A Zala Szőlő- és Borkultúrájáért Egyesület, valamint horvát partnerszervezete EU-s pályázaton összesen 343 ezer eurót nyert az időjárás-előrejelző hálózat kiépítésére. A berendezéseket – Lentitől Zalaszentgrótig – már telepítették, Zala megyében egyelőre a szőlő-, a horvát oldalon a burgonyatermesztők kapnak hasznos információkat tevékenységükhöz.

A rendszerhez több mezőgazdasági vállalkozás is csatlakozott, a projektben Nagypáli, Kispáli és Gősfa együttműködő partnerként vett részt.

A környezetkímélő, integrált növénytermesztés egyik kiemelt módszere a mérőműszeres szolgáltatás” – fogalmazott Veres János, a Zala Szőlő- és Borkultúrájáért Egyesület elnöke. „A programmal célunk az volt, hogy a Mura-Dráva-Zala folyók vízgyűjtő területén kiépítsük a rendszert. A hálózat időjárási adatok szolgáltatásával, vizsgálatával biztosítja a pontos előrejelzést, így optimalizálja a növényvédelmi folyamatot. Csökken a vegyszerek használata, s hatékonyabbá válik a gazdálkodás. A korábbi évek tapasztalatait figyelembe véve, akár 30-40 százalékos megtakarítás is elérhető a növényvédő szerek használata terén” – fejtette ki az elnök.

A rendszer komplex, a berendezések a csapadék várható mennyiségétől kezdve a szélerősségig, a hőmérsékletig mindenről adatokat szolgáltatnak. Az információk megjelennek a speciális szoftverrel felszerelt számítógépen, így a gazdák tervezhetik a teendőiket, a permetezéstől az egyéb munkálatokig. „Az állomások középtávú, tíz napra szóló előrejelzést adnak, s fontos kiemelni, hogy az információk megbízhatók” – jegyezte meg Veres János.

A berendezések által begyűjtött adatok alapján a program szaktanácsokat ad. A szoftver statisztikát is készít, amelyet tudományos megalapozottsággal lehet használni az adott mikrorégióban. „A terveink között szerepel, hogy az előrejelzést kiterjesztjük más növényfajtákra is, így például almára, csonthéjasokra, gabonákra, napraforgóra, repcére, szójára. Így a gazdák bármit termelnek, mindig tudják, mikor mi a teendőjük. Szeretnénk tőzsdei információkkal is szolgálni. Jó lenne, ha az adott településeken, helyeken a későbbiekben berendezéseket tudnánk felállítani, amelyek a meteorológiai adatokkal nemcsak a gazdákat, hanem akár a turistákat is szolgálhatnák. Ehhez az önkormányzatok támogatására lenne szükségünk” – tette hozzá Veres János.

Forrás: Zala Termálvölgye Egyesület, Zalai Hírlap

Cikk megosztása