A kutatások során a szakemberek egyre gyakrabban vetnek be jeladót a vonuló állatok nyomon követésére. Ezt a módszert alkalmazzák annak a holland-magyar együttműködésnek a keretében is, amely során négy madár mozgását figyelik meg Magyarországon.

A vadludak három faja fordul elő tömegesen hazánkban, amelyek közül csak a nyári lúd költ nálunk, a vetési lúd illetve a nagy lilik fészkelőhelyei azonban a messzi északon, Szibériában találhatók. Miután a fiókák röpképessé válnak, a madarak útra kelnek, hogy a telet a melegebb éghajlatú vidékeken vészeljék át. Nagyobb vizes élőhelyeink, például a Fertő-tó, a Hortobágy, a Kis-Balaton, a tatai Öreg-tó pihenő- és táplálkozóhelyet nyújtanak e madaraknak.

A nagy lilik családot megfigyelő együttműködés partnerei a holland Alterra kutatóintézet, a Nyugat-magyarországi Egyetem, a Fertő-Hanság Nemzeti Park valamint a Magyar Madártani és Természetvédelmi Egyesület. A Gyula névre keresztelt gúnárra GPS-es jeladó került, míg a tojóra és a két fiatalra messziről leolvasható színes nyakgyűrű.

Gyula, a műholdról háromnaponta érkező jelekből ítélve, a jeladó rögzítése után hamarosan elvált családjától. Többek közt Pápa és Mosonmagyaróvár környékére is ellátogatott, míg a család többi tagja a Fertő mellett maradt, rendszeresen látták őket a madarászok. Úgy tűnt, a család széthullik, mivel a tojó egy-másfél hete több alkalommal is a fiatalok nélkül, egyedül került szem elé.

A napokban azonban Gyula visszatért a Fertő-tó mellé, a család pedig újra egyesült: azóta mind a négyen együtt mozognak a Fertő-Hanság Nemzeti Park Mekszikópuszta elnevezésű területén. A valódi izgalmak azonban csak most következnek: a madarak ugyanis hamarosan elindulnak, hogy visszatérjenek a tőlünk 4-5000 kilométerre fekvő költőhelyükre.

Forrás: Alpokalja-Ikva mente LEADER Egyesület, ferto-hansag.hu

Cikk megosztása