A magyar agrárcégek minőségellenőrzése volt a találkozó fő témája. Ezek auditálása mindenképp szükséges, ha meg akarják hódítani az orosz piacot.

Fazekas Sándor vidékfejlesztési miniszter és Kardeván Endre élelmiszerlánc felügyeletért és agrárigazgatásért felelős államtitkár úgy egyezett meg Nikolaj Vlaszlovval, hogy az orosz hatóság szakemberei március végén Magyarországra jönnek. Hazánkban végzik el az állategészségügyi vizsgálatokat. Több mint hatvan cég várja, hogy megkaphassa az orosz beszállítói engedélyt.

A hazai exportőröknek további lehetőséget kínál, hogy 2010. július 1-jével Oroszország, a Belorusz Köztársaság és Kazahsztán vámuniót hozott létre. Nikolaj Vlaszov ezzel kapcsolatban kifejtette, hogy az EU modellt veszik át, egyszerű szabályokra törekednek. A még érvényes bizonyítványokat 2012. január 1-jéig lehet használni.

Fazekas Sándor a megbeszélést követően felszólalt a Prodexpo 2011 nemzetközi élelmiszer-ipari kiállítás megnyitóján és meglátogatta a magyar pavilonban kiállító cégeket is.

Jó néhány magyar húsfeldolgozó üzem korábban is exportált az orosz piacra, de egyre többen fedezik fel az igényes és hatalmas keresletet - mondta Németh Antal, a Vágóállat és Hústermék Tanács (VHT) elnöke. Hozzátette, már régen nem igaz, hogy az orosz piacra bármit el lehet adni. Már Oroszországban is megkövetelik és szigorúan ellenőrzik a magas minőséget. A VHT elnöke szerint ezek a minőségi követelmények ösztönzik a magyar feldolgozókat a technológiai fejlesztésekre.

(OrientPress, Népszava Online)

Cikk megosztása