A Szabolcs-Szatmár-Beregi Természetvédelmi Alapítvány elkezdte a szatmár-beregi szilvalekvárfőzés folyamatának szellemi kulturális örökséggé nyilvánítását. A jelölő adatlaphoz csatolni kell kisfilmet és képeket, amelyek bemutatják a hagyományt, és bizonyítják, hogy ugyanazzal a technikával űzik a lekvár főzést évtizedek-évszázadok óta.

„Képeket az 1920-as évek elejétől sikerült összegyűjtenünk. Pályázatot írtunk ki a helyi lakosoknak, hogy kutassanak fel régi fényképeket a témáról. A szilvát és a szilvalekvárfőzést bemutató filmeket is összegyűjtöttük, és megfelelő módon vágva egy kisfilmet állítottunk össze, amely szintén a pályázat mellékletét képezi” – mondta a folyamatról Vadnay Réka, a kuratórium elnöke. A kitöltött adatlapot a Szentendrei Szabadtéri Néprajzi Múzeumnak (Skanzen) kell eljuttatni.
A jelölések döntést megelőző vizsgálatát, valamint szakmai értékelését a szakmai lebonyolításért a Skanzen végzi és koordinálja. Továbbá felméri, hogy a jelölés megfelel-e a jegyzékre való felvételi kritériumoknak. A Szabadtéri Néprajzi Múzeum a szakértők véleménye alapján szakmai jelentést és értékelést, a jelölt elemekről összefoglalókat készít a Szellemi Kulturális Örökség Nemzeti Bizottsága számára. A jelölt elemek a nemzeti bizottság ajánlása alapján a miniszter döntése után kerülnek fel a nemzeti jegyzékre.

Forrás: Felső-Tisza Völgye Vidékfejlesztési Egyesület, Kelet-Magyarország

Cikk megosztása