyasztott ebéd után népdalokat énekelve, citeraszót hallgatva, pihenték ki az aratók és a segítőik a nap fáradalmait.

Az ünnep hangulata, a résztvevők lelkesedése arra bíztat és ösztönöz minket, hogy hagyománnyá tegyük ezt az eseményt.

A jövőre nézve erőt ad, hogy már vannak jelentkezők, akik bíztatnak bennünket, vigyük tovább és őrizzük ezt a szép hagyományt.

Lisóczki Tünde, a Hagyományőrző Ház programszervezője

Forrás: HAJT-A CSAPAT Egyesület

Cikk megosztása