Napjainkban egyre több félbarna, barna, rozskovásszal készülő kenyér kerül az üzletek polcaira, köszönhetően a régi hagyományokhoz való visszatérés miatt. Noha minőségi, illetve igazi fehér kenyeret nem egyszerű találni a fővárosban, azonban nem lehetetlen!

A korparészektől megtisztított gabonából készült hófehér, hatalmas térfogatú termékek helyett a Magyar Pékek Fejedelmi Rendje - karöltve a Pékszövetséggel - inkább a teljes értékű gabonából készült termékeket próbálja népszerűsíteni a fogyasztók körében. „Célunk olyan kenyeret gyártani, amilyet nagyanyáink is csináltak, azzal a különbséggel, hogy a mai kor igényeinek megfelelve, a modern technika eszközeivel hozzuk vissza a hagyományos módszerek előnyeit. Ezáltal egészségesebbé és hosszabban eltarthatóvá válik a termék” – számoltunk be a pékek álláspontjáról korábbi cikkünkben.

Viszont egyre több ember szenved ételallergiában, akik közül sokan nem fogyaszthatnak rozs, vagy éppen tönkölybúza tartalmú péksüteményeket. A hipermarketekben, a kisebb áruházak polcain ugyanis barna, illetve félbarna, rozsliszt felhasználásával sütött kenyerek sorakoznak.
Ugyanakkor vannak olyan vásárlók is, akik a nagy áruházláncokban, helyben sütött termékekkel szemben bizalmatlanok, és inkább a hagyományokat követő, kisebb pékséget keresik.
E két vásárlói kör számára lehet hasznos a Pékrend ajánlása, akik a főváros II. kerületében élőknek, illetve a budai agglomeráció lakosainak a Ludwig & Mentesi Kft. üzleteit javasolják, a dél-budaiaknak pedig a Gere pékséget javasolják. Szintén a Pékrend tagja a Piszkei Öko Kft., üzemeikben saját bio lisztből sülnek a kenyerek.

Forrás: Magyar Pékek Fejedelmi Rendje, umvp.eu

Cikk megosztása